כביש 90 הוא הארוך בארץ - 478.7 ק"מ. תחילתו במטולה, שעל גבול הלבנון, וסופו באילת, בואכם מצריימה. הכביש חוצה בדרכו הרים מוריקים, עמק פורה, אגם לאומי, בקעה צחיחה, ים מלוח, מצוקים תלולים, ערבה תיכונה וים אדום. למעשה, זה הכביש היחיד שנותן לכם ההצצה כמעט לכל מה שיש לארץ להציע.

עצירה ראשונה: מטולה

שווייץ הישראלית ממוקמת בקצה האצבע הגלילית, במרחק נגיעה מכפר כילאה הלבנוני. היא בורכה באוויר פסגות צלול, נופים מרהיבים, פריחות צבעוניות, רחובות ראשונים ובתי אבן עתיקים המהלכים קסם על המושבה הוותיקה. בימים אלה היא עטופה בפריחות מרהיבות במטעי הדובדבן, השזיף, האפרסק והתפוח, שמוסיפים ליופייה.

אפשר לטייל בין הבתים ההיסטוריים מראשית הישוב, לעבור בבאר הראשונה ולסיים בחורשת וייס - באנדרטה לזכר חללי משאית הספארי שעלתה על מוקש ביציאה מלבנון. אם אתם בעניין טבע, בסמוך ממוקמת שמורת נחל עיון שמזמינה להליכה בין שבילים, גשרונים, מצפורים ומפלים - הטחנה, שגולש מגובה 21 מטר, והתנור, שמימיו צונחים מגובה 30 מטרים. נקודה נוספת ממוקמת במצפה דדו שחולש על בקעת עיון, מבצר הבופור ונהר הליטאני הלבנוניים, ועמק החולה המכותר ברכסי הרי הגליל, הגולן ופסגות הר דב והחרמון. במצפור משקפת, עמדה קולית וספסלים להתנחל מול הנוף. אם אתם בעניין שכשוך במעיין סודי שאלו את המקומיים על עין עיון.

כביש 90 מטולה (צילום: אריאלה אפללו)
מטולה | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? ב"טחנה" – מסעדת בשרים מיתולוגית עם סטייקים מצוינים.

איפה ישנים? במלון מטיילים, המותאם למשפחות, או בבית שלום - מלון בוטיק עם חצר יפה ומסעדה במבנה היסטורי.

עצירה שנייה: הר האושר

ההר היפה חולש על יופייה של הכנרת. במרומי ההר שרידי בית הכנסת כורזים ובסמוך להם כנסיית דומוס גליליי - יצירת מופת אדריכלית, שנחשבת לאחת מהיפות בעולם. במקום נערכים סיורים מודרכים בין היכלי התפילה, לבריכות ולמפלים, והשיא – המרפסת הגדולה ובתי הכמרים הגולשים במורדות ומתמזגים עם נוף האגם.

כביש 90 הר האושר (צילום: אריאלה אפללו)
הר האושר | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? ב"טיביס", המסעדה הנהדרת של השף חיים טיבי בממוקמת בחוות ורד הגליל. בתפריט בשרים מיושנים כהלכתם, המבורגר מעולה, פסטות בעבודות יד וקינוחים שהם חגיגה לעין ולחיך.

איפה ישנים? בחוות ורד הגליל – כפר נופש עם בקתות כפריות הממוקמות מול נוף הכנרת ומצוק הארבל. אם אתם בעניין סוסים תוכלו להצטרף לטיול רכיבה בטבע שיוצאים מהחווה.

עצירה שלישית: קאסר אל יהוד

האתר ממוקם על גדת נהר הירדן ועל פי היהדות זה המקום בו חצו בני ישראל את הירדן בהיכנסם לכנען. על פי הנצרות זה המקום בו יוחנן המטביל טבל את ישו, ועל פי ההיסטריונים זה גם המקום בו עלה אליהו הנביא השמימה. המקום מפעים נוכח מרחק הנגיעה מהחיילים הירדנים ולמראה המוני הצליינים המגיעים לטבול במקום הקדוש. המקום נודע גם כארץ המנזרים בשל עשרות המנזרים והכנסיות שנבנו שם. בעוד הירדנים שמרו על המבנים העתיקים ובנו עוד עשרות כנסיות, קאפלות ומנזרים מרשימים ומפוארים, בצד הישראלי נשארו רק שרידים ולצדם נותר בשלמותו המנזר היווני קאסר אל יהוד (ארמון היהודים).

בנוסף, בגדה הישראלית ממוקמת שכונת המגורים הירדנית שננטשה במלחמת שש הימים. זהו שטח צבאי סגור אך בתאום מראש עם הצבא ואנשי רשות הטבע והגנים, אפשר להיכנס לסיור מודרך לאורך הכביש החוצה את השכונה וצופה לגדה הירדנית, לרצועת המנזרים, וממשיך עד לשפך הירדן לים המלח.

כביש 90 ארץ המנזרים (צילום: אריאלה אפללו)
ארץ המנזרים | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? ב"צ'אנס" בצומת אלמוג שמגישה פלאפל וחומוס טוב וגם שקשוקות, מקלובה ו'על האש'.

איפה ישנים? בקיבוץ עין גדי שבו אכסניה מומלצת ומנגד מלון עם צימרים יפים הממוקמים מול נוף המדבר וים המלח. בסמוך למלון ישנם מגוון מסלולי טיול בהם למפלי נחל דוד.

עצירה רביעית: דרך השלום

אם חשבתם שכביש הערבה משמים אז טעיתם. לאורך הכבישים אתרים מעניינים לעצירה בהם אתיר חקלאות, מאגרי מים, נחלים, גבים ומעיינות נסתרים, נווה מדבר בפארק ספיר ו'חמוקיים' מפתיעים שנראים כנוף ירח. החמוקיים ממוקמים על דרך השלום – קטע עוקף כביש 90 שתחילתו במושב עידן וסופו בצומת חצבה. הכביש עובר לאורך הגבול הירדני ובדרכו עשרות חממות, נקיקים, מערות, ביתרונות, חווארים וסלעי גיר לבנים שהכי מרתק לטייל בהם לאור ירח. על הדרך מצפור השלום שמשקיף אל הרי אדום ואל ביתרונות החווארים.

