בחודשים ינואר פברואר ומרץ, או יותר נכון מרגע שהגשם והשלג מתחילים, קהל חובבי השלג לסוגיו עולה לגולן ולהר החרמון. כך, הדרך הארוכה לאזור היפה בארץ הופכת ארוכה אף יותר, לעיתים גם משתרכים פקקים בעלייה ובמקרים קיצוניים חלק מהצירים בצפון הרמה נחסמים. ומה עושה מי שאין לו סבלנות או רוצה לשאוף קצת את אוויר הרי הגולן? פשוט יוצא לטייל במקומות הפחות עמוסים שנמצאים בדרך.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

אלי כהן והסיפור הסורי

המפקדה הסורית הישנה נמצאת על הכביש הישן שמוביל מעין זיון צפונה. במקום זה נכלא בעבר אלי כהן, האיש שלנו בדמשק. המפקדה הינה מבנה גדול אותו בנו הרוסים עבור הצבא הסורי. כשתגיעו למקום, בצד שמאל ישנו אזור שנראה כמו חניה מקורה, על הקיר מגוון ציורי גרפיטי ביניהם ציורה של ילדה עם סטטוסקופ שמביע מחאה כנגד המשטר הסורי המונע טיפול רפואי לתושביו במהלך מלחמת האזרחים המתחוללת שם. גם בתוך המפקדה, בחדרים, ציורים רבים וכך גם בגרמי המדרגות השונים. המקום ששימש בעבר את הצבא הסורי כמפקדה ובית כלא ואח”כ את הצבא הישראלי כמפקדה ושטח כאימונים משמש בהווה בעיקר כבית לאומנות הגרפיטי.

הנוף מהמפקדה הסורית הישנה (צילום: לימור הולץ)
המפקדה הסורית | צילום: לימור הולץ

הרבה סיפורים נקשרו למקום, מרתף עינויים, חדרים בהם תוכננו מבצעים ועוד. ציורי הקיר, המסדרונות המיוחדים והמדרגות הלולייניות משמשות כיום, רקע לצלמים רבים ואף לסרטים שנערכו לאורך השנים באתר. בלא מעט מהחדרים שבקומה העליונה ניתן לראות נטיפים שיורדים מהתקרה וזקיפים שנוצרו מאותה נזילה.מספרים שהמבנה בנוי באופן כזה שהוא רק מתחזק לאורך השנים ואף פצצה לא הצליחה להרוס אותו.

גרפיטי-ביבי (צילום: לימור הולץ)
המקום הפך לבית לאומנות הגרפיטי | צילום: לימור הולץ

בשל מיקומו של המבנה, בשטח פירוז, אין אפשרות לשקמו. מהחלונות ניתן לראות את קונטרה הסורית וממש להציץ לחיי התושבים מהעבר השני של הגדר. בחזית המפקדה ניצב פסל אבן בצורת מנעול המסמל את כליאתו של אלי כהן עם לוח זיכרון לזכרו, מטעם קהילת הביטחון הישראלית ומהווה הנקודה הראשונה בשביל אלי כהן שנחנך לפני כשנה ועובר מצפון הגולן אל דרומו. המבנה לא בטיחותי ולכן לא מומלץ לעלות אל גג המבנה, אומנם יש תצפית נוף מדהימה אותה ניתן לראות גם מהר בנטל.

טיפ מקומי: כשנכנסים למבנה, הביטו ימינה, במיוחד בשעות אחה"צ, זהו מסדרון עם המון פתחי דלתות ובעקבועת תאורת השמש נוצרת אשליה כאילו הפתחים הם לא מצדי המסדרון אילו ממש במסרון עצמו...

איך מגיעים? בוויז המפקדה הסורית. הכניסה ללא תשלום. פתוח בכל שעות היממה.

עמק הבכא - כאן התחולל המפנה בקרב

נמשיך אל מרפסת התצפית לעבר עמק הבכא, הנקראת גם מצפה רונן, מעל הפארק הוולקני. קרב עמק הבכא היה אחד מקרבות הבלימה כנגד התקפות הצבא הסורי בימיה הראשונים של מלחמת יום הכיפורים, בו ניסו כוחות שריון וחי"ר סורים, שנהנו מעדיפות מספרית גדולה, להבקיע את קו החזית בצפון רמת הגולן. הקרב הפך לסמל העמידה העיקשת של כוחות צה"ל המופתעים והיכולת להכריע את המערכה בכוח הרוח הצהלית.

View this post on Instagram

A post shared by Yoram Mor (@yoramor) on

ממש למרגלות התצפית ניתן לראות את הפארק הוולקני, בו מוסבר ומודגם, בתוך המחצבה הישנה, כיצד פעלו בעבר הרי הגעש בגולן וכיצד השפיעה על האזור פעילות זו. הרכס ממול הוא תל חזקה ועליו הטורבינות שהפכו לסמלו של הגולן. נקודה מציינת לצילומי נוף, במיוחד מוקדם בבוקר. זה גם מקום מושלם לפיקניק קטן למי שהביא איתו ציידה לדרך או רכש בדרך.

סוד מקומי: בבוקר מוקדם זו הנקודה הכי יפה לצפות בה בזריחה ויש האומרים שזכו ל"כן" להצעת נישואין רק בגלל המיקום.

איך מגיעים? בוויז-תצפית רונן/תצפית עמק הבכא, הפארק הוולקני.

