עכשיו זה הזמן לצאת לעמק יזרעאל לטייל. כל העמק עטוף בכיסוי ירוק מקסים, השקדיות מתחילות לפרוח, כלניות, רקפות ומה לא. וזה גם הזמן המושלם ליהנות מפסטיבל "טעמים בעמקים" המתקיים זו השנה ה-19. בכל שנה מארגני הפסטיבל משקיעים בלשנות, להתאים ולחדש למבקרים ולהפיק פעילויות חדשות לצד שמירה על המסורת וחיזוק פעילויות ותיקות.

השנה תאריך קיום הפסטיבל יוצא בסמוך לט"ו בשבט – חג האילנות, ואין מתאים מיצירת קשר טבעי בין החג לפסטיבל. לאורחים מוצעים שפע של אירועים במרחב העמקים, לאורך הנחלים ציפורי, בית לחם ונחל תבור, טיולי יום רגליים ורכובים, ביקור ביערות קק"ל, סינגלים לרוכבי האופניים, מסלולי טיול מונגשים בטבע למטיילים, בחוות חקלאיות, ביקבים, במסעדות, במוזיאונים ובפינות חמד.

העמק  (צילום: ניסים לוי )
נופי העמק | צילום: ניסים לוי

> יום טיול מושלם בעמק יזרעאל

> מה שווה לעשות בעמק יזרעאל?

אירוע הפתיחה מתקיים היום (רביעי 1.2.23) כמיטב המסורת במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת בו יקבל הציבור טעימה קטנה ממגוון אירועי הפסטיבל. דוכני הסעדה של המסעדות המשתתפות בפסטיבל, לצד טעימות מיקבים מקומיים בליווי הרכבים מוזיקליים מתחלפים על הבמה.

טיול בין כרמים לים

את טיולינו בין הכרמים לים פתחנו ברכיבה במסלול אופניים חביב של סימון מ"אפק בשטח". אני חושבת שאין דרך מושלמת לטייל בכיף מאשר לרכוב על אופניים בשטח. סימון מבית לחם הגלילית בעל ניסיון של 20 שנה בתחום הדרכות טיולים וטיולי אופניים, מציע אופניים לרכיבה בכל רחבי העמק. ברשותו אופני שטח וגם אופניים עירוניות, מסביר סימון, "מסלול הרכיבה מותאם לצרכים של המטיילים, יש פעמים שאני מביא את האופניים למשפחה עד לפתח הצימר". אנחנו פגשנו את סימון בכניסה לכפר היוגב, ולאחר הסבר קשר והתאים האופניים לגובה שלנו ויצאנו למסלול רכיבה חביב בין שדות העמק, לצד מאגרי המים ובריכות הדגים. האוויר הצלול והצבע הירוק כל כך פותח את הלב. מרכז האופניים מציע לרוכבי האופניים פעילויות, השכרת אופניים לבודדים ולקבוצות, טיולי אופניים מודרכים באזור שמשית ביער האלונים הסמוך, החל מרמת משפחות וילדים ועד לרמת רוכבים מנוסים במסלולים מרהיבים הכוללים סינגלים מדוגמים.

מאגר מים מושב היוגב (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

לכבוד הפסטיבל, לצד מסעדות ספציפיות, יהיו נקודות איסוף מיוחדות של האופניים בסיום מסלול הרכיבה – ללא תוספת תשלום.

מחיר: השכרת אופניים לשלוש שעות למבוגר 80 שקלים ולילד 60 שקלים

שעות פתיחה:

ימי ראשון עד חמישי מ-8:00 עד 18:00

ימי שישי מ-8:00 עד 15:00.


ניווט שטח

מי מאתנו שאוהב לטייל ברגל, השנה הוסיפו לפעילות של הפסטיבל מרוצי ניווט בשטח. האמת נשמע מעט מאיים ניווט בשטח – מזכיר את הצבא אבל לאחר התנסות קצרה , נראה לי שהתאהבנו.

