כביש 10, אחד הכבישים היפים בארץ, שעובר לאורך הגבול עם מצרים, נפתח לתנועה אזרחית בשני הכיוונים. הכביש נפתח כבר ביום ראשון וניתן יהיה לבקר בו לאורך כל ימי החג, עד יום שבת (19.12) כולל. בנוסף, בנוסף ב-21 לחודש, תתאפשר נסיעה בשיירה בתיאום בלבד עד להר כרכום.

הכביש, שהינו אחד הארוכים והיפים בארץ, נסלל בראשית שנות ה-80 של המאה הקודמת, לאחר חתימת הסכם השלום עם מצרים והנסיגה מסיני. אורכו 182 ק"מ והוא נמתח לאורך גבול ישראל-מצרים מכרם שלום ברצועת עזה ועד צומת סיירים בדרום.

מפה כביש 10 (צילום: מפות גוגל)
צילום: מפות גוגל

כביש 10 (צילום: אריאלה אפללו)
לפני היציאה לדרך חשוב לעקוב אחרי ההוראות השונות | צילום: אריאלה אפללו

החלק הצפוני של הכביש, מעזה עד פתחת ניצנה, סגור לתנועת אזרחים. החלק הדרומי, מפתחת ניצנה לסיירים, היה פתוח בעבר אך נסגר בעקבות מתקפת הטרור באוגוסט 2011. בשנים האחרונות נפתח כביש 10 לתנועה אזרחית בחגים (לרוב בסוכות ובחול המועד פסח). הקטע הפופולרי במסלול הוא מחורשת בארותיים עד בורות לוץ ואורכו כ-70 ק"מ. אם אתם רוצים להצטרף לנסיעה, ריכזנו נקודות מומלצות לאורכו המתאימות לכל כלי הרכב.

נקודות מומלצות לאורך כביש 10

כניסה לכביש

כוחות צה"ל הם אלה שקובעים איפה אפשר יהיה להיכנס למרחב הכביש בהתאם להערכת המצב. לרוב, הכניסה לכביש היא מחורשת בארותיים, 13 ק"מ דרומית לצומת ניצנה, אולם לעיתים צה"ל מפנה את המטיילים דרך מעבר הגבול ניצנה או מצפור בר לב, המהווה נקודת עניין נוספת לדרך. חשוב לעקוב אחרי השילוט וההנחיות באינטרנט.

כביש 10 (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

חורשת חניון בארותיים

בווייז: חניון בארותיים, עזוז.

חורשה גדולה ומוצלת על התוואי של נחל עזוז. החורשה ניטעה במהלך מלחמת העולם הראשונה על ידי תלמידי מקווה ישראל. לא רחוק מהחורשה נמצאות שתי בארות קדומות, אחת מהן גלויה בשטח. במקום יש חניון מטיילים מוסדר עם שולחנות פיקניק.

מחורשת בארותיים יוצאת דרך עפר המובילה אל כביש 10. שימו לב – לפני הכניסה לכביש יש מחסום צה"ל, בו תידרשו להציג תעודה מזהה.

בור הסבחה

הגעה: כ-3.5 ק"מ מהמחסום יש פניה לדרך עפר. הפניה אינה משולטת ולכן מומלץ למדוד את מרחק הנסיעה.

בור מים עתיק, ככל הנראה מהתקופה הביזנטית, שבכל שנה מתמלא מחדש הודות למי הגשמים. בפתח הבור יש יריעת פח אותה ניתן להסיר ולרדת בסולם אל המים הקרירים הנמצאים בבריכה התת-קרקעית. שימו לב –  המים בבור עמוקים מאוד, עלולים להיות קרים מאוד ולא בהכרח הגייניים. היציאה מהבור בסולם עלולה להיות קשה. הכניסה לבור באחריות המטילים בלבד.

אל הבור עצמו יש ללכת בדרך העפר כ-800 מטר (10-15 דקות) לכל כיוון. אם אתם עם רכב שטח, או בטיול ג'יפים תוכלו להגיע בנסיעה עד הבור.

מצפור שלוחת קדש ברנע 

הכינו את המצלמות. כאן נמצאת אחת הנקודות הכי מצולמות בכביש 10. המצפור ממוקם על שלוחת קדש ברנע, בגובה 670 מטר מעל פני הים, באזור שבו הכביש עוזב את המישורים של פתחת ניצנה ומתחיל לטפס על הר הנגב הגבוה. כביש מפותל מוביל אל המצפור המוצל, המשקיף אל עמק שחרון בו נסענו ואל המרחבים של צפון סיני.

כביש 10 (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

מצפור הר חורשה

מצפור מרשים המשקיף אל שלוחת קדש ברנע בצפון, ואל רמת ברנע והר חמרן בצפון-מזרח, אולם אם תסיטו אל המבט מערבה תגיעו אל מרחבי סיני, שם במרחק של כ-8 ק"מ נמצאת עין קודייראת, המזוהה עם קדש ברנע המקראית. אותו נווה מדבר גדול בו חנו בני ישראל ימים רבים בזמן יציאת מצרים ונדודיהם במדבר סיני.

