מעל שלושה מיליון תיירים ביקרו בשנה החולפת בישראל. נתון יפה שרק ממשיך לעלות. אנחנו יכולים גם להתגאות בכך שבישראל התיירים שמגיעים יכולים להרגיש מוגנים מכייסים בניגוד לערים רבות באירופה ובכלל, נראה שמעשי נוכלות רבים עדיין לא הגיעו לכאן מעבר לים. ואכן, מרבית התיירים ציינו את הביטחון שחשו בישראל בעת שהסתובבו בשעות הלילה וכשהוציאו כסף מכספומטים מבלי לחשוש שישדדו אותם, אבל אל תדאגו, למוח הישראלי יש את השיטות שלו והן לא מאוד מתוחכמות.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

זה קרה בשבוע שעבר - תייר מקפריסין נחת בנתב"ג כדי לבקר את אמו המאושפזת בבית חולים במרכז הארץ. הוא הזמין מונית מנתב"ג לבית החולים ובתום הנסיעה שארכה כחצי שעה הוא נדרש לשלם 150 יורו (כ-640 שקלים). הוא שילם. כשהבחין בשוטר הקהילתי בבית החולים, סיפר לו על המקרה ועל כך שהוא חושד שנהג המונית הונה אותו ולקח ממנו מחיר מופקע למדי על נסיעה כל כך קצרה (עלות הנסיעה כ-170 שקל לכל היותר). השוטר הקהילתי פנה להנהלת בית החולים וביקש להביט במצלמות האבטחה כדי לאתר את מספר המונית והנהג. בסופו של דבר, התיעוד של המונית עוצרת בחניית בית החולים הובילה לאיתורו של נהג המונית, בן 50 מאשקלון. הנהג, הגיע לבית החולים החזיר את 150 היורו לתייר והתנצל ממושכות בפני התייר.

"זה קורה הרבה שנהגי המונית מפעילים מונה ואז מבקשים את הסכום מהתיירים ביורו או בדולרים ולא בשקלים", טוען כ', המשמש כחבר בלשכת התיירות. "זו תופעה מכוערת שיש לתת עליה את הדעת ולדאוג להעמיד לדין את אותם נהגים שפוגעים בתדמית מדינת ישראל למשפט פלילי כדי להרתיע את האחרים. אני מקבל המון תלונות מתיירים על העוקצים של נהגי המוניות וזה לא נעים בכלל. זה אמנם לא קרה רק אצלנו בארץ אבל ישראל היא מדינה קטנה שנלחמת על הגעת תיירים וחשוב למגר ולעקור מהשורש את העוקצים הללו".

במקרה דומה שאירע לפני כשנה, נהג מונית שהסיע זוג תיירים מפולין מנתב"ג לתל אביב גבה מהם 600 יורו. "טיילתי לפני כמה שבועות בישראל יחד עם כמה חברות טובות, ונסענו מהתחנה המרכזית בירושלים למתחם 'ממילא', נסיעה של 20 דקות והנהג דרש שנשלם לו 70 יורו", שחזרה רחל, תיירת מאוסטריה, שגם לה עשו את התרגיל הזה. "התווכחנו אבל זה לא עזר. כשירדנו מהמונית הבנו שהוא רימה אותנו. במקום 15 יורו הוא לקח 70. זה לא נעים, זה קצת הרס לנו את הטיול".

מונית הכסף: חשבון בסך 150 אירו לתייר. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
מפעילים מונה וגובים מחר ביורו. מוניות בנתב"ג. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

ולריה, סטודנטית משוויץ בת 24 הגיעה לטייל בפעם השנייה בישראל עם חברתה הטובה מריה. השתיים טיילו בנצרת, טבריה, בגליל, בירושלים ובים המלח, אבל הדבר שהן לא ישכחו יהיה דווקא אירוע קטן בירושלים שהעכיר להן את הטיול. "היינו מאוד רעבות, הגענו לאחד הרובעים בעיר העתיקה וביקשנו לקנות מנת פלאפל", שחזרה ולריה. "המוכר ביקש מכל אחת מאיתנו 50 שקלים עבור מנה שבדיעבד התברר לנו שהיא עולה 15 שקל. על בקבוק קולה זכוכית הוא לקח מאיתנו 25 שקל (המחיר הוא עשרה שקלים לכל היותר). לא הייתה לנו ברירה אלא לשלם. היינו עייפות מהטיול ורעבות. סיפרנו על כך למדריך והוא אמר שרימו אותנו ושזה לא בסדר. התחושה הייתה ממש לא נעימה. סיימתי את הטיול בטעם מר".

