צפון

טיול לנחל צלמון

מסלול משפחתי נהדר בגליל התחתון, באחד מהנחלים היפים והמרשימים באזור. הגן הלאומי נחל צלמון אשר משתרע על 3,764 דונם. מדובר בנחל איתן, שזורמים בו מים כמעט לכל אורך השנה, מסלול מלווה בטחנות קמח קדומות, מבנים עתיקים, צמחיה ובוסתנים מרשימים. ההליכה במסלול היא לצד אפיק הנחל, כאשר לאורך המסלול קיימות בריכות שכשוך רדודות למעוניינים להירטב (בעונת הקיץ / אביב).  בצידי הנחל אפשר להתרשם משרידי 14 טחנות קמח שהופעלו בעזרתם מי נחל צלמון.

אורך המסלול :1.5 ק"מ ניתן בהלוך חזור או מסלול חד כיווני ובסיומו הקפצה של הרכב לנקודת הסיום (מרחק של כקילומטר מהחניה הראשונה).

משך המסלול: כשעה וחצי בכיף, עם עצירות.

צלמון (צילום: גילה יעקבי גורביץ)
צילום: גילה יעקבי גורביץ

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

שמורת טבע נחל עיון: מטיילים וחוקרים

בשמורת טבע נחל עיון יהיה ניתן לסייר מעמק עיון באצבע הגליל אל עמק החולה. מודבר בסיור חורפי בארבעה מפלי מים מרשימים, שם יהיה ניתן להרגיש את רסס המים על הפנים, להיחשף לצמחייה חורפית ועשירה ולחפש עקבות של בעלי חיים – יונקים ועופות – שחיים בבית הגידול המיוחד הזה. מסלול בדרגת קושי בינונית-מתאים למשפחות מטיילות

משך הסיור: שעתיים וחצי .

מתי: יום שבת 25,1, 1.2, 8.2, 15.2, בשעות: 10:00, 13:00

בימי גשם הסיור עשוי להתבטל, יש להתעדכן באתר הרשות

שמורת טבע החולה

שמורת החולה (שמורת הטבע הראשונה במדינת ישראל), היא שריד של ביצה מפוארת ובית גידול לבעלי כנף, יונקים, זוחלים, דו-חיים וצמחים. בשמורה יוכלו המטיילים להנות מטבע יפהפה, מהיסטוריה ומהמייצג עופוריה.

את הסיור המטיילים יפתחו בתצפית על עמק החולה, ימשיכו בהליכה על  השביל הצף ויכירו מקרוב את בית הגידול הייחודי, המתקשט בצמחייה מרשימה של קנה, סוף, פפירוס וגומא.
משך הסיור: שעה וחצי.

היכן: שמורת טבע החולה

מתי: יום שבת 25.1, 8.2, 15.2, 22.2, בשעות 10:30, 12:30, 14:30

בימי גשם הסיור עשוי להתבטל, יש להתעדכן באתר הרשות או להתקשר לשמורה: 04-6937069

החולה (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

שמורת טבע נחל שניר: פארק החושים

שמורת טבע נחל שניר נפתח פארק ראשון מסוגו בארץ, בו המטיילים ילכו ברגליים יחפות ויחוו את הטבע בעזרת חוש המישוש, הראייה והשמיעה.

לאורך מסלול של כ-500 מטרים ממתינות לכם חוויות מגוונות מעולם חיות הבר, כגון טיפוס על מסלעה של שפן סלע, זחילה במאורת דרבן, שכשוך רגליים בפלג הלוטרה ועוד הפתעות רבות.

היכן: שמורת טבע נחל שניר

מתי: כל יום שבת בחודשים ינואר ובפברואר, בשעות 08:00 – 16:00

פארק חושים (צילום: חגי שלמה)
צילום: חגי שלמה

מתבצבצים בדרך למפל גמלא

טיול בוץ באקסטרים. הסיור כולל טיולי חורף בוציים בשמורת גמלא – שם המטיילים יוכלו להכיר נכיר את סיפור הקרב, ישמעו על הנשרים בשמורה, יצאו אל המפל הזורם הגבוה ביותר בישראל, יחפשו עקבות ויתמלאו בבוץ. מומלץ להצטייד בציוד מתאים: מגפיים, מטרייה וגרביים חמים.

