בחג שבועות 2020 התמקד מאבק המלונאים אל מול משרד הבריאות בדרישה לאפשר את פתיחת בריכות השחייה. החג, שהתקיים אשתקד בסוף חודש מאי היווה עבור המלונאים נקודת אור בשנה של חשיכה בחסות המגפה. הלחץ עבד, המלונאים קיבלו היתר לפתוח את בריכות השחייה והאורחים יכלו להגיע ולנפוש. מחג השבועות של 2021 שצוין בצמוד לסוף שבוע קיוו המלונאים לקטוף את פירות 100% התפוסה, שנראתה מבטיחה לפני ההסלמה הביטחונית שטרפה את הקלפים.

>>הכתבה פורסמה במקור בגלובס

אחרי השנה הקשה שעברה על הענף, ביטולים שלא נבעו מנסיבות הקורונה - לא היו בתוכניות. כנראה שזו הסיבה שמלונאים רבים אליהם פנינו להתראיין, העדיפו לא לדבר: לא אלה שמפעילים בתי מלון ביישובים מעורבים ולא אלו שבפריסה ארצית. "חווינו המון ביטולים. המון. גם למלונות בים המלח וגם לאילת בגלל החשש מהנסיעה ומדרך הגישה", אומר מנכ"ל רשת, שביקש להישאר בעילום שם. "מדובר בסיטואציה קשה. אנחנו לא רוצים להתבכיין, אבל אחרי שהתחלנו להתאושש אחרי הקורונה, מגיעה המכה הזו".

הנחמה הקטנה בסיטואציה שנוצרה אפשר למצוא באירוח של משפחות מהדרום בחדרים שהתפנו, בחלק מהמקומות חינם ובחלקם בהנחה.

הביטולים הגיעו לכל הארץ

"אילת עוד החזיקה מעמד ביחס למלונות האחרים שלנו בשאר חלקי הארץ", אומר ליאור רביב מנכ"ל ישרוטל, "לפני האירועים היינו בתפוסה של 100% וירדנו לממוצע של 60%. בחלק מהמקומות החשש והביטולים היו בגלל הנסיעה בדרכים. במלונות במצפה הימים וביערות הכרמל התפוסה הייתה טובה, בבראשית ובקדמא שנמצאים בדרום - התפוסה ירדה ל-60% וכך גם במלונות ים המלח. בירושלים ירדנו ל-30% תפוסה ובתל אביב התפוסה נמחקה. ממצב שלא היה לנו חדר אחד פנוי קיבלנו הודעות לביטול ברגע האחרון והנזק הוא גדול. אנחנו משתדלים ללכת לקראת, אבל חייבים גם להגן על העסק ולשמור על העובדים שלנו אחרי שנה שהם ישבו בבית ולא עבדו".

אזור המלונות בים המלח (צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות)
גם בים המלח נרשמה ירידה גדולה בביקושים | צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות

"החג הזה עבר לא כמו שרצינו, זה בטוח", אומר עופר חיות מנכ"ל מלונות אוליב ורימונים, המונים 15 בתי מלון ברחבי הארץ. "חווינו ביטולים גם של אורחים מהמגזר הערבי שהרגישו לא בנוח להגיע. ירדנו מ-100% תפוסה לכ-50%. בצפון היו יותר אורחים והצלחנו לחגוג את החג אבל ברגע שיצאה ההנחייה להמעיט בנסיעה - הגיע גל ביטולים. היה כמובן גם עניין של מיקום, בירושלים כמעט הכול התבטל, בשבי ציון ובגליל המערבי, הרבה פחות. נתנו אופציה לדחות את החופשה לשנה הקרובה. כשהייתה התראה על ירי בצפון. הגיע גל טלפונים נוסף. הכול מאוד נפיץ.

"בנינו על כל חודש מאי שהיה אמור להיות חזק ודווקא כשהחוויה במלונות חזרה והקורונה התמסמסה מהאוויר ואפילו הבופה חזר - הגיע המצב הביטחוני. המזל שלנו הוא שאנחנו אופטימיים אבל אנחנו יודעים שנצטרך כיסים עמוקים ועוד הלוואות מהמדינה".

