רשות הטבע והגנים

שמורת תל דן

בכל ימות השנה ניתן להגיע לאצבע הגליל ולראות את מקור הירדן החשוב והשופע ביותר בישראל – נחל דן, הנובע ממעיינות דן. בנוסף לכך, בשמורה ישנה עיר קדומה בת כ-5,000 שנה בשם תל דן, ששימשה כמקום פולחן מרכזי בממלכת ישראל הקדומה. אחד הממצאים החשובים שנמצאו בתל דן הוא שער אברהם, שער כנעני שהשתמר במלוא גובהו. השער נבנה מלבני בוץ ומשלב שלוש קשתות הנחשבות לקדומות מסוגן בעולם.

נגישות

בכניסה לשמורה ישנה חורשת עצים בה ניתן לשבת וליהנות מפיקניק משפחתי לצד שולחנות מונגשים, ולצידה מתחיל המסלול הנגיש. המסלול חוצה את נחל דן וממשיך בין פלגי המים והצמחייה הייחודית בשמורה. המטיילים יכולים לראות עצי דפנה, תאנה, אלה, פטל ועוד. בהמשך המסלול מגיעים לבריכת שכשוך, אשר מונגשת לבעלי מוגבלות עם רמפה, בה ניתן לשבת וליהנות מהמים. לאחר הבריכה, ניתן להמשיך עד לשער אברהם, כאשר בדרך צופים גם על העיר דן העתיקה ועל שער מהתקופה הישראלית. משך המסלול הנגיש כ-45 דקות לכל כיוון.

תל דן 1 (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

איך מגיעים? על כביש 99, כ-11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות, בסמוך לקיבוץ דן.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

גן לאומי אפולוניה

על חופי הרצליה ניתן למצוא מבצר צלבני מרשים מהמאה ה-11 שגם נחרב באותה מאה על ידי הסולטן הממלוכי ביברס. המבצר מזכיר מבצרים מאנגליה, מה שמעיד על כך שהאדריכל היה אירופי. במצבר היו שלוש מערכות ביצורים: חפיר עמוק ורחב ידיים, שתי חומות ומגדל. למרגלות המבצר ישנה מעגנה ששימשה לעגינת סירות קטנות.

אפולוניה נמצאת ממש על קו החוף, ולכן ישנן נקודות תצפית רבות המשקיפות על הים ועל האתרים העתיקים במקום. בנוסף למבצר, בגן הלאומי ישנם שני כבשנים עתיקים: כבשן זכוכית מהתקופה הביזנטית וכבשן סיד מהתקופה העות'מנית, ווילה עתיקה מהתקופה הרומית שניתן להשקיף עליה. משפחות, קבוצות או יחידים יכולים להגיע וליהנות משילוב של נוף ימי והיסטוריה מרתקת.

נגישות

בגן הלאומי ישנו שביל נגיש העובר לצד חפיר העיר הצלבנית, צופה אל שרידי הוילה הרומית, חולף על פני בור מים מוסלמי קדום ומגיע אל המבצר הצלבני.

באפולוניה, כמעט כל מה שתרצו לראות ולעשות, נגיש ומתאפשר להגיע אליו גם באמצעות כיסא גלגלים: כבשני הסיד והזכוכית, חפיר העיר הצלבנית, מרפסת הצופה על הווילה הרומית, תצפית על המבצר והגשר ההרוס והכניסה למבצר עצמו. ישנה גם פינת פיקניק נגישה הצופה לים. אורכו של המסלול כ-1.2 ק"מ. משך המסלול 40 דקות עד שעה וחצי.

הנקודות הלא נגישות היחידות: תצפית הגת השומרונית וספסל האוהבים הנמצאים באותו אזור ומרפסת התצפית במבצר הצלבני.

אפולוניה 2 (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

איך מגיעים? בצומת כפר שמריהו פונים מערבה ונוסעים ברחוב קרן היסוד עד רחוב וינגייט. רחוב וינגייט פונים ימינה וממשיכים ישר עד שער הגן הלאומי.

