אין תמונה
המחירים התייקרו, אך הישראלים ממשיכים להציף את העיר. אילת
הכל כלול או לא הכל כלול? המושג הזה, שנטבע עמוק בתודעה שלנו בתקופה שטורקיה הייתה מעוז הישראלים בחודשים יולי-אוגוסט, כיום מושרש חזק בהרגלי החופשות בארץ, בעיקר באילת. אך כמה שנים אחורה, מי שיצא לנפוש בעיר הקיט הדרומית שלנו עשה זאת על בסיס לינה וארוחת בוקר בלבד. בצהריים לוקחים איזה סנדוויץ' מהמרכז המסחרי ובערב - יוצאים למסעדה. במרוץ השנים צצו כמה מלונות במתכונת "הכל כלול" בעיר, וכיום לא חייבים לנסוע לאנטליה כדי לאכול כל היום ולא לפתוח את הארנק. האם זה טוב לנו? יכול להיות. אבל האם זה טוב לאילת? לא בטוח.

מזה כחמש שנים קונספט ההכל כלול" צובר תאוצה באילת. הסיבה? לפי סוכני התיירות והתאחדות המלונות באילת – הביקוש של הישראלים למוצר. "מגמת המעבר של מלונות רגילים למלונות הכל כלול החלה לאחר תקרית המרמרה, עם המשבר בין ישראל לטורקיה", מסביר שמעון מגימי, מנכ"ל השיווק של אשת טורס. "הנכונות של ישראלים רבים לנפוש בטורקיה הייתה בגלל החופשה המפנקת שהציעו המלונות שם. ובגללהוואקום שנוצר המלונות באילת פיצו על החסר וסיפקו לישראלים את החופשה שלמדו לאהוב".

ובהתאם לדרישת הצרכן, המלונאים מיהרו להדביק את הפער. "הישראלים ביקשו להרחיב את הקונספט הזה גם לארץ. ואנחנו בהתאם הדבקנו את הפער כדי להתחרות בטורקיה", מסביר שבי שי, מנכ"ל התאחדות המלונאות באילת.

גם רוני אלוני, סמנכ"ל שיווק ומכירות רשת מלונות פתאל מסכים: "בארץ ניכרת מגמת עלייה רצינית במלונות הכל כלול וכל שנה קיימת עלייה נוספת בביקוש. מאז שזיהינו את הצורך הזה בציבור הישראלי לפני מספר שנים, פיתחנו מוצרים מתאימים לדרישה באזורי הנופש אילת, ים המלח וטבריה".

"מלונות 'הכל כלול' הורסים לנו את הפרנסה"

טיילת אילת (צילום: גלובס)
"ב-8 בערב הכל ריק, אבל בתשע וחצי כבר אין מקום לזוז". טיילת אילת | צילום: גלובס
בשנת 2013, מתוך 52 בתי מלון באילת, באופן רשמי כ-9 מלונות (17 אחוז) עובדים במתכונת "הכל כלול", ו-5 על בסיס חצי פנסיון. קונספט האירוח קורץ בעיקר למשפחות, שלא צריכות לדאוג לאוכל לילדים, ובעיקר לא מוציאות את הארנק במהלך החופשה. המלונות, גם הם נהנים מהשיטה הפופולרית, שמאפשרת להם בקרה על הוצאות האורחים, ניהול מלאי מזון יעיל והרחבת מקורות ההכנסה של המלון - מעבר ללינה. "אנחנו רואים לא מעט משפחות שמחפשות מלונות הכל כלול. זה קורה גם ביוון וגם באילת. ולמרות שהמחיר בדרך כלל גבוה יותר, יש משפחות ישראליות שמעדיפות לשלם יותר ולא להוסיף כלום", מוסיף עמית ג'וריני מנכ"ל גוליבר. "אותם מלונות נותנים 3 ארוחות ביום, ארוחת לילה, קפה ועגה, שתיה חופשית כולל אלכוהול, ארטיקים חינם לילדים, ולרוב, גם צוות בידור מאד פעיל".

אך יש גם מי שיוצא מופסד מהמגמה הזו. חלק מהמסעדות בעיר טוענות ש"הכל כלול" הרס להם את הפרנסה, והקיץ הזה – יותר מתמיד. כבר למעלה משנה המסעדנים באילת טוענים כי "הכל כלול", שיותר ויותר מושרש בעיר פשוט מחסל אותם כלכלית. "יולי האחרון היה החודש הכי גרוע שלנו", מספרת לנו אהובה זייד, מנכל"ית העמותה לקידום המסעדות, בתי הקפה והברים באילת. "מזה חמש שנים ששיטת הכל כלול הולכת וצוברת תאוצה באילת, אך לא הייתה שנה כמו השנה הזו. בואו לטיילת בשעה 20:00 ותראו איך היא ריקה מאדם. אבל ב-21:30, אחרי שהנופשים סיימו את ארוחת הערב שלהם במלון, כולם יוצאים להסתובב".

זייד טוענת כי התגברות התופעה פוגעת גם בנופשים. "אני חושבת שצריך ליצור פה חוק להגנת הצרכן", טוענת זייד. "למה שהנופש לא יקבל בחירה של 3 רמות אירוח וממנה יחליט איפה מתאים לו לנפוש. למעלה ממחצית ממלונות רשת פתאל, הגדולה ביותר באילת, מוצעים במסגרת הכל כלול או חצי פנסיון, כך גם כ-29 אחוז ממלונות רשת ישרוטל. זה לא משאיר המון ברירות לנופשים".

