חברות הלואו־קוסט מגבירות משמעותית את פעילותן בנתב"ג בקיץ הקרוב: לפי דו"ח של רשות התעופה האזרחית (רת"א) לעונת הקיץ הנוכחית, צפוי להירשם זינוק של 17% במספר הטיסות השבועיות של חברות אלה לעומת הקיץ שעבר.

מאז כניסתה לתוקף של רפורמת השמים הפתוחים ב-2013, נפתחים מדי שנה קווים חדשים שלטיסות לואו־קוסט. המגמה מגיעה לשיאה בימים אלה, עם 217 טיסות שבועיות מתוכננות של חברות כמו איזיג'ט, וויזאייר ואחרות, לעומת 185 טיסות שבועיות בקיץ 2018 - כך לפי הדו"ח שפירסם אגף כלכלה ויחסים בינלאומיים ברת"א.

חברת הלואו־קוסט המובילה מבחינת מספר הטיסות השבועיות שלה בנתב"ג הקיץ היא וויזאייר ההונגרית, שהיא גם חברת התעופה הזרה השנייה מבחינת נפח פעילותה בשדה התעופה ב-2019: היא תפעיל 69 טיסות שבועיות, לעומת 65 טיסות בקיץ שעבר, לערים כמו וינה, לונדון, ורשה ואחרות. איזיג'ט הבריטית מציגה עלייה משמעותית יותר בפעילות, ותפעיל 62 טיסות שבועיות לעומת 52 טיסות שהפעילה בקיץ 2018.

חברת לואו־קוסט נוספת שמרחיבה את פעילותה בישראל היא ריינאייר האירית, שהחלה לפעול בנתב"ג רק לפני כשנתיים, ומתכננת להגדיל את מספר הטיסות השבועיות שלה מ-29 טיסות בקיץ שעבר ל-40 טיסות שבועיות בקיץ הנוכחי, מיעדים בשמונה מדינות בעולם - לרבות אתונה, מילאנו, סופיה ואחרים.

"ההורים שלי כל הזמן אומרים לי שכשהם היו בגילי, המקום הכי רחוק שהם הגיעו אליו בחופש הגדול היה אילת. הפעם הראשונה שהם טסו לחו"ל היתה אחרי הצבא, בעוד אצלי הדרכון כבר מלא בחותמות", מספרת לי בת ה-16, שאמורה לטוס בעוד שבוע ללונדון, בפעם השנייה בחייה.

לדבריה, "היום הכל אחרת. כל הילדים נוסעים לחו"ל בקיץ, לא רק אני. והאמת היא שזה לא רק בקיץ - גם במהלך השנה, אפילו כשאין חופש מהלימודים. אמא שלי הרבה פעמים מוצאת טיסות זולות לאירופה וישר מזמינה. לפעמים היא טסה עם אבא שלי, לפעמים רק אני והיא ולפעמים עם חברות. אני לא יודעת איך זה היה פעם, אבל היום זה ממש לא סיפור לטוס לחו"ל, זה ברור מאליו".

בין טורקיה לתאילנד

הקיץ הוא התקופה העמוסה ביותר בנתב"ג: ביולי־אוגוסט צפויים לעבור בנתב"ג 5.5 מיליון נוסעים (הלוך וחזור) למגוון יעדים בעולם, לעומת 5.16 מיליון נוסעים בשנה שעברה. בין היעדים השונים נמצאים אתרי הנופש "בטן־גב" הפופולריים ביוון ובטורקיה, יעדים עירוניים באירופה כמו פריז ולונדון וגם יעדי המזרח הרחוק כמו תאילנד. לפי רשות שדות התעופה, תנועת הנוסעים בחודש הנוכחי צפויה לכלול 2.7 מיליון תנועות - 11% יותר מביולי 2018. באוגוסט העלייה לעומת שנה שעברה תהיה מתונה יותר - 3% בלבד - עם 2.8 מיליון תנועות נוסעים.