גן לאומי עבדת

אתר מורשת עולמית בלב המדבר. עבדת היא עיר קדומה ששכנה על דרך הבשמים ונקראת על שמו של המלך הנבטי עבדת. העיר שגשגה בתחילת המאה הראשונה לספירה, ונחרבה סופית במאה השביעית.

בגן הלאומי עבדת ניתן לראות שרידים עתיקים מכל התקופות המשמעותיות בהיסטוריה של ארץ ישראל: חורבות של עיר נבטית עתיקה, כולל שרידים של מצודת העיר ששימשה כבית מקלט בעת סכנה, מערת קבורה מהתקופה הרומית, כולל תבליטים עתיקים של שמש, ירח ומזבח ובית מרחץ וכנסיות מהתקופה הביזנטית. במקום ישנו מרכז הבקרים המציג מפה של הדרכים העתיקות, הסברים על דרך הבשמים שעברה באזור ודגם של עבדת מהתקופה הביזנטית. 

נגישות

הגן הלאומי נגיש בחלקו לכיסאות גלגלים. המסלול הנגיש מתחיל בוילה הרומית וממשך לעיר העליונה, ובמהלכו ניתן לראות מגדל תצפית עתיק, חדר הקשתות ברובע המגורים, ושרידי גת, כולם מהתקופה הביזנטית. בכניסה לאתר ישנו סרט על ההיסטוריה של הנבטים עם כתוביות במספר שפות. אורך המסלול כקילומטר, משך המסלול כשעתיים.

עבדת 1 (צילום: יעל דניאלי להב)
צילום: יעל דניאלי להב

איך מגיעים – נוסעים בכביש 40 בקטע שדה בוקר – מצפה רמון. ליד סימן ק"מ 120 פונים לגן הלאומי עבדת.

גן לאומי קומראן

מול חופי ים המלח נמצא ישוב קדום של בני כת המדבר מהמאה ה-2 לפנה"ס. במקום התגלה הממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר של המאה ה-20: המגילות הגנוזות של קומראן. כיום ניתן למצוא במקום אתר ארכיאולוגי המציג את אורח החיים במקום – חדר סופרים, חדר אוכל מרכזי, שרידי מטבח, מגדל שמירה, בתי מלאכה ועוד. בשני חדרי סופרים במקום נמצאו קסתות דיו מחרס ומתכת, שייתכן שבהם כתבו אנשי קומראן את כתביהם.

נגישות

רוב האתר הארכיאולוגי נגיש. במקום ישנו שביל העובר ליד אמת המים, מקוואות קדומות, חדר האוכל, תצפית על נחל קומראן ומערת המגילות, תנורים לשריפת כלי חרס ומגדל ששימש לתצפית ושמירה.

קומראן 1 (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? סמוך לקיבוץ קליה. מכביש 90 פונים לקליה ומיד פונים לגן הלאומי. אורך המסלול כחצי ק"מ. משך הביקור כשעה, כולל סרט בעלות סמלית.

עיינות צוקים

מסלול קצר ומשפחתי למעיינות שופעים מים חיים הזורמים אל מימיו המלוחים של ים המלח. לאורך המסלול ניתן לראות שרידים ארכאולוגיים של חווה חקלאית מימי בית שני ובריכות רחצה. הברכה הראשונה, ברכת התמר, היא עגולה ועמוקה ונוח לשבת ולהשתכשך בה*. בהמשך המסלול (לא נגיש לכיסאות גלגלים) מזרחה ניתן למצוא את בריכת צפצפה. בבריכה זורם פלג רדוד ונעים לאורך עצי צפצפת הפרת, ביניהם מוצבים שולחנות פיקניק להתרעננות וארוחה טובה. בבריכה עצמה ניתן למצוא דגים רבים, כגון נאווית כחולה, אמנון הירדן ועוד. המסלול מעגלי ובאורך של כמה מאות מטרים.

