מקום ראשון: גן לאומי גן השלושה (הסחנה)

גן השלושה, או בשמה המוכר "הסחנה", היא מהבריכות הטבעיות המפורסמות ביותר בישראל. ייחודה היא במעיינות ובבריכות שיש במקום. בבריכות השחייה של הסחנה נהנים המתרחצים ממי מעיינות ומפלים מנחל עמל, בטמפרטורה ממוצעת ונעימה.

לאחר שנהנים מהטבילה בבריכות המפורסמות, הגן הלאומי מציע מספר אטרקציות נוספות, כמו למשל טחנת קמח עתיקה שפעלה בזכות מי נחל עמל, "גן פעמוני ההתיישבות" – תצוגה של פעמונים משחוזרים אשר שימשו בעבר על מנת לקרוא לעובדים לארוחות, להתריע על התקפות, שריפות או על זמני תפילה, עשרות עצים יפים להתהלך בינהם ולנוח בצילם כמו תאנה, גפן ורימון, ומוזיאון לארכיאולוגיה ים תיכונית. במתחם גן השלושה נמצא מתחם חומה ומגדל הראשון הכולל מיצג על התקופה.

גן השלושה (צילום: גיל אהרוני)
צילום: גיל אהרוני

איך להגיע?  גן השלושה ממוקם על כביש 669, בין צומת השיטה לבית שאן, כ-25 דקות מעפולה.

שעות פעילות: א' – ה'- ושבת 08:00 – 17:00. שישי וערבי חג 08:00 – 16:00.

עלות כניסה: מבוגר 39 ₪, ילד 24 ₪, אזרח ותיק 20 ₪. 


מקום שני: שמורת טבע מג'רסה - הבטיחה

שמורת טבע המג'רסה - הבטיחה מנקזת אליה כמה מנחלי הגולן החשובים ביותר, ויוצרת מאין נקודת מפגש טבעית ויפה, מה שהופך את המקום לאוצר טבע בעל חשיבות רבה.

בשפך נחל דליות שנמצא בשטח השמורה מתחיל מסלול רטוב וקצר באורך של כ-800 מטרים של הליכה במי הנחל, המתאים במיוחד לימי הקיץ החמים. למעוניינים, בסוף המסלול ניתן לחזור בדרך היבשה ולאו דווקא דרך הנחל. לאורכו של המסלול תוכלו לצפות בצמחייה הייחודית שצומחת בשמורה, הכוללת כ-250 מיני צמחים, כמו למשל גומא ננסי, אפרורית מצויה ועליעב מדוקרן הנדירים. בפלגי המים תוכלו לראות את שיח אברהם, הרדוף הנחלים וערבה מחודדת. גם חיות בר רבות מעבירות את חייהן במקום, מכיוון שיש להם מזון, מחסה ומים. בין השאר אפשר לצפות בצבי ביצות, סרטנים, אנפות, שחפים, ברווזים, שלדגים, קרפדות שונות ועוד.

מג'רסה (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

איך להגיע? נוסעים על כביש עוקף מס' 92. בצומת מעלה גמלא פונים מערבה בכיכר ומשם על כביש האספלט ממשיכים על פי השילוט מג'רסה.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 08:00 17:00. שישי וערבי חג 08:00 – 16:00 (יציאה מהמים כשעה לפני סגירת המקום).

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום שלישי: שמורת טבע עין גדי

בלב המדבר ישנה שמורה המתאימה לכל מי שמעוניין להעביר בילוי צונן בטבע לצד כמה מבעלי החיים האהובים במדינה. השמורה מציעה שילוב של בריכות מים ומפלים יפים, לצד נוף מדברי מיוחד במינו.

בעין גדי ניתן זורמים הנחלים דוד וערוגות  כל ימות השנה, ומוצקים נישאים ביניהם. בנוסף לכך, ישנו מפל דוד (מפל איתן באפיק נחל דוד) שאליו ניתן להגיע באמצעות שביל המתאים לכל המשפחה, וארבעה מעיינות שונים, שהמפורסם ביניהם הוא מעיין עין גדי.