לטעימה קצרה של הניווט בשטח פגשנו את יניב ריינהרץ ואת בני משפחתו בכניסה לנחל ציפורי. קיבלנו מפה עליה מסומן מסלול הכולל נקודות בשטח שאותן יש לזהות, ממש סוג של חידון או יותר מדויק חפש את המטמון בטבע. דמיינו לעצמכם איך זה לצעוד בין הכלניות והרקפות עם החברים/הילדים, לקרוא את המפה ולהגיע ליעד. במהלך הפסטיבל יהיו שני מקצים של ניווט בנחל ציפורי – שווה להירשם מראש.

מחפשים את המטמון (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מחיר רישום מוקדם 60 שקלים למשפחה רישום ביום האירוע 90 שקלים.


קפה בעמק

הטרנד המבורך של עגלות הקפה ששוטף את מדינתנו לא פסח על אזור העמקים. בצלו של כל הר ,ליד כול מעיין וגם על כל גבעה, חונה בימים אלה עגלת קפה המגישה מטעמים לצד קפה חם ואיכותי. אחת העגלות המוכרות והוותיקות היא העגלה של תמר דוידוביץ – "אתנחתא" מקרית טבעון .לצד נחל הקישון, ממש לצד פינת טבע נהדרת לצד הגשר העתיק של רכבת העמק, בלב מדשאה מוצלת, מיקמה תמר את העגלה שלה. "מה יותר כיף מלשבת ולשתות קפה בטבע? עם כל הירוק הזה מסביב, הנוף של הר הכרמל, מוסיקה נעימה ברקע וחברה טובה"? אומרת תמר בהתרגשות. המקום פועל כבר מעל לשנה והפך לנקודת מפגש לרוכבי אופניים, למטיילים ולתושבי האזור. המקום פעיל כל ימות השבוע ובסופי שבוע חמישי עד שבת – 24 שעות ביממה. טעמנו מהקפה המצוין ולצידו עוגת גבינה חלומית. את כל המאפים אופה חברה של תמר. במקום נמכרים כריכים מצוינים , סלטים וגם אלכוהול בשעות הערב.

אתנחתא (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

בתקופת הפסטיבל התפריט יורחב גם לסיידר חם וקר וגם שוקו חם מושחת במיוחד.

מספר טלפון של תמר והצוות – 0502338288


קפה מצוין אפשר לשתות גם ביקב היוגב 8 אבל לא רק  קפה – קודם כל יין.

בני הזוג הדס וגיל דורון, הוא בוגר לימודי הנדסה תעשייה וניהול והיא דוקטור לעבודה סוציאלית, נצר למשפחה של חקלאים מאניעם ברמת הגולן, התיישבו במושב היוגב לפני 3 שנים החליטו להפוך את האהבה שלהם לחקלאות ולארץ למקצוע. את דרכם החקלאית במושב התחילו בהקמת כוורת ועם הזמן ניטעו כרמי הזיתים ואחריהם כרמי הענבים. לימים הוקם משק היוגב 8 שאיגד את כל הפעילות יחד.

היום בפעילות המשק שותפים גם ילדיהם של הזוג ובני זוגם, וגם יונתן קורן היינן הראשי של היקב. ביקב מכינים יין מקומי ברובו, משמע 80% מהענבים שמהם מייצרים את היין הם מאדמת העמק, אדמה בזלתית עם טוף. הענבים האדומים כמו המרסלן והמלבק אוהבים מאוד אדמה זו. ביקב אפשר לטעום יינות לבנים מענבים שמגיעים מרמת הגולן.

מיזם מעניין במיוחד הקורה ביקב הוא חבית פרטית - בו מאפשרים לבעלי כרמים קטנים, או חובבי יין המעוניינים לייצר לעצמם את היין, תוך שימוש בשרותי וציוד היקב, ואחסון בחדר חביות.