נגישות

השביל הנגיש מאפשר גם לכיסאות גלגלים להגיע לברכת תמר, ברכת רחצה עגולה ועמוקה. במקום ישנו מעלון חשמלי המסייע להוריד למים אנשים המוגבלים בתנועתם. השביל הנגיש מגיע לברכת קנה סוף ולאגם סוף, סמוך לבריכת התמר. משך הטיול כשעה לא כולל בילוי בברכות.

עינות צוקים (צילום: ערן קרוזאל, רשות הטבע והגנים, חדשות)
צילום: ערן קרוזאל, רשות הטבע והגנים, חדשות

איך מגיעים? מצומת אלמוג נוסעים דרומה בכביש ים המלח (כביש 90). 3 ק"מ אחרי קומראן פונים שמאלה (מזרחה) לשער השמורה. המסלול מעגלי ובאורך של כמה מאות מטרים. משך הטיול כשעה לא כולל בילוי בברכות. 

קק"ל

אגמון החולה

פארק אגמון החולה, שזכה בפרס נגישות ישראל, הינו אתר תיירות אקולוגי ייחודי בעולם, אשר מציע למבקריו חווית טבע נדירה. באגמון, שמצוי בלב ליבו של השבר הסורי-אפריקני, הקימה קק"ל פארק צפרות, פעמיים בשנה חולפים בו למעלה מ- 500 מיליון עופות מים, עופות דורסים וציפורי שיר. על מנת שגם אנשים עם מוגבלות יוכלו לתצפת ולהתפעל מבעלי הכנף שמגיעים לאגמון לביקור, הנגישה קק"ל את הגישה למצפורי הצפייה בציפורים (מצפור העגורים, מצפור השקנאים, מצפור עופות המים, הגן הבוטני וכו') , שבילי הגישה, גשרוני העץ, השירותים, הקופות, המזנון וחניוני הפיקניק, הותאמו גם להתניידות בכיסאות גלגלים. בנוסף, רכבי הגולף שנוסעים ברחבי הפארק הותאמו לכיסאות גלגלים. למבקרים כבדי הראייה מוצעת מערכת שמע ייחודית המספרת להם אודות המקום. בשל ריכוזן הגבוה של הציפורים באזור, הוקמה במקום תחנת טיבוע ציפורים, שבה הן מסומנות בעזרת טבעת מתכת המוצמדת לרגלן, דבר המסייע לנטר ולעקוב אחר אוכלוסיות ציפורים, נתיבי הנדידה שלהן ועוד. אמנם תחנת הטיבוע באגמון פתוחה לציבור הרחב, אולם יש מי שעד כה לא יכלו ליהנות מצפייה בתהליך עצמו של הטיבוע.  קק"ל הנגישה את תחנת הטיבוע, במטרה שגם אנשים עם מוגבלות ראייה ולקות קוגניטיבית יוכלו להשתתף וליהנות מהחוויה, כך שסרקו פוחלצים של ציפורים, הדפיסו דגמי תלת מימד שלהן ואלו נצבעו בדיוק בצורה התואמת את המראה הטבעי שלהן, כך, גם מי שלמשל מתקשה לראות יכול פשוט למשש את הדגמים. בנוסף, הודפסו דגמי תלת מימד של ראשי ציפורים, שלכל אחת מהן מקור בעל צורה שונה. מבקרים בעלי לקות ראיה יכולים  למשש את ההדפסים המדויקים והראשים. במהלך תהליך המישוש משמיעים הדגמים את קולותיהן האמיתיות של הציפורים, ובכך הם יכולים לחוות את הביקור בנקודת התצפית. על מנת להמחיש את נתיבי הנדידה, הוכנסו לתחנה מפות מישושיות תלת מימדיות מיוחדות, וכן גלובוס מובלט שמאפשר למשש ולהמחיש את צירי הנדידה ברחבי העולם.