מאגר נקרות (צילום: אביעד בר)
מאגר נקרות | צילום: אביעד בר

איפה אוכלים? בצוקים, הישוב הכי תיירותי לאורך הכביש. במושב מתחם אמנים, שפע של צימרים והמסעדה של "פרם אורסולה" שמגישה אוכל בהשראה כפרית. בתפריט סלטים, פסטות, טורטיות, נקניקיות גורמה, ירקות צלויים עם פריקי ונוקדלי תרד – בצקניות קטנטנות מהמטבח ההונגרי.

איפה ישנים? בשבילים במדבר-ראס השיטה בחצבה, מתחם אירוח ולינה אוהלים, חושות וחדרים ייחודיים. בשטח חאן גדול עם מרבצי ישיבה, ערסלים, מטבחים מאובזרים, מנגלים ושולחנות משחק. בקתות קלם בפארן – 4 בקתות בוטיק גדולות המותאמות לזוגות ומשפחות. בחוץ חצר גדולה ומטופחת המשקיפה לנוף, אורוות סוסים ופינת חי. הבונוס – סיור בחממות ובסביבה עם יובל, הבעלים שהוא גם חקלאי.

עצירה חמישית: פסגת הר יואש

אילת היא לא רק טיילת, שופינג ובטן-גב, היא גם מדבר, הרים, נחלים וקניונים, רק לא כאלה שמגהצים בהם כרטיס אשראי. הקניונים מסתתרים בין ההרים והם מרתקים ביופיים. אפשר לטייל בעומקם ברכבי שטח, אפשר ברגל, בשבילים מסומנים, ואפשר להעפיל ברכב לפסגות ההרים ולהשקיף עליהם מלמעלה. אחת מהנקודות המומלצות היא פסגת הר יואש - תצפית נדירה בגובה 730 מטרים המשקיפה על הנחלים יואש, גשרון ושלמה, הר צפחות הים האדום וארבעה הגבולות –– ישראל, מצרים, ירדן וערב הסעודית. הגעה מכביש 12.

כביש 90 הר יואש (צילום: אריאלה אפללו)
הר יואש | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? בבר "יינות אילת", שעורך קבלת שבת שמחה בשישי, וב"מאפיית ברויטמן", הממוקמים באזור התעשייה של העיר, פחות מוכרים לתיירים ומומלצים מאוד על ידי המקומיים.

איפה ישנים? אילת, אתם יודעים... עיר המלונות האולטימטיבית.


כביש 40 הוא הכביש השני הכי ארוך בארץ. אורכו 302 ק"מ שמתחילים בכפר סבא ומסתיימים בצומת קטורה שבערבה. בדרכו הכביש חוצה את אזור השרון, השפלה, הנגב, המדבר, המכתש והערבה.  

עצירה ראשונה: מקורות הירקון

טבע, והרבה ממנו בטיול לאורך מקורות הנחל. המסלול הרגלי עובר בין נביעות, מעיינות, בריכת נופרים, טחנת קמח ישנה, כפר בפטיסטים וגן לאומי ובמרכזו אנטיפטרוס - מבצר מרשים ביופיו, הממוקם בראש תל החולש על האזור. בשטח מתקני שעשועים וספורט ומתחמים לפיקניק בצל העצים, על גדות הנחל.

אם תזדמנו לאזור בשבת מומלץ לקפוץ לשוק הססגוני בכפר קאסם. עשרות דוכני טקסטיל, הלבשה, הנעלה, ירקות, פירות, אוכל, כלים, ציפורים וכל מיני פיצ'יפקס שאתם לא באמת צריכים, אבל מתפתים, כי הכל בזיל הזול.

כביש 40 אנטיפטריס (צילום: אורי פרו)
אנטיפטריס | צילום: אורי פרו

איפה אוכלים? בשפודיות הענק בכניסה לכפר קאסם, במסעדות התימניות של ראש העין או בשוק האוכל, במסעדות ובתי הקפה של האושילנד, הקניון בכניסה לאזור תעשיה כפר סבא.

איפה ישנים? אם אתם בעניין קמפינג, תביאו אוהל מהבית ותאמו הגעה עם הגן הלאומי. במקום מטבח שטח, מקלחות ושירותים וזהו, בערך.

עצירה שנייה: רהט

התיירות הבדואית מסקרנת ומרתקת ובשנים האחרונות תופסת תאוצה, בין השאר ברהט – העיר הבדואית הראשונה. כאן מומלץ  להצטרף לסיור מודרך עם אילהם אלכמלאת, תושבת המקום, שתספר את סיפור העיר ותושביה ותוביל איתכם בין הרחובות. בסיור מבקרים בשווקים ובבתים של נשים מארחות, שמשמרות את התרבות הבדואית באמצעות רקמה, אריגה, תפירה, בישול ואירוח כמיטב מסורת הכנסת האורחים של בני העדה.

עוד בעיר: שוק ססגוני, קטן ואותנטי עם חנויות ודוכני פירות, ירקות, תבלינים, בשר, ממתקים, כלי בית, טקסטיל וחיקויים מדויקים למותגי ביגוד והנעלה.

כביש 40 סברייה אבו ג'עפר (צילום: אריאלה אפללו)
סברייה אבו ג'עפר | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? יש פלאפליות טובות ושיפודיות צמודות לקצביות בכניסה לשוק, מאפיות וקונדיטוריות עם מתוקים וכנאפה, אך עיקר העניין הן הנשים המבשלות ומארחות בביתן. אחת מנשות העיר שחובה לאכול בביתן היא סברייה אבו ג'עפר - בשלנית מעולה שמארחת באוהל בחצר ומגישה אוכל מסורתי בשילוב טוויסט מודרני. אם תגלו עניין סברייה תערוך לכם סדנת בישול במהלכה תלמד להכין מקלובה ומעמולים במילוי תמרים.

איפה ישנים? בגבעות במדבר, בישוב גבעות בר – מתחם אירוח הכולל סטודיו זוגי וסוויטה יוקרתית לעד 4 אורחים. הבונוס – גינה יפה ובריכת שחייה מול נוף המדבר.