שמורה זו היא ביתו של היעל הנובי המפורסם, המככב בסמלה של רשות הטבע והגנים, כחלק מעדר יעלים מן הגדולים בארץ. ונוסף, בולטים בנוכחותם שפני הסלע, שועלים וזאבים.

נחל דוד עין גדי (צילום: נחמה ששון)
צילום: נחמה ששון

איך להגיע? שמורת הטבע עין גדי נמצאת על כביש 90, כקילומטר צפונית לקיבוץ עין גדי.

שעות פעילות: בימים א' - ה' ושבת: 17:00 - 08:00 בימי שישי וערבי חג: 16:00 - 08:00. כניסה אחרונה אפשרית לנחל ערוגות עד השעה 14:00.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום רביעי: שמורת טבע נחל חרמון – הבניאס

שמורת טבע נחל חרמון משתרעת לאורך נחל החרמון, מאזור מעיינות הבניאס ועד ראשית הירדן (השמורה המוכרזת מסתיימת כקילומטר לפני תחילת הירדן). בשטח השמורה ניתן למצוא (ומכאן שמה) את אחד משלושת מקורות הירדן הנובע ממעיינות הבניאס, נחל החרמון, וכמובן את מפל הבניאס המפורסם, בעל עוצמת הזרימה החזקה בישראל. בתחתית (כ-400 מטר דרומה מהמפל) המפל הקימה רשות הטבע והגנים שביל תלוי שמאפשר למטיילים לצעוד בסמוך למים, באזור בו זרימת המים בנחל היא המרשימה ביותר.

בתקופה הרומית והביזנטית עמדה באזור העיר פניאס, שנקראה גם "קיסריון" (קיסריה של פיליפוס), ומאוחר יותר הכפר הערבי בניאס. בחפירות ארכיאולוגיות שהתקיימו במקום נחשף ארמון רומי, ביצורים ממלוכיים וכנסייה ביזנטית.

בנוסף להיסטוריה של המקום ולנחל המרהיב, תוכלו לראות בשטח השמורה צמחים רבים, כאשר הבולטים ביניהם הדולבים המרשימים, הערבות והקנה המצוי. בגזרת חיות הבר ישנם מגוון דגים החיים בנחל, כמו למשל החפף הארץ ישראלי, בינון ובינית וגם יונקים כמו חזיר בר ושפן סלע.

בניאס (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

איך להגיע? מכביש 99, מקרית שמונה או ממסעדה כ-15 דקות.

שעות פעילות: ימים א' ה'- ושבת 08:00 – 17:00. שישי וערב חג 08:00 – 16:00 | בחודש אוגוסט – א' – ה' ושבת 09:00 – 18:00. שישי 09:00 – 17:00.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום חמישי: שמורת טבע נחל שניר – חצבני

מקור נוסף של נהר הירדן, והארוך ביותר, הינו נחל שניר, או בשמו הערבי החצבני. בואו לטייל לצל עצי דולב יפים וגבוהים באחד הנחלים המרשימים בישראל. זרימתו של הנחל מתחילה מלבנון ועוברת לישראל דרך הכפר מע'ג'ר.

בשטח השמורה ישנו חניון מטיילים המשמש לפעילויות נופש ופארק, ואפשר לערוך בשטחו פיקניקים (יש איסור מוחלט על הבערת אש בכל שטח השמורה, כולל בשטח החניון). ביון החניון לערוץ הנחל ישנן שתי ברכות – ברכת שכשוך עבור המטיילים ובריכה המשמש לצמחי מים נדירים כמו נופר צהוב ומרסיליה זעירה.

בשמורת נחל שניר ניתן להתחבר לטבע ולחוש אותו הכי קרוב שניתן. בגדה המזרחית של הנחל ישנו שביל הליכה מוצל בצילם של עצי הדולב. לאורכו של השביל, בין העצים העבותים, תעברו מידי פעם פלגים רדודים של הנחל, מה שמוסיף לחוויה ולהיכרות עם המקום. ובשטח השמורה ישנו פארק חושים, בו יש מקטע של כקילומטר בו ניתן לחלוץ נעליים ולהתחבר לטבע. המסלול מאפשר היכרות עם החי הוצומח בשמורה באמצעות חוויה חושית ומסקרנת.

