mako
פרסומת

לא השתגענו: הגענו לערבה וגילינו לא מעט הפתעות נעימות

דווקא בשיא החום הכבד של אוגוסט בערבה התיכונה מתקיימים בימים אלה אירועי "לילות קיץ בערבה". הגענו ליומיים וגילינו שביום חם מאוד אבל לא מזיעים, בערב די קריר וגם ככה רוב הזמן נמצאים בפעילויות מיוחדות במקומות ממוזגים או רובצים בבריכת שכשוך נעימה. לא מאמינים? ההוכחות לפניכם

אריאלה אפללו
אריאלה אפללו
mako
פורסם:
נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו
הקישור הועתק

נדמה שהקיץ הזה חם מאי פעם וחוץ מלשרוץ במזגן שום דבר לא מספיק מפתה כדי לצאת החוצה. ובכל זאת, ארזו את עצמנו והדרמנו לערבה התיכונה. כן, לגמרי ערבה ועוד בשיאו של הקיץ. האם השתגענו? לגמרי לא, ויש לנו שתי סיבות טובות: האחת שאכן חם שם, אבל יבש ולא מזיעים. השנייה, בערב-לילה, כשהטמפרטורות המדבריות יורדות, נהיה שם מעניין, שמח ומלא אקשן. ביום עושים בטן-גב בבריכה, ספר טוב בצימר, סייסטה בצהרים וסדנה במקום ממוזג, ובין שקיעה לזריחה מתחיל הבילוי והאקשן האמיתי לשמו הגענו.

הצטרפנו למיזם "לילות קיץ בערבה" שהוא חודש שלם (עד 27.8.25) של אירועים ופעילויות ליליות, שרובם יתרחשו תחת שמים פתוחים וחופה של כוכבים. זה כולל: מעקב אחר חיות הבר הליליות, סיורי שטח והתכנסות מסביב למדורה, תצפיות כוכבים, השתתפות בשתילות ערב בחממות החקלאיות, סדנאות אומנות ומיחדוש, שחייה לילית עם פיצה והקרנת סרטים, קולינריה מדברית מהתוצרת המקומית, ארוחות שטח לצד ארוחות שף אנינות, אלכוהול טוב ביקב, במבשלה ובמזקקה, והופעות חיות של אביתר בנאי ודניאל וייס בלוקיישנים מפתיעים.

האירועים מתקיימים בכל מרחב הערבה התיכונה (המשתרעת לאורך 70 ק"מ בין צומת ערבה למושב פראן) הכוללת את המושבים החקלאיים עידן, חצבה, צופר פראן ועין יהב, והיישובים הקהילתיים ספיר, עיר אובות וצוקים – המוגדר גם כישוב תיירותי. 

איפה ישנים?

נוף צוקים

נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו
נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו

במהלך היום-לילה-יום תוכלו להתארח במגוון אתרי הלינה, החל מחאנים דרך אתרי קמפינג, צימרים ועד לסוויטות מעוצבות צמודות שיכשוכית ובריכה פרטית.

את הלילה שלנו עשינו במתחם האירוח של נוף צוקים ביישוב צוקים. את המקום הקים תומר לינצנברג, ממייסדי היישוב ומהראשונים שהקימו מיזם תיירות שהוא למעשה ריזורט מדברי מקסים ונעים, שיושב בתוך הנוף ונותן מענה לכל מה שתרצו בחופשה הרגועה שלכם מבלי להזיז את הרכב. עם השנים הצטרפו לתומר גם ילדיו והמקום גדל והיום יש להם 12 בקתות אבן יפות ומרווחות, שמפוזרות בשטח העצום, וכן שתי וילות גדולות עם סלון ושלושה חדרי שינה. בקרוב תצטרף וילה שלישית.

פרסומת

כל היחידות מותאמות לאירוח של בודדים, זוגות ומשפחות, והן מחולקות לשלושה אזורים - נוף פנורמי, נוף הרים ונוף הרי אדום. הבקתות ממוקמות על הגבעות וזכו לעיצוב וצבעים המשתלבים עם הסביבה המדברית ונוף בראשית שנראה מכל פינה. בכל הבקתות חדר שינה, סלון עם חלונות גדולים ופינת קריאה ומשחקים, מטבחון מאובזר ושתי מרפסות, כשבאחת מהן יש ג'קוזי גדול ומבעבע. לכל בקתה חצר פרטית עם אזור ישיבה, ערסל, מנגל ומקום למדורה.

למרות שמדובר במדבר ואזור חולי המקום מאוד יפה, נקי ומטופח, ובשטח המשותף תמצאו שתי בריכות ייחודיות שצבע התכלת שלהן בולט על רקע הגוונים החומים. עוד בשטח צמד סוסים אצילים במאנז', בוסתן פירות, מעגל מדורה גדול לבישול פויקה, צמוד למטבח פתוח, ומרכז מדבר לשלום - מבנה מרשים לסדנאות וריטריטים הממוקם בראש הגבעה, צופה לנוף הוואדיות וההרים, בו נערכים שיעורי יוגה, פילאטיס וכו'. עוד על הגבעה – ספסל אהבה מבודד עליו תלויים מאות מנעולים של אורחים שהנציחו את אהבתם וזרקו את המפתח לבור הסמוך, וזה ה-מקום לשעת שקיעה רומנטית.

נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו

נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו
פרסומת

נוף צוקים
צילום: אריאלה אפללו

ובעניין ארוחת הבוקר, היא פתוחה לכולם ומבוססת על כל מה שבני המשפחה מכינים מהיבול החקלאי והתוצרת המקומית, כולל ארוחות לטבעונים ולרגישים לגלוטן. בנוסף, כחלק מפעילות לילות קיץ הם יערכו בימי שלישי וחמישי סיורי חיי לילה חווייתיים, תצפיות כוכבים, שיעורי וולנס, ועוד.

מחיר: מ-1,200 שקלים לזוג ללילה בבקתה באמצ"ש, ומ-2,000 שקל לשישה אורחים בווילה. בסופ"ש מ-1,550 שקלים לבקתה ומ-2,700 שקל לוליה.

מה עושים?

כוכבים בערבה

תצפית כוכבים
צילום: גיל פאר-ניצן

שמי הערבה הנקיים מזיהומים ואורות לילה חזקים הם כר פורה ואידיאלי לתצפית בגרמי שמיים, ובעיקר בחודש אוגוסט אז נופלים מטאורים ברחבי הארץ, וגם בערבה. אם אתם בעניין של כוכבים תוכלו להצטרף אל אלון גולדשטיין לחגיגת התצפיות הליליות שהוא עורך במהלכן מביטים בשמיים האינסופיים באמצעות שני טלסקופים גדולים וקרני לייזר שהוא מביא לשטח. בטרם התצפית הוא פורס מחצלות, מפזר כריות, מגיש תמרים מתוקים ותה צמחים, מספר את סיפורי המיתולוגיה המרתקים, העומדים מאחורי שמות הכוכבים, מסבר על השמים, הירח ומגוון כוכבי הלכת, ומצביע עם קרן הליזר על הדובה הגדולה והקטנה, על שביל החלב ועל כוכב שביט המנצנץ. או אז מגיע הרגע המרתק – תצפית קרובה יותר אל הכוכבים באמצעות הטלסקופים.

פרסומת

בנוסף, יוצאים לסיור לילי מרתק בעקבות בעלי חיים מדבריים, מחפשים עקרבים, יושבים מסביב למדורה, ואם תרצו יוסיף גם פיצה שישלוף מהטאבון.

מתי: בתאום מראש

סיאל במדבר

טיול זריחה
צילום: אריאלה אפללו

בן ואורן פריטל הם אנשי טבע ושטח וותיקים שהקימו את סיאל - מרכז מלאכות מדבר, במסגרתו הם עורכים סיורים וסדנאות מרתקות בשטח. במסגרת לילות קיץ, ובכלל, האחים עורכים מגוון סיורי אקו-מדבריים מותאמים לכל המשפחה. כך למשל במסגרת סיור רגלי-לילי תוכלו להכיר את חיי הלילה המסתוריים של חיות המדבר, שיוצאות לשוטט בשעות הלילה הנעימות, לחפש עקרבים בעזרת פנסי UV, ולגשש אחר עקבות וסימני בעלי החיים בליווי הסברים וסיפורי המקום.

סיור נוסף הוא ספארי לילה או לקראת זריחה כמותו חווינו עם אורן, שהוא גם גיאוגרף ומתמחה בגששות. פגשנו אותו ב-05:15 לקראת זריחה, עלינו לג'יפ הממוזג שלו, ירדנו לשטח ונסענו בין נופים בראשיתיים, מצוקים מרשימים ועצי שיטה מדבריים באזור שמורת נחל עשוש. עם אור ראשון חפשנו בעלי חיים, עקבנו אחר עקבות חיות הבר ולמדנו על מיומנויות חיים קדומות. ערך מוסף שחווינו בשטח היא סדנת שימור מיומנויות קדומות וחזרה לימי אבותינו במדבר, במהלכה למדנו להדליק אש באמצעי טבע פשוטים, קדחנו במקדחה עשויה ממקל וחוט, והכנו כלים מאבני צור בהשראת הכלים המיוחדים שאורן יצר והציג בפנינו.

מתי: כל השבוע בתאום מראש

מחיר: מ-95 שקל למשתתף

פרסומת

על מיחדוש וקיימות, מושב חצבה

סטודיו מיחדוש
צילום: אריאלה אפללו

שוקי עברי חוותה טראומה והחליטה לצמוח מתוך הכאב ו"להיוולד" מחדש. המחדש היה עולם האמנות והיצירה, בו עסקה גם לפני, אבל הפעם בדגש על מיחדוש - לתת חיים חדשים לחפצים, לחומרים מהטבע ופסולת חקלאית, שהיו בדרכם לזבל. היא עזבה את באר שבע, עברה לחצבה והקימה את מתחם Eco עם קובי, בעלה שעזב לטובת הסטודיו-נגריה את עבודתו במטריקס. תוך כדי העבודה הבינו מה היצירה עושה מבחינה פסיכולוגית לאנשים, שעובדים עם חומרים שהיו זרוקים, נטושים או שרופים, ואיזו השפעה טובה יש ליצירה עם חפץ ישן ושבור שהופך לחדש ואחר. "אנחנו יוצקים תוכן של קיימות, של תהליך, של חיים חדשים. לומדים על בעלי מלאכה ועל כבוד למקצוע, ומשתמשים בזה גם כדרך טיפולית", אומרת שוקי.

החצר והסטודיו שלהם מקסימים ומעוררי השראה ואפשר להצטרך אליהם לסדנה חווייתית (מגיל 8) ולבנות ספסלים, שרפרפים, מדפים, אהילים, צעצועים ומעמד לספר וספל. במסגרת לילות קיץ הם עורכים את סדנת "להדליק את האור" במהלכה בונים אהיל מעץ.

מתי: ראשון, רביעי-שבת, 10:00-22:00, בתאום מראש

איפה: סטודיו מחידוש, חצבה

מחיר: 90 שקל למשתתף

אומנות וקולינריה, צוקים

כפר האומנים צוקים
צילום: אריאלה אפללו
פרסומת

בטרם הקימו את צוקים הקימו שם את מחנה בלדד והיאחזות נח"ל צופר. בשנות ה-70 החיילים עזבו, המקום ננטש במשך 40 שנה ולפני כעשור פתחו במבנים הישנים כפר תיירותי שמוקדש לאמנות, יצירה, יזמות וקולינריה. בכפר נפתחו 25 חדר סטודיו, גלריות ובתי מלאכה ואוכל, שבכולם פועלים ויוצרים תושבי צוקים שמזמינים לראות אותם במלאכתם, לשמוע את סיפורם ולהצטרף אליהם לסדנאות חווייתיות. ולמי שחייב, יש גם שופינג מרחיב לב ונשמה.

כאן תוכלו להסתובב בין סטודיו של ציירים, פסלים, תכשיטנים, אמני עץ וקרמיקה, יוצר מוביילים מאבני המדבר, מטפלים הוליסטיים (כולל יוגה, שיאצו, וואטסו במים), רוקח סבונים וקוסמטיקה טבעית, סטודיו לפיות מתוקות, אולפן מוזיקה, חנות טבע, חנות בגדי יד שנייה, קפה-מסעדה-גלריה NANU, פיצה ארטיזנל של שגיא חרמוני ופרוואטי - מסעדה הודית באווירת שאנט-שאנטי.

איפה: כפר האומנים בצוקים

מתי: במסגרת לילות קיץ יתקיימו בכפר סיורים, פעילויות וסדנאות ב-7.8, 14.8, 21.8, 18:00-22:00


 מה אוכלים ושותים?

שף אורח, ארץ ערבה

שף ארץ ערבה
צילום: אריאלה אפללו

ארץ הערבה היא ממתחמי האירוח הכי אלגנטיים, יוקרתיים ויקרים בערבה. לטובת אורחי המתחם פתחו בראש הגבעה חדר אוכל יפה שמעוצב בהשראה מרוקאית כולל הקשתות והמשרביות המתבקשות, ובצבעוניות נעימה המתמזגת עם צבעי המדבר, המשתקפים מהחלונות ומהמרפסת הגדולה. בערב מעמעמים את האורות, מוסיפים מוזיקה נעימה והמקום הופך למסעדת שף אינטימית שפתוחה גם לאורחים מבחוץ.

פרסומת

על הבישול והאירוח מנצח השף יהונתן דהן, שברזומה שלו בישול במסעדות רפאל, כתית והמזללה, וכן במסעדות בלונדון. כאן הוא מגיש ארוחת פיין דיינינג אלגנטית, מקורית ומאוד מוקפדת. הבישול והנראות רגועים, עדינים אבל הטעמים והשילובים מאוד מדוייקים, מפתיעים ובלתי צפויים. כך למשל במנת הפתיחה של גיספצ'ו סלק עם קוביות תפוחים, זרעי חרדל, ג'ינג'ר ושקדים מולבנים; בפרשנות שלו לחריימה – נתחי סשימי מונחים על רוטב מטבוחה מעגבניות שרי ומעל קוביות גבינת יוגורט וסטרצ'טלה, שגיבן בעצמו; במנה הלבנה של טורטליני במילוי כרובית ופרמזן ברוטב כרובית וצ'יפסוני כרובית מעל; ובקינוח של קציפת יוגורט ובטטה עם קראמבל גרעיני דלעת, רוזמרין וקינמון. הארוחה היא פיקס מניו של שש מנות, שמשתנות בכל חודש ובהתאם לעונה.

מתי: בימי חמישי במסגרת לילות קיץ, וכן בביתו, בהזמנה מראש

מחיר: 300 שקל לסועד

יונתן דהן - 054-7299800

הפיצה של גלינק'ה, ספיר

גלינקה
צילום: אריאלה אפללו

הסיפור של גלי גרטי החל באפייה ביתית ובגלגול ג'חנונים שהכינה בשבתות וכל המושבניקים הגיעו לרכוש. בהמשך למדה קונדיטוריה ולפני שנה נקרתה בפניה הזדמנות לפתוח בית קפה בצמוד למתחם החדש של הבריכה האזורית בישוב. כאן היא פתחה מותק של מקום - קטן מבפנים אך גדול ורחב בחוץ, עם גינה יפה ומדשאה גדולה שמשקיפות לנוף. במהלך יום היא מגישה סלטים, כריכים, בייגל טוסט, אצבעות מוצרלה ברוטב שום, ועוגיות נהדרות שהיא אופה. בימי שני וחמישי בערב יש חגיגת פיצות שהיא שולפת מהטאבון עם מגוון תוספות. הפיצות מעולות וזו עם האננס מנצחת.

מתי: שני, רביעי-חמישי, 9:30-14:00, ובשני וחמישי, 17:30-23:00

מואה ליבינג

מסעדת מואה ריזורט
צילום: אריאלה אפללו
פרסומת

מואה הוא מרחב אירוח ייחודי עם אגם אקולוגי ופלגי מים שזורמים בין העצים, סביבם ממוקמים סוויטות, בקתות ואוהלי גלמפינג לבנים, גדולים ויוקרתיים. מדובר בריזורט וולנס שהגענו אליו הפעם בשל המסעדה שלו, הפתוחה לנוף המדבר וההרים עוצרי הנשימה. מסעדה חלבית וכשרה ועיקרה פארם טו טייבל המתבססת על תוצרת הנגב והערבה התיכונה, בהם ירקות ופירות ממשק אלדר בצופר, ו"ירוקים" ממשק שדמות בפארן, אבל יש גם דגים שהובאו מהים ומהבריכות. לתפריט הם קוראים ״שוק נבטי״ בשל מואה, העיר הנבטית שהייתה ממוקמת על דרך הבשמים, ובשטחה הקימו את הריזורט.

אז מה אוכלים כאן? מגוון סלטים טריים; בטטות צלויות ומעל גבינות צאן; סלקים מאודים עם בלסמי, שמנת חמוצה ואגוזי מלך; תהדיג פרסי - אורז ירוק ותפוחי אדמה; מקלובה פריקי - דלעת, בטטה ואגוזים קלויים, וחורשט סבזי - תבשיל שעועית אדומה ,ירוקים ולימון פרסי. ויש גם דגים ופיצות מהטאבון, ארוחות בוקר בבופה, שייקים סופר פוד וקוקטיילים בשילוב צמחי מדבר. האוכל טוב, לא מתוחכם מידי, ובדגש על בריאות וקלילות שמתאימים לאקלים המדברי.

מתי: כל השבוע, 08:00-10:30 לארוחת בוקר, 13:00-17:00 לארוחת צהרים בהגשה, ו-19:00-21:00 לארוחת בופה

אסקולה קפה, צוקים

אסקולה קפה
צילום: אריאלה אפללו

עם ריח הקפה החזק שקידם אותנו לא היה ספק לאן הגענו, ועדיין היה מפתיע לגלות אותו דווקא בכפר אומנים. מדובר בבית קליית וטחינה קפה השייך לאור מור, חובב קפה מושבע שטייל בעולם, עשה קורסים ועבד כבריסטה. המקום קטנטנן וצמוד לחצר מתוקה, ובמרכז העניינים מכונת קלייה וינטג'ית שמזכירה דגם של קטר רכבת של פעם, שטוחנת פולים שהוא מייבא, בין השאר, מקולומביה ואתיופיה. אור יצר כאן חיבור מעניין בין הקפה למדבר והקפה שהתבשל בפינג'ן מעל מדורה, ולכל תערובת קפה שלו יש סיפור. כך למשל צבעי האריזות והאייקונים המצוירים על סוגי הקפה – החולות האדומים והפטרייה של פארק תמנע על המארז האדום, והכוכבים וליל המטאורים שמתכתבים עם האריזה הכחולה. ובאשר לאמנות, אור הוא גם מוזיקאי ובצמוד למכונת הקפה הקים אולפן הקלטות קטנטן עם תופים, גיטרות ומוזיקה טובה.