תל חזקה - טורבינות ישנות בן פריחה ופרות

עולים לתל חזקה, עליו נמצאות טורבינות הרוח, בדרך נופית פתלתלה. קחו בחשבון שהדרך אומנם כבושה אך אינה סלולה, ולכן בימי החורף היא יכולה להיות בוצית. ניתן לעלות עד סוף הדרך אל נקודות התצפית השונות, בחלקן אף ישנם לוחות הסבר שמציגים בבירור מה רואים סביב, לטייל בן המוצבים השונים שעל התל בחפירים ולצפות אל החרמון, סוריה ולבנון. בימים עם ראות טובה ניתן אף לראות את הכנרת. לא כל הטורבינות פעילות אך ניתן לשמוע ולראות כיצד הן עובדות ומייצרות חשמל. התל מתכסה פריחות שונות לאורך השנה - נרקיסים, כלניות אירוס הגולן ועוד. למרגלותיו עדר פרות גולני דשן. במקום צריחי טנקים ישנים ואזורים מגודרים עם שלטי סכנת מוקשים - שימו לב ואל תכנסו.

View this post on Instagram

A post shared by Medeya Shapiro Photography (@medeya_photography) on

בודד (צילום: לימור הולץ)
הגולן התמלא בפריחות | צילום: לימור הולץ
פר מתגרד (צילום: לימור הולץ)
אפילו הפרות נראות מארץ אחרת | צילום: לימור הולץ

הנוף ברמה (צילום: לימור הולץ)
ועוד תמונה בשלג | צילום: לימור הולץ

איך מגיעים? בוויז-תל חזקה/רכס בשנית.

פסל מרגש בדרך לשוקו חם

בכביש לכיוון מרום גולן בן ההרים בנטל ואביטל, נמצא הפסל של נדיה כהן המחבקת את ילדיה וממתינה לבעלה. הפסל ממוקם בנקודה בה יש תצפית אל סוריה ומסמל את הכמיהה של נדיה לשובו של בעלה ומהווה את הנקודה השנייה בשביל אלי כהן. טרום תנועת הלוחות הטקטונית שהתרחשה בגולן, היה פה הר אחד והאירוע הוולקני גרם  להר להיפרד לשנים אבי טל ו-בנ טל. אב ובן אביטל ובנטל. הר בנטל משמש נקודת תצפית מצוינת לעבר סוריה, מורדות החרמון וצפון הגולן, אל טורבינות הרוח ובסיס האו"ם עם המבנים הלבנים. זהו בסיס של כוח האו"ם, שחייליו מפקחים על הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה, שנחתם אחרי מלחמת יום הכיפורים. את החיילים נפגוש גם בקצה המוצב המשוחזר שנמצא על פסגת ההר, בעמדת התצפית לעבר סוריה.

חיילי אום בהר בנטל (צילום: לימור הולץ)
חיילי האו"ם הבר בנטל | צילום: לימור הולץ

המוצב והתעלות-חפירים, מושכים מטיילים גדולים וקטנים, שנהנים לטייל, להצטלם עם הפסלים המפוזרים על ההר, ועם חיילי האו"ם במדיהם המיוחדים על רקע הנוף. רצוי להגיע קרוב לשקיעה, לבוא עם סל פיקניק מהבית ולהתמקם בשולחנות בחוץ או עם מוצרים שקנינו בדרך. על פסגת הר בנטל, ממוקם בית הקפה קופי ענן. ניתן להיכנס לבית הקפה ולשבת ליד החלונות הגדולים עם כוס שוקו חם.

נוף בשקיעה בנטל לגליל (צילום: לימור הולץ)
התצפית לשקיעה היא סוד מקומי | צילום: לימור הולץ

נוף בשקיעה בנטל לגולן (צילום: לימור הולץ)
כדי להשלים את החוויה הזמינו שוקו חם בקופי ענן | צילום: לימור הולץ

סוד מקומי: אם תרצו לצפות בשקיעה רומנטית, לבד הרחק מאחרים, מומלץ לפנות מיד בכניסה לרחבת החניה הגדולה, אל רחבת חניה קטנה מצד ימין, הסגורה בדר"כ בשער. חנו בחוץ והיכנסו ברגל, עד סוף החניה. שם בקצה, יש משטח שניתן לשבת עליו, מול נוף הרי הגליל ומובטחת לכם שקיעה מרהיבה. השקיעה בכיוון הזה, אך היזהרו מהביצורים. במידה והקדימו אתכם, כל האזור הזה, לכיוון הגליל, זוכה לתצפית שקיעה זהה ולכן מצאו פינה תתמקמו ותהינו.

איך מגיעים? בוויז קופי ענן.

ומה עושה מי שרעב?

בעליה לקופי ענן, ממש בכניסה לשביל, עומד אחמד ומוכר שלל מטעמים דרוזיים, דבש ותפוחים. גם קופי ענן שממוקם על פסגת הבנטל, מציע בית קפה בשרות עצמי, אבל אם תשאלו את המקומיים הם ישלחו אתכם אל הכפר מסעדה, גם הוא בדרך לחרמון, אל מסעדת "אל סולטן" בניהולו של חאלד, עם מטעמים דרוזיים מסורתיים לצד צ'יפס, שיפודים, פלאפל ועוד. על אותו רחוב תמצאו גם את הכנאפה הכי טובה שיש בגולן אצל "ממתקי אבו זייד" וגם סחלב חם וטעים עם שפע תוספות. תבקשו גם כוס קפה מהתרמוס (ע"ח הבית) רק מהריח תנהגו בקלות כל הדרך הביתה.

בקלאוות (צילום: לימור הולץ)
בקלאוות בממתקי אבו זייד. הקפה על חשבון הבית | צילום: לימור הולץ

איך מגיעים? בוויז אל סולטן, ממתקי אבו זייד. 

מחפשים עוד אטרקציות בדרך לחרמון? היכנסו לאפליקציית איזי ותקבלו המלצות על אתרים ובתי עסק שנמצאים על הדרך (תוכלו להגדיר נקודת מוצא ויעד), כך שלא תצטרכו לסטות מהמסלול שלכם.