מה משובב יותר את הנפש מנוף יפה? לכבוד החג בחרנו לשלוח אתכם לנקודות הנוף המרהיבות והמרגשות ביותר בישראל, אל נופים של הר ושל מדבר, של גבעות ירוקות, ערים שוקקות וחופים מלטפים. חסרה לכם נקודת תצפית שחייבת להיות ברשימה? טקבקו אותה!

מצפה דדו, מטולה
מטיילים בתצפית דדו (צילום: מלון בית שלום)
עמק החולה, הגולן והחרמון. מצפה דדו | צילום: מלון בית שלום

מעל פני הים: 615 מטרים.
מה רואים: את שדותיו המוריקים של עמק החולה, ומעבר לו את הגולן ובקצהו החרמון. מדרום, בולט התל המקראי אבֵל בית מעכה, והלאה משם נראים קיבוץ כפר-גלעדי וקריית-שמונה. ממעל מתנשא רכס הרי נפתלי עם קיבוץ משגב-עם בראשו, ומעבר לגדר הגבול נחים עמק עיון, הכפר השיעי כילא - ובאופק ניתן להבחין גם במבצר הבופור.
בעמק, משני צדי הגבול, משתרעים מטעי תפוח, אגס, דובדבן ושאר עצי פרי נשירים שצבעיהם משתנים מעונה לעונה.
במקום: במצפור ספסלים וגגון, וניתן לשמוע הסברים מוקלטים ממכשיר הממוקם באזור התצפית, בעברית ובאנגלית.
איך מגיעים: כביש מספר 90 לכיוון צפון יביא אתכם לבסוף אל המושבה מטולה. מטפסים לכיוון הר צפייה, וממשיכים על פי השילוט.

צוק מנרה, הגליל העליון
תצפית מצוק מנרה (יח``צ: אתר צוק מנרה)
עמק החולה, הגליל העליון, רמת הגולן, הרי נפתלי והחרמון. נוף מצוק מנרה | יח``צ: אתר צוק מנרה

מעל פני הים: 845 מטרים.
מה רואים: את עמק החולה, הגליל העליון, רמת הגולן, הרי נפתלי והחרמון.
במקום: המצפור הוא למעשה התחנה האחרונה של רכבל צוק מנרה, הממוקמת בסמוך לקיבוץ. באתר מסעדה הצופה אל הנוף, רכבת תיירותית וג'ימבורי מקורה לילדים.
איך מגיעים: מכביש 90 לכיוון צפון פונים שמאלה מעט לפני קריית שמונה, לפי השילוט אל התחנה התחתונה של הרכבל. ניתן להגיע גם ישירות לתחנה העליונה, דרך קיבוץ מנרה: מכביש הצפון (899) פונים לכביש מספר 886 בצומת יפתח.

הר בנטל, רמת הגולן
תצפית מהר בנטל אל החרמון (יח``צ: תיירות מרום גולן)
החרמון וסוריה. תצפית מפסגת הר בנטל | יח``צ: תיירות מרום גולן

מעל פני הים: 1,200 מטרים.
מה רואים: מצפון נמצא החרמון. ממזרח מעבר לגבול בקעת קוניטרה והעיר הסורית קוניטרה, שם ניתן לראות את התושבים בחיי היום יום, מוצבים של האו"ם וקרוב יותר גם את מוצבי צה"ל ושדות מעובדים. ממזרח ומערב להר בנטל משתרעים מטעי פרי. כשהראות טובה ניתן לראות את הרי לבנון, מצפון מערב והלאה את הרי הגליל וגוש הרי מירון ומדרום את הר אביטל הסמוך.
במקום: בונקר משוחזר ובית הקפה "קופי ענן".
איך מגיעים: נוסעים בכביש 91 מצומת מחניים לכיוון קיבוץ עין זיוון. בצומת אביטל (אחרי קיבוץ אורטל) פונים שמאלה. לאחר שלושה קילומטרים פונים ימינה, עד לכיכר, בה פונים שמאלה, וממשיכים עד לפנייה ימינה אל כביש תלול ומפותל המטפס לראש ההר.

מערת הקשת, הגליל המערבי
אין תמונה
הגליל המערבי ומפרץ חיפה. מערת הקשת

מעל פני הים: 322 מטרים.
מה רואים: דרך הקשת של המערה הענקית והפתוחה נשקף נוף הגליל המערבי ההררי והירוק, ורצועת הים עד למפרץ חיפה.
במקום: ספסל קק"ל לפיקניק וגזלן בחניון.
איך מגיעים: נוסעים מזרחה בכביש הצפון (899). בין שלומי ליערה, בצומת אדמית, פונים שמאלה (צפונה) ומטפסים עם הכביש. אחרי כשלושה קילומטרים פונים ימינה לדרך עפר – יש שילוט ל"שביל אמיר". חונים בחניון המרווח וצועדים ברגל אל התצפית.