עצירה שלישית: באר שבע

עזבו אתכם מכביש עוקף באר שבע, סעו כמו פעם, בכביש המוביל לתוככי העיר, ותופתעו. העיר רושמת לזכותה מהפך ובצעדי ענק הופכת למטרופולין תיירותי של אזור הנגב. מרכז העניינים נמצא בעיר העתיקה, שם מרוכזים מגוון אתרי תיירות והיסטוריה, מוזיאוני הנגב לאמנות ומגוון גנים ופארקים. בין אתרי החובה - הבאר התנ"כית במרכז המבקרים "באר אברהם", תחנת רכבת עות'מנית וקטר 70414 המיתולוגי, מדע חווייתי בפארק קרסו ובלונדע - מוזיאון ידע אינטראקטיבי לילדים, מרכז מבקרים אינטראקטיבי שער לנגב, מוזיאון אנז"ק המנציח 100 שנים לקרב לשחרור העיר, ולסיום פארק נחל באר שבע - מתחם נופש ופנאי במרכזו האגם השני בגודלו בארץ. לאורך הפארק גשרים, טיילות, שבילי אופניים, ספורטק, מתקני שעשועים ושטחי פיקניק.

באר שבע (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
באר שבע | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

איפה אוכלים? עמים וטעמים עממיים בדוכנים בשדרת האוכל ברחוב קק"ל, על האש וקבב מצוין במסעדת אמונה, פריקסה וסנדוויצ'ים נהדרים בבגט של אורי. ואם אתם בעניין אוכל יותר אנין ואופנתי סורו לכפרה - בר מסעדה ברחוב סמילנסקי.

איפה ישנים? בעיר מתפתחת סצנה של צימרים עירוניים ומלונות בוטיק קטנים, שנפתחים בבתי אבן יפים ועתיקים. בין המומלצים: "טרומפלדור בעתיקה", "הבית בעתיקה", "הבית במתתיהו", "הבית העות'מאני" ו"אחוזת אנילביץ".

עצירה רביעית: נאות סמדר

נאות סמדר הוא סוג של נווה מדבר - ירוק, פורח וצבעוני בלב השממה המדברית. הנווה הוא קיבוץ מוקף כרמים, מטעים, בריכת נופרים ומגדל ורוד-תכלת מפתיע, הנישא לגובה 28 מטרים, מוקף שיחי שושנים ונראה כארמון מהאגדות. המבנה הארכיטקטוני-אקולוגי מתפקד כמרכז אמנויות עם גלריות וסדנאות של אמני הקיבוץ, וממרומיו תצפית שחולשת על מרחבי המדבר ובקעת קטורה. גם בתי הקיבוץ צבעוניים והם חלק מתפיסת החיים הייחודית של חברי הקיבוץ השיתופי.

עוד מרכזי עניין בקיבוץ הם דיר העיזים, השטחים החקלאיים, היקב האורגני, המחלבה והמפעל שעוסק בעיבוד ויבוש הפירות מהמטעים.

כביש 40 נאות סמדר (צילום: אריאלה אפללו)
נאות סמדר | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? בפונדק נאות סמדר. על המדפים מעדנים מתוצרת המשק, גלידת יוגורט משובחת, ארוחות חלביות, פלטת גבינות, כריכים וסלטי בריאות, אותם מומלץ לאכול בחצר היפה, בצל העצים וליד בריכות הדגים.

איפה ישנים? בחדרי האירוח הכפריים של הקיבוץ.


את כביש 2, שמחבר בין תל אביב לנהריה, בחרנו לעשות לאורך מסילת הרכבת. ההמלצה - קנו כרטיס חופשי יומי ותוכלו לעלות ולרדת בין התחנות ככל שתרצו. בחרו בתחנות הסמוכות למסלולי טיול, אתרי תיירות ואטרקציות שלא יצריכו נסיעה, או תחנות שיש לידן תחבורה ציבורית נוחה. בין התחנות המומלצות בנימינה, חדרה, עתלית, חיפה, וכן התחנות הבאות.

תחנה ראשונה: נהריה

החורף לא הטיב עם העיר והגשמים האדירים שהציפו את הנחל, שחוצה אותה, גרמו לנזק גדול, גם בנפש. מרכז העיר משתקם לאט וכולם מחכים שרק נחזור. מתחנת הרכבת, הממוקמת ברחוב הראשי, יוצאים לטיול לאורך נחל הגעתון עד לשפכו לים. על הדרך חנויות, מסעדות ובתי הקפה, ובסופה טיילת הנושקת לים, וכן בית ליברמן - המוזיאון לתולדות העיר, ומגדל המים ההיסטורי, שהפך לגלריה לאמנות. לאורך הטיילת ממוקמים פארק הספורטק ופארק גיל לכל גיל עם מגלשות ומתקני שעשועים. עוד בעיר, גן זואולוגי בשכונת רסקו, שמצריך נסיעה קצרה. כאן אין אריות וגם לא פילים אבל יש קופי לאמור, חזירים, חוטמנים, ברווזים, ציפורים וזוחלים, וכן טווסים שמסתובבים חופשי בגן.

נהריה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
נהריה | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

איפה אוכלים? בפינגווין, המסעדה הכי ותיקה ומיתולוגית בעיר. התפריט גדול ומגוון וחובה לטעום את השניצל הוינאי.

איפה ישנים? במלון שטרקמן ארנה, מלון בוטיק משפחתי ומקסים, מהראשונים בעיר, שהפך למוסד אירוח בניחוח אירופאי, אלגנטי. במלון מגוון חדרים וסוויטות פינוקים, לובי חמים שמעוצב כסלון, גינה יפה ואופניים שעומדים לרשות האורחים.

תחנה שנייה: עכו העתיקה

הרנסנס של עכו העתיקה הפך אותה לאחד מיעדי התיירות המעניינים והאטרקטיביים בארץ. מחוץ לתחנה מחכות מוניות שתמורת 15 שקלים יסיעו אתכם למרכז העניינים - העיר העתיקה עם המצודה ההוספיטלרית, אולמות האבירים המרשימים בעוצמתם, מנהרת הטמפלרים, טיילת החומות, מוזיאון החמאם, מוזיאון הנוסטלגיה אוצרות בחומה, הגלריות בבזאר הטורקי, נמל הדייגים הציורי והשוק האותנטי, כמובן. אם תרצו עוד עניין ויופי - סעו למקדש בגן הבהאים המדהים בעיצובו ויופיו.