נחל שניר (צילום: מתת בן שושן)
מטיילים בנחל שניר | צילום: מתת בן שושן

איך להגיע? 5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח כביש 99 – עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט.

שעות פעילות: ימים א' ה'- ושבת 08:00 – 17:00. שישי וערב חג 08:00 – 16:00 | בחודש אוגוסט – א' – ה' ושבת 09:00 – 18:00. שישי 09:00 – 17:00.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום שישי: גן לאומי ירקון

בגן הלאומי במרכז הארץ בין ראש העין ופתח תקווה, ישנו שילוב נהדר של היסטוריה, טבע, נוף ופינות נפלאות לטיול ובילוי משפחתי. זו הסיבה שמגיעים אליו מבקרים רבים. הודות למרחבים הגדולים של הגן, אין תחושה של צפיפות.

הגן הלאומי  מתחיל מתל אפק ומסתיים סמוך לצומת מורשה. לאורכו שני מתחמים שקולטים קהל ובהם תשתיות נוחות לבילוי מושלם. שני המתחמים הם  – תל אפק - אנטיפטריס ומקורות הירקון.

  • תל אפק – אנטיפטריס  – בתל אפק תוכלו לצפות בשרידי מבצר, שהוקם בתקופה העותמנית במאה ה-14 (מבצר בינאר באשי)  היושב בראש תל ובו תקופות היסטוריות רבות, החל מהתקופה הכנענית, דרך התקופה הרומית ועד תקופת המנדט הבריטי. המקום נחשק לאורך כל התקופות הודות לשליטתו במעבר אפק שהיה המעבר היחיד בו ניתן לחצות את מישור החוף מדרום לצפון מבלי לטבוע בביצות הירקון. דרך הים הקדומה הקיפה את הביצות ממזרח במעבר הצר בין הרי השומרון במזרח לבין מעיינות הירקון.   בעונה זו מומלץ לטייל במסלול שביל החצבים וליהנות מפריחה מרהיבה של מבשר הסתיו, מהקארדו הרומי והתיאטרון הקטן.
  • מקורות הירקון – במתחם מקורות הירקון ניתן ללכת לאורכו של נחל הירקון, לצד צמחיית גדות וצל איקליפטוסים. לאורך השביל תוכלו להתרשם מצמח הנופר המכסה את המים ומעופות מים הנחים בצל העצים ואף מחפשים את מזונם במי הנחל. לאורך המסלול מבנה של טחנת הקמח אל מיר, המזרחית מבין כל טחנות הקמח שהוקמו על הירקון. אם תרצו להאריך את הטיול, תוכלו ללכת בשביל הרומנטי התחום כול בצמח הקנה ולהגיע עד בית הבטון, המבנה הראשון שנבנה כולו בטון בישראל בשנת 1912. ניתן להמשיך עם השביל מזרחה לכיוון ברכת הנופרים ובדרך לעבור מתחת לפסי הרכבת ולהתרשם ממבנה השמירה ( פיל בוקס) שהגן על הפסים לפני למעלה ממאה שנה. במקורות הירקון ישנו גם חניון לילה ונוח המתאים מאוד למשפחות שלא רוצות להתרחק מהעיר. בחניון: מקלחות, שירותים, תאורה ומשטחי בישול (השהייה בחניון מחייבת תיאום מראש ומוגבלת  בהתאם להנחיות התו הסגול).
    ירקון (צילום: מנו גרינשפן)
    צילום: מנו גרינשפן

איך להגיע? מתחם  מקורות הירקון נמצא על כביש הוד השרון פתח תקווה, בין צומת ירקון לצומת סגולה. מצד מזרח ישנה כניסה לכפר הבפטיסטים ולגן הלאומי. מתחם תל אפק - אנטיפטריס נמצא בין צומת גנים שבפתח תקווה לראש העין, כביש מספר 483 בין הקיבוצים גבעת השלושה ועינת לבאים מכביש 6 ניתן לרדת במחלף קסם.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 08:00 17:00. שישי וערבי חג 08:00 – 16:00. עד סוף אוגוסט, בימי ראשון עד חמישי, האתר יפתח בשעה 10:00 וייסגר בשעה 19:00, יש לעקוב אחר שינויי שעות הפתיחה בהתאם לעונה באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. הכניסה לשני המתחמים במחיר כרטיס אחד לאותו יום ביקור. חינם למנויי מטמון.


