סינגל משגב ביער שגב  (צילום: רונן)
צילום: רונן
שביל אופניים ביער שגב

קק"ל הפכה בשנים האחרונות לנושאת הדגל בראש מחנה הרוכבים, ומדי כמה חודשים נחנך עוד שביל רכיבה לאופניים. הכוכב העולה השנה הוא שביל שנפרץ ביער שגב שבגליל התחתון ומכונה סינגל משגב. השביל נפרץ בעבודת כפיים תוך שמירה אדוקה על ערכי הנוף והטבע כדי למזער נזקים ולמקסם את ההנאה מהסביבה. והוא לא הראשון. ביער הזה יש פעילות אופניים רחבה כבר כמה שנים, ויש בו סבך של סינגלים שזורים זה בזה.

הבעיה החלה כאשר בין השבילים הרבים צצו סינגלים פיראטיים שזוהו כמקדם נזק פוטנציאלי לקרקע ולצמחייה. הרשויות והקהילה החליטו לעשות מעשה ומול המגפה הפיראטית החליטו למסד סינגל חדש, שיקטין את השימוש בשבילים הפרוביזוריים. אנשי מקצוע ומתנדבים נתנו יד למשימה, וקק"ל הוציאה לפועל את השביל החדש.

התוואי חולף במורדות יער שגב ויש בו מסה קריטית של הרבה קווי גובה (הודות לטופוגרפיה ההררית), המון בולדרים (תודה לאימא אדמה) ותוצר פלאי של שביל תלול, רצוף עליות, ירידות וסיבובים מאתגרים. אבל בטבע כמו בטבע, יש בו תוספת מופלאה של נופים מרגשים, יער שההרכב שלו השתנה בשנים האחרונות ונוספו לו עצי חורש ים תיכוני וצמחייה עשירה, שחלקה הועתק מהתוואי לשוליים למען לא תיעלם.

המסלול מעגלי, אך כאמור היער (המשתרע על כ-8,000 דונמים) משורטט בשבילים לרוב, כך שאפשר להאריך את המסלול ולדלג משביל לשביל. בעתיד, כאות להתמדה במשימה ולמען רווחת הקהילה והרוכבים, מתכננים סינגל נוסף ביער, ואפילו שביל רכיבה לילדים. סמוך ליער הקימה המועצה פארק למיומנויות רכיבה ואת הפאמפ טרק (מתקן רכיבה מקצועי) - ששניהם משמשים להדרכות ולשמחת המבקרים.

אורך השביל 15 קילומטרים בדרגת קושי בינונית, ומשך הרכיבה המשוער הוא שעה וחצי עד שלוש שעות. הכניסה מכביש 784 ממבואת משגב (ליד המועצה האזורית).

מערת הנטיפים בתאורה אקולוגית (צילום: רונן)
מערת הנטיפים בתאורה אקולוגית חדשה | צילום: רונן
טיילת במדבר פארק תמנע

את פארק תמנע רובנו מכירים כפלא של טבע במדבר, שריד של נופים מעבר רחוק ומרתק ויחיד במינו בארץ. הפארק אינו מפסיק להפתיע ומספק אטרקציות, פסטיבלים, מסלולי טיול, אתרים היסטוריים, כבישים ושבילי רכיבה לרוב. גם האגם המלאכותי, שהוא פלא בפני עצמו בתוך סביבה של שממה וצייה, השתפר לאחר שנעשו סביבו עבודות פיתוח ששדרגו את מראהו. האגם המלאכותי הוא תוצר של עבודות בינוי שנעשו במקום לפני כמה עשרות שנים, ותוך כדי פרצו מהחפירות מי תהום שמילאו את החלל. מאז יש אגם, שנח שם בפסטורליות מתעתעת. במרכז האגם הוצבה מזרקה שמכניסה חיים לנוף ומרעננת את האווירה, ומסביבו נבנתה טיילת היקפית עם דקלים.