המחירים מתייקרים? תפוסת החדרים לא משתנה

לעומת זייד, שבי שי, מנכ"ל התאחדות המלונות באילת, לא מבין על מה המהומה. "הטענה של המסעדנים ממש לא ברורה לי", אומר שי. "ראשית, תופעת המלונות שמציעים רק 'הכל כלול' כלל לא התגברה בשנים האחרונות - כמה מלונות כבר נוספו? 3? הרי כל מלון יכול לבחור להיות מלון שמציע רק חבילת 'הכל כלול' ועובדה שזה לא קורה במציאות".

"במקום באמת להתמודד עם הנושא ושהמסעדות ישתפו פעולה עם בתי המלון ויחשבו על פתרונות עסקיים, הם בוחרים ללכת על הקו הזה שהוא כלל לא נכון. עובדה היא שרק 17 אחוז מהמלונות הם הכל כלול - כל השאר עובדים במתכונת של לינה וארוחת בוקר, או חצי פנסיון לפי בחירת הנופש".

לטענת זייד, הקונספט המתפשט הפך את אילת לעיר יקרה ובכך גם אוטומטית המסעדות נהיו יקרות וכל דבר אחר שיש לעיר להציע. "המלונות באילת הם המרוויחים העיקריים מהתיירים", היא מסבירה. "ברוב המסעדות פה יש ארוחות עסקיות ותפריטים מגוונים, אך כולם סועדים בבתי המלון. כך קורה שבשנים האחרונות היצע המסעדות בעיר ירד בכ-30-40 אחוז, ואפשר לומר שמלבד בתי המלון ואולי החנויות, העיר לא עובדת. בנוסף, בשל חשיפה נמוכה יותר של התייר לפעילויות בעיר, הדעה המתגבשת על המלון משליכה על הדעה הכללית על העיר. למשל, אם מחירי הלינה יקרים מיד סבורים כי אילת היא עיר יקרה. אני חושבת שהשיטה הזו רק תכלה את העיר ולבסוף, התיירים כלל לא מרוויחים ממנה".

אך על פי הנתונים שפרסמה למ"ס השבוע, בחודשים ינואר-יוני השנה נחתו בנמל התעופה של אילת כ-30.4 אלף תיירים - ירידה של 9 אחוזים מהשנה שעברה. לעומת זאת, תפוסת החדרים בעיר הדרומית בחודשים ינואר-יוני, כמעט זהה לאותה תקופה אשתקד, ומהתאחדות המלונות באילת מדווחים על תפוסה של 84 אחוז בחודש יולי – ירידה של כ-1 אחוז בלבד מהשנה שעברה. נתונים אלה מעידים על הצפה של ישראלים בעיר, שכנראה לא ממש נבהלים מהתייקרות המחירים וממשיכים ליהנות מבתי המלון בה.

כמה תעלה לכם חופשה במלונות "הכל כלול" בחגים?

ואם עדיין לא הזמנתם חופשה בחגים, ערכנו עבורכם סקירה קצרה של כמה ממלונות "הכל כלול" וחצי פנסיון בעיר.

לאונרדו קלאב ים המלח
18-22.8 - 1,320 שקל לזוג ללילה, ע"ב הכל כלול
18-22.9 - 1,390 שקל לזוג ללילה

אין תמונה
כ-17 אחוז מהמלונות באילת הם בבחינת "הכל כלול". יו קוראל ביץ' קלאב

יו קוראל ביץ' קלאב
18-22.8- 1,900 שקל לזוג ללילה, ע"ב הכל כלול
4-7.9 (ראש השנה) - 2,590 שקל ללילה לזוג, ולילה רביעי ב-50 אחוז הנחה, ע"ב הכל כלול
18-22.9 (סוכות) - 1,900 שקל לזוג ללילה, ע"ב הכל כלול

לאונרדו פריווילג' אילת, דרך הדקה ה-90
29.8-1.9 - 2,588 שקל לחבילה לזוג, ע"ב הכל כלול
22-25.9 - 3,762 שקל לחבילה לזוג, ע"ב הכל כלול

מג'יק סאנרייז קלאב, דרך אשת טורס
18-22.9- 600 שקל לאדם בחדר זוגי, ע"ב הכל כלול

הוליטל סיאסטה, דרך הדקה ה-90
22-25.8 - 2,850 שקל לחבילה לזוג, ע"ב הכל כלול
4-7.9 - 3,990 שקל לחבילה לזוג, ע"ב הכל כלול

ישרוטל ספורט קלאב אילת, דרך אשת טורס
4-8.9 (ראש השנה) - 1,472 לזוג ללילה, ע"ב הכל כלול

אין תמונה
4,202 שקל לזוג בסוכות, ע"ב חצי פנסיון. מלון ישרוטל אגמים אילת

ישרוטל אגמים
4-7.9 (ראש השנה) - 5,096 שקל לזוג, לכל החבילה, ע"ב חצי פנסיון
18-21.9 (סוכות) - 4,202 שקל לזוג, לכל החבילה, ע"ב חצי פנסיון

ישרוטל ים סוף
4-7.9 (ראש השנה) - 5,780 שקל לזוג, לכל החבילה, ע"ב חצי פנסיון
18-21.9 (סוכות) - 3,509 שקל לזוג, לכל החבילה, ע"ב חצי פנסיון

ישרוטל לגונה
18-21.9 (סוכות) - 3,484 שקל לזוג, לכל החבילה, ע"ב הכל כלול

>> היעד הזול לחגים: אנטליה