התחזית הצפויה להיום ׁ(11.6) במקומות נבחרים: החרמון עד 28 מעלות, טבריה (הכנרת) עד 41 מעלות, חיפה עד 31 מעלות, תל אביב עד 30 מעלות, ירושלים עד 35 מעלות, מצפה רמון עד 36 מעלות, ים המלח עד 43 מעלות ובאילת עד 43 מעלות.



איפה מומלץ לטייל בשבת?

שמורת הטבע נחל ארבל

שמורת טבע נחל ארבל (צילום: אטי קוריאט)
נקודת פיקניק מעולה. נחל ארבל | צילום: אטי קוריאט

עין ארבל הוא מסלול קצר וקליל של כ-300 מטר מנקודת ההתחלה בחניה של שמורת הטבע נחל ארבל - ממבואת ואדי חמאם ועד המעיין עצמו, בו ניתן לשבת בצל וליהנות.

כבר בתחילת המסלול, כשתגיעו למגרש החניה המוסדר, ישנו שביל ובו חמש פינות קסם של ישיבה תחת עצים מוצלים. הנוף כמובן הוא שחקן מרכזי כאן והתצפיות מופלאות. עם הכניסה לשביל תוכלו לצפות אל מצוקי הר ארבל והר ניתאי ולהבחין במערות החצובות במצוק הנוצרו בראשיתן בתהליך טבעי (קארסטי), ובהמשך מכלולי המערות הטבעיות נחצבו והורחבו ביד אדם למטרות מגורים בתקופות קדומות.

במערות נחצבו בורות מים, אולמות מגורים, בורות איסום, מכלולי מדרגות ומקוואות בודדים. כאן גם התחולל קרב לחיים ולמוות בין הורדוס לבין מתנגדיו שהסתתרו במערות הארבל. מאוחר יותר הפכו חלק מהמערות למצודה גדולה, שבו מעברי סתר, גרמי מדרגות, אולמות ובורות מים. נסו לדמיין את כל זה מהנקודה שאתם נמצאים בה.

כעשר דקות של עלייה באמצע המסלול בדרגת קושי בינונית אל במת בית הכנסת העתיק של חורבת ואדי חמאם, יובילו אתכם לתצפית מרהיבה ושרידי היישוב היהודי העתיק ששרד באופן מעורר התפעלות. במקום מכלול מושלם של בית בד והנוף המרהיב של נחל ארבל, בקעת גינוסר ומשם רואים גם את הכנרת באופק.

בין גשר האבנים שהוצב שם תוכלו לשבת ולנוח וליהנות מהצל ומהמים הקרירים. זוהי גם נקודת פיקניק מעולה- אל תשכחו כמובן לאסוף אתכם את כל הפסולת ולהשאיר את המקום נקי ושמור (אסור להבעיר אש במקום ואין לטייל עם רדת החשכה) ותפגשו חזרה עם אלו שהעדיפו לחכות לכם למטה בצל ו"לשמור" על הנישנושים שהבאתם. חדי העין שביניכם יבחינו בשתי נקודות נביעה של הנחל כאשר הצלולה מביניהן נמצאת מערבה יותר, מתוך הסבך, זוהי הנביעה של עין ארבל. 

 בוויז: גן לאומי ושמורת טבע ארבל | המסלול נגיש בחלקו הגדול


נחל ראש פינה

נחל ראש פינה (צילום: MoLarjung, shutterstock)
ניתן לשלב גם טיול לאורכם של המעיינות. נחל ראש פינה | צילום: MoLarjung, shutterstock

ראש פינה משמשת כמוקד משיכה לתיירים רבים המעוניינים לחוות באופן אישי את הטבע היפה של הגליל העליון, יחד עם שפע של אטרקציות, אתרים תיירותיים, היסטוריה ומורשת. נחל ראש פינה של רשות הטבע והגנים מתחיל בהר כנען ונשפך לירדן ההררי, ולאורכו ישנם שלושה מעיינות: עין כדן, עין פנה ועין גיא אוני, ועל שלושתם הוקמו בעבר מבנים לתפיסת המים.

בהגעה למקום ניתן לשלב גם טיול לאורכם של המעיינות, לראות את הנחל הזורם על רקע הנופים המרהיבים של הגליל ולחוות ממבט ראשון את סיפורי ההתיישבות בצפון הארץ במאות ה-18 וה-19. בעבר הנחל שימש כציר העלייה לצפת, אשר שימשה כבירת המחוז של העות'מנים ושל הבריטים.  חדי העין יוכלו להבחין בשרידי דרך הבנויה מאבנים. בדרך זו השתמשו בני היישוב הישן מצפת כאשר החליטו לבצע במקום מהפכה התיישבותית, חברתית ותרבותית, לצאת מהישוב העירוני היהודי והמוגן – צפת, וללכת ולהתיישב בין הערבים בכפר ג'עוני. לימים יקרא מקום מושבם – גיא אוני ומאוחר יותר – ראש פינה. במקום תוכלו לצפות גם בבית הבזלת של ג'עוני, שריד היסטורי חשוב מאותה תקופה.