שביל העפר נגיש לכול ועוטף את שטח האגם המשתרע על-פני 16 דונמים. מעבר לטיילת ניטעה חורשת דקלים קטנה בסמוך, עם פינות צל שביניהן מתחמים ללינת שטח (גם הם שודרגו, והקמפינג יהיה מעכשיו איכותי יותר). אפשר לשכור בו סירות פדלים ולשוט בנחת באווירת שאנטי מדברית.

במסגרת פעילות הרכיבה האינטנסיבית בפארק, נחנך השנה גם סינגל לרוכבים מקצועיים שאורכו 12 קילומטרים והוא מאוד אתגרי. השביל מעגלי ומתחיל (וגם מסתיים כמובן) בעמודי שלמה. מבואת הכניסה עוברת בימים אלה שדרוג רציני עם בנייה חדשה והקרנה של סרט, מעודכן עד לחפירות הארכיאולוגיות האחרונות. העבודות צפויות להסתיים בעוד כמה חודשים. עד אז אפשר ליהנות מהשפע שמציע הפארק, כאשר בסוכות יתקיים בו פסטיבל כדורים פורחים, תמנע באוויר.

פתוח: מדי יום 08:00-16:00, שישי עד 15:00. 44-69 שקלים, טל' 08-6316756

מצפון ומדרום. פארק תמנע והאגם המלאכותי (צילום: רונן)
מצפון ומדרום. פארק תמנע והאגם המלאכותי | צילום: רונן
אוצרות טבע טיפול שורש למערת הנטיפים

מערות נטיפים הן אתר רגיש במיוחד, ודורשות תחזוקה קפדנית. ברשות הטבע והגנים עושים זאת אחת לכמה שנים, וגם השנה סגרו את מערת הנטיפים ולקחו פסק זמן לטיפול באתר ולתחזוק תשתיות, תאורה וחשמל. המערה, שהייתה סגורה לקהל לתקופה זו, נפתחה מחדש במהלך הקיץ, עם הרבה חידושים מעניינים.

התאורה הייתה פן חשוב, כי עם הזמן התברר שהיא פוגעת בנטיפי האבן וגורמת להתפתחות אצות. במקומה הותקנה תאורה אקולוגית, שעושה שימוש בנורות ה-LED. אלה אינן מייצרות חום, ואורך הגל שלהן מונע התפתחות אצות. לתאורה יש גם היבט אמנותי, והיא מדגישה את יפי הנטיפים והחללים ומגרה את הדמיון לזהות בהם דמויות.

שדרוג נוסף נעשה בתשתיות השבילים. המערה, שהונגשה לנכים לפני כעשור, מאפשרת גם לבעלי מוגבלויות ליהנות ממנה, והשנה החליפו לרווחתם את המעקות, התקינו ידיות לאחיזה וטיפלו גם בספסלים שמאפשרים הפוגה בדרך. שמעתה מובטחת להם חוויה משופרת.

פתוח: מדי יום 08:00-17:00, שישי עד 16:00; אוקטובר-מארס עד 16:00, שישי עד 15:00; 14-27 שקלים; טל' 02-9911117

השביל החדש המוביל למערת המקדש (צילום: רונן)
השביל החדש המוביל למערת המקדש | צילום: רונן
שביל חדש בגליל המערבי

הוועדה לסימון שבילים סימנה לאחרונה שביל חדש, קצר יחסית אך מועיל מאוד בגליל המערבי. השביל נולד מתוך רצונם של תושבי מצפה אבירים (באישור רשות הטבע והגנים) להתחבר בקלות לנקודה יפהפייה הצופה לנחל כזיב, ליד מערה עם ציורי קיר המכונה מערת המקדש.

עד עכשיו הגיעו אל המערה באחד משני אופנים: ברכב - דרך שביל מסומן באדום שיוצא מהכניסה למצפה ומקיף את היער מצפון, ואחר כך בשביל רגלי מסומן ירוק, או בשביל רגלי שחור שיוצא מאותה נקודה. השביל חולף בחורש וגולש אל נחל כזיב, כאשר בנקודה מסוימת בדרך צריך לפרוש ממנו ולחצות את השטח אל המערה. למי שאינו בקיא ברזי האזור לא היה סיכוי למצוא את המערה, וכך נולד הרעיון לשביל החדש.

