ט"ו בשבט כבר כאן וחג לאילנות. בכל מקום אפשר למצוא גומות ושתילים וגם בוץ רטוב. אין כמו לנטוע עץ ולחלום שיום אחד תבואו לבקר אותו עם הנכדים. כדי שהוא יחכה לכם שם, שאלנו את המומחים של קק"ל מה הכי חשוב לעשות כדי שהעץ יהיה גדול ויפה. הנה הטיפים שלהם:

עץ או פלי

עץ תפוזים או לימונים מתאים יותר לגינה ועדיף מול החלון כי זה הכי כיף. עץ אורן מתאים יותר ליער ולא כל אחד יכול להתמודד עם אקליפטוס במרפסת בזמן שהשורשים שלו מרימים את הרצפה. לא משנה איזה עץ בחרתם לנטוע, ההתאמה של העץ לאזור בו הוא אמור לצמוח הוא השלב הראשון והחשוב.

זרעים של מסטיק

בקיץ הבא יבשיל לנו מסטיק אדום? לא כל מה ששותלים יכול להפוך לעץ חזק ויפה. לכן חשוב לקנות שתיל איכותי שהזרעים שלו באו ממקום טוב של מישהו שבאמת מבין. גם אם אנחנו לא מומחים בתחום, תמיד אפשר לבדוק אם אנחנו משקיעים בעץ עם פוטנציאל.

נטיעות ט"ו בשבט (יח``צ: קרן קיימת לישראל,  יחסי ציבור )
לא לשכוח לחפור מספיק מקום לשורשים | יח``צ: קרן קיימת לישראל, יחסי ציבור

יצאנו לחפור

בזמן שאנחנו רואים רק את העץ, נמצאים להם מתחת לאדמה השורשים שחייבים להיות מוגנים ולהימנע מכיסי אוויר. אז לא להתעצל ולחפור מספיק עמוק כדי שיהיו מכוסים. תזכרו שהבור בגינה צריך להיות בדרך כלל טיפה גדול יותר כדי שיהיה מקום לגוש האדמה ולתערובת הקומפוסט.

הכירו את השורשונים

הצמח מגיע בדרך כלל בכוסית פלסטיק או שקית יחד עם גוש אדמה. התפקיד שלכם הוא להוציא את הגוש שלם לחלוטין ישר לתוך הבור, כדי לא לפגוע בשורשונים. כמו הנימים הקטנים בגוף האדם, ככה גם השורשונים הם שורשים קטנטנים ועדינים שצריכים לקלוט את המים ולהעביר אותם הלאה אל השורשים הגדולים.

נטיעות ט"ו בשבט (יח``צ: קרן קיימת לישראל,  יחסי ציבור )
והכי חשוב - לא לשכוח ליהנות | יח``צ: קרן קיימת לישראל, יחסי ציבור

בלי רווחים

כשהעץ כבר עומד ישר ויפה בתוך הבור, זה הזמן לכסות אותו באדמה, להדק אותה טוב ולהשקות במים. האדמה מונעת את כניסת האור ובזמן שמהדקים מונעים כיסי אויר שיפגעו בגדילת השורשים. חשוב להשקות מיד כי המים דוחסים עוד יותר את האדמה ומונעים את כיסי האוויר. אחר כך אפשר גם ליצור גומות קטנות להשקיה או לכניסת מי גשם.

תוספי מזון

העצים ביער מסתדרים פחות או יותר עם מה שיש בטבע אבל אם שתלתם עץ בגינה, כדאי לתת לו תוספי מזון או בקיצור: דשן. כשנותנים לעץ דשן בשחרור איטי, מבטיחים שהוא יקבל את כל הדברים שהוא צריך כמו חנקן, אשלגן, נתרן ועוד כמה תוספים שעוזרים לו להיות חזק. אפשר להשיג את הדשן כמעט בכל משתלה או חנות צמחים.

תנו לו אהבה

בואו לבקר את העץ שלכם מידי פעם, אפשר לשיר לו שירים מצחיקים ואולי גם לחבק אותו כשאף אחד לא רואה. חוץ מזה, אחרי שנתיים או שלוש, כשהעץ עדיין צעיר כדאי לגזום ולעצב את הענפים. בשנים הראשונות גיזום הענפים פחות משפיע לרעה על העץ כי הענפים קטנים והפצע קטן, אבל ככל שהעץ גדל ומתבגר – חיתוך בענפים יעשה לו פצעים ודרכם ייכנסו מזיקים.

>> הירשמו למועדון ידידי קק"ל והצטרפו לפעילות לשיקום יערות ישראל
>> לפרטים על אירועי ט"ו בשבט של קק"ל