עכו העתיקה (צילום: StockStudio, shutterstock)
עכו העתיקה | צילום: StockStudio, shutterstock

איפה אוכלים? בחירה קשה. חומוס-פול-פלאפל-שווארמה אצל שמאסייה בשוק; ים-תיכוני-ערבי-גלילי באלמרסא בנמל; איטלקי-מקומי, מעולה, אצל עומרי שחר, השף של מרקטו בבזאר הטורקי; דגים ופירות ים גורמה אצל אורי בורי המיתולוגי. אם אתם בעניין כשרות, סורו לרוטס, מסעדתו המומלצת של השף אורי ארנולדס.

איפה ישנים? בסמטאות העתיקות נפתחו בשנים האחרונות הרבה חדרים וצימרים מיוחדים. המומלצים שבהם -הסוויטות היפות של מלון עכותיקה, ובמיוחד אלה הצופות לים; או במתחם האירוח הייחודי של ערבסק.

תחנה שלישית: חיפה

מהערים שהכי מזוהות עם הרכבת. בעיר שלוש תחנות רכבת, כרמלית – רכבת תחתית שדוהרת בבטן ההר, ומוזיאון שמציג את ההיסטוריה של הרכבת, כולל קרונות וקטרים נושנים. התחנה האטרקטיבית היא יד השמונה ממנה יוצאים לטייל רגלית בשוק הטורקי, במתחם הקמפוס והנמל המתחדש עם הגרפיטי, הגלריות, המסעדות והברים המעניינים; למוזיאון הרכבת ולמושבה הגרמנית בשדרות בן גוריון. הרכבת התחתית, שתחנתה הראשונה ממוקמת בכיכר פריז הסמוכה, היא אטרקציה ייחודית. לרכבת תחנות בסמוך למוזיאון המדעטק, שוק הפשפשים ושוק תלפיות ותחנתה האחרונה בפסגת הכרמל , בסמוך לגן האם, גן חיות, מוזיאון טיקוטין היפני ולטיילת לואי המשקיפה על המפרץ והנמל.

כביש 2 כרמלית (צילום: cohen reuven)
הכרמלית בחיפה | צילום: cohen reuven

איפה אוכלים? ב"תלפיות" – מסעדת השוק האקלקטית המצוינת, של השף אילן פירון, ובדוכנים ובמסעדות הנהדרות של שכונת ואדי ניסנס, במסגרת סיור קולינרי טעים ומרתק שמוביל השף ארז גולקו.

איפה ישנים? בטמפלרס - מלון בוטיק אקלקטי במושבה הגרמנית; ב- Bay Club- מלון בוטיק מקסים בשכונת הדר, המוקם במבנה היסטורי המשקיף לים; במלון דן, היוקרתי והאלגנטי, הממוקם ברום הכרמל ומשקיף אל נוף עוצר נשימה.

תחנה רביעית: נתניה

לעיר שתי תחנות – האחת סמוכה לאזור התעשייה (טיול לאיקאה, למשל), שנייה לשכונות החדשות ולאצטדיון הכדורגל, שבו נערכים סיורים מודרכים. רב האטרקציות ממוקמות במרכז העיר ולכן תזדקקו לאוטובוס שיוביל אתכם מהרכבת לכיכר העצמאות - הלב הפועם שלה. בכיכר פסל אינטראקטיבי עם מיצג תאורה והקרנות וידאו ארט על מסכי מים, מזרקת שעשועים עם 70 סילוני מים שמתפרצים מהרצפה ומדרחוב שמוביל לטיילת היפה הנישאת מעל לים.

עוד בעיר: הפלנתניה – מרכז מדע ופלנטריום בשילוב מוזיאון וגן יפני; פארק השלולית –בריכת חורף ומתקני שעשועים ופיקניק; אנדרטת הנצחון - גן מרגש עם קרון אותנטי שהוביל יהודים למשרפות, מבוך בטון עם פסלים המתארים סיטואציות משואה, ובסופו כנפיים לבנות הנישאות לגובה 17 מטר כשברקע הים.

כביש 2 טיילת נתניה (צילום: אריאלה אפללו)
טיילת נתניה | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? בשוק העירוני – בוריק עם ביצה ותפוח אדמה אצל הרצל; שיפודים טובים במסעדות הקטנות הצמודות לקצביות; וקוסקוס, מפרום, קוקלה, צ'רשי וטבחה בסלק במסעדת צ'צ'ו, שמבשלת עדיין על פתיליות.

איפה ישנים? בדיוויד טאוור - מלון בוטיק יוקרתי עם סוויטות גדולות צמודות מרפסת מול הים. במלון בריכה מקורה וספא VIA MARIS, שהוא מהטובים בארץ.

תחנה חמישית: תל אביב

לתל אביב ארבע תחנות שכל אחת מהן סובבת שלל אתרי תיירות ובילוי. בחרנו הפעם את תחנת האוניברסיטה, שסביב ניתן למצוא תרבות, טבע ואטרקציות כמו שילדים אוהבים. אם אתם בעניין מוזיאונים קבלו שלוש במרחק הליכה קצרה - המרכז למורשת רבין, בית התפוצות ומוזיאון הטבע, החדש והמרתק. ואם בטבע עסקינן, צאו מהתחנה, חצו את הכביש וכנסו לפארק גני יהושע. בשטח הפארק גן בוטני, גן קקטוסים וגן סלעים שסובבים את האגם. הלאה משם תוואי הנחל שמוביל למתחם שבע טחנות עם המפלים שהגשם הטיב עם זרימתם. בהמשך גבעת נפוליאון שטיפוס לראשה יזכה אתכם בפנורמה הכי אורבנית על העיר.