הנתיב החדש מסומן באדום, הוא יוצא כקילומטר ממערב למצד אבירים, שנמצא על השביל השחור ומתחבר לשביל הירוק שמגיע מדרך הרכב למערה.

מפת סימון שבילים מס' 2, הגליל העליון

לילה באכזיב

מועדון קלאב מד אכזיב נסגר סופית בשנת 1997, לאחר ששנתיים קודם נפלה באתר קטיושה. המקום ננטש על-ידי הרשת העולמית לפני כמה שנים, והשטח עבר לידיה של רשות הטבע והגנים. בשיתוף עם אתר אורחן לילה, החליטו לפתוח ברצועת החוף היפהפייה חניון לילה. על קו החוף הציורי יש מקטע עם סלעי כורכר, שנחצבו בתקופה קדומה למעין בריכה קטנה שמתחברת לים.

אל קו החוף גולש כפר דייגים קדום, שעבר תהליך של שימור ושל פיתוח. ברחוב הראשי המדורג יש מבנים שפתחיהם צבועים בכחול, והם מעניקים תחושת אתניות חזקה של אגן הים התיכון. במתחם הזה מתכננים לערוך סדנאות והפעלות למשפחות, והוא ישמש מרכז תיירות למבקרים.

גולת הכותרת היא חניון הלילה, שמציע לינת קמפינג אבל גם בונגלוס קטנים (עד שלוש מיטות) ומאווררים. שירותים, מקלחות ופינת ברביקיו הם חלק בלתי נפרד מהנוף המחנאי. המתחם אמור להיפתח אחרי החגים.

www.campingil.org.il, טל' 3639

איכות חיים וגרעין רבייה לנשרים (צילום: רונן)
איכות חיים וגרעין רבייה לנשרים | צילום: רונן
סביבה כלוב לנשרים נכים בכרמל

השריפה הגדולה בכרמל אמנם כובתה לפני למעלה משנה וחצי, אבל השלכותיה עדיין ניכרות בשטח. האש המאכלת כילתה את תחנת ההאכלה והרבייה של הנשרים בחי בר כרמל, והמין, שגם כך נמצא בסכנת הכחדה, עמד בפני משבר רבייה. בשנה האחרונה, כחלק מעבודות השיקום של אזורי השריפה ובמאמץ לשקם נשרים נכים, בנתה עמותת חי בר (הפועלת בשיתוף עם רשות הטבע והגנים), כלוב רבייה חדש עם חמישה תאים נוספים. המימון שהגיע מיהודי אמריקאי סייע לזירוז הבנייה, שכן הכלוב היה חייב להיות מוכן לפני עונת הרבייה.

לשמחת כל הגורמים המשימה הושלמה בהצלחה, והנשרים הנכים, שאינם יכולים לעוף, שבו לכלוב. המגבלה הפיזית גורמת לקשיי פוריות אצל הזכרים, ולכן שררה ציפייה מתוחה אם אכן תושג המטרה. למרבה השמחה, כשבוע לאחר ששבו הנשרים לכלוב, הם התחילו במימוש מצוות פרו ורבו. התוצאות לא איחרו להגיע, ושושנה הטילה שתי ביצים. בשנים האחרונות עוברות הביצים למדגרה כדי להגביר את סיכויי הבקיעה וההישרדות של הגוזלים, ואכן לפני כארבעה חודשים, בראשית הקיץ, בקע גוזל חדש.

את הכלוב החדש אפשר לראות בשמורה הפתוחה בשבתות ובחגים 08:00-16:00 (באמצע השבוע בתיאום בלבד); חניה לרכב 35 שקלים;

>> איפה אוכלים באילת? 6 מסעדות מומלצות