מקום שביעי: גן לאומי חורשת טל

חורשת טל ידועה כאחד המקומות היפים בישראל לצפייה בצמחייה מקומית, עתיקה ומיוחדת. החורשה מלאה בעצי אלון התבור גדולים ועתיקים, מזכרת שנותרה מן היער הגדול שהשתרע מהחרמון ועד הירקון. בנוסף לעצים העתיקים, בחורשת טל ניתן לצפות בפריחה של כלניות בשלל צבעים (ינואר ופברואר), מיני סחלבים שונים בחודשי האביב (מרץ  ואפריל), תלתן חקלאי, חלבלוב בירותי, שבטבט גדול ועוד. גם חיות בר שונות ניתן לראות בחורשת טל, כאשר חלק מהשמורה מוקדש לגידול גרעין רבייה של יחמור פרסי, ובעבר נצפתה לוטרה בשטח השמורה.

בנוסף לכך, בשטחי החורשה ישנן מדשאות רחוב ידיים, פלגי מים זורמים ואגם שחייה גדול שמקורם בנחל דן, וכמובן תצפית יפה על העיניים של המדינה – הר החרמון.

חורשת טל (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

איך להגיע? חורשת טל נמצא על כביש 99 (צפונית מזרחית לקריית שמונה). כ-5 ק"מ מזרחית לצומת המצודות.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 08:00 – 17:00. שישי וערבי חג 08:00 – 16:00.

עלות כניסה: מבוגר 39 ₪, ילד 24 ₪, אזרח ותיק 20 ₪. 


מקום שמיני: שמורת טבע תל דן

שמורת הטבע תל דן ממוקמת באצבע הגליל, ונחשבת לשמורה בעלת חשיבה רבה בעקבות שתי סיבות עיקריות – בשטחה נובעים מעיינות דן המספקים את הזרימה של נחל דן, הגדול והחשוב במקורות הירדן, והשרידים שניתן למצוא בשטח השמורה של עיר קדומה וחשובה מהתקופה הכנענית והישראלית.

המעיין הגדול בתל דן הוא מעיין דן, הנחשב למעיין הקארסטי (מעיין הנובע מתוך מחילות קרסטיות תת קרקעיות המתפתחות בסלעי גיר ודולומיט) הגדול ביותר במזרח התיכון. מימי המעיין מחלחלים לעבר המעיינות שבמרגלות הר החרמון, מה שמספק להם זרימה מלאה ויציבה לאורך כל השנה. אם ברצונכם לצפות במעיינות נוספים, אל תפספסו את "מעיינות גן עדן" – פלגי מים שלאורכם צומח יער הלח היחיד בישראל של עצים צפוניים, כמו מילה סורי וער אציל. זה יער שמוצל לאורך בכל השנה ומאפשר בילוי נעים גם בחודשי הקיץ. בשטח השמורה ישנה בריכת שכשוך, המאפשר לכל מי שחפץ בכך גם להרגיש את המים הנעימים.

בנוסף לנוף הייחודי, בתל דן ישנם שרידים של עיר קדומה בת כ-5,000 שנה. כיבוש העיר על ידי שבט דן מוזכר בתנ"ך והמקום שימש כנקודת ציון צפונית (מכאן הביטוי "מדן ועד אילת"). העיר שימשה כמקום פולחן בממלכת ישראל אך ירדה מגדולתה עם פיתוחה של העיר הסמוכה פניאס. הממצא החשוב ביותר של תל דן הינו שער אברהם – שער כנעני קדום הנבנה מלבני בוץ ומשב שלוש קשתות הנחשבות לקדומות מסוגן בעולם.