מחירים שונים לתיירים ומקומיים

לדברי כ', מידי שנה נעקצים בישראל עשרות אלפי תיירים מתוך המיליונים שמגיעים לכאן. "בעלי עסקים, מדריכי טיולים, נהגי אוטובוס ונהגי מוניות עושים המון קומבינות על חשבון כספם של התיירים. כשבעלי חנויות למזכרות רואים תייר פתאום בקבוק יין שעולה 30 שקלים קופץ ל-30 יורו או דולר. כך גם לגבי מזכרות מארץ הקודש שעולות חמישה שקלים פתאום הופכות ל-40 ו-50 שקלים ולפעמים אפילו 100".

סטלה, תיירת מקולומביה שהגיעה לישראל כדי להגשים את חלומה לבקר במקומות הקדושים, הופתעה לגלות שבחנות בטבריה המוכר דרש ממנה 17 שקלים עבור בקבוק מים קטן ועבור כובע פשוט עם דגל מדינת ישראל שעולה כעשרה שקלים הוא דרש 60 שקל. "בתל אביב קניתי במכולת בקבוק קטן של מים מינרלים בשישה שקלים, אז למה צריך להקפיץ את המחיר ל-17"? אמרה סטלה. "בגרמניה שילמתי על בקבוק כזה בקושי יורו אחד".

טבריה (צילום: stasel'nik, Shutterstock)
"עשה לי סיום מר לטיול מדהים". הטיילת בטבריה | צילום: stasel'nik, Shutterstock

עמנואל, תייר משוויץ נאלץ להיפרד מ-22 שקלים עבור בקבוק מים קטן בחנות בנצרת. "על אותו בקבוק שילמתי בשוויץ יורו אחד. לא הרגשתי שהרבה בעלי עסקים רימו אותי אבל זה לא נעים להרגיש שלוקחים לך כסף לשווא, אפילו אם זה שקל אחד. המחירים צריכים להיות שווים גם לישראליים וגם לתיירים. יש לכם מדינה מדהימה אז למה לקלקל את השם שלה בגלל כמה בעלי עסקים"?

כך קרה גם לתיירים מאוסטריה שהגיעו לקנות פירות באחד השווקים במרכז הארץ נוגילו שעבור קילו דובדבנים דרש מהם הירקן 120 שקלים במקום 30. "אם לא היינו תיירים, בעל הדוכן בשוק לא היה דורש מאתנו מחיר כזה. ראינו לאחר מכן שהוא לקח מלקוחה ישראלי רק 30 שקל. הוא פשוט גנב אותנו".

שוק הכרמל (צילום: Lerner Vadim, shutterstock)
"אם לא היינו תיירים, בעל הדוכן בשוק לא היה דורש מאתנו מחיר כזה". שוק הכרמל | צילום: Lerner Vadim, shutterstock

עוקץ מוכר נוסף קורה דווקא במקומות הקדושים אליהם מגיעים צליינים ותיירים רבים מכל רחבי העולם. "אני יודע בוודאות שנהג האוטובוס או המדריך שמביאים את הקבוצות מקבלים מבעלי החנויות 15 עד 30 אחוז מכלל הפדיון הכספי וכל מיני הטבות נוספות", גילה כ'. "זה יכול לנוע מכמה מאות ועד אלפי שקלים שהם מקבלים מהצד על חשבונם של אותם תיירים וצליינים תמימים שלא יודעים שעוקצים אותם".

גורמים במשטרה טוענים כי הם מטפלים במהירות וביעילות בכל תלונה שמגיש תייר החל מאובדן תיקים, גניבת טלפונים סלולריים ועוקץ של נהגי מוניות ובעלי חנויות, אבל כמות התלונות שמגישים התיירים היא זעומה יחסית  (כמה עשרות בלבד) כי לרובם אין זמן להתעסק בזה והם מעדיפים להמשיך הלאה בטיול מאשר לבלות כמה שעות בחדרי חקירות בתחנת משטרה ולמסור עדויות.