לבכירי מועצת גליל תחתון נמאס מהשם המיושן והלא סימפטי שמלווה את המועצה שנים רבות והחליטו לפנות לתושבים על מנת לבחור שם חדש למועצה שלא יכלול את המילה: "תחתון". "צוות מקצועי של המועצה החליט שהמילה גליל תישאר על כנה ואילו המילה 'תחתון' לא תיכלל בשם החדש", הסבירו במועצה. כך, ביום חמישי (1.7) נבחר שמה החדש של המועצה - שער הגליל. השם גבר על מועמדים כמו "שדות הגליל", מבוא הגליל" ו-"ארץ הגליל".

יצאנו לסיבוב באחד המקומות היפים בארץ וחזרנו עם כמה המלצות:

את נחל תבור אין צורך להכיר לכם, מדובר באחד מיעדי הטיול הכי מבוקשים של התקופה האחרונה, ולא סתם. אך לצד המסלול הקלאסי, שלרוב עמוס מאוד במבקרים בימים אלה, ישנם טיולים נוספים שנמצאים ממש לידו, עמוסים הרבה פחות ויפים לא פחות.

אם גם אתם רוצים ליהנות מהפריחה היפה והתפאורה הירוקה של הגליל התחתון, ריכזנו 4 מסלולים מומלצים. מהמסלול הקלאסי, דרך הקפת הר תבור, מסלול עין רכש, בנחל תבור ועד טיול סיום בפריחת התורמוסים בנעורה.

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם     

 

סובב הר תבור

פסגת ההר מתנשאת לגובה של 562 מטרים והוא אחד ההרים הגבוהים ביותר בגליל התחתון ומספק לנו תצפיות נהדרות לכל הכיוונים. מלבד גובהו המרשים, לתבור היסטוריה עשירה וחשיבות רבה במסורת היהודית, הנוצרית והמוסלמית.

הר תבור (צילום: גל מאירי)
צילום: גל מאירי

סובב הר תבור (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

איך מטיילים?

נקודת התחלה וסיום - רחבת החניה בצד ימין, לפני כנסיית ההשתנות הקתולית שניצבת על פסגת ההר.

לאורך כל המסלול ניצמד לשביל שחור, אל תתפתו לבחור בשביל אחר, כמו השביל הירוק התלול שיורד לצפון או השביל הכחול שיגלגלו אתכם למטה.

מכיוון שהשער המוביל לתחילת המסלול המסומן סגור, נתחיל את המסלול מהחניה אל שוליו הדרומיים של ההר.

כבר בהתחלה במבט לדרום, נבחין בחלונות ראווה טבעיים, שיראו לנו שעמק יזרעאל והעיר עפולה נמצאים במרחק נגיעה. נמשיך ללכת, נבחין בפריחה עונתית נהדרת, שסביבה עצי אורן רבים שניטעו בשנות ה-30 של המאה הקודמת ע"י הבריטים.

מלבד אורנים, נבחין במהלך המסלול בעצי אלון התבור, אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית ועץ חרוב. במהלך ההליכה, מומלץ להרים מדי פעם את הראש ולהביט מזרחה, נראה את היישוב כפר תבור ובקעת יבנאל ואם יהיה לנו מזל נראה את הכנרת ורמת הגולן.

ההליכה די נוחה וניתן לעצור לפיקניק בכל מקום בדרך. כשנגיע לתצפיות הצפוניות נבחין בבית הספר החקלאי כדורי קרוב אלינו, ורחוק יותר נראה את רכס טורען הסמוך לצומת גולני. ביום בהיר, מיוחד בשעות הבוקר, יתכן ותראו את העיר צפת ואת הר החרמון.

לקראת סיום הקפת ההר, תראו שרידי מבנים ובורות מים ותבחינו בעיר נוף הגליל ובנצרת. שתי הערים הללו נמצאות ממערבה אליכם וההר שנמצא בינכם הוא הר דבורה שגובהו כ-440 מטר. אחרי כמה דקות הליכה ועוד תצפית אחת מדהימה, תגיעו לחניה ולנקודת הסיום.

סובב הר תבור (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

פרטים נוספים

ווייז: הר תבור

אורך המסלול: 2 ק"מ

סימון שבילים: שחור

המסלול הקלאסי בנחל תבור

הטיול בנחל תבור מספק חוויה של נוף עוצר נשימה ולרגע מרגישים בשוויץ. מרחבים על כל גווני הירוק, שפשוט לא נגמרים, פריחה מרהיבה בצבעים סגולים, אדומים, לבנים, ורודים וצהובים וכמובן זרימת מים.

נחל תבור (צילום: נטלי זר)
צילום: נטלי זר

נחל תבור (צילום: נטלי זר)
צילום: נטלי זר

איך מטיילים?

אמליץ כאן על המסלול הקלאסי והקצר, אך אם תרצו לאתגר את עצמכם, תמיד תוכלו לבחור במסלול הארוך.
מהחניה נצעד בשביל האדום במגמת ירידה לכיוון הנחל, ברגע שנראה סלע גדול ועליו שילוט שמאלה למצפור לזכרו של אורן ליפשיץ, נפנה בו ונתקדם לכיוון המצפור.

אורן ליפשיץ ז"ל היה לוחם צנחנים שגדל בקיבוץ גזית ונפל במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006. התצפית משם נהדרת וצופה על הנחל היפה שמחבר בין עמק יזרעאל לבקעת הירדן.