ליאת מירושלים, אם חד־הורית לשלוש בנות, שומעת את הנתונים האלה ומזדהה. גם בקיץ הנוכחי היא תחלוף בנתב"ג בדרכה לעוד טיול באירופה עם בתה: "אני חיה עם מינוס בבנק שמגיע עד קצה מסגרת האשראי, שמסתכמת בעשרת אלפים שקל - והכל כדי שאוכל לטוס לחו"ל", היא מספרת.

"המינוס ישן בשלום בבנק - זה בסדר. אין לי רכוש, אין לי בית, אין לי אוטו וחוץ מהבנות שלי אין לי כלום. אבל מי יודע מה יקרה מחר - אני רוצה ליהנות היום. החלטתי שאני לבית אבות אקח אתי רק זיכרונות. אני טסה לחו"ל לפחות ארבע פעמים בשנה, ואני יודעת שיכולים להסתכל עלי מהצד ולהגיד לי שאני טיפשה שאני לא מטפלת במינוס - אבל הוא בכל מקרה תמיד יחזור, ואני רוצה לראות את העולם. יש אנשים שרוצים עוד רכב או טלוויזיה, אבל אני לא רוצה לצבור רכוש - אני רוצה לצבור חוויות".

היעדים הפופולריים

לא רק טיסות הלואו־קוסט מציגות מגמת עלייה. היצע הטיסות המצרפי של כל החברות הזרות שמפעילות טיסות ישירות מנתב"ג ליעדים ארוכי טווח כמו ניו יורק, הודו וסין, צפוי לגדול ב-28% לעומת קיץ 2018, עם שלוש טיסות שבועיות חדשות של חברת לאטאם הצ'יליאנית לדרום אמריקה, שתי טיסות שבועיות של סצ'ואן איירליינס לסין וגידול בטיסות של חברת דלתא לניו יורק משבע טיסות שבועיות ל-12 טיסות.

עם זאת, הצמיחה הכללית בטיסות הסדירות בנתב"ג הקיץ נמוכה יחסית. לפי רת"א, היצע הטיסות צפוי לגדול ב-6% לעומת קיץ 2018. לשם השוואה, בקיץ 2018 הסתכמה העלייה ב-9.9%, ובקיץ 2017 ב-14%. השנה יפעלו בקיץ 1,600 טיסות שבועיות בסך הכל, מתוכן 490 של חברות התעופה הישראליות אל על, ישראייר וארקיע (לעומת 472 אשתקד), והיתר של חברות התעופה הזרות.

לרנקה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
היעד הכי מבוקש לטווח קצר. לרנקה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד מראה הדו"ח כי היעד הפופולרי ביותר עבור חברות התעופה בקווים הסדירים לטווח קצר הוא לרנקה שבקפריסין (לא כולל איסטנבול, שמשמשת לרוב כיעד ביניים לטיסות המשך). שש חברות תעופה מפעילות 58 טיסות שבועיות ללרנקה בקיץ הנוכחי. הטיסות לבוקרשט, בירת רומניה, מופעלות על ידי שבע חברות תעופה, שמתחרות על כיסו של התייר הישראלי באמצעות עם 47 טיסות שבועיות. גם אתונה מככבת ברשימת היעדים הקרובים הפופולריים, עם חמש חברות תעופה שמפעילות 39 טיסות שבועיות.

לפי חברות התעופה הסדירות, היעד הפופולרי ביותר הקיץ לטווח בינוני (אירופה) הוא פריז. שש חברות תעופה יפעילו 71 טיסות שבועיות לבירת צרפת. אחריהן ברשימת היעדים המובילים ניצבת לונדון, עם חמש חברות תעופה שמפעילות 67 טיסות שבועיות; מוסקווה עם 54 טיסות שבועיות - שמופעלות על ידי שלוש חברות בלבד; ורומא, עם מספר זהה של טיסות שבועיות המופעלות על ידי חמש חברות תעופה.

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker
עוד כתבות שעשויות לעניין אותך: