יש חשמל באוויר: הישראלים התאהבו בגני המדע בארץ
מחיפה ועד באר שבע: במוזיאונים ובגני המדע אפשר להעביר יום שלם, מרתק וחווייתי גם לגדולים וגם לקטנים, ובשנים האחרונות המקומות הללו הפכו לאהובים מאוד על משפחות. רוצים להצטרף לטרנד המהפנט? עשינו סדר במקומות שכדאי לכם לבקר בהם


אל תתנו לשילוב של מוזיאון ומדע להרתיע אתכם ולחשוב שמדובר במשהו "כבד" שלא מתחבר לבילוי משפחתי מהנה - בדיוק להיפך. שם המשחק במוזיאונים האלה הוא לגעת, לחקור, לחוש, לגלות, להתנסות ולחוות, ועל הדרך גם ללמוד באמצעות הדגמות ופעילויות אינטראקטיביות מהנות, שהן לאו דווקא רק לילדים. לאלה תוסיפו את העובדה שזו דרך מעולה לנתק את הקטנים מהמסכים, למרות שבחלק מהמקומות יש גם מסכים אבל הם כדי להניע אותם לפעולה וחשיבה מרחיבת דעת, ויש בזה קסם מסוג אחר.
בשנים האחרונות הבילוי בגני המדע השונים בארץ הפך למבוקש ונדרש מתמיד, ויש כאלה מהצפון ועד הדרום. כולם טובים וראויים, וכך נראה הדירוג שלהם:
10. מוזיאון הטבע, ירושלים


המוזיאון ממוקם במרכז המושבה הגרמנית, בוילה דקאן המפוארת שהוקמה בסוף המאה ה-19 על יד סוחר ארמני, שהיא עניין בפני עצמה עם החלונות הקמורים, הרצפות הצבעוניות, קישוטי הקרמיקה והשיש, עיטורי הברזל והקמינים המיוחדים. המוזיאון נפתח ב-1962 והוא סוג של נווה טבע עירוני-חווייתי-לימודי בניחוח של פעם, גם במראה המעט מיושן והלא ממש עדכני, אבל יש מי שיגידו שזה גם סוד קסמו – הפשטות. בין חדרי המוזיאון מוצגות מגוון תערוכות בתחומים הקשורים למדעי הטבע, הסביבה, גוף האדם כדור הארץ, המאפשרות לחוות אותן תוך יישום והתנסות. בין המוצגים אגף המוקדש לחיות ארץ ישראל בהם פוחלצים של זוחלים, יונקים, עופות וחיות טרף; אגף גוף האדם עם תצוגות אינטראקטיביות של מערכות הלב, הדם, השרירים, הנשימה והרבייה, בהם מוח של עובר; אגף של כדור הארץ המציג את המבנה שלו וכן אוסף של סוגי אדמה, סלעים, מחצבים ותכשיטים בשילוב אבני חן ומינרלים, ואגף המוקדש למאובנים ופוחלצים של דינוזאורים.
בחוץ יש בוסתן עתיק, גינת תבלינים ותצוגת פסלים, אבל החיבור הוא בעיקר לגן הקיימות הקהילתי, המקסים, עם פינת החי, בריכת הדגים, המשתלה, מטבח העץ הפתוח, מתקנה המשחקים והפודטראק עם הקרפים הטעימים. המוזיאון המיושן צפוי לעבור בקרוב תהליך שיפוץ והתחדשות בדומה למוזיאונים חדשניים דומים לו בעולם. ההתחדשות תכלול, בין השאר, את שימור הוילה ההיסטורית והגן הפתוח כשמורת טבע ייחודית, פיתוח אזורי חקר במרחב הגן, ופעילות חינוכית ומוזיאלית חדשנית.
מתי: ראשון-חמישי, 09:00-16:00, ושבת, 10:00-13:00
מחיר: 30 שקלים
9. מוזיאון הננו, אוניברסיטת בר אילן
ניסיתם פעם להדליק נוירון או להבין מה קורה במוח שלנו כשהנוירונים "נדלקים יחד" ומפעילים זה את זה? אם הניסיונות והתשובות להם, ולעוד כאלה בסגנון, תוכלו לקבל במוזיאון לאמנות ומדעי הננו (תחום המשלב מחקר וטכנולוגיה במערכות בגודל ננומטרים). המוזיאון נחנך לפני חמש שנים ונחשב לייחודי, מרתק ופורץ דרך בעיקר בשל החיבור והדיאלוג בין אמנים לחוקרים ובין האמנות למדע. יצירות האמנות הן למעשה תולדה של מחקר מדעי מתחומי הביולוגיה, פיזיקה, כימיה, הנדסה ומדעי המחשב, הן מוצגות בין שטחי המעבדות וחושפות את המבקרים למחקר חי ופועם באמצעות האמנות.
הביקור במוזיאון נעשה במסגרת סיורים מודרכים במהלכם עורכים הכירות עם עולמות הננוטכנולוגיה, המדע והיצירה, ופוגשים חוקרים, מדענים ואמנים במהלך עבודתם. ואם זה נשמע לכם מוזיאון ברומו של עולם, ותוכן למבוגרים בלבד, אז זו טעות. המוזיאון נגיש גם לילדים סקרניים והסיורים מותאמים להם ולכל המשפחה. כך למשל בתערוכה הפעילה הדלקת ניורון העוסקת במחקרי מוח פורצי דרך בקשר בין נוירונים לאור, שמזמינה להתנסות במתיחת נוירונים והארתם; בסדנה מותחים גבולות – בה תגלו את גמישות המוח ותצרו את מערכת העצבים בעזרת גומיות משרדיות; ובסיור המוזיקלי - ניסוי מדעי שידגים איך המוזיקה משמשת כלי להבנת תקשורת אנושית ואיך היא משפיעה על חיינו תוך מסע בעקבות יצירה מוזיקלית והאינטראקציה שנוצרת בין 16 נגני כינור.
מתי: יש לתאם סיור מראש
מחיר: 40 שקלים למבוגר
8. פלנתניה, נתניה


מרכז מבקרים לימודי שעוסק בחקר המדע, החלל והאסטרונומיה בדרך חווייתית. מאחר והמרכז הוקם הודות לתרומה נדיבה של תורם יפני הוא מוקף בגן זן עם צמחיה יפנית ייחודית, פלגי מים, מפלונים, גשרים ובריכות אקולוגיות בהשראת התרבות של ארץ השמש העולה. בצמוד ליפני הכשירו גם גן מדעי אינטראקטיבי שמאתגר את המבקרים עם מתקנים והתנסויות, ובעיקר את הילדים שבהם.במוזיאון נערכות הדרכות, הדגמות, הרצאות וסדנאות פעילות, התנסות משעשעת עם מצלמות תנועה, תצפית כוכבים בפלנטריום והקרנת סרטים על הכיפה הדיגיטלית.
במרכז נערכות מגוון פעילויות וסדנאות משתנות בהן הדור הבא של חוקרי החלל - מופע בפלנטריום הדיגיטלי המשלב הצצה לעולמות רחוקים, התנסות באתגרים מדעיים ופעילות חווייתית; מסע אל החלל העמוק - מסע ברחבי מערכת השמש באמצעות מציאות מדומה,
הדרכה על שמי הלילה ותצפית חלל עם הטלסקופים
מתי: הימים והשעות בהתאם לסוג הפעילות המצוינת באתר, ובהזמנה מראש
מחיר: 25-50 שקלים
7. הטכנודע – המוזיאון הישראלי לרפואה ומדע, חדרה


בטכנודע יש קסם ייחודי, אינטימי, ובלתי אמצעי, בשלושה מישורים ותחת מטריה אחת – מדע, רפואה וחלל. ההגדרה של הרשמית המוזיאון היא מרכז חינוכי ומטרתו לחשוף ולהעשיר את המבקרים בעולמות האסטרונומיה, האלקטרוניקה, הרובוטיקה, והמחשבים, בדרך חווייתית. עולמות התוכן האלה מוצגים באמצעות עשרות תערוכות, מתקנים ומיצגים אינטראקטיביים בשילוב לימידה תוך כדי משחק, פיצוח משימות והתנסויות מרתקות. כך למשל אפשר לחוות את עולם הרפואה במיצגים בנושאי הלב, הריאות, המוח, החיידקים והוירוסים, "להיכנס" לגוף האדם ולהשתתף בהחייאה מרגשת. לסקרנים במיוחד יש גם מעבדה ביחידה לסימולציה רפואית, המדמה חדרי ניתוח ובהם סימולאטורים הממחישים תהליכים רפואיים בהם צנתור מוח והחלפת מסתם בלב.
עוד במרכז: פלנטריום, המדמה את כיפת השמיים, מצפה כוכבים ובו הטלסקופ הגדול בארץ, המאפשר צפייה בגרמי השמים, מעבדות ניסויים בפיזיקה, כימיה וביולוגיה, ופארק מדעי בשטח הפתוח. הפארק הוא למעשה גן פעיל המשתרע על ארבעה דונם הכולל בריכה מסביבה מוצבים עשרות מתקנים בנושאי אנרגיה, קול ותעופה. ברחבי הגן מגוון תחנות הפעלה והתנסות אישית שממחישים עקרונות פיזיקאליים בדרך נגישה, ידידותית וכיפית. בשטח מוצגים מטוס פנטום, מסוק דיפנדר, מל"ט וטיל חץ אמיתיים, המהווים השראה להפעלות כאשר המבקרים מוזמנים להניע דגמי מטוסים קטנים, להשיט סירות באמצעות קרני השמש, לסובב את בורג ארכימדס ולנגן על צ'לו, סקסופון וקסילופון.
מתי: ראשון-חמישי, 09:00-14:00, לקבוצות (מינימום 15 משתתפים), ושישי עד 14:00 לכולם. בתאום מראש
מחיר: 35-70 שקלים
6. לונדע, באר שבע