יקב היוגב 8 הוא מקום מפגש אקלקטי – נעים במיוחד לביקור. אפשר להגיע לחוויה של טעימות יין ולצידן לטעום מנות צמחוניות איכותיות במיוחד המשתלבות ומותאמות בדיוק ליין שנטעם.

היוגב 8  (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

היוגב 8  (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

במהלך הפסטיבל ביקב יוגשו מנות מיוחדות. כמו כן יתקיימו סיורים בשעות הבוקר ללא תוספת תשלום.

מחיר טעימת יין ל 4 סוגי יין שונים 55 שקלים.

טלפון: 054-5868556

כתובת: היוגב 8, מושב היוגב


קפה שמגיע עם חוויה מיוחדת אפשר למצוא בכעביה הכפר הבדאווי באירוח במדאפה גלילית של ויפקי סלאמנה. במרפסת הענקית סגורה הצופה אל העמק מארח ויפקי בחן רב לפי המסורת של הכנסת האורחים המפורסמת. בסיפור, בשיר שכתב וכמובן ב"נגינה" על המכתש כחלק מטקס הכנת הקפה. חולצים נעליים ונכנסים למקום מופלא כמעט כמו לארמון מתקופה אחרת. שטיחים מזרחיים ומזרנים בישיבה נמוכה, כשהאח במרכז החדר מחממת וגם מבשלת את הקפה המשובח.

ויפקי מורה דרך במקצועו הינו אנציקלופדיה מהלכת של ידע ואוהב מאוד לחלוק אותו עם אורחיו. החוויה בביקור בביתו מעשירה ומאוד מתאימה למשפחות עם ילדים, עבורם הביקור יהיה נהדר.

יפקי סלאמנה מכעביה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

בימי הפסטיבל המקום יהיה פתוח ביום שישי וגם בשבת הכול בתאום מראש בטלפון 0542-280909.


מה ואיפה אוכלים?

תפארתו של פסטיבל טעמים בעמקים, אחרי הנוף המרהיב של הטבע בעמקים, הוא המגוון הקולינארי העצום המוצע לאורחים. כל אחד ימצא לעצמו את המקום הנכון והטעם שהוא אוהב – צמחוני לצד קרניבורים טבעוניים לצד אוהבי המתוק לכולם יש מה לטעום בעמק.

את החוויה הקולינרית שלנו פתחנו בשוק של עפולה – לא יצאנו לסבב קניות בשוק (גם זו חוויה אהובה מאוד) אלא הגענו למקום שלדברי התושבים הוא המקום הכי טרנדי היום בעפולה - שוק 34מסעדה בתוך שוק אינה מיזם חדש במקומותינו, גם בירושלים ובתל אביב חווית השוק מוכרת מאוד. ברגע שהשמש יורדת וקוני הירקות והחמוצים חוזרים עם סליהם המלאים הביתה מגיעים לשוק הבליינים הרעבים וגם כל מי שמחפש מקום שמח לפגוש אנשים ולאכול אוכל שמח. כזו היא גם האחות הצפונית העפולאית. את פנינו מקבלת מוזיקה עליזה, מספר גדול של שולחנות עץ הפרוסיים במרכז הסמטה ובר גדול המייצר קוקטיילים ומשקאות לקהל הסועדים. המסעדה הוקמה לפני כשלוש שנים על ידי זוג חברים שחזרו הביתה מתל אביב אחרי התנסות עמוקה בשוק הקולינריה והחליטו לפתוח משהו שלהם. ניר, אחד הבעלים, מספר שהמסעדה היא בעצם איחוד של 3 מסעדות הממוקמות אחת לצד השנייה. מסעדה חלבית, מסעדה בשרית ובר משקאות.

הלב של המסעדה, מספר ניר, הוא המעשנה שממנה מוציאים הרבה מטעמים לאורחים. טעמנו את סלט הקיסר עם פרגיות מעושנות, תפוחי אדמה וביצה רכה –אחת מהמנות המועדפות במסעדה (58 שקלים) היה מצוין ומומלץ מאוד. נהנינו גם מהסלק הצלוי בתנור (38 שקלים), דלעת צלויה בתנור אבן המוגשת עם טחינה וזרעי חמנייה – שילוב מאוד מוצלח של טעמים (45 שקלים). הקירבה של המסעדה לשוק הירקות מבטיחה חומרי גלם טריים והסועדים נהנים מהם בכל ביס. טעמנו גם את הרוסט סינטה עם זרעי עגבנייה במרינדת חרדלים שהיה טעים ועוקצני כמו שצריך (48שקלים) . לצד האוכל נהנינו מקוקטיילים שמחירם נע בין 45-48 שקלים. האחד על בסיס ג'ין והשני על בסיס ערק ,הלכו נהדר עם האוכל והרימו את המצב רוח עוד יותר. את הארוחה חתמנו עם מנות אחרונות טובות, שממש התקשינו להבחין מי מהן חלבית ומי לא, מי מהן טובה מהשנייה. לבסוף הגענו למסקנה שזו הלא חלבית עם הקרמו שוקולד החלומי היתה טובה יותר.

שוק 34  (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

לרגל הפסטיבל המסעדה תגיש ארוחת 5 טעימות מנות בגודל מיוחד לזוג ב-179 שקלים כולל שתי כוסות יין.

המקום פתוח כל ימות השבוע משעה 11:30 עד 23:00.


מקום מצוין לעצור בו כדי להתעדכן מה קורה בעמק הוא בית הקפה בכניסה לקיבוץ יפעת. אם חשוב לכם לשמוע מי התחתן, מי התגרש, מי התגייס או איך הולך עם גידול החצילים השנה, זה המקום להתעדכן, אבל לא רק בגלל זה שווה לעצור כאן. בית הקפה "קפה קפה יאנק", הוא פינת חמד בה נעים ומאוד טעים ליהנות מארוחת בוקר נהדרת או מקפה טוב עם מאפה וגם מהמבורגר עסיסי במיוחד. איתמר שרעבי ואיתי, צמד בעלי הקפה, שידרגו, הרכיבו והתאימו את תפריט המקום והיום הוא שונה מהתפריט של הרשת. "הכנסנו את החוויות שלנו לתפריט", מספר איתמר. "המטבוחה של סבתא שלי, לצד סלט העדשים השחורות עם עשבי התיבול והפוקצ'ות המיוחדות, מגישים בארוחת הבוקר 'הסטנדרטית'". כוס הקפה המיוחדת שאיתמר אוהב לשתות את הקפה שלו, כבר הפכה לנוהל בבית הקפה.

התוספת של "יאנק" נכנסה למסעדה בתקופת הקורונה, בה כדי לשרוד היה צריך להיכנס לעולם המשלוחים ולרוב אנשים ביקשו המבורגר. צמד היזמים נכנסו לעובי הקורה של ההמבורגרים והקימו ליין מיוחד של המבורגרים בשם "יאנק" שהיום מככב במסעדה וגם יהיה חלק מהמנות שיוגשו במהלך הפסטיבל מאוטו אוכל קטן לצד המסעדה.

קפה קפה  (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

קפה קפה  (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מסעדת הבשרים בעלת המיקום הכי שווה בעמק היא תמרלין. בכניסה לקיבוץ רמת דויד, בלב השדות הירוקים, שוכנת המסעדה שהיא סיפורו של העמק. בני משפחת תמיר (בעבר היו תמרלין) מנהלל, דור 5 לחקלאים בעמק, המגדלים עגלות לבשר, החליטו לפני כשנה וחצי לצעוד צעד קדימה ולפתוח מתחם קולינרי הכולל מסעדה, אטליז ומעדנייה, בה מוכרים בה מוצרים מהעמק בלבד. בשותפות עם איתמר שרעבי ובניהולה של ניר תמיר, מול נוף עוצר נשימה של שדות נהלל, נהנינו מאוד מחוויה של אוכל טוב עם שירות מעולה המוגש באווירה נהדרת של חופש ושחרור. טעמנו מבחר מנות: ראשונה הגיעה ברוסקטה נהדרת מוגשת עם איולי סלק חמצמץ ועליו בשר מעושן – שילוב ממש מושלם. מיד אחרי הגיע סלט שוק עשיר ומרענן, שווארמה של בשר מעושן המוגשת על טחינה טובה עם ממרח לימון כבוש מעל – מנה נהדרת! נתח של דנבר מצויין עשוי בדיוק במידת מדיום כמו שאנחנו אוהבים וגם אמפנדס חלומיים במילוי בשר מעושן מפורק. הוגשה לנו גם דוגמית של אמפנדס במילוי צמחוני שהיה ממש טעים.

תמרלין (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

בתקופת הפסטיבל יוגשו במסעדה שתי ארוחת עסקיות בימים שני - חמישי:

עסקית אקספרס (78 שקלים) - הכוללת עראייס/קבב/נקניקיות + קוקטיל / 1/3 בירה מהחבית לבחירה.

עסקית תמרלין (158 שקלים)  - הכוללת מנה ראשונה לבחירה מרק/סלט אישי/ברוסקטה ועיקרית ראמפ סטייק 300 גרם מוגש עם קרם ארטישוק ירושלמי וירקות גריל. ושתיה כוס יין אדום/יין לבן/1/3 בירה/קוקטייל.

מסעדת תמרלין 077-7242042


איפה ישנים בעמק?

יש הרבה מאוד אפשריות לינה בעמק: צימר מפונפן, בית מלון מדוגם או שינה משפחתי נעימה. אנחנו ישנו בקיבוץ דליה ב"זוהר בדשאהמציע מגוון חדרי אירוח ברמות שונות. אנחנו ישנו ביחידה הבנויה מעץ הממוקמת בלב הירוק של הקיבוץ. היחידה בהקה מניקיון והייתה מאוד חמימה נוחה ונעימה, התאימה ללינה של משפחה, כללה מטבחון מאובזר וסלון נחמד. נאמר לנו שיש גם יחידות גדולות יותר בהן יש יחידה נוספת בעליית הגג לילדים בהן יכולות להשתכן אף משפחות גדולות.

צימרים זוהר בדשא (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

במקום יש מתחם מנגלים לשימוש האורחים וגם מוגשת ארוחת בוקר למזמינים.


מה קונים?

רגע לפני שחוזרים הביתה, אני ממליצה מאוד לעבור דרך קיבוץ הרדוף. בקיבוץ יש מפעל מיוחד בשם "גן הבית של הרדוף" - חווה חינוכית שיקומית אורגנית בשטחי החקלאות. על שטח של כ-150 דונם (מתוכם כ-25 דונם כרם זיתים) הוקם בשנת 2007 "גן הבית" בשיתוף פעולה עם קהילת "חירם" – מרכז שיקומי לאנשים לאחר או במהלך משבר נפשי, בו מגדלים ירקות עונה, עצי פרי, שיחי פרי וכרמים. את התוצרת הנהדרת של הגן מוכרים בחנות שבמרכז הקיבוץ. כך, בקניית הירקות הנהדרים עשינו מעשה כפול: גם עזרנו לאנשים שחשוב לתמוך בהם וגם אנחנו נהנינו מתוצרת מצוינת.

גן הבית בהרדוף (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

חנות הירקות בהרדוף (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

פסטיבל טעמים בעמקים מציע מגוון רחב של טיולים, טעימות ומופעים לאורחיו. אני ממליצה מאוד לתכנן מראש איפה אתם רוצים לבקר בשלושת שבועות הפסטיבל, כל המידה נמצא בחוברת הפסטיבל.

 

לעוד המלצות וטיפים מטיולים מסביב לעולם היכנסו לפייסבוק או לאינסטגרם של איריס