יקבים, אכל מעולה ולינה בחביות: כך נראים יומיים מושלמים בנגב
הנגב, שבעבר נתפס כשומם, עבר מהפך ואפשר למצוא בו היום