ובעניין אטרקציות - מתקני הלונה פארק, הכדור הפורח על גדת האגם, שייט סירות בנחל ומתקן החבלים האקסטרימי החדש, בסמוך למתקני השעשועים. אם תשכרו אופניים בסמוך לאגם תוכלו לדווש איתם לאורך הנחל עד לים ומזח הנמל.

פארק הירקון (צילום: Seth Aronstam, shutterstock)
פארק הירקון | צילום: Seth Aronstam, shutterstock

איפה אוכלים? תביאו מנגל מהבית ותעשו 'על האש'. ואם לא, תקפצו לרמת החי"ל – המתחם הכי קולינרי בעיר בו מרוכזות עשרות מסעדות, בתי קפה, ברים ושוק אוכל.

איפה ישנים? ב-THE SPOT - הוסטל מדליק הממוקם בסמוך לנמל ולפארק הירקון. בהוסטל מגוון אפשרויות לינה לכל כיס, החל מחדרים ליחיד, זוג, משפחה ועד לדורמיטורי המותאמים ל-4-12  לנים. ההפתעה – אולם גדול עם אוהלי קמפינג יפים, נדנדות ומרבצי ישיבה.


63 ק"מ של כביש היסטורי שנסלל על ידי הבריטים ועובר לאורך גבול ישראל-לבנון. תחילת הכביש בצומת בצת, בגליל המערבי, וסופו בצומת כ"ח, בואכם גליל עליון.

עצירה ראשונה: רכס ראש הנקרה

גשר תלוי מעל הים, רכבל, נקרות מדהימות וטיילת חוף הכי צפונית בארץ. תחילתו של ה"ראש" ברכס אדמית והמשכו במצוק הגולש לים ויוצר חיץ בנינו לבין הלבנונים. הרוחות, המים והגלים המתנפצים על המצוק פיסלו צורות בתוך סלע הגיר וייצרו בו נקרות מרשימות ביופיין. במרומי ההר גשר שנתלה על דופן המצוק, מעל הים, המאפשר פנורמה מושלמת אל מרחבי הגליל המערבי ורצועת החוף. אפשר לגלוש למעמקי הנקרות ברכבל או להגיע רגלית מהטיילת.

כביש 899 הנקרה הטיילת עד בצת (צילום: אריאלה אפללו)
תצפית מראש הנקרה | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? ב"מסעדת הצוק" הכשרה, הממוקמת בראש המצוק מעל הים, ומגישה דגים ובשרים. אם אתם בעניין כריכים, מאפים וקינוחים מעולים, רוצו ל"תושה" – קונדיטוריה מעולה הממוקמת בקיבוץ ראש הנקרה.

איפה ישנים? בחושות ובאוהלי הגלמפינג האקסקלוסיביים בחוף אכזיב, שהוא הכי סיני בארץ. החוף יפה, מוסדר, צמוד מקלחות, שירותים ומסעדת יוונית.

עצירה שנייה: הבית של עפיה

מספרים על עפיה זכריה התימנייה שנהגה להתלבש יפה, להתגנדר בתכשיטים מסורתיים להתקשט באיפור כבד. בגיל 80 הסתגרה בביתה ומשהלכה לעולמה, בגיל 96, התגלה בביתה אוצר - יצירת אמנות מדהימה. במשך שנים ציירה באובססיביות על הקירות, התקרה, המטבח, השירותים והרהיטים, וכשסיימה עברה לצייר על בובות אותן קישטה בדמותה. דירת השיכון בשלומי הפכה לסוג של מוזיאון וכדי לראותו תצטרכו לתאם עם שלום דדון, שמחזיק במפתח לבית (04-9809746).

כביש 899 הבית של עפיה (צילום: אריאלה אפללו)
הבית של עפיה | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? ב"ארזים" בשלומי – מסעדה לבנונית-עממית שמגישה פלאפל, חומוס גרגירים, סלט פטוש וטבולה, מג'דרה, מדפונה, פרגית במילוי אורז וכבש וגם שיפודים.

איפה ישנים? באסיינדה ביער בסמוך לכפר ורדים - מלון גדול מוקף חורש, המשתרע על 70 דונם של מרחבים ירוקים, מדשאות וגנים מטופחים וביניהם פינות מנוחה, ומפלון שזורם לבריכת ברווזים. במלון מגוון סוגי חדרים בהם צמודי גינה, וכן בריכה, ספא, מגרשי ספורט, אודיטוריום ומועדון לילדים.

עצירה שלישית: סולם צור

היו הייתה מערה שכרסה והותירה קשת מרשימה ש'מרחפת' בין שמים לארץ. הקשת היא חלק מרכס סולם, שתחילתו בין הבוסתנים וחורש האלונים של פארק אדמית והמשכו בהליכה על הקשת עד למצפור אמיר. ממרומי הקשת והמצפור נפרשים הנופים המרהיבים של הגליל המערבי, הרי מירון, נחל בצת, גבול הלבנון ורצועת הים שבין ראש הנקרה למפרץ חיפה.

סולם צור (צילום: תמר הירדני, ויקיפדיה)
מעלה הסולם | צילום: תמר הירדני, ויקיפדיה

איפה אוכלים? ב"לה פמפה" הארגנטינאית במצפה הילה, שמגישה אמפנדס, צ'וריסוס, אסאדו ונתחי בשר עסיסיים שמגיעים מהמעשנה.

איפה ישנים? בתמר וגפן במצפה הילה - שלוש סוויטות יפות שעוצבו כחאן גלילי עם קשתות, תקרות קמורות וגומחות אבן, וגינה הפונה ליער. בקומת המרתף יקב, חדר יין ותצוגה פותחנים עתיקים מרחבי העולם.

עצירה רביעית: ערב אל־עראמשה

ג'ורודיח וערב אל ערמשה הם כפרים בדואיים שחציים בישראל וחציים בקעה הסונית בלבנון. הכביש החוצה את הכפרים עולה לראש הגבעה (בסמוך לאנטנה הגדולה) ממנה תצפית מרתקת לוילות הפאר בתוככי לבנון ואפשרות לשמוע את המואזין ואת הילדים שמשחקים כדורסל במגרש המשתרע מטה. את הטיול מוביל מוחמד מזעל, איש חינוך, מספר סיפורים ובן הכפר, שמספר על המלחמות ועל הגבול שקרע את הכפר ואת המשפחות לשניים.