פרסומת

איפה: כפר האומנים בצוקים

מתי: חמישי-שישי, 10:00-16:00

מזקקת הערבה, מושב צופר

מזקקת ערבה
צילום: אריאלה אפללו

המזקקה המפתיעה ממוקמת בהאנגר גדול בתוך משק משפחתי. על המזקקה מנצח יון גרעיני, החתן, שאחראי על היצור ועל הסיורים המודרכים במזקקה, שמשלבת בין מסורת זיקוק עתיקה לשיטות יצור חדשניות. המשקאות המיוצרים כאן מבוססים על 100 אחוז תמרי מג'הול שנאספים ממטעי הערבה, בשילוב תבלינים וצמחים מדבריים, מקומיים. התוצאה, מגוון משקאות אלכוהוליים נהדרים בהם ערק מג'הול, ליקריץ תמרים, ג'ין עם צמחי מדבר, ברנדי תמרים ו- Eau de vie - מי החיים, בצרפתית, שהוא משקה אלכוהולי בלי צבע. אם אתם בעניין, תוכלו להזמין סיור מודרך במזקקה במהלכו תלמדו על שלבי הפקת האלכוהול מהתמרים, תציצו למיכלי התסיסה ולמעבדה הקטנה, ותקנחו בסדרת טעימות. עוד במקום: פינת חי, פינות ישיבה, בית כנסת משפחתי ובצמוד לו מקווה פרטי עם בריכות טבילה לגברים ולנשים, בנפרד.

מתי: בתיאום מראש

יין לאור ירח, מושב צופר

יקב מואה
צילום: אריאלה אפללו

מואה הוא יקב חלוצי בערבה שהוקם ב-2014 על ידי יהודה וצביה פרידמן. יהודה הוא המנוע של היקב, שאהבתו ליין הובילה אותו לחקור וללמוד את נושא הייצור ובעקבותיו להקים את היקב המשפחתי. את הענבים הוא מגדל ב"כרם הרוחות" הממוקמת בסמוך למצפה רמון, מתוך כוונה לייצר יינות עם אופי מדברי. גם שם היקב נושא אופי מקומי, אותו בחר בהשראת מואה - העיר הנבטית הקדומה הממוקמת על דרך הבשמים הסמוכה למושב. היום הוא כבר מבקבק מעל עשרת אלפים בקבוקים מזני רוזה, סירה, מלבק, שנין בלאן וקברנה סובניון, שזכו בשלל פרסים.

פרסומת

בצמוד ליקב הוא פתח מרכז מבקרים בו נערכים סיורים מלווים בטעימות יין, המוגש לצד גבינות ומאפים, ובמסגרת לילות קיץ יתקיימו ביקב ערבי יין, גבינות ופיצות לאור ירח.

איפה: יקב מואה, מושב צופר

מתי: בימי חמישי, 8.8, 15.8, 22.8, 29.8, 19:00-23:00


ואם אתם כבר שם

שמים וארץ - פעילות חווייתית-אינטראקטיבית במסגרת ליל מטר המטאורים. הפעילות תעבור בשלוש תחנות ותכלול תצוגת חדשנות חקלאית, תערוכה, מיצגים וסדנאות בנושא החלל בשילוב הדגמות מדעיות, ותצפית כוכבים בנופי בראשית חשוכים. בין התחנות ייוצבו דוכני אוכל ושתייה.

איפה: מרכז מבקרים הערבה התיכונה, מושב חצבה

מתי: ב-14.08, 19:30-00:00

מחיר: 50 שקל

מסיבת רחוב לילית - רחבת מבשלת הבירה תלבש חג במסגרת ההפנינג שמח. בתוכנית: מופע שקיעה עם הזמרת נופר נהרי, די.ג'יי, הפרחת בועות ענק עם תאורה ייחודית, דוכני אוכל של מסעדת אורסולה ומעדניית Route 90, השכנות של המבשלה, דוכן של בירה ערבה ועוד.

איפה: מבשלת בירה ערבה, בכניסה לצוקים

מתי: 21.8.25, 19:00-00:00