היכן: שמורת טבע גמלא

מתי: כל יום שבת בינואר, בשעות 10:30, 12:00, 13:30

בימי גשם הסיור עשוי להתבטל, יש להתעדכן באתר הרשות או להתקשר לשמורה: 04-6822282

גמלא (צילום: דודו פילס)
צילום: דודו פילס

סדקי יפתח: מסלול שמתאים לכל ימות השבוע

מדובר במסלול מעגלי לכל המשפחה, שאורכו כקילומטר. המסלול שכולל הליכה קלילה במסלול מסודר ל"קניון הקטן" , לחלק האתגרי עם היתדות ומשם חזרה לרכבים דרך נוף משגע שנפתח אל עמק החולה, אגמון החולה, החרמון ורמת הגולן.

לאלה שלא מעוניינים לעשות את המסלול בתוך הנקיקים, יוכלו ללוות את המטיילים בו מלמעלה וללכת במסלול העוקף שמתחבר למסלול המעגלי.

סדקי יפרח (צילום: גילה יעקבי גורביץ)
צילום: גילה יעקבי גורביץ

גן לאומי חמת טבריה: חגיגה של חורף 

סיור חמים לעונת החורף הקרירה, הכולל שכשוך רגליים במי המעיינות החמים, הזורמים בין שלוש בריכות שכשוך בטמפרטורות מושלמות לימי החורף הקרירים. האתר כולל מגוון פעילות מגוונת למשפחות: חיפוש אחר נרות השמן בחמאם העתיק, התנסות בחידות ובכתיבה בכתב עברי קדום והכרת הפסיפס המרשים בבית הכנסת. המעיינות החמים בחמת טבריה ידועים בסגולות המרפא שלהם כבר מתקופת המלך שלמה, ומספרים שאפילו רבי שמעון בר יוחאי ירד להירפא בהם.

היכן: גן לאומי חמת טבריה

מתי: כל יום שבת בחודשים ינואר ופברואר, בשעות 14:00-10:00

חמת טבריה (צילום: שרון מדו)
צילום: שרון מדו

חי-בר בפרוות חורף בכרמל

סיור חורפי באוויר הצלול של הכרמל להכרת שמורת החי-בר – שמורה שבה מאוששים חיות בר ומשיבים אותן אל הטבע. ניתן לפגוש מקרוב יחמורים, נשרים, איילי כרמל ועוד בעלי חיים, ולשמוע את סיפור השבתם אל הטבע. כל זה על רקע נופיו המדהימים של הכרמל בשמורה ששרדה אחרי השרפה הגדולה.

היכן: שמורת טבע חי-בר כרמל

מתי: כל יום שבת בחודשים ינואר ופברואר (חוץ משבת, 22.2), בשעות 10:00, 12:00, 14:00

חי בר (צילום: דיוויד רזק)
צילום: דיוויד רזק

קיסריה באור אחר: סיור עששיות בקיסריה העתיקה

הסיור מציע לראות את קיסריה באור חדש ורך, אשר יחשוף את האתר המוכר מזוויות ראייה חדשות. בסיור המטיילים יצעדו בין העתיקות לאור עששיות, ויעברו במעבר הסתרים הסודי שחצבו הצלבנים בעת המצור על העיר. בנוסף, יהיה ניתן לבקר בחדרים שבהם שהו הגלדיאטורים רגע לפני שיצאו אל הרחבה האדירה ונלחמו בחיות טרף לקול תשואות רמות.

היכן: גן לאומי קיסריה

מתי:  כל יום שישי בחודשים ינואר ופברואר

קיסריה (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

נפלאות בית שאן העתיקה

הסיור שייקח את המטיילים לעולם אחר בו הם יוכלו להכיר את את חיי התושבים הרומיים: ביקור בתיאטרון המפואר, הליכה ברחובה הראשי של העיר, הקארדו, סיור בבית המרחץ והתוודעות אל טיכה - אלת המזל של העיר.
היכן:
גן לאומי בית שאן

מתי: ימי שישי ושבת בחודשים ינואר ובפברואר, בשעות 10:30, 11:30

בית שאן (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

מרכז

סיור מודרך בגן לאומי חוף בית ינאי

בסיור ניתן ללמוד על נדידת החולות והיווצרות הדיונות המיוחדות של חוף בית ינאי, להכיר את בית הגידול החולי ואת היצורים החיים בו – חי וצומח – וגם לשמוע על סערות החורף וכיצד הן משפיעות על החוף ועל צבי הים.
היציאה לסיור ממרכז השירות למטייל, משך הסיור כ-75 דקות.

היכן: גן לאומי חוף בית ינאי

מתי: כל יום שבת בחודשים ינואר, פברואר ומרץ, בשעות 11:00 ,13:00

במזג אוויר סוער הסיור עשוי להתבטל.

