סלסולים ופעמונים (צילום: אורלי גינוסר, גלובס)
חלק מהכנסיות בעיר מארחות קונצרטים | צילום: אורלי גינוסר, גלובס

שבת, 11:00 בבוקר, הכניסה לוואדי ניסנס בחיפה. זרם המכוניות אינו פוסק. צפירות וצפצופים מעירים את השכנים, ונחיל אנשים צובא על סמטאות הוואדי. סוף השבוע הראשון של דצמבר היה גם סוף השבוע הראשון לחג של החגים המסורתי. כבר ח"י שנים שחיפה מתקשטת לכבוד החג של החגים, וההילולה גדולה. זוגות, משפחות, חבורות וקבוצות ממלאות את הרחובות, אך הצפיפות אינה מקלקלת את השמחה.

במרכז הוואדי הקימו התושבים דוכני מזון מפתים עד כדי שיגעון: כנאפה מתוקה במגשי ענק, ערמונים שמתפצחים על הגריל, גושי חלבה ענקים בטעמים שונים, וממתקי פיצוחים גדושי קלוריות של סוכר ודבש. קולות הרקע מתערבבים זה בזה כמו שהחגים זולגים ביניהם בערבוביה: יאיר דלאל ונגניו מפליאים מעל גג אחד הבתים, מוזיקת בריקדאנס קולנית בוקעת מרמקולים הטמונים אי-שם בקירות ומרקידה חבורת צעירים מוכשרת, ופעמוני כנסייה מצלצלים בקול בזמן שדמויות משעשעות את הקהל ממרפסת ציורית הפולשת אל לרחוב.

חנוכה, חג המולד וחג הקורבן מושכים לכאן מדי שנה רבבות מבקרים, שבאים לטעום, מלבד אוכל מקומי, גם תרבות ואמנות מעורבת. גם הפעם נתנו כאן כבוד גדול לאמנות, שאלמלא התחרות הלא-הוגנת מצד המזון, הייתה ודאי זוכה למקום הראשון בפופולריות. לזה יש כמה סיבות. חיפה הצליחה בשנים האחרונות לעורר את עצמה מתרדמה ממושכת, והיא מושכת אליה באמצעות כמה פרויקטים יפים צעירים וסטודנטים, רבים מהם מתחום האמנות, שהתנחלו מחדש באזור הנמל שהעלה קודם לכן עובש בשיממונו.

סלסולים ופעמונים (צילום: אורלי גינוסר, גלובס)
תערוכות ומיצגים שונים מציפים את חיפה | צילום: אורלי גינוסר, גלובס
תוסיפו לזה את החזרתה של הפקת הפסטיבל לידי בית הגפן, המאמין הגדול באמנות החיפאית, ותעלו על דרך המלך ליצירה המקומית. יעלה חזות, האוצרת, היא צעירה חסרת מנוח, שבשאפתנותה הבלתי מרוסנת מפיקה רעיונות יצירתיים לרוב. יחד עם שותפה, פאריד אבו שאקרה, הם מנסים לאחד את הקהילה היוצרת. בין היתר הם יזמו אירוע של גלריות פתוחות כדי לסייע בחשיפת עשרות אמנים צעירים ועבודותיהם. בשבת האחרונה בחודש יחזור הריטואל, ובאזור הנמל יהיה אפשר לפקוד אותן גלריות ולראות את האמנים בפעולה.

יגאל פליקס, למשל, מסטודיו קליידוסקופ, הוא צלם מוכשר שאת צילומיו "על פני הארץ" כהגדרתו, הוא מעביר מסכת "התעללויות" במחשב ומפיק תוצאות מרהיבות ובלתי צפויות. אישיותו הוורבלית הקלילה כובשת, והוא סירב לאפשר לנו לעזוב בלי צילום קבוצתי. בגלריית האגף הפתוח שהקימה שלישיית חברים יש חלל תצוגה זעיר ומזוקק, בהמשכו בר קטן וחמוד, ובקצהו אזור למפגשים ולשיח גלריה. ויש עוד רבים כמותם, צעירים וסוערים, המבקשים לכבוש את עינינו ואת לבבותינו.

סלסולים ופעמונים (צילום: אורלי גינוסר, גלובס)
מופעי חוצות בוואדי ניסנאס | צילום: אורלי גינוסר, גלובס
בוואדי התמקמה השנה, לצדן של עבודות קודמות, תערוכת "נאמן למקור", המשך לגלריה נאמן למקור ולגלריה בבית הגפן. הרעיון הוא לשלב זהות אישית עם מקורות תרבותיים של אמנים יהודים וערבים. בין היתר מציגים בהן יגאל פליקס את צילומיו וטוני אשקר - אספן עתיקות ידוע, מציג דלתות ישנות ואריחים מצוירים במעין מיצג. חוץ מזה יש עבודות עם אלמנטים פלסטיים מעניינים, ובהם דגמי ספינות ממתכת בחיתוך לייזר, עבודות מנייר פרגמנט צבעוני ועוד.

בגלריה הנוספת בבית הגפן יש תערוכה של אמנים יהודים, נוצרים וערבים, המציגה ציורים, רישומים, עבודות עור ואפילו מולטימדיה.

גם קונצרטים יתקיימו בעיר, לצד סיורים, כנסים ומפגשים (חלקם בתשלום). בין הקונצרטים המסקרנים אחד המוקדש למוזיקת הבארוק של אנגליה ושל ספרד במאה ה-16 (שבת, 24.12), הקאמרטה הישראלית ירושלים ב"ויווה איטליה", המוקדש בעיקר למלחינים איטלקיים, קונצרט רביעיות של טלמן, "אופרה במיץ עגבניות" עם ניצה שאול, שעורך היכרות לילדים עם רוסיני ועוד.

רבים מאירועי החג של החגים הם ללא תשלום. בוואדי יהיו מופעי רחוב ומופעי מוזיקה, והכניסה למוזיאוני האמנות תהיה במחיר סמלי של 5 שקלים. את שלל האירועים תמצאו באתר: www.haifahag.co.il

>> מחפשים בנרות: כל האירועים וההמלצות לחג החנוכה