טיפ: הביאו משקפת ונסו למצוא את האזור.

תצפית ה"פוגה" 

אנדרטה לזכרם של מדריך הטיסה סרן אורי סלומון ופרח הטייס טל צורי שיצאו ב-15 בפברואר 1980 לטיסת אימון, אולם בדרכם חזרה פגע המטוס ברכס ההררי והשניים נהרגו. באנדרטה עצמה משולבים חלקי המטוס המרוסק.

טיפ: המשיכו כמה מאות מטרים מדרום לאנדרטה, שם, בצד המצרי, נמצא נוף מרשים של מדבר סיני.

צומת הר חריף 

צומת הר חריף נמצאת בסמוך לבסיס צבאי. מכאן מתפצלת הדרך לשניים: אפשר להמשיך דרומה, על כביש 10, לכיוון הר כרכום ובהמשך לאילת, או לפנות מזרחה על כביש 171 המוביל לכיוון מצפה רמון דרך בורות לוץ.

כביש 10 (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

עין המערה 

מעיין קטנטן, היחיד בצידו הישראלי של הר הנגב. המעיין נובע בתוך מערה קטנה והוא אחד ממקורות המים החשובים של האזור אשר בלעדיו בעלי החיים היו מתקשים להתקיים בו. פתח המערה נסגר מסיבות בטיחות, אך בגלל ריבוי הצמחייה במקום, זו עדיין נקודה נחמדה לעצירה.

מצפור הר שגיא 

הר שגיא מתנשא לגובה של כ-1,000 מטר ועל פסגתו בסיס צבאי. מתחת לבסיס הוסדרה נקודת תצפית מרשימה המשקיפה לכיוון הר הנגב. מכאן תוכלו לראות את רכס מחמל ואת מכתש רמון, את הר עריף ואת הר כרכום ועוד המון אתרים מסתוריים עמוק בלב המדבר.

הר כרכום 

הר כרכום, המזוהה עם הר סיני המקראי, הוא אחד האתרים המסקרנים והמרתקים בישראל. באזור ההר פזורים שרידי פולחן רבים ולמעלה מ-40,000 ציורי סלע מיוחדים.

שימו לב - הר כרכום לא צמוד לכביש אלא נמצא כ-10 קילומטרים ממזרח לכביש 10. הגישה אליו היא באמצעות  דרך עפר המתאימה לרכבי שטח בלבד. כאשר כביש 10 פתוח, זו האפשרות הנוחה ביותר להגיע אליו, אולם בשאר ימות השנה הגישה אל ההר כרוכה בנסיעת שטח ארוכה מאוד מכיוון מצפה רמון. חברות טיולי הג'יפים באזור מציעות טיולים מאורגנים להר כרכום.

הר כרכום (צילום: מאור בקל / תוצרת הארץ)
הר כרכום | צילום: מאור בקל / תוצרת הארץ

 

טיפים חשובים

  • שימו לב לשעות - צה"ל מאפשר נסיעה לאורך הכביש בשעות מוגדרות בלבד, ובכל מקרה רק בשעות האור. חשוב לברר את שעת הסגירה סמוך למועד הטיול ולהיערך בהתאם.
  • צאו מוקדם –הנסיעה לאורך החלק הפופולרי במסלול (בין חורשת בארותיים לבורות לוץ) אורך כ 2-3 שעות כולל עצירות. נסיעה לכל אורך הכביש, עד לאילת תיקח לכם 5-6 שעות ואף יותר.
  • תדלקו מראש – אין תחנות דלק לאורך כביש 10. מומלץ לתדלק מראש בתחנת דלק קציעות הקרובה אל תחילת הכביש. תחנות נוספות יש במצפה רמון, אך הן מתאימות למי שמסיים את הטיול בהר חריף.
  • סעו בזהירות – זהו כביש צר ומפותל, בחלקו משובש או ללא שוליים. יש לנהוג בערנות ובזהירות רבה.
  • אתם קרובים לגבול - כביש 10 הוא כביש גבול על כל המשתמע מכך, ולכן קחו בחשבון שייתכנו מגבלות ביטחוניות. אין לרדת מהכביש לכיוון דרך המערכת ואין להתקרב לגדר או לגעת בה. כמן כן הימנעו מיצירת קשר עם שוטרים, חיילים או אזרחים מצרים.
  • הביאו משקפת – כדי לראות את הנופים בסיני.
  • בעונת הקיץ מומלץ לנסוע בכיוון ההפוך - ככה השמש מאחוריכם רוב היום ובור הסבחה הוא הנקודה האחרונה.
  • הכניסה בחגים היא חופשית ללא תיאום, אבל בשנים האחרונות ניתן גם להגיש בקשה לכניסה לכביש גם בכל סוף שבוע.