כביש 899 ערמשה (צילום: אריאלה אפללו)
הכפר ג'ורודיח בצד הלבנוני | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? במרפסת ביתו של מזעל, שמארח על פיתה-לבנה-קפה-תה ומספר את סיפור המשפחה. בהזמנה מראש רעיתו תכין לכם ארוחה בדואית כיד המלך, שלאחריה תצאו לסיור בכפר. לפרטים: 050-6952124.

איפה ישנים? בחאן רוח גלילית בקיבוץ מצובה - אורחן  אקולוגי, מהיפים בארץ, מוקף טבע ונופים. בחאן מגוון אפשרויות לינה בבקתות, באוהלים גדולים או באינטימיות במרפסת מקורה. בשטח זולות עם פינות ישיבה, מטבח מאובזר, מנגלים, מעגל מדורה ושירותים ומקלחות משותפים.


אורכו של כביש 98 הוא 100 ק"מ של נוף יפה שמחבר בין פסגת החרמון לקיבוץ מעגן שעל שפת האגם.

עצירה ראשונה: ברכת רם

ברכת רם הנושאת את התואר "העין הכחולה של הגולן", משתרעת על 1200 מ"ר, והמקומיים מספרים שהוא תוצר של התפרצות געשית שהפכה אותו לאוצר טבע מוקף בנופים מרהיבים. אם תמהרו להגיע תספיקו לראות את פריחות האביב היפות במטעי התפוחים הדובדבנים, הנטועים על שפת האגם. מהאגם תמשיכו למפל סער השוצף ותסיימו ביעפורי - שוק הפירות של מג'דל שאמס, בחמרות של הנרגילות ובקונדיטוריות המתוקים שבכפר.

ברכת רם (צילום: John Theodor, shutterstock)
ברכת רם | צילום: John Theodor, shutterstock

איפה אוכלים? ב"עין אלתינה" (מעיין התאנה), מסעדה כפרית במג'דל המשקיפה אל הרי סוריה. בתפריט סלטים של עשבים עונתיים, חומוס עם בשר, סינייה בשר וטחינה, עלי גפן וקישואים ממולאים וגם דגי פורל ושישקבב.  לקינוח מגישים מתוקים ונרגילה.

איפה ישנים? בנרקיס, מלון משפחתי הממוקם בדרך החרמון, הרחוב הראשי של הכפר.

עצירה שנייה: מרום גולן

קיבוץ מרום גולן הוא מתחם תיירות המהווה נקודת יציאה מומלצת לטיולי סוסים, ריינג'רים וטום-קאר. המסלולים עוברים בין מאגרי מים, מטעים וכרמים לבין קוניטרה – הכפר הסורי הנטוש, והמפקדה הסורית, שעדיין מרשימה בעוצמתה. עליה במדרגות הספירלה מובילה לגג לתצפית אל המאגרים, המטעים הפורחים והגבול הסורי. אם אתם בעניין, טיול עצמי עלו לפסגת הר בנטל שבמרומיו בונקרים, תצפיות נוף ובית קפה בין העננים.

עוד בסביבה: יער האיילים באודם, הרפת הרובוטית באבני איתן, חניון המפלים ועין קשתות – בית כנסת עתיק ומרשים ששוקם מעל המעיינות. באתר מוקרן סרט המציג את סיפורו ההיסטורי ונערכים סיורים מודרכים.

כביש 98 ריינג'רים במרום גולן (צילום: אריאלה אפללו)
מרום גולן | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? במסעדת הבוקרים של הקיבוץ המתמחה בגריל בשרים.

איפה ישנים? בבקתות האבן של המלון הקיבוצי, שהכי מזכירות כפר נופש במורדות האלפים.

עצירה שלישית: קיבוץ עין זיוון

הקיבוץ הוא קופלקס נופש, בילוי, אוכל ואלכוהול, שמציע את כל אלה בלי להזיז את הרכב. בקיבוץ תמצאו את בוסתן הגולן - דונמים של מטעים שמזמינים לקטיף דובדבנים, תפוחים ושזיפים; מרכז השוקולד דה-קרינה, שעורך סדנאות וסיורים בין מערבלי השוקולד לפס הייצור של המקופלת והפרלינים; שני יקבי  בוטיק – בהט ופלטר; מזקקת ויסקי סודית שממוקמת בלול לשעבר, וטיולי טום-קאר ברחבי הרמה.

בריכת השחייה (צילום: תיירות עין זיוון)
עין זיוון | צילום: תיירות עין זיוון

איפה אוכלים? ב"מטרלו" (מערוך באיטלקית), מאפייה מתוקה שמגישה מיני מאפים, עוגות, כריכים וקפה מצוין.

איפה ישנים? בבקתות העץ היפות של הקיבוץ, שמוקפות במדשאות, גן משחקים ופינות רומנטיות או בחאן 4X4 - מבנים עתיקים בלב המטעים, המתאימים ללינה משפחתית וקבוצתית ומשפחתית. החדרים מרווחים וצמודי שירותים, מקלחות, מטבח ומועדון משותפים.


395 הוא מהכבישים הצרים והיפים בארץ ובמקביל גם הכביש הכי אקסטרימי ומסוכן. הכביש מתפתל בין יערות והרי ירושלים, אורכו כ-18 ק"מ ותחילתו בצומת אשתאול וסופו בצומת כרם. על הדרך נופים, מעיינות, יערות ואתרים היסטוריים וארכיאולוגיים.

עצירה ראשונה: צובה

אזור צובה הוא יעד טיול מגוון. סביב הקיבוץ תל שבראש מבצר בלמונט (ההר היפה) ממנו פנורמה שצופה אל אזור השפלה וירושלים; בוסתנים ועצי אלון וזית עתיקים, בהם עץ זית בן 800 שאת גזעו מקיפים 10 אנשים; מעיין עם נקבה לזחילה לאור פנסים; יקב  צובה שנטוע בלב כרמים; סדנאות שוקולד בחווה של גליתא וקיפצובה -  פארק שעשועים לילדים.