מהתצפית נבחר ללכת בשביל הכחול לכיוון דרום מזרח (שמאלה ולא ימינה), יהיו לנו כמה רגעים שנצעד בשחור ואז נעבור לאדום שיחזיר אותנו לחניית הרכבים.

נחל תבור (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

מפת מסלול (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

אפשרויות נוספות בשמורת נחל תבור

1. כדי לצפות בזרימה של הנחל, אני מציע לכם לרדת אל המפל והבריכה ולחזור חזרה (שביל כחול ימינה מהמצפור). בנחל תבחינו בצמחייה מגוונות של הרדוף הנחלים, שיזף מצוי, אלון התבור ותורמוסים שפורחים ממש בימים אלה.
2. מיטיבי הלכת שבינכם ישמחו לשמוע על המסלול המעגלי המאתגר שאורכו 8 ק"מ ומגיע לקניון הבזלת וחוצה גם את הנחל ומזכיר קצת את נחלי רמת הגולן. שביל זה מסומן- אדום, כחול, שחור ואדום.

פרטים נוספים

ווייז: שמורת טבע נחל תבור (גזית)

המסלול בנחל תבור מתחיל ליד קיבוץ גזית צפונית לעפולה. עם ההגעה לקיבוץ ילווה אתכם שילוט לשער האחורי עד לחניון המסודר שיהיה בסמוך לסימון שבילים אדום. זו גם נקודת ההתחלה של שני הטיולים.

מומלץ להגיע למסלול מוקדם, האזור מושך אליו קהל רב בתקופה זו. ההליכה במסלול דורשת נעלי הליכה נוחות ואם רוצים לטבול בבריכות, מומלץ להביא גם בגדי החלפה.

עין רכש

עין רכש הוא מעיין מלבני בגודל בינוני ולא בריכת ענק, אך ההגעה אליו מקסימה וכל מעבר בנחל תבור שחוצה אותו בכמה מוקדים הופך את החוויה למדליקה במיוחד.

עין רכש (צילום: חן אברהם)
צילום: חן אברהם
עין רכש (צילום: חן אברהם)
צילום: חן אברהם

איך מטיילים?

לאחר שחנינו בבטחה, נחפש את הסימון האדום/שביל ישראל ונתחיל לצעוד בדרך מישורית עם ירידות קלות לכיון דרום מזרח.

לאחר הליכה של קילומטר וקצת נרד לנחל תבור, הנחל זורם במרבית השנה ובחורף במיוחד. לאחר חציית הנחל, ניפרד מהסימון האדום ונישאר עם סימון שביל ישראל (לבן-כחול-כתום) או ירוק שפונה שמאלה. נלך כ-10 דקות על דרך מישורית הצמודה לנחל תבור וכשנגיע לקו מתח גבוה לפני העיקול החד לכיוון דרום, נעצור להתרעננות בעין קשקבל (אמיתי!) שהוא למעשה בריכה ממש קטנה על הדרך שלכם, אז חבל לפספס.

משם נמשיך לצעוד על שביל ישראל, נוף מקסים והררי מצדדנו, נשים לב לשרידי טחנת קמח הצופים על התל מולנו- תל רכש. התל מאוד בולט מכל נקודה בשמורה וניתן לראות עליו שרידים של חומה עתיקה.

קצת אחרי שרידי טחנת הקמח שנראה בצידי השביל, ניפרד מהסימון הירוק ונישאר עקביים על שביל ישראלנלך צפונית לתל רכש במגמת ירידה לנחל תבור ולאחר קילומטר של הליכה נגיע לעין רכש הקריר והנעים.

עין רכש לא נמצא על תוואי שביל ישראל, לא ברור למה. אז כדי לא להתבלבל, כשתהיה לכם פניה חדה ימינה על שביל ישראל, אל תקחו אותה, אלא תפנו דווקא לצד השני לכיוון צפון ואז תגיעו.

עוד נקודת אימות שתעזור לכם "לדקור" את הנקודה, היא מעבר בקר/פרות, שתצטרכו לעבור בסמוך לאפיק של נחל אכזב שיורד מצפון לדרום.

אם הגעתם לעין רכש, ניווטתם מצוין! עין רכש היא בריכה מלבנית צלולה ששווה את ההליכה שעשיתם עד לכאן. כנסו למים הנקיים ולא תצטערו על כך

אחרי שטבלנו ונהננו, הגיעה השעה לחזור, אז תתארגנו ותתחילו לצעוד בדיוק בדרך שבאתם על בסיס שביל ישראל עד לחניה.

עין רכש (צילום: חן אברהם)
צילום: חן אברהם

פרטים נוספים

ווייז: מעלה קיש, סמוך למושב כפר קיש.

נקודת ההתחלה והסיום: בסימון שבילים אדום/שביל ישראל.

>>לעוד מעיינות מומלצים ופחות מוכרים

תורמוס ההרים בנעורה

אם אתם עדיין מחפשים טיולי פריחה ולא הסתפקתם בנחל תבור, אתם מוזמנים לשדה ענק של תורמוס ההרים ליד נעורה, דרומית לכפר תבור.

כשתגיעו לשם תבחינו בפרח הבר בעל הגוון כחול סגול, שיש לו נטייה לצמוח בכמויות ולייצר עבורנו מרבדים מרהיבים. הפריחה המרשימה מבשרת לכולנו שהחורף נגמר ובקרוב האביב מגיע.

נחל תבור (צילום: יובל שני)
צילום: יובל שני

נחל תבור (צילום: יובל שני)
צילום: יובל שני

וויז: שמורת תורמוס ההרים, נעורה.