המקומיים קוראים ללונדע "מוזיאון הילדים של באר שבע", הגדרה שלא ממש רחוקה מהמציאות מאחר ומדובר במקום שילדים עפים עליו, אבל לא רק. הלונדע הוא לא מוזיאון במובן המוכר אלא מקום עם קונספט המעודד למידה מאתגרת וחווייתית באמצעות משחקים אינטראקטיביים, תקשורת בינאישית והתנסויות משכילות ומהנות בעולם המדע, התרבות והאמנות. המוזיאון, שנחשב לאחד מהטובים בעולם לילדים, מתאפיין בצבעוניות אנרגטית שמעוררת סקרנות כבר מהכניסה אליו, וזה המקום לציין שבכניסה תצטרכו לחלוץ נעליים כי הפעילות נעשית כשאתם יחפים ולכן מומלץ שתצטיידו מראש בגרביים.
הלונדע משתרע על 4000 מ"ר, שלוש קומות, תשעה מרחבי ידע, ומעל 50 מייצגים ומתקנים מפתיעים הכוללים משחקי פנים וחוץ. כל אחד מתשעת מהמרחבים עוסק בנושא אחר, בהשראת המציאות והעולם הסובב אותם, ומשלב חוויות אינטראקטיביות חדשניות הכוללות מגוון משימות, פעילויות ואטרקציות בעולמות הידע. הילדים מוזמנים להסתובב חופשי בין הקומות והמתקנים אבל החלק המהנה והחווייתי יותר הוא המשחק המשותף עם ההורים, או הסבים, ומובטח שאתם תיהנו לא פחות מהם.
מתי: ראשון-חמישי, 09:30-15:30, ושבת, 09:30-15:30
מחיר: 37-57 שקלים
5. מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב


המוזיאון הוא סוג של גן חיות נדיר ומרתק, רק שכאן רב החיות מפוחלצות בהן אריה, לביאה, נמר, דב וקופים בגודל טבעי, שהסתובבו לפני אי אלו שנים בארץ. ברחבי המוזיאון מוצגים אוצרות הטבע הלאומיים של ישראל, מתוך אוסף מדעי נדיר והגדול בארץ הכולל כ-5.5 מיליון פריטים. מגוון התערוכות מציגות את החי והצומח בארץ, בהם זוחלים, חרקים ופרוקי רגליים שחיים בתוך אקווריומים, ציפורים "עפות" שתלויות מהתקרה, שלדים של חיות נכחדות, ופוחלצים מדהימים שלפרקים נראים כחיים. מטרת המוזיאון, בין השאר, היא לחזק את הקשר שלנו לטבע באמצעות חשיפה לידע מדעי, תצוגות אינטראקטיביות וחוויות רב-חושיות. בנוסף, לאחרונה נפתח כאן המרכז הישראלי למדע אזרחי, בשיתוף קק"ל והחברה להגנת הטבע, שמטרתו לשלב אותנו במחקר מדעי ובשימור הסביבה, המגוון הביולוגי, שינויי אקלים והשפעת האדם על המערכות האקולוגיות בארץ.
לצד תערוכות הקבע מוצגות תערוכות מתחלפות בהן סיפִּים / Thresholds - מסע חזותי בעולמות הפנטזיה והחומר, של האמן שי זילברמן, שייצר קולאז'ים של יצורים חייתיים המפורקים ומורכבים מחדש; שירת האלמוגים - תערוכה צבעונית ומרתקת של האמן צורי גואטה, שעוסקת במסע מדעי-אמנותי בעולם התת-ימי ובשוניות האלמוגים מלאות החיות, התנועה והיופי, באמצעות מוצגים וסרטונים שמוקרנים כמו בתוך אקווריומים.
מתי: שני- חמישי, 16:00-10:00, שישי עד 15:00 ושבת עד 18:00.
מחיר: 26-52 שקלים, 168 לכרטיס משפחתי (עד 4 אנשים), ללא תשלום עד גיל 5.
4. פארק קרסו למדע, באר שבע