מצוק הארבל, הגליל התחתון
תצפית על שדות וכרי דשא מצוק ארבל
360 מעלות של נוף. הנוף ממצוק הארבל

מעל פני הים: 180 מטרים.
מה רואים: 360 מעלות של נוף: במזרח נפרשת הכנרת ומעליה רמת הגולן. למטה הכפר הבדואי חמאם, ומעט צפונה ממנו המושבה מגדל. במערב הר ניתאי וברקע הרי הגליל התחתון והעליון, וביום עם ראות טובה ניתן לראות בצפון את החרמון.
במקום: חרוב בודד, ומרפסת תצפית מגודרת.
איך מגיעים: מצומת גולני נוסעים מזרחה בכביש 77, ובצומת כפר חיטין פונים שמאלה לכביש 7717. אחרי ארבעה קילומטרים פונים ימינה למושב ארבל. לפני הכניסה לישוב פונים שמאלה, ומעפילים להר עד למגרש חניה, הסמוך למצוק.

הר ארי, בית ג'ן
אין תמונה
תצפית מים אל ים. הר הארי בכפר בית ג'ן

מעל פני הים: 930 מטרים.
מה רואים: תצפית מים אל ים - מטבריה ועד מפרץ חיפה, כולל הגליל התחתון, נצרת, כפר תבור והגלבוע.
במקום: בריכת מים גדולה.
איך מגיעים: נוסעים לבית ג'ן בכביש 864. בשער הכניסה לכפר, במזלג הדרכים, בוחרים בדרך הימנית. אחרי 300 מטרים מגיעים לצומת T ופונים ימינה. נוסעים עד כיכר עץ הזית, ומשם ימינה עד ההר.

מגדל אשכול, אוניברסיטת חיפה
נוף ממגדל אשכול, חיפה (צילום: גיא שחר )
חיפה והנמל. תצפית ממגדל אשכול באוניברסיטת חיפה | צילום: גיא שחר

מעל פני הים: 597 מטרים.
מה רואים: את כל העיר חיפה על הנמל והמפרץ, את רכס הרי הכרמל, פארק הכרמל, עמק יזרעאל ורמת המנשה. ביום ראות טובה ניתן לראות בצפון את החרמון.
במקום: מרפסת על גג של מגדל והרבה רוח.
איך מגיעים: משדרות אבא חושי בחיפה נכנסים לאוניברסיטה, ועולים לקומה ה-30 של המגדל.

הר ברקן, הגלבוע
אין תמונה
עמק יזרעאל, עמק חרוד ועמק בית שאן. תצפית מהר ברקן בגלבוע

מעל פני הים: 497 מטרים.
מה רואים: את עמק יזרעאל, עמק חרוד, עמק בית שאן, גבעת המורה והר התבור, ואת ישובי העמק הפרוסים בתוך תשבץ השדות הצבעוניים. ממזרח תוחמים את העמק הרי הגלעד האפרפרים.
במקום: מספר מצפורים סמוכים זה לזה, המאפשרים כל אחד מהם זווית מעט אחרת של הנוף. על ההר ממוקם גם מגדל, שהטיפוס עליו מזמן תצפית רחבה אל נופי העמק.
איך מגיעים: מכביש הסרגל (65) פונים ימינה בצומת הסרגל, לכביש 675 - ליישובי חבל תענך. ממשיכים ישר בצומת יזרעאל, ומיד לאחר תל יזרעאל פונים ימינה לדרך נוף גלבוע.

גן הפסגה, תל אביב
גן הפסגה, יפו העתיקה (צילום: Eyal72)
רצועת החוף של תל אביב. הנוף מגן הפסגה ביפו העתיקה | צילום: Eyal72

מעל פני הים: 34 מטרים.
מה רואים: את רצועת החוף של תל אביב עד החופים הצפוניים ביותר.
במקום: רחבת תצפית מרוצפת, ספסלי אבן, פסלים ומדשאות.
איך מגיעים: יורדים מאיילון במחלף קיבוץ גלויות וממשיכים מערבה על דרך קיבוץ גלויות. הדרך מתחברת לדרך שלמה, אשר מגיעה ישירות עד לכיכר השעון.

הר הזיתים, ירושלים
טיול בירושלים: תצפית מהר הזיתים (צילום: Claudia Dewald, Istock)
נוף ירושלים מהתצפית בהר הזיתים | צילום: Claudia Dewald, Istock

מעל פני הים: 763 מטרים.
מה רואים: את ירושלים העתיקה והחדשה, ואת נחל קדרון עילי. אפשר לזהות את מלון המלך דויד ואת המגדל של ימק"א, את כנסיית דורמיציון על הר ציון, את עיר דוד והכפר סילוואן. מדרום נראה רכס ארמון הנציב ובו הטיילת.
במקום: שירותים נגישים לנכים ודוכני מזכרות.
איך מגיעים: לבאים מכביש מספר 1, אחרי סיבוב מוצא פונים ימינה אל מנהרת הארזים עד למחלף שער מזרח - צומת הגבעה הצרפתית. פונים ימינהלשדרות חיים בר-לב, ובצומת מרומזרת פונים שמאלה לשדרות האוניברסיטה העברית, לפי שילוט המכוון למעלה אדומים. ממשיכים עם הכביש ישר עד צומת T, ופונים שמאלה.

