יוקר המלונות בארץ נמצא במרכז השיח כבר שנים. רק לאחרונה ניסה שר התיירות, יואל רזבוזוב, לגייס מלונות שיציעו לילה עד 500 שקלים בתמורה לקבלת פירסום, אך זה לא צלח. בנוסף, לא מעט בתי מלון החלו לחייב מינימום של 4 לילות לקיץ והמחיר כמובן - לא זול.

פנינו למומחים מתחום התיירות על מנת לקבל מהם טיפים להוזלת החופשה בארץ, רגע לפני שאתם סוגרים את הדיל הבא שלכם. חלק מהטיפים מוכרים, חלקם חדשים, אך כולם יבטיחו לכם מחיר קצת יותר שפוי

חוף הים בתל אביב (צילום: טל אלמוג, עיריית תל אביב יפו)
טיפ ראשון: לא להתקבע על אילת | צילום: טל אלמוג, עיריית תל אביב יפו

>> לכל המלונות המומלצים בארץ

המלצות של שלומית אמסלם, ממרכז הזמנות של מלונות אפריקה ישראל המחזיקה במותגים vert, קראון פלזה ואינדיגו:

  1. לא להתקבע על אילת וים המלח
    בתל אביב למשל ניתן למצוא מחירים נוחים יותר לחופשה מול הים. בנוסף, באתר של עיריית תל אביב יש הטבות לחופשה בעיר הגדולה ממש עכשיו. גם בירושלים אפשר למצוא הרבה הטבות ומבצעים של התאחדות המלונות בעיר לחופשות בקיץ.
  2. אלה הימים הכי זולים
    נעולים על ים המלח או אילת? ניתן למצוא מחירים שווים לשהיות של שבת לילה אחד וימי רביעי שזול ברוב המקרים משאר ימות השבוע.
    אזור המלונות בים המלח (צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות)
    יום שבת הוא תמיד זול יותר. מלונות בים המלח | צילום: Edi Israel/Flash90, חדשות
  3. לחפש מבצעים
    לכל מלון יש מבצעים מיוחדים בכמעט בכל רגע, שווה לחפש אותם באתר הרשת.
  4. תאריכים מיוחדים
    חפשו כבר מעכשיו את המועדים המיוחדים קדימה, כמו מבצע ט"ו באב (11.8), מבצעי חגים וכו
  5. לא מול הים
    בתל אביב למשל מלונות שלא נמצאים על קו החוף לרוב זולים בעשרות אחוזים (לחוף הים ניתן להגיע בתחבורה ציבורית או רכב). אותו עיקרון פועל כמובן בכל עיר אחרת בארץ, גם באילת.
  6. איזה הרכב משתלם יותר להזמין?
    במלונות השונים בתל אביב, ים המלח ואילת ניתן לארח עד זוג ושני ילדים בחדר הורים אחד (הרכב שלא קיים בהרבה מלונות בארץ), מה שיכול לחסוך בעלויות החופשה.
    משפחה בחופשה (צילום: Andresr, Shutterstock)
    הרכב משפחתי דווקא יכול להיות משתלם | צילום: Andresr, Shutterstock
  7. לא לחכות לדקה ה-90
    הזמנה מוקדמת לחופשה בחגי תשרי כדאית מהזמנה ברגע האחרון. כדאי לבדוק ולשריין.

    הילה קניסטר בר דויד, מנכ"לית מועדון צרכנות ״שלך״, מוסיפה:

  8. לא רק חמישה כוכבים
    במקרה של מלונות, עליכם לזכור שלרמה גבוהה של המלון יש מחיר כלכלי שעשוי להיות לא מבוטל. כאשר בוחרים את רמת המלון ניתן לחסוך במחיר השהות (ישנם מלונות 4 כוכבים מעולים וגם 3 כוכבים כמובן, לצד מלונות 5 כוכבים במחירים טובים) יש מלונות בדרגה שאינה מקסימלית ויציעו תנאים נוחים ושווים במיוחד.
  9. התאריך כן קובע
    כלל האצבע בתחום התיירות (ובכלל) הוא שהביקוש משפיע על המחיר. בתקופות התיירות העמוסות יותר, ולרוב זה קורה בחודשי הקיץ או במועדי החופשות, הצפי הוא שהמלונות יתייקרו. כאשר בוחרים במועדים מבוקשים פחות, לכן, ניתן להוזיל את מחיר השהות.
  10. התמקחות
    הטיפ הבא מזוהה עם מדינות יותר כמו תאילנד, בהן צריך להתמקח על כל דבר, אך הוא תקף בהמון יעדים אחרים וגם כן בישראל. באמצעות התמקחות עם אנשי המלון לגבי המחיר שלו ניתן בחלק מהמקרים להוזיל את המחיר שהוא דורש עבור הלינה. מכיוון שאין לכם מה להפסיד, מומלץ לנסות זאת תמיד.
    לובי מלון (צילום:  Dmitry Kalinovsky, shutterstock)
    לא רק בתאילנד, גם בארץ אפשר להתמקח | צילום: Dmitry Kalinovsky, shutterstock
  11. שהות ארוכה
    למלונות יש פעמים רבות מחיר שונה עבור הזמנה של לילה אחד, לעומת הזמנה של מספר ימים. כאשר בוחרים לשהות בו מספר ימים ניתן ליהנות ממחיר מוזל יחסית על כל לילה. אם אתם רוצים לחקור אתרים בקרבתו של יעד מסוים, לכן, מומלץ גם מהבחינה הזו לתכנן טיול כוכב, שבו המלון מהווה נקודת מוצא לטיולים מדי יום.
  12. בסיס אירוח מינימלי
    במלונות ניתן להתארח על בסיס לינה בלבד, ארוחת בוקר, חצי פנסיון, פנסיון מלא או הכול כלול. כמובן שלדרגה הנבחרת יש השפעה על מחיר השהות במלון. אם אתם מגיעים ליעד תיירותי, בו לא תשהו במלון יותר מדי זמן, מומלץ לבחור באירוח על בסיס לינה וארוחת בוקר, או אפילו לינה בלבד. בנופשים, בהם המלון עומד במרכז התמונה, דרגות האירוח המלאות יותר הן שמתאימות לרוב.
  13. איתור מבצעים
    ביעדים רבים בכל רחבי הגלובוס יש תחרות רבה בין בתי המלון השונים, מה שעשוי לשחק לידיהם של אלה שמעוניינים לשהות בהם. כלל כלכלי נוסף הוא שתנאים של תחרות מקלים על הצרכנים, ומכאן שבבחירת מלון בהחלט ניתן למצוא מבצעים נקודתיים של בתי המלון. בחלק מהמקרים המבצעים יפורסמו באתר המלון, כשגם האתרים הכלליים בהם ניתן להזמין מלונות עשויים להציע דילים משתלמים.
    שלט סייל (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
    בכל מלון תמיד ניתן למצוא הנחות לתאריכים ספציפיים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock
  14. מועדוני צרכנות
    בשלל מועדוני הצרכנות סגורים שם ניתן למצוא מבצעים שיכולים להוזיל את החופשה במאות ואף אלפי שקלים. ישנם מועדונים כמו מועדון הצרכנות ״שלך״ כאשר ניתן לרכוש הטבה ולהעביר אותה לקרוב משפחה או חבר וכך להוזיל את עלות החופשה גם לקרובים.
  15. אטרקציות ביעד
    עלות החופשה איננה ההוצאה היחידה בחופשה. כולנו יודעים שאטרקציות ובילוי ביעד החופשה מוסיפים להוצאה שגם ככה גדולה. לכן חפשו אטרקציות ספציפיות לערי נופש כמו אילת, ים המלח, ירושלים ותל אביב. ההוזלה יכולה להיות בגובה עשרות אחוזים עד למאות שקלים הנחה.

ניר מזור סמנכל שיווק ״קשרי תעופה״ שמוכרת שלל חבילות למבחר בתי המלון בארץ מוסיף: "אל תתפתו להזמין ישירות מאתר רשת בתי המלון. לרוב, אתרים המציעים שלל חבילות יתנו לכם את מבחר האופציות הגדול ביותר לתאריך החופשה המבוקש ותוכלו לקבל אינדיקציה ויכולת השוואה לגבי המחיר. במערכות ישנן 'מסננים' שיכולים להראות לכם במהירות את עלות החופשה למלון 5 כוכבים לעומת 4 כוכבים וכן עם או בלי ארוחות, ואז לבחור את האופציה היותר משתלמת עבורכם. בנוסף, אני תמיד מומלץ לנסות גם חוויות חדשות באזורים פחות מתויירים ברחבי הארץ, שהמחירים של המלונות שם נמוכים בהתאם״.


למה כל כך יקר בארץ?

לדברי ד"ר ערן כתר, יועץ וחוקר תיירות מהחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת: "יוקר החופשה בישראל מושפע משני רכיבים מרכזיים: עלות תפעולית גבוהה של מוצרי תיירות בישראל, ועודף ביקושים ביחס להיצעים מוגבלים. ביחס לעלות התפעולית, הגברת היצע העובדים הזרים במלונאות, הקטנת נטל הרגולציה על בתי מלון, צמצום תקני כח האדם העודפים הנדרשים מבתי מלון והפחתת הארנונה הנדרשת מבתי מלון, בעיקר בתקופה בה הם עומדים ריקים (למשל, בתקופת הקורונה או ארועים בטחוניים). כל אלה צפויים להקטין את עלויות הייצור של עסקי התיירות ובכך לאפשר להם להציע מוצרי נופש במחיר משתלם יותר.

"ביחס למאזני ביקוש והיצע, ניתן לצמצם את הביקוש למוצרי נופש בישראל באמצעות קידום פתיחת השמיים לתיירות יוצאת, למשל על ידי יצירת פרוזדורי מעבר תיירותיים עם מדינות ספציפיות בעלות שיעור מתחסנים גבוה, ואשר עבורן ילדים לא יצטרכו בידוד בחזרה. כמו כן, ניתן להגדיל את ההיצע התיירותי לטווח הארוך באמצעות עידוד פיתוח מלונות עממיים, ובטווח הקצר בעזרת פיתוח מוצרי נופש חלופיים ומיידיים כגון הגדלת היצע אתרי קמפינג וקידום חילופי בתים למטרות נופש."

רשתות בתי המלון בארץ טוענים מצדם שיוקר החופשה נובע מעודף רגולציה של המדינה. החל מהבירוקרטיה לבנייה, דרך לא מעט הגבלים ועד לדרישות תפעוליות רבות שעולות למלונאים לא מעט כסף. את המחיר בסוף, כמובן שהלקוח משלם.