הכתבה בקצרה: הסופ"ש האחרון של פסטיבל "לילות קיץ קרירים בהר הנגב", ובו ביקור בעיר הנבטית העתיקה עבדת, עם סיורים על יצירת היין בעת העתיקה, טעימות והופעות. בנוסף, יתקיימו גם ביקורים ביקבים מקומיים עם טעימות יין והסברים על הרקע של כל יקב

טרסות ירוקות, שיירות נושאות כדים מלאי יין, שמן וכל טוב. נשמע מעט מנותק כשחושבים על הנגב של ימינו, אבל זהו הסיפור שמבקש היום לשוב לתחייה באחד האזורים המסקרנים בישראל. 

בסופ"ש הקרוב יתקיים אירוע סוף השבוע האחרון של פסטיבל "לילות קיץ קרירים בהר הנגב", בשיתוף פעולה של תיירות הר הנגב, קרן מיראז' לישראל, ורשות הטבע והגנים. כחלק מהאירוע ישתתפו שישה יקבים, אליהם יכולים המבקרים להגיע, ללמוד על שיטות הגידול, לשמוע את הסיפורים המרתקים ומעל לכל – לטעום מהיין המצוין שהמדבר שלנו יודע לייצר עם מזג האוויר הייחודי והתנאים המאתגרים.

2,000 שנה של ייצור יין

במעלה רכס הרים המשקיף על כרמי הנגב לאורך כביש 40, חורבות העיר העתיקה עבדת טומנות בחובן עדות לכמה מדוגמאות של ייצור היין הקדום בעולם. בין קירותיה המתפוררים פזורים בורות יין וגיתות, ולא פחות מ-250 מערות חצובות שבהן אוחסנו כדי היין העתיקים. המבקרים יכולים ללכת עד כמה מבורות האבן שבהם רגליים יחפות רקעו על ענבים לפני כ-2,000 שנה.

עבדת (צילום: דניאל ארזי)
על הטרסות האלה היו כרמים ומחסני יין. עבדת | צילום: דניאל ארזי

על פי ממצאים ארכיאולוגים, עבדת הפכה למרכז ייצור יין לאחר שהנבטים – קבוצה של נוודים ערבים – התיישבו כאן בסביבות המאה הראשונה לפני הספירה. הנבטים גידלו במרחב המדברי כמה מענבי היין הראשונים של האזור. למעשה, קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, הצליחה להתחקות אחר שניים מזני הענבים העתיקים – "השירוקי" האדום ו"הדיבוקי" הלבן, משניהם הפיקו יושבי המקום יינות שנסחרו בכל חלקה של האימפריה הביזנטית לאורך הים התיכון.

גיתות עבדת (צילום: דניאל ארזי)
הגיתות העתיקות ייצרו יין לכל האימפריה הנבטית ומעבר לה. הגיתות העתיקות בעבדת | צילום: דניאל ארזי

כחלק מהאירוע ייחשף לראשונה לציבור הרחב "שביל הגיתות" של גן הלאומי, המחבר בין הגיתות העתיקות שבהן ייצרו יין שהופץ לכל רחבי העולם העתיק. במקביל, יתקיימו גם סיורים מודרכים עם מורי דרך בשעות השקיעה הזהובות בין הרחובות והכנסיות של הישוב הנבטי הקדום. זוהי הזדמנות יוצאת דופן לטעום ממגוון יינות הנגב של קרן מיראז' לישראל שיחכו באוטו יין מקומי, ולקינוח, לחוות את עבדת לעת ערב עם מופע שקיעה של אנסמבל איתי ארמון לצלילי מוזיקה המשלבת מזרח ומערב.

הכניסה בעלות אגרת הכניסה לאתר בלבד, חינם למנויי מטמון | הרשמה ופרטים נוספים באתר 

"אנחנו לא מגדלים ענבים – אנחנו מגדלים יין"

ב-2,019 החליט דוד פינטו לנטוע גפנים, ולקחת את האהבה הגדולה שלו ליין, ולחבר אותה עם הסיפור הישראלי, אולי הגדול ביותר, להפוך את הנגב לירוק. "השטח היה קיים, אבל היה חסר באדמה מינרלים והיו בה לא מעט רעלנים. במשך חודשים השקינו את האדמה, הפכנו אותה לפורייה ושתלנו את הגפנים. לקחו שלוש שנים עד שהכרם הניב, והשנה זו הפעם הראשונה שזה קורה", מספר דוד.

ענבים יקב פינטו (צילום: דניאל ארזי)
לקח לא מעט זמן, אבל בסוף הצליחו לגדל כאן ענבים. כרם פינטו | צילום: דניאל ארזי

כיום, דוד יחד עם שני שותפים נוספים, הוא הבעלים המאושרים של "יקב ירוחם (פינטו)", ממש בפאתי העיירה, עם כרם שמייצר מגוון זנים של ענבים ליין וביניהם פטי ורדו, שיראז וגרנאש. "אנחנו אומרים שאנחנו לא מגדלים, ענבים, אנחנו מגדלים יין. כל המאמצים שלנו מכוונים כדי לטפח ענבים במדבר לא לאכילה אלא לייצור יין איכותי. הכל מוקפד עד לפרט האחרון", אומר דוד. "אנחנו רוצים לייצר פה תיירות חקלאית שמחוברת לאזור ולאנשים. עובדות אצלנו קוטפות בדואיות מיומנות, אנחנו משתפים פעולה עם התושבים המקומיים והמטרה היא בסופו של דבר להביא אנשים לנגב ולספר סיפור חדש של המדבר והטעמים שלו".