בית ינאי (צילום: יעקב שקולניק)
צילום: יעקב שקולניק

צעדת בוץ, ביצות ושלוליות בירקון 

מעיינות הירקון השופעים יצרו ביצה גדולה וטובענית, וטעימה ממה שהיה כאן בעבר ניתן לקבל ביום חורף כשהשטח רטוב ומלא בוץ אחרי כמה ימי גשם.
הפעילות מציעה בחוויית בוץ יוצאת דופן, שכוללת המון לכלוך (יש להצטייד מראש במגפיים).
לאורך הירקון, תוכלו לפגוש מיני ציפורים ונופרים למכביר, ולאורך המסלול יחכו מגוון מדריכי רשות הטבע והגנים ומתנדבי הגן הלאומי בתחנות הדרכה ופעילות, שכולם יעסקו במים, בבוץ, בביצה ומה שביניהם.

היכן: גן לאומי ירקון מתחם מקורות הירקון

מתי: יום שבת 25.1, בשעות 15:00-11:00

אם ירד גשם הפעילות תידחה בשבוע.

צעדת בוץ בירקון (צילום: שרית פלצ)
צילום: שרית פלצ

פלמחים: חוויה ופעילות לכל המשפחה ביום רוח

מנצלים את הרוח מן הים להעפת עפיפונים אל השמיים במפגן משותף וצבעוני. ניתן להעיף עפיפונים מהבית או לקנות במקום. יש להוריד את דפדפת המידע על אודות הגן הלאומי מאתר רשות הטבע והגנים, או לקבל אותה באתר ולטייל בעזרתה בשבילי הגן הלאומי.

היכן: גן לאומי חוף פלמחים

מתי: כל יום שבת בינואר, בשעות 15:00-10:00

עין כרם מתהדרת בלבן

רבים מכירים את הכפר הציורי עין כרם, אך לא רבים יודעים שבחלקו המערבי יש גם גן לאומי. בעונת פריחתם המשכרת של עצי השקד נצא ממעיין עין כרם, ניתן להמשיך לשכונת עמק התימנים, לראות את עצי הזית היפהפיים – מן העתיקים בארץ ישראל – ולשמוע את סיפור הצלתם.

בדרך ניתן להציץ בפריחת החורף, לשמוע על בעלי החיים המוצאים בגן הלאומי את משכנם וללמד על המפגש המיוחד בין האזור המיושב לשטחים הפתוחים מלאי הטבע. אחר כך ניתן לרדת בנחל בשביל שסללה קבוצת מתנדבים מקהילת עין כרם. זהו שביל סובב עין כרם והיום הוא חלק משביל ישראל.

בסיור נלמד כיצד שומרים על נוף המדרגות החקלאיות (הטרסות) ועצי הזית בעזרת מתנדבים והקהילה ונסיים בעמק מוצא ליד סכר בית זית. הסכר מושך רבים למקום ומתוכנן בו פיתוח לרווחת הציבור, בד בבד עם שמירה על ייחודו.

היכן: גן לאומי עין כרם

מתי: יום שבת 25.1, 15.2

עין כרם (צילום: רון חביליו)
צילום: רון חביליו

 

דרום

חירבת מדרס: טיול חורפי במטה יהודה

מסלול חירבת מדרס נמצא בתחום פארק מערות עדולם. המסלול מאגד בתוכו מספר אתרים: מערכת מחילות מסתור, פירמידה, שרידי מבנה ציבור, מערת קבורה יהודית ומערת קולומבריום. המסלול קל, מעגלי וכולל זחילה במחילות שגובהן 40-60 ס"מ, מתאים למשפחות עם ילדים מגיל 3 ומעלה.

מסלול המעניק זמן טבע כיפי של כשעתיים, אך ניתן לשהות כמה שרק רוצים. הכניסה לאתר חופשית ואינה כרוכה בתשלום. יש להצטייד בפנס ראש וכדאי להגיע עם נעלי הליכה נוחות, כובע, מים, קרם הגנה ובגדים ארוכים לזחילה.

יום טיול אל דיונות כסוי ונאות סמדר

הטיול מתחיל בצומת קטורה, העצירה הראשונה היא כ-5 ק"מ מהצומת, שם יש לפנות שמאלה לפי השלט הר עיט. ההר מתנשא לגובה רב, המאפשר תצפית מרהיבה על בקעת הערבה, הקיבוצים והשדות החקלאיים, הרי אדום שבירדן ונחלי יעלון וקטורה.

מהר עיט ניתן להמשיך שמאלה (מערבה) ונבקר בקיבוץ נאות סמדר – קהילה שבה יש בית אומנויות, יקב ולמעוניינים גם חדרי אירוח. בית האומנויות הוא מבנה גדול ומרשים שתוכנן ונבנה בידי אנשי נאות סמדר, תוך התייחסות לצד האסטטי, האקלימי והאקולוגי – בנייה מדברית הכוללת מגדל צינון פסיבי, חצר מקורה ומוצלת וקירות עבים במיוחד המשמשים כמבודדי חום וקור, ומעוטרים בתבליטי חיות.
אומני המקום יוצרים בבתי מלאכה לאומנויות שבמבנה שלל מוצרים ויצירות אותם תוכלו לראות בגלריה.