אגמון החולה (צילום: מיכאל חורי)
צילום: מיכאל חורי

בחודש נובמבר האחרון נחנך מרכז המבקרים החדש באגמון החולה בעלות של כ-130 מיליון שקלים. במרכז מבקרים החדש תוכלו למצוא עמדת VR  חדשנית שכוללת מיטות וכורסאות מונגשות עם משקפי מציאות מדומה בעזרתן יוכלו המשתמשים להרגיש כיצד זה להיות חלק מלהקת העגורים. בנוסף במקום יש את קיר הציפורים הגדול ביותר במזרח התיכון, גלובוס לדים המציג את נתיבי הנדידה העולמיים, אולם כנסים שיציג תערוכת צילומי טבע, אודיטוריום מפואר ועוד.

פארק הירדן

פארק הירדן שוכן מצפון לכנרת, בצד אפיקו המזרחי של הירדן. גדות ערוץ הנהר והאפיקים המשניים שעוברים בפארק מכוסים בסבך צפוף של צמחייה, בעיקר של קנה מצוי ועצי ערבה. בפארק יש מדשאות רחבות ידיים, שולחנות בצל עצי אקליפטוס, מסלולי טיול ומתקני שעשועים.

קרן קימת לישראל, בשיתוף הביטוח הלאומי, החברה הכלכלית גולן, חמ"ת ובסיוע עמותת נגישות ישראל, השקיעה בפארק תשומת לב מיוחדת לתחום הנגישות, ונסללו בו 750 מטר של שבילים נגישים עם ספסלי ישיבה. מנקודות תצפית נגישות אפשר לצפות בירדן, או לבלות באזור עין משפע הנובע למרגלות היישוב הקדום בית צידה. בפארק יש עמדות פיקניק ובהן חניות נכים, עמדות מנגלים וברזיות נגישות ושלושה מבני שירותים נגישים.

 בפארק קיימים מספר מוקדים שבהם סללה קק"ל שבילי הליכה מותאמים לכיסאות גלגלים:

  • באזור הדייג נסלל שביל באורך של כ-200 מטר בצמוד לנחל הזורם ואמת המים הקדומה, ולאורכו פינות ספסלים נגישים ומוצלים.
  • בקרבת עץ השקמה הגדול נסלל שביל באורך של כ-100 מטר, המגיע עד לשקמה ולרחבת הישיבה הנגישה מתחת לעץ.
  • באזור עיינות מישפע (נסלל שביל המגיע מחניון הפיקניק הנגיש, דרך הגשר מעל המים, ועד לרחבת מרפסת המשקיפה אל גוף המים, הצמחייה והדגים. לאורך

השביל, ספסלי ישיבה מותאמים ונגישים, פינת פיקניק נגישה מעל בריכות השכשוך, וירידה עד לקו המים עם רחבת מנוחה וספסל.

אילנות – גן בוטני יערני ומרכז מבקרים.

כל מי שאוהב לסייר רגלית בין העצים, מוזמן להגיע לגן יערני בוטני מיוחד במינו בלב השרון, בו צומחים זה בצד זה 350 מיני עצים מרחבי העולם, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. האתר זכה  בפרס נגישות ישראל.  באזור יש שילוט המסביר על סוגי העצים, בנוסף קיימת מערכת להתמצאות עבור אנשים עם לקויות ראייה, המאפשרת להם לקבל מידע קולי אודות המקום.

בגן הבוטני קיים מבוך מונגש מעצים המדמה גזע של עץ. במקום מרכז מבקרים המוקדש כולו לעצים, משלב את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום, ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת במינה. מרכז המבקרים כולל סרט נגיש עם כתוביות אודות היער לאנשים עם לקות שמיעה, חידון טריוויה, תחנות אינטראקטיביות בנושא ייעור בישראל, יערות העולם סודות העץ וחוויה של סיור אופניים במציאות רבודה, שמונגשת גם לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים. 