עוד בסמוך: החניונים ושבילי האופניים ביער אשתאול, מצפור בגובה 796 מטר בהר הטייסים, אנדרטת מגילת האש ביער הקדושים, שבילי אופניים יפים במעלה הר איתן, ובוסתנים, מעיינות ובריכות בסטף.

כביש 395 נקבת צובה (צילום: יחצ)
נקבת צובה | צילום: יחצ

איפה אוכלים? ב"דרך הגפן" בבית זית, לא על הכביש אבל שווה שתרחיקו מעט בשבילה. המסעדה החלבית ממוקמת בתוך חממה, מוקפת בגן יפה. כאן תאכלו אגס בנדיקט, פריטטות, פיצות (נסו את המסקרפונה-טרטופו-פטריות-סלמון), פסטות ודגים. חובה - ניוקי סלק במילוי גבינת עזים ברוטב שמנת-תרד.

איפה ישנים? במלון צובה שבקיבוץ, המוקף במדשאות וגנים יפים.

עצירה שנייה: עין כרם

עין כרם היא הכי קפיצה קטנה לחו"ל - כפר יפה עם נופי גלויה, סמטאות ציורית, בתי אבן עתיקים, מנזרים וכנסיות יפות (כנסיית הביקור והמוסקוביה עם הכיפות המוזהבות), גלריות, בוטיק שוקולד, מסעדות, בתי קפה והמוני תיירים המגיעים ללגום מהמים הקדושים של מעיין מרים - המעיין בו נפגשו מריה ואלישבע ההרות, האחת ילדה את ישו, השנייה את יוחנן המטביל, שני מחוליי הנצרות. יש האומרים שמאז למים יש סגולה לפריון.

אפשר לטייל בכפר לבד אך מניסיון מומלץ להצטרף לפנינה עין מור, מדריכת טיולים, אלופת הסיפורים, 'מוכתרת' הכפר ומי שהובילה לשימור ולמהפך התיירותי שלו. היא תוביל אתכם בין סמטאות, תצפיות, בוסתנים ואתרים פחות מוכרים, תכניס לבתי התושבים, לחצר המשחזרת אמנויות נשיות עתיקות, לבית מכושף, לעמק התימנים ועוד.

כביש 395 עין כרם (צילום: אריאלה אפללו)
עין כרם | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? בביתה של עתליה עין מור - שפית מוכשרת מלאת קסם והומור, שמובילה גם סיורים קולינרים בארץ ובחו"ל. בימי שישי היא מארחת לארוחות בראנץ' בביתה היפה, הצופה אל נוף הכפר, היערות וההרים, ופורסת בופה מלא במאפים, קישים, סלטים, גבינות, מטבלים, ריבות ועוד. בתאום מראש תוכלו להזמין גם ארוחות פרטיות.

איפה ישנים? בכפר מספר חדרי אירוח וצימרים וכן מלון בוטיק מקסים בשם אלגרה, שמוקף חומה, גינות יפות וסיפור אהבה רומנטי ומרתק.


עד לפני כשנתיים 31 היה מהכבישים המסוכנים עם אחוזי תאונות גבוהים. מאז נסלל מחדש, הורחב לארבעה נתיבים ונוספו אמצעי מיגון ובטיחות. אורכו של הכביש 70 ק"מ שמתחילים במחלף להבים ומסתיימים בהצטלבות עם כביש 90 בצומת זוהר, בואכם ים המלח. בדרך חולפים ביישובים הבדואים - לקיה, חורה, דריג'את וכסייפה, בערד ומשם בסטייה קלה למצדה.

עצירה ראשונה: בחווה ובמערה

בניגוד לגמלים גסי המראה וכפולי הדבשת, הנאקות הן יותר חינניות, מעודנות ובעיניהן מבט סקרן. את עדר הנאקות והבכרים תוכלו לפגוש בחצר של חוות בראשית (בין תל ערד לכסייפה), כשלצידן שלושה גמלים מגודלים שמרביעים. בחווה עוסקים במחקר חקלאי, בגידול נאקות לחלב וביצור מוצרי מרפא וקוסמטיקה. במרכז במבקרים מספרים על עולם הגמלים והנאקות, על השימוש הרפואי והקוסמטי בחלב, שלו סגולות תזונתיות, בריאותיות ונוטורפתיות. האירוח הלבבי כולל קפה ותה צמחים שבסופו אפשר לעשות שופינג של סבונים, קרמים וחלב קפוא.

כביש 31 חוות הנאקות (צילום: אריאלה אפללו)
חוות הנאקות | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? במערה של ג'אבר בכפר דריג'את. בכפר מתגוררים בדואים-פלאחים שהגיעו לפני 150 שנה מהר חברון והשתכנו במערות דרג'את. היום הם גרים בבתים נאים והמערות שומרו לצורכי נוסטלגיה ותיירות. כזו היא המערה של ג'אבר חמאד, מדריך תיירים שעורך סיורים בכפר, מספר את סיפור המשפחה ומארח במערה האותנטית, בה נשמרו שרידי החיים של פעם.  ג'אבר ובתו הם בשלנים מעולים, שקבלו חותמת לכך בתוכנית MKR המטבח המנצח. הם מגישים ארוחות טעימות עם מקלובה, מנסף וסלטים של עשבי בר, שמוגשות בכלי חמאר ובישיבה על מזרנים.

איפה ישנים? אפשר במערה או בחדרי האירוח בכפר, השייכים למשפחתו של ג'אבר.

עצירה שנייה: ערד

ערד נמצאת בתנופת פיתוח תיירותי ששווה שתקדישו לה יום טיול. בעיר השיקו לאחרונה את "חלונות למדבר" – קהילת אנשים המארחים בביתם, בהם אמנים, בשלנים ומנחי סדנאות. אחד מאתרי התיירות המרכזיים הוא רובע האמנים המקושט בפסלי חוצות רבים ובו האנגרים בהם פועלים מוזיאון זכוכית מפתיע, מוזיאון בובות , גלריות וסטודיו המאפשר לראות את האמנים במלאכתם. עוד ברובע - סיור וטעימות ביקב מדבר, ארוחות ב"מדורת השבט" ויציאה למסלול טיול באזור.