הסיור הוא העצמאי בבית האומנויות מתחיל בשער הקיבוץ, ממשיך בשביל המחופה גפנים וורדים עד המבנה המרשים. הסיור כולל צפייה בסרט קצר על קהילת נאות סמדר ותמליכי בניית המבנה. משם ניתן להמשיך אל מגדל הצינון לתצפית מקסימה אל בתי הקיבוץ, השדות החקלאיים שמורת הר הנגב והרי אדום. משם יורדים חזרה אל השביל שמוליך אל יקב הבוטיק הדרומי ביותר במדינה. שם ניתן לטעום את היין המקומי והמשובח, ולשמוע על האתגרים העומדים בפני חקלאי האזור.

מבית האומנויות ניתן להמשיך אל צומת שיזפון. שם יחכה למטיילים פונדק נאות סמדר, שבו ניתן לאכול מעדנים מקומיים תוצרת הקיבוץ - יוגורטים מחלב עזים, גבינות מעולות, נקטרם מפירות השדה, זיתים, יינות, ליקרים וגלידת יוגורט עם גרנולה ביתית.

משם ממשיכים אל בקעת עובדה, והיישוב שחרות. נסיעה של כ-5 ק"מ נוספים תוביל את המטיילים אל "שמורת צוקי שיירות ונחל יתרו". שם ניתן להבחין בדיונות חול, ובדיונה הגדולה – שמורת חולות כסוי. ניתן לטפס על הדיונות, לגלוש ולהתגלגל בחול הרך.

חולות כסוי (צילום: דורון ניסים, shutterstock)
צילום: דורון ניסים, shutterstock

טיול בפארק תמנע

פארק תמנע נמצא כ 25- ק"מ צפונית לאילת, הפארק משתרע על שטח של כ-60 קמ"ר וחושף בפני מבקריו שכבות סלע מתקופות שונות לאורך ההיסטוריה. מרכז המבקרים החדש שנבנה בכניסה לפארק, מספר את סיפור כורי הנחושת ואורח חייהם של הכורים המצריים, שיטות כרייה אז והיום, סרטי המחשה וכלי כרייה שנמצאו בחפירות הארכיאולוגיות באתר. בפארק תמנע ישנם למעלה 25 מסלולי טיול המתאימים למשפחות, מיטיבי לכת, רוכבי אופניים ותרמילאים. בין האתרים המפורסמים "הפטרייה", "הקשתות", "עמודי שלמה", מקדש האלה חתחור, "קניון הפרצופם", מכרות הנחושת, סינגל תמנע ואחרים.

פארק תמנע (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

סיור חקלאי "בין השדות" בקיבוץ אילות

סיור חקלאי יוצא דופן, אשר ייקח אתכם לתוך סיפורו של הקיבוץ הדרומי בעולם הטובל בנופים של זהב, מדבר וים. בסיור ניתן לנסוע בין נופים עוצרי נשימה של הרי אדום ומטעי התמרים של קיבוץ אילות, לשמוע כיצד פלוגה קטנה הגיעה לגבעת עפר והפכה אותה לנווה מדבר ירוק ויפהפה המשקיף לנופי מדבר ומפרץ אילת.

בסיור, המודרך על ידי אחד מוותיקי הקיבוץ, ישמעו על חקלאות ענפה במדבר, להביט מקרוב על מסוף גבול רבין ולשמוע על קשרינו עם הירדנים וכיצד ילדה אחת קטנה מקיבוץ אילות קשורה לחתימה על הסכם השלום עם ירדן! בנוסף המטיילים יקבלו הרצאה על כיצד התמר הפך למניה הכי חמה ושווה להשקעה בערבה, וכמובן לשמוע על החיים בקיבוץ שיתופי בשנת 2020. את הסיור מקנחים בסיידר תפוחים משובח לצד טעימות מתמרי המג'הול של הקיבוץ.

קיבוץ אילות (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

ההמלצות לטיולים ולסיורים ניתנו באדיבות: הרשות לפיתוח הגליל, רשות הטבע והגנים, דרך הערבה ולמטייל.

כל הגופים הללו ישתתפו בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית - IMTM 2020, שתתקיים בין התאריכים ה-11-12 בפברואר ב'אקספו' תל אביב ותהיה פתוחה לקהל הרחב.