אורך המסלול כ-3.5 ק"מ לטיול הלוך ושוב (חזרה לאותה נקודה). קיימת גם אופציה למסלול בכיוון אחד, בה נקודת הסיום תהיה שונה מנקודת ההתחלה.

דרכי הגעה:

לנקודת המוצא: הקצה הצפוני של רחוב ברקת בצפת, כאשר הכביש הופך לדרך עפר, 200 מטרים מצפון למפגש רחוב ברקת ורחוב ספיר.

לנקודת הסיום: חניון המושבה ראש פינה ליד בית הקברות – רחוב "דרך החלמוניות". משם ניתן לעלות שמאלה במדרגות  למושבה ולטייל בה.

הכניסה ללא עלות.


נחל חרוד

נחל חרוד וגשר הקנטרה - כאמל עליאן (2) (צילום: כאמל עליאן)
פינות חמד ואתרי מים וטבע. נחל חרוד | צילום: כאמל עליאן

הנחל מתחיל את דרכו מפסגות גבעת המורה וחוצה את עמק חרוד מזרחה. הנחל זורם לירדן באורך של כ-32 ק"מ, אפשר ליהנות מבריכות דגים מרהיבות, מאגרי מים ושטחים חקלאיים גדולים. לאורך כל הנחל נסלל שביל להולכי רגל ולרוכבי אופניים שמקשר בין פינות חמד ואתרי מים וטבע ומותאם גם לאוכלוסיות המוגבלות בתנועה. זרימת הנחל משתנה - בחלקו המערבי הזרימה הינה מתונה ובחלקו המזרחי הוא גולש למפלים, זרימתו מהירה ויפה לצפייה. ישנן טחנות קמח בקרבתו ששימשו לניצול המים בתקופת קדם.

דרכי הגעה:

מפארק בית שאן, מחניון על כביש 7078 בכניסה הצפון מערבית לבית שאן בסמוך לגשר התורכי רומי מערבי. יציאה בכביש 90 סמוך לקניון הבזלת.


עין נקופה

עין נקופה , מסלולים רטובים (צילום: ערן ודוד גל-אור)
מי המעיין מוזרמים לתוך בריכה קטנה ועתיקה. עין נקופה | צילום: ערן ודוד גל-אור

ערוצו של נחל כיסלון עובר מתחת לבתי היישוב מבשרת ציון, בו התגורר סמ"ר אורי גרוסמן, לוחם ומפקד בחיל השריון, שנהרג בלילה האחרון של מלחמת לבנון השנייה. משפחתו וחבריו של אורי, החליטו לשפץ את המעיין הנובע בערוץ הנחל, וליצור פינת חמד שתנציח את זכרו, ואת זכרו של חברו סמ"ר קיריל גולנשין, לוחם ביחידת עוקץ ובן היישוב שקף שבדרום הר חברון.

מי המעיין מוזרמים לתוך בריכה קטנה ועתיקה, שמעליה גג מקושת השבור בחלקו. סביב הבריכה נשתלו עצים, הוצבו ספסלים וסודר מקום ישיבה נוח. על השטח כולו מצל עץ תות גדול, היוצר מקום נהדר לפיקניק ולבילוי.

בווייז: עין נקופה


עין בוקק – עין גדי הקטן

עין בוקק (צילום: ארז דגן)
המפגש עם המים הוא כמעט מידי. עין בוקק | צילום: ארז דגן

דרומית לעין גדי על כביש 90, ממש מול המלונות של עין בוקק מתחיל המסלול הקצר (פחות מקילומטר) והיפהפה של נחל בוקק שבקניון שלו נובע עין בוקק. הצעידה קלה מאוד ומהנה והמפגש עם המים הוא כמעט מידי (הצטיידו בנעליים להליכה במים לטיול חווייתי. אפשר גם ללכת גם לצד המים). המסלול מוצל ברובו ובתחילתו עובר ב"מנהרות" קנה מצוי שממש סוגרות על הדרך.

בהמשך עוברים בין אשדים קטנים, מגלשות סלע ועצי אשל ואחרי הליכה נעימה מגיעים לבריכה עם מפל רחב. המפל, גובהו כ-3 מטרים והוא מזמין טיפוס קליל על הסלע עליו גולשים המים והתרעננות לרגליו. מכאן ניתן לשוב באותה דרך, אך מיטיבי לכת יכולים להמשיך לטפס על המצוק מעל הבריכה ולעלות בעלייה התלולה אל עבר עין נואית ולסיים מסלול אתגרי במצד בוקק.

בווייז: עיו בוקק

למי מתאים: מסלול הלוך חזור לכל המשפחה. ניתן לאריך את הטיול ולצעוד במסלול מעגלי שמשלב טיפוס וירידה אתגריים.