כביש 31 ערד (צילום: אריאלה אפללו)
רובע האמנים בערד | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? במוזה - בר-מסעדה שהוא אתר חובה למבקרים בעיר. המקום מזכיר פאב אנגלי המהווה מקדש לחובבי הספורט. ביום הוא מתפקדת כמסעדה ובלילה הופך לפאב מדליק. התפאורה: מאות דגלים וצעיפים של עשרות קבוצות כדורגל עולמיות, התפריט: הכל מכל - על האש, תבשיל גולש, מרקים, פסטות, פיצות, מוקפצים וסלטים, הבר - 30 סוגי וויסקי, 10 סוגי בירה מהחבית.

איפה ישנים? בעיר בתי אירוח ומלונות בוטיק קטנים הצופים אל המדבר, אבל אם אתם בעניין של מיוחד ואחר, סעו לכפר הנוקדים, בין ערד למצדה. הכפר הוא חאן אירוח מדברי יפה ומטופח. ניתן ללון במאהל גדול, באוהלים פרטיים, בזולות, בסוכות, בחושות קש ובבקתות משודרגות. מהחאן יוצאים לטיולי גמלים וג'יפים לאור ירח וטיולים עם שחר לגבים ולמעיינות באזור.


מהכבישים הארוכים והיפים בארץ, שעובר לאורך גדר הגבול עם מצרים, בדרך נוף בראשיתית שבין הנגב למדבר סיני. תחילתו בכרם שלום, בסמוך לעזה, וסופו אחרי 182 ק"מ בצומת סיירים (שקמה), בהצטלבות עם כביש 12 היורד לאילת. לרוב הכביש סגור לנסיעה ונפתח בפסח, סוכות ומועדים מיוחדים, אז תתעדכנו בהתאם.

עצירה ראשונה: פתחת ניצנה

הפתחה משתרעת לאורך כביש 211 שבסופו מצטלב עם כביש 10, בסמוך לעזוז ובארותיים. מסלול הטיול שלנו מתחיל בכפר הנוער בניצנה, בחדר הפלאות המפתיע של לירון אלעד, שהקימה מוזיאון המציג ומנציח את אוספיו הנדירים ומרגשים של אביה יצחק מובשוביץ. בסמוך ממוקם גן מדע עם מגדל סולארי ו-12 אסלות שממחישות את תהליך מיחזור המים. מהכפר נוסעים לצומת ניצנה ומשם לדרך השלום עד לתל ניצנה, שבראשו מצפור המשקיף אל מרחבי הנגב העצומים. הלאה לאנדרטת לוחמי הפלמ"ח, לבור הסבחה עם הבריכה התת קרקעית, למערת ניצנה ולכביש המנדטורי שמוביל לחמוקי ניצנה המרשימים ביופיים. החמוקיים הן גבעות רכות בנויות קרטון (אבן גיר) המזכירות נוף ירח. לקראת שקיעה קרני השמש צובעות את החמוקיים ומעניקות להם קשת גוונים מרהיבה ביופייה. סוף המסלול במצפור בר-לב הצופה מגבוה אל סיני שמעבר לגבול.

כביש 10 הדיונה הגדולה (צילום: אריאלה אפללו)
הדיונה הגדולה | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? אם אתם בעניין של גבינות כנסו לחוות צאן בארותיים שם מגדלים עדר עיזים ומגבנים גבינות קשות ורכות. במחלבה מוכרים גבינות, יינות ומעדנים מתוצרת האזור. עוד מקום מומלץ הוא קפה עזוז - בית קפה מדברי, מדליק. התפריט צמחוני-טבעוני וכולל חומוס, פיצות, סלטים וסיניה ירקות עטופה בבצק קריספי. בנוסף, במקום עורכים הופעות מוזיקה של אמנים מובילים.

איפה ישנים? בצימרבוס בעזוז - אוטובוסים שהפכו לצימרים, או במאהלים ובבקתות הבוץ של חאן בארותיים. האירוח בסיסי, הלינה על מזרנים ובחוץ סוכה גדולה, פינות שאנטי ומעגלי מדורות תחת חופת כוכבים. בחאן מגישים אוכל בהשראה בידואית ועורכים פעילויות אקו-מדבריות בהן טיולי גמלים וג'יפים, סדנאות טבע והישרדות, תרגול יוגה ומדיטציה.

עצירה שנייה: בקעת הסיירים

הבקעה ממוקמת על תוואי נחל חיון, בין בקעת עובדה לצוקי עובדה האדירים ביופיים ועוצמתם. על הדרך נופי מדבר מרהיבים, עם כל גווני החום-צהוב, מוצבים ישראליים מול מצריים ונקודות עצירה לטיול ותצפיות נוף, בהם בהר כרכום, הדורש סטייה מצומת סיירים ונסיעה של כ-10 ק"מ עד להר. יש מי שסוברים שההר, שקיבל את שמו בשל הפריחות הצהובות של פרחי הכרכום, הוא הר סיני המקראי. הטיפוס לפסגתו היא מעט קשה אך הבונוס שבסופו - הנופים. ההר אוצר בשטחו שרידים ארכיאולוגים ופסלים בסלע שיצר הטבע.

בחזרה לכביש 10 בצומת הסיירים, שם פונים מזרחה ומתחברים לכביש 12 היורד לאילת. משם נוסעים כ-20 ק"מ עד שמגיעה ההפתעה הגדולה - מפרץ הים האדום שפורץ מבין ההרים ומתגלה בכל הדרו.

כביש 10 אילת (צילום: אריאלה אפללו)
כביש 12 בדרך לאילת | צילום: אריאלה אפללו

איפה אוכלים? אין אפשרויות לאורך הכביש (וגם לא תחנות דלק) ולכן תביאו אתכם או שתאכלו בעזוז, תסטו מהדרך לפונדק נאות סמדר (במפגש הכבישים 12 עם 40) או שתתאפקו עד שתגיעו לעיר התיירות.

איפה ישנים? בקמפינג בחניוני הלילה בבורות לוץ, בנחל חורשה ובנחל עריף. אם אתם בעניין מלונות, אז באילת.