מוזיאון המדע הבאר שבעי ממוקם בעיר העתיקה, במבנה היסטורי שהוקם על ידי העות'מאנים ושימש בית ספר מפואר לילדי השייח. המוזיאון משתרע על פני 17 דונם, נחשב לגדול בארץ וכולל גם פלנטריום וגן מדעי עם בריכה ומזרקות נוי. בין האולמות, החדרים, המעבדות ומרחבי המדע והטכנולוגיה, מוצגות תערוכות אינטראקטיביות שמשלבות חוויית למידה מהנה ומעשירה. התערוכות והמיצגים עוסקים בעולמות הגנטיקה, הביולוגיה הגרעינית והתקשורת הסלולארית, וכוללות מיצגי חושים, דרכי תקשורת והעברת מידע, תעתועי דמיון, גילויים ופיתוחים חדשים, משחקי מדע, וכן גם ניסויים, סדנאות והרצאות. ויש גם תערוכה פעילה לקטנטנים,
בחודש הבא ישיקו בפארק את התערוכה שמש, אור ועור, בשיתוף העמותה למלחמה בסרטן, שתעסוק בהשפעת קרינת השמש על העור וחשיבות ההגנה מפניה. ביולי תצטרף התערוכה ממריאים לירח – נוחתים על מאדים בשיתוף בואינג וסוכנות החלל הישראלית, שתציג מיצגים אינטראקטיביים בנושא חקר החלל והמסע האנושי מחוץ לכדור הארץ.
מתי: ראשון-חמישי, 09:00-15:00, ושני עד 19:00
מחיר: מ-30 שקלים, בהתאם לפעילות
3. מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד, ירושלים


המוזיאון הירושלמי הוא מקום שחוגג סקרנות ויצירתיות, מטפח חשיבה עצמאית ופתרון בעיות, מחבר בין מדע לתרבות ולחיים, ויוצר חוויית למידה מהנה. מגוון התערוכות המוצגות בשטח הגדול מנגישות את עולמות המדע, הטכנולוגיה, ההנדסה והמתמטיקה, באמצעות פעילות, סדנאות ותוכניות חווייתיות, תוך שהן מעודדות ומזמינות את המבקרים (בכל הגילאים) לחקור, לגעת, לשאול, לגלות ולהתנסות באמצעות מוצגים אינטראקטיביים חווייתיים.
בין התערוכות המוצגות תגלו את כוח סוס – שחוקרת ומגלה את ההיבטים המדעיים של האנרגיה ואיך היא מתחלפת, זורמת, מאוחסנת ומשפיעה על החיים שלנו; אשליות-מבלבלים את המוח –הצצה לעולם האשליות, התהליכים והעקרונות לפיהם עובד המוח, שמשתמש ומשלב את חושי הראייה, השמיעה והמישוש; אוטומורפיה - עתיד עולם החדשנות והעיצוב בר-קיימא, שמציג ומדגים חומרים שמשתנים בהשראת הטבע; למה בניינים נופלים – הדגמות של המדע והטכנולוגיה המאפשרים לבנות גורדי שחקים, גשרים וסכרים אדירים, שמזימים אותנו לתכנן, להקים ולהרכיב מודלים משלנו; השאלות של לאונרדו - המהנדס והאומן הגאון, שנחשב לאיש סקרן שלא הפסיק לשאול שאלות. התערוכה מזמינה להיכנס לנעליו של דה וינצ'י ולשאול, לחקור ולהתבונן בכ-40 מוצגים שתכנן בנושא תעופה, מכניקה, בוטניקה, אנטומיה וגוף האדם. בנוסף, הילדים מוזמנים להוציא אנרגיות מדעיות בחצר עם מתקני הפעילות והתנסות ולצפות במופעים בשילוב הדגמות וניסויים.
2. המדעטק - המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל, חיפה


המדעטק הוא אחד משלושת המוזיאונים הגדולים בארץ מבחינת הגודל, היקף האוספים ותערוכות הקבע, ומהחשובים והמובילים בתחומו. הוא מרים את המסך לעולמות המדע, הטכנולוגיה והחלל בדרך חווייתית, אינטראקטיבית, מהנה ומעוררת סקרנות. המוזיאון ממוקם במבנה ההיסטורי, המרשים, שאכלס בעבר את הטכניון, ואולמות וכיתות הלימוד של אז מאכלסות היום את המרכז מדעי-חינוכי שמפתח תכנים לתערוכות ופעילויות חדשניות; את מרכז פאב-לאב לתכנון וייצור דיגיטלי; המרכז לרובוטיקה ועוד.
בשטח המוזיאון מוצגות מעל 20 תערוכות בנושאי מדע וטכנולוגיה, בהן גם תערוכות אורחות מחו"ל. לאחרונה השיקו במוזיאון שלוש תערוכות חדשות בהן אניגמה – הפיצוח שהציל את העולם בשיתוף Google, המציגה מכונת אניגמה מקורית שהפיצוח שלה שינה את פני מלחמת העולם השנייה. התערוכה מלווה בפעילויות ומוצגים אינטראקטיביים להעברה ופענוח צפנים, והתנסות במבחן טיורינג, שנחשב לאבן דרך בתחום הבינה המלאכותית. תערוכת נוספת היא - BEHIND THE SCREENS המרתקת, שמספקת הצצה לחיים בעידן הדיגיטלי באמצעות עשרות מסכי ענק ומוצגים אינטראקטיביים.
עוד אטרקציה במוזיאון היא פארק מדע פתוח שמנגיש לילדים את המדענים ההיסטוריים ארכימדס, פיתגורס, ניוטון וליאונרדו דה וינצ'י, באמצעות מתקנים חווייתיים והדגמת התגליות שלהם, שמשמשות אותנו בחיי היומיום.
מתי: שני-רביעי, 10:00-14:45, חמישי ושבת, 10:00-16:45
מחיר: 84 שקלים, ללא תשלום עד גיל 5
1. גן המדע ע"ש קלור של מכון דוידסון ומכון ויצמן למדע, רחובות


גן המדע הוא מקום שאתם חייבים לרוץ אליו, ולא בכדי הוא ממוקם בראש הרשימה. בשונה מקודמיו מדובר בפארק מדע חדשני באוויר הפתוח וכל הפעילויות וההתרחשויות נעשות ברחבי הגן הגדול, שחלקו מוצל על ידי פרגולות, סככות ועצים מצלים. לא מדובר כאן במוזיאון מדע קלסי שסגור בין ארבעה קירות אלא בגן שפתוח כולו לרווחה
ומאפשר לגעת, להתנסות, להשתעשע וליהנות במתקנים חווייתיים, תוך שהוא מציג ומנגיש את המדע באמצעות מיצגים, משחקים ופעילויות. הגן מזמין להתרוצץ במרחב כשהילדים יחזרו שוב ושוב להשתעשע ולהשתכשך במים, וחשוב לציין, תביאו להם כובע, קרם הגנה, מגבת ובגדים להחלפה, ויש מתורגלים שכבר מגיעים לבושים בבגד ים. ולא, לא מדובר בפארק מים אלא בסילוני מים, במתקן כדורים ומפלונים ובפלגים שזורמים ברחבי הגן וקשה לעמוד בפיתוי ולא להיכנס.
הפארק הוותיק מתפרש על פני 10 דונמים ואשתקד הוא נפתח מחדש לאחר ארבע שנים של שיפוצים, התחדשות והוספת תשעה מתחמי תוכן אינטראקטיביים שעוסקים, בין השאר, בעולמות התנועה, האור, החי והצומח. בשטח גילינו גם את הקסלעפון (וזו לא טעות כתיב) - גל ענק עם כדור-הארץ, מערבולת, בועות ומטוטלת כאוס; משחק קלידוסקופ גדול עם קרני אור שנשברות לקשתות; מבנה במבוק שנראה כבית בין העצים עם כורי עכביש שהופכים לטרמפולינה; מתקן תנועה עם כדורים, מים ומנופי שרשרת; מתקן צבעוני לפיצוח קודים באמצעות מוזיקה, מצלמות ומסכים, ו"שלד" ענק של גוף האדם בגובה שלוש קומות, שמזמין לטפס עד ראשו ולהפעיל את הלב והריאות, להזיז את אצבעותיו ולמוד על זרימת הדם. ויש גם סדנאות, הפעלות ומשחק מחפשים את המטמון.
מתי: שני-חמישי ושבת, בתאום מראש
מחיר: 39-78 שקלים, ללא תשלום עד גיל 5
ב-15.5 יתקיים יום המוזיאונים הבינלאומי וכל המוזיאונים בארץ, כולל חלק מהמוזיאונים המוזכרים כאן, יהיו פתוחים ללא תשלום.