החשש מנסיעה בדרכים השפיע

הביטולים אם כך היו על פי מיקום המלון והיישובים שבהם הדרך חולפת. בערים המעורבות התיירות כמעט שנחמקה לחלוטין. עכו הפכה להיות סמל לכך עם שריפת מלון הבוטיק האפנדי לצד שריפת מסעדות בעיר. מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי שהצפין לעכו בכדי להשתתף במפגש עם תיירני העיר נוסך תקווה בשיקום העיר והנזקים בהיבט התיירות: "עיקר הפעילות היא לסייע לבעלי עסקים שהאמינו בפוטנציאל התיירותי של עכו. עכו היא עיר תיירות מרכזית והיא נמצאת בתנופה של בניית מלונות, נמשיך לקדם את העיר ובשאיפה להחזיר כמה שיותר מהר להחזיר את המוצר התיירותי של עכו ממנו נהנים תושבי עכו, יהודים וערבים".

עכותיקה (צילום: תמר דודסון ויזן)
מלון עכותיקה שנשרף בעכו | צילום: תמר דודסון ויזן

בערבה התיכונה, מדן ועד פארן, פזורים מקומות אירוח בחאנים (כ-1,350 מיטות) ובצימרים (כ-1,600). "היינו ביותר מ-90% תפוסה לסוף השבוע והחג", אומרת מירב עמית מנכלת התיירות במועצה איזורית הערבה. "עם הקולות הראשונים של המצב הביטחוני הגיעו הביטולים בכל המתחמים. פתחנו חמ"ל לקליטת משפחות מיישובי הדרום ועוטף עזה. אצלנו שקט ואנחנו מפלט נוח.

"יש תנועה של תושבי העוטף שמחפשים מקום לשים את הראש. חיפינו במעט על התפוסה שנמחקה, אבל לא בהיבט הכלכלי משום שאירחנו בהנחה משמעותית או בחינם. הנזק הכספי הוא משמעותי משום ששבועות הוא החג האחרון לפני הקיץ, עם זאת גם השנה, בדומה לקיץ בשנה שעברה, אנחנו מצפים לקיץ חזק יחסית משום שעדיין הנסיעה לחו"ל היא מוגבלת".

במלון "קדם" בטירת הכרמל הביטולים היו של כ-50% מהאורחים שהיו אמורים להגיע. למי שבחר להגיע המלון אפשר להגיע עם ילדים (מה שלא אפשרי בימי השגרה) ובחדרים שהתפנו התארחו חיילים תושבי הדרום.

ככל שהמלונות מצפינים, שיעור הביטולים קטן: בכפר הנופש עין זיוון הממוקם בצפון רמת הגולן נרשמה תפוסה של 100% בסוף השבוע האחרון ובחג השבועות. מנכ"לית כפר הנופש, דיתי גולדשטיין, מספרת כי עם תחילת הלחימה בדרום הייתה התעניינות של מבקרים במצב בצפון ואף בוטלו חדרים בודדים אבל "הם התמלאו מחדש".

חיים סתתיהו מנכ"ל תיירות עין גב בכפר נופש שבו 174 יחידות אירוח (59 מהן חודשו בבזק לקראת חג השבועות) מספר כי "הייתה ציפייה לסופ"ש מוצלח והיו שיבושים בגלל המאורעות אבל למרות זאת, היו מעט ביטולים. מול מי שחששו בעיקר מהדרך היו את מי שרק חיפשו מקום מפלט לשקט אז יצא שהיינו מלאים.

"לפני הקורונה הקהל הישראלי היה 50% מהאורחים שלנו ועכשיו זה 100%. במדינות שלנו, לא רק בעתות מלחמה אנחנו לא גובים דמי ביטול משום שאני מבין שתמיד יהיו סיבות לביטולים. גם בימי השגרה דברים צצים, על אחת כמה וכמה בעתות מלחמה".