נחל בוקק, בקעת ים המלח
טיול במדבר יהודה ובקעת ים המלח (יח``צ: ערן גל-אור)
נוף ים המלח על רקע הנוף המדברי. התצפית ממפל נחל בוקק | יח``צ: ערן גל-אור

מעל פני הים: 80 מטרים.
מה רואים: דרך חלון ענק מעל המפל הגבוה בנחל בוקק נראה נוף ים המלח מציץ על מלונותיו, כחול על רקע הנוף המדברי.
במקום: שום כלום, ולכן מומלץ להצטייד במים ובמזון מראש.
איך מגיעים: נוסעים בכביש 90 דרומה, ובצומת זהר ממשיכים ישר לכיוון ערד, בכביש 31. עולים בכביש המתפתל כ-8 קילומטר, ובין סימוני הקילומטרים ה-65 ל-64 חונים בצד ימין ליד השילוט לצוק תמרור ונחל בוקק. מכאן - מסלול הליכה לצוק תמרור ונחל בוקק.

כרבולת חרירים, מכתש רמון
נוף מכתש רמון מכרבולת חרירים (צילום: איציק מזרחי,  יחסי ציבור )
נוף המכתש מכרבולת חרירים | צילום: איציק מזרחי, יחסי ציבור

מעל פני הים: 564 מטרים.
מה רואים: את נוף המכתש כולו. מצפון ניתן לראות את הר ארדון, מצפון מערב את גבעת חרוט אשר נראית כחוד שחור ובהמשך לה את המצלעות הצפוניות של המכתש.
במקום: שום כלום, ולכן מומלץ להצטייד במים ובמזון מראש.
איך מגיעים: יורדים בכביש 40 לכיוון מצפה רמון דרומה, וכ-9 קילומטרים אחרי מצפה רמון מגיעים לשלט המפנה לדרך עפר המסומנת באדום, שמאלה מהכביש. נוסעים בדרך העפר כ-5 קילומטרים, עד למפגש עם דרך עפר נוספת המסומנת בסימון שבילים שחור, בה פונים שמאלה. לאחר כ-800 מטרים פונים ימינה בחזרה לשביל האדום, אשר מוביל לחניון יום מצד סהרונים. מכאן – מסלול הליכה בן ארבעה קילומטרים, המפורט באתר טיולי.

הר ברך, הרי אילת
טיולים בדרום: התצפית הכי יפה שיש מהר ברך (צילום: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש)
בקעת תמנע הצבעונית. תצפית מהר ברך | צילום: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש

מעל פני הים: 829 מטרים.
מה רואים: את כל בקעת תמנע פרושה מתחתינו, על שלל ערוצי הנחלים והגבעות שבתוכה, צבועה בצבעים ובגוונים כהים ובהירים, ובמרכזה בולט הר תמנע – הר מסלע גרניט בצבעי אדום ושחור. מימין ומשמאל ניצבים מצוקים תלולים ומשוננים המקיפים את הבקעה כמו תיאטרון טבעי ענק, ומאחוריה מתרוממים הרי אדום מעל הערבה.
במקום: שום כלום, ולכן מומלץ להצטייד במים ובמזון מראש.
איך מגיעים: מדרום יש לצאת מחלקה הצפון-מערבי של אילת אל כביש 12, ולנסוע בו לכיוון צפון. בסימון הקילומטר ה-32 בכביש יש לפנות ימינה לשביל המסומן בירוק, על פי השילוט להר ברך. נוסעים בשביל המתפתל כ-7.5 קילומטר. השביל המסומן בירוק פונה בחדות שמאלה - ממשיכים ישר בשביל רחב שמסומן בכחול. לאחר כ-3.5 קילומטר נוספים פוגשים בשביל 4X4 המסומן בירוק, ומכאן מתחילים לטפס בנסיעה כקילומטר נוסף, עד לפסגת הר ברך.

* תודה לבית שלום במטולה, המרכז לתיירות הדרוזית מטעם הרשות לפיתוח הגליל, אתר טיולי, מסעדת קימל בגלבוע, אגד תיור ונופש, תיירות מרום גולן וגיא שחר שסייעו בהכנת הכתבה

חסרה לכם נקודת תצפית שחייבת להיות ברשימה? טקבקו אותה!

ארבעה מסלולים ושבילים שהוכשרו בהצדעה לנופלים