דוד פינטו יקב פינטו (צילום: דניאל ארזי)
רוצה לייצר תיירות חקלאית בנגב. דוד פינטו | צילום: דניאל ארזי

באירוע ישתתף גם צבי רמק, הבעלים של "יקב שדה בוקר". רמק, שעלה לארץ לפני מעל 40 שנה מסן פרנסיסקו, יספר את קורותיו של היקב, מההחלטה ההתחלתית לגדל את הענבים במים מליחים, להתמודדות עם התנאים המאתגרים בקיבוץ והרצון הבלתי מתפשר להביא את בשורת היין משדה בוקר עוד משנת 1995, כשנטע את הכרם הראשון. היקב מייצר בין היתר יינות מלבק, סירה, מרלו וקברנה סוביניון.

צבי רמק יקב שדה בוקר (צילום: דניאל ארזי)
למרות כל האתגרים. צבי רמק, יקב שדה בוקר | צילום: דניאל ארזי

המבקרים יוכלו להגיע גם לסיור אצל "יקב נבטו", יקב בוטיק קטן שנמצא בחוות "צל מדבר". על בחירת הענבים והיצירה של היין אמון אילן טיפטי, עם הכוונה לייצר יין מדברי, עם התפיסה שאת הענב לא מכופפים, אלא נותנים לו לעשות את העבודה, הולכים עם הטבע ודואגים לספק את התנאים הטובים ביותר. אחד היינות המיוחדים של יקב נבטו הוא השרדונה הכתום, שמיוצר על ידי כך שלא מפרידים בין הענב לבין הזג (הקליפה הדקה), וכך נוצרים צבע וטעם ייחודיים. עוד ביקב גם פטי ורדו, מלבק וקריניאן – מכולם אפשר לטעום בביקור.

אילן טיפטי יקב נבטו (צילום: דניאל ארזי, shutterstock)
לא מכופפים את הענבים, הולכים עם הטבע. אילן טיפטי, יקב נבטו | צילום: דניאל ארזי, shutterstock
יין שרדונה כתום יקב נבטו (צילום: דניאל ארזי)
יין השרדונה הכתום של יקב נבטו | צילום: דניאל ארזי

ב"יקב צוף", מארחים דגנית ואליעזר בר שדה את המבקרים בעסק המשפחתי. הם עצמם לא מגדירים את המקום כיקב, אלא מרכז מחקר ופיתוח של יין, בו הם שמים דגש על התוצר הסופי של היין כחלק ממכלול של פעולות, בין היתר תהליך גידול הענבים הטבעי ללא חומרים כימיים וללא שמרים, במטרה לקבל יין איכותי ומובחר, ולהוות השראה גם ליקבים אחרים.

אליעזר בר שדה יקב צוף (צילום: דניאל ארזי)
חוקרים את היין בדגש על התוצר הסופי. אליעזר בר שדה, יקב צוף | צילום: דניאל ארזי

היקבים המשתתפים: כרם פינטו – ירוחם |  יקב שדה בוקר – קיבוץ שדה בוקר |  יקב רמת נגב – קדש ברנע | יקב תושיה – באר מילכה | יקב רוטה – חוות רוטה (ליד רביבים) |יקב נבטו - מצפה רמון

איך זה עובד? קונים כרטיסייה, בוחרים נקודת התחלה ויוצאים לדרך. הביקורים ביקבים יתחילו בכל שעה עגולה – אתם רק צריכים לבחור לאן להגיע. אנו ממליצים לבחור באחד משלושה מסלולים שיאפשרו לכם לבחור את נקודת ההתחלה – ומשם להגיע לכל היקבים:

  • כרטיסייה שמתחילה בפתחת ניצנה
  • כרטיסייה שמתחילה בירוחם
  • כרטיסייה שמתחילה במצפה רמון

שעות פעילות: יום שישי, בין 16:00-10:00 (ההדרכות יתחילו בכל שעה עגולה)

עלות כרטיסייה: 120 שקלים לאדם

>> להרשמה ולפרטים נוספים :050-6577747 או באתר תיירות הר הנגב

מה אוכלים? 

בפסטיבל לוקחים חלק לא מעט מבתי העסק באזור, כאשר בחלק מהסיורים והביקורים תוכלו ליהנות גם מטעימות וארוחות. 

מבין האפשריות, אחת מצוינת היא "אירן מתוקים". אירן היא קונדיטורית, מתמחה בהכנת עוגות ומתוקים אחרים, אבל לא רק. בתיאום מראש, ניתן לתאם ולארגן ארוחות מגוונות, עם אוכל ביתי כשר, עם מגוון של סלטים, לחמים, גבינות, ממרחים ועוד. המחיר נע בין 100-450 שקל, תלוי בכמות המזמינים. לפרטים נוספים ותיאום בטלפון: 054-2559279. 

אפשרות נוספת, היא אירוח ב"פטיו של דבו", בביתם של דבורה ואורי ביישוב טללים. בני הזוג מארחים קבוצות, משפחות (ילדים מעל גיל 13), זוגות ועוד. ההתמחות שלהם היא בבשרים, כיאה לשני ארגנטינאים, והמטרה היא להעניק בנוסף לארוחה גם חוויה של חיבור לאנשים ולאזור. הביקור בתיאום מראש בלבד בטלפון: 054-4341281.

בשר בפטיו של דבו (צילום: דניאל ארזי)
אוכל טוב יחד עם חוויה. בפטיו של דבו | צילום: דניאל ארזי