באתר ניתן למצוא: 2.5 ק"מ של שבילים סלולים ברמה גבוהה בתוך היער המאפשרים למבקרים הנאה מריאה ירוקה ומרכזית במרכז המדינה ותנועה נוחה בכיסא גלגלים או בעגלת תינוק, חניות נכים נגישות, שולחנות פיקניק, ספסלים, ברזיות ושירותים נגישים.   

יער קדושים

משני צדי נחל כסלון שבפרוזדור ירושלים נטעה קק"ל ב-1951 יער כגלעד לקרבנות השואה: ששת מיליון עציו הם נרות נשמה ירוקי עד, לזכרם של ששת מיליוני היהודים שנספו בשואה. היער, שניטע בתרומת ארגון "בני ברית", משתרע ממזרח לכביש שער הגיא-בית שמש (כביש מס' 38) ומצפון לכביש צומת אשתאול-צובה (כביש מס' 395) בגובה של כ-600 מטר מעל לפני הים.

המקום מציע מספר מסלולים ואטרקציות, ביניהם חניון שורש הקטן אשר הונגשו בו שולחנות פיקניק ומעגל מדורה. אנדרטת אנה פרנק, שם הונגשה חניה, שביל הליכה, ספסלים ושולחנות פיקניק אשר מונגשים גם בחניון מח"ל בורמה וחניון דרך הג'יפים שבמקום.

אתר בית אשל- אתר היסטורי

מצפה בית אשל שמצוי בשטח פארק נחל באר שבע, הוא אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 על ידי קרן קימת לישראל בנגב והיוו את תחילת ההתיישבות החלוצית בנגב. לקראת הקמת המצפה בוצעו קידוחים לאיתור מים, אך רק בקידוח השישי נמצאו מים מליחים. באותה נקודה הוחלט להקים את היישוב, והוא אוכלס על ידי ארגון היוגב, שמייסדיו עלו מאוסטריה וגרמניה.

המצפה נבנה עם חצר מוקפת חומה, בדומה לתבנית של היישובים תל חי, כנרת ובן שמן. המתיישבים הראשונים פיתחו שטחים לניסיונות חקלאיים ואף היו הראשונים שהביאו את ילדיהם למגורי קבע בנגב. בשנת 1947 החלו פעולות איבה כנגד תושבי המצפה, במאי 1948 התקיף הצבא המצרי את היישוב  בתותחים ובמרגמות. התושבים עמדו בגבורה בהפגזות כבדות שנמשכו כחמישה חודשים, עד כיבוש באר שבע על ידי צה"ל. המצפה נהרס כליל, ובינואר 1949 פונו תושביו למחנה זמני בכפר ויתקין.

לאחר שנים ארוכות, בהן עמד המצפה הרוס ושומם, הוא שוחזר ושולט על ידי קרן קימת לישראל, ולאחרונה הוכרז כאתר מורשת לאומי. ב-2018 נרתמה המועצה לשימור אתרים לסייע בשחזור ובשימור של מערכת הביצורים. בין השאר שוחזרו בתי האבן, מגדל המים והבונקרים, והשילוט כולל טקסטים ותצלומים. כל אלו יוצרים תמונה היסטורית מרגשת של אותם ימים רחוקים ומביאים את תולדותיו הקצרות והסוערות של היישוב הקטן, שתרם תרומה אדירה לראשית ההיאחזות היהודית בנגב.

כל המבקרים בבית אשל יכולים ליהנות מטיול בין המבנים ההיסטוריים והעתיקות. האתר מישורי ולכן מאפשר התניידות גם בכיסאות גלגלים. מלבד מערכת השבילים, עמדות ההסבר והאתר עצמו, הנגישה קק"ל את החניה, שולחנות הפיקניק השירותים ועמודת השתייה. כמו כן, ברחבי האתר מוצעים ספסלי ישיבה המאפשרים מנוחה לאלו הזקוקים לכך.