תל דן (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

איך להגיע? על כביש 90, כ-11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות, בסמוך לקיבוץ דן.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 08:00 – 17:00. שישי וערבי חג 08:00 – 16:00 | בחודש אוגוסט - א' – ה' ושבת 09:00 – 18:00. שישי וערבי חג 09:00 – 17:00.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום תשיעי: גן לאומי מעיין חרוד

גן לאומי השוכן למרגלות הגלבוע וקרוי על שם המעיין הנובע ממערת גדעון בצלע ההר. מי המעיין זורמים ברחבי הגן הלאומי לתוך בריכת השכשוך המצויה בגן. בעבר המעיין יצר ביצה, ומימיו שימשו טחנות קמח באזור ששרידיהן נמצאים מחוץ לגן הלאומי.

באתר זה ניתן גם לראות את ביתו של יהושע חנקין אשר נמצא על המדרון מעל מעיין חרוד. יהושוע רכש בעבר מעל ל -600 דונם של אדמה על מנת ליישב את ארץ ישראל, וביתו משמש כיום כמוזיאון לתיעוד חייו ופועלו. בנוסף, במקום ישנה אנדרטה שהוקמה לזכר שבעה מבני עמק יזרעאל שנפלו במלחמות העצמאות ומשמשת לזכרם של כל בני העמק שנפלו במערכות ישראל.

מעיין חרוד (צילום: רשות הטבע והגנים)
צילום: רשות הטבע והגנים

איך להגיע? בין עפולה לבית שאן, על כביש 71. כעשרה ק"מ מעפולה יש לפנות לכיוון גדעונה (לעלות על הגשר). אפשרות נוספת לנסוע בכביש 675 מצומת הסרגל (התענכים) לצומת נבות ולאחר קילומטר נוסף לפנות למעיין חרוד.

שעות פעילות: בימים א' - ה' ושבת: 17:00 - 08:00 בימי שישי וערבי חג: 16:00 - 08:00

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. חינם למנויי מטמון.


מקום עשירי: שמורת טבע עיינות צוקים

שמורת הטבע עיינות צוקים ממוקמת בצפון ים המלח, והיא נחשבת לנווה המדבר הנמוך בעולם. שמורה זו מאופיינת בעושר טבעי ייחודי שהתפתח סביב מקורות המים המתוקים הנובעים ויחד עם זאת נמצא גם צמחיה שהסתגלה לסביבה מלוחה ומאתגרת. מקורות המים והצומח הסבוך מושכים מגוון מיני חיות שמוצאים בו את מזון בשפע, אתרי מסתור לינה וקינון. בבריכות ניתן לצפות בדגי האמנון ונווית המלחות, דרור הירדן בין סבך הקנים, ומיני חרקים כמו הנמלה האורגת וברקנית האשל. ונסתרים מעינינו הם החיות פעילות הלילה כמו: שועלים חזיר הבר התן הזהוב זאבים צבועים קרקל ועוד..

גולת הכותרת בשמורה הן הבריכות שבמקום אשר מתאימות לטבילה, שכשוך והבריכה הגדולה המפורסמת  הפתוחה לרחצה בחודש אוגוסט עד השעה 18:00. (ביום רביעי כל בריכות השכשוך פתוחות למעט הבריכה הגדולה).

כאשר אתם מבקרים בעיינות צוקים, אל תפספסו גם את גן לאומי קומראן שנמצא 5 דקות מהשמורה.

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

איך להגיע? עיינות צוקים ממוקמת בצפון ים המלח 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה על כביש 90.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 8:00 – 19:00, שישי 8:00 – 17:00.

עלות כניסה: מבוגר 35 ₪, ילד 20 ₪, אזרח ותיק 18 ₪. חינם למנויי מטמון.

 

הכניסה לכל אתרי רשות הטבע והגנים מותנה בתיאום מראש דרך מערכת הרישום באתר הרשות. יש לשמור על ההנחיות בכל זמן השהיה באתר.