ההנחיות החדשות של משרד הבריאות, בהן 50 מדינות מאפריקה הוגדרו כאדומות שהטיסה אליהן אסורה וכל מי שחוזר מחו"ל מחויב שלושה ימי בידוד לפחות, גרמו לשלל ביטולי טיסות ולמאות נוסעים שמצאו עצמם נשארים בארץ במהלך חנוכה.

מלבד הנוסעים, גם סוכנויות הנסיעות השונות, ובמיוחד אלה המתמחות בטיולים לאפריקה, מנסות כעת להבין כיצד להתמודד עם המצב החדש. "רק מדינת ישראל, 'אורזת' את כל יבשת אפריקה, השנייה בגדולה בעולם, עם למעלה ממיליארד ו-300 מיליון נפשות באריזה אחת", אומר שלמה כרמל, הבעלים של חברת עולם אחר. 

הוא מוסיף: "היום היו אמורים לצאת כ-200 מטיילים בטיסה ישירה לספארי בטנזניה. הטיול מתקיים רובו ככולו באוויר הפתוח בטבע הפראי של הסוואנה האפריקאית. הטיולים לא מגיעים לערים גדולות ולא מבקרים במרכזי אוכלוסייה צפופים. כמה עבודה מושקעת כבר חודשים ואז ברגע אחד הכל משתנה. חשוב לציין שאפריקה היא יבשת גדולה וטנזניה היא לא בדרום אפריקה. מצפים להכרזה שתשחרר את טנזניה ומדינות נוספות שהן לא חלק מכל זה."

עדרי הגנו בחציית נהר המארה בצפון שמורת הסרנגטי (צילום: שלמה כרמל)
צילום: שלמה כרמל

במכתב שנשלח למטיילים שהיו אמורים להמריא היום לטנזניה נכתב: "מטיילים יקרים שלום,
אנחנו מצטערים להודיע שכל מאמצינו העלו חרס ולא נותרה ברירה אלא לבטל/לדחות את הפעילות הנוכחית בעקבות החלטת הממשלה. אנחנו מוחים על ההחלטה ומאמינים שנעשתה טעות בשיקול הדעת שתתברר כמהלך מוגזם שאינו עומד באותו קו גם עם המדינאות הבין לאומית...נתפנה עכשיו לעבודה מול כל הגורמים בטנזניה וחברת התעופה לטיפול במתווה הדחייה/ביטול וההחזרים."

"מדובר בעוד מכה לענף שרק החל להתאושש"

גם טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של ספיריט הפקות עולם, המתמחה בטיולי יוקרה בין השאר לאיי סיישל ומאוריציוס, מנסה להבין מה עושים עם ההנחייה שתפסה אותם יום אחד לפני חנוכה: "הופתענו מאוד לקבל את ההודעה הדרמתית של הממשלה, יממה לפני יציאת הטיסה הישירה הראשונה למאוריציוס וכן מספר טיסות שהיו עתידות לצאת שבוע הבא לאיי סיישל עליהם עמלנו חודשים. מדובר בשני יעדים אשר סגורים לתיירים וטיסות מדרום אפריקה והתחלואה בהם נמוכה ובכל זאת הפכו אדומות.

"מאז ההודעה, אנחנו עושים את מרב המאמצים כדי למצוא ללקחותינו חלופות טובות ובטוחות. אנחנו עובדים מסביב לשעון כדי לתת מענה לכלל לקוחותינו. לאורך כל תקופת הקורונה שמרנו על לקוחותינו ואנחנו נמשיך לעשות זאת."

חופי סיישל  (צילום:  ספיריט הפקות עולם)
חופי סיישל | צילום: ספיריט הפקות עולם

ניר מזור' סמנכ"ל שיווק בקשרי תעופה, מוסיף: "החלטת הממשלה מאמש הינה מכה נוספת לענף התיירות שרק התחיל להתאושש מהמכה שהנחיתה עליו מגיפת הקורונה. נכון לעכשיו אנחנו עדיין לא רואים ביטולים משמעותיים מלבד לאיי סיישל ולמדינות מסוימות באירופה בהן הוטלו סגרים. הרצון לחזור לטוס גורם לנוסעים שהזמינו טיסות לטווח הארוך להמתין ולא למהר לבטלן. אנחנו ממשיכים לעקוב אחר ההחלטות ומקווים שהתמונה תתבהר במהירה."

הילה הרמולין רונן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בישראייר: ״לאור שורת הההגבלות החדשות שהממשלה הודיעה עליהן שיחולו בשבועיים הקרובים, ישראייר החליטה לאפשר לנוסעים המבקשים לבטל את טיסתם עד 4 ימי עסקים לפני הטיסה לקבל החזר של 50 אחוזים בביטול הזמנה, באמצעות שובר זיכוי כספי למימוש עתידי עד שנה, במקום החזר של 25 אחוזים מערך ההזמנה שהיה נהוג עד כה. נוסעים שיבקשו לבטל טיסתם 4 ימים ועד 24 שעות לפני הטיסה יוכלו לקבל 35 אחוזים בביטול הזמנה, באמצעות שובר זיכוי כספי למימוש עתידי עד שנה, במקום החזר 10 אחוזים מערך ההזמנה."

"הפגיעה במלונות התיירות הנכנסת אנושה"

גם בהתאחדות המלונות זועמים על המתווה החדש שבו עצרו את כניסת כל התיירים הזרים לישראל בשבועיים הקרובים. במכתב ששיגר אבי ניסנקורן, נשיא התאחדות המלונות בישראל, לשר האוצר ושר התיירות הוא כותב: "עבור המלונות מוטי התיירות הנכנסת, מדובר בפגיעה ובנזק כלכלי עצום, שכן, מודל הפתיחה / סגירה גורם נזק רב למלונות, שזה עתה נפתחו ונערכו בהדרגה לבואם של התיירים, לאחר חודשים ארוכים שבהם הושבתו מפעילות או פעלו באופן חלקי ביותר.

"בהקשר זה, אציין, כי בישראל מאות מלונות המבוססים על תיירות נכנסת, מלונות אלה מעסיקים
כ-20 אלף עובדים. אובדן ההכנסות של ענף מלונות התיירות הנכנסת, כתוצאה מסגירת השמיים, נאמד בכחצי
מיליארד שקלים בחודש. רבים ממלונות אלה נמצאים כרגע בצומת החלטה קריטית מבחינתם, שכן מצד אחד התפוסות הנמוכות, הוצאות קבועות כבדות )ארנונה, שכר דירה, שכר עבודה וכיוצא בזה (והעדר מנגנון
חל"ת גמיש לעובדים, אינם מצדיקים כלכלית את השארת המלון פתוח. מאידך, הסגירה והפתיחה יקרה להם והם גם חוששים לאבד את עובדיהם. הפגיעה במלונות התיירות הנכנסת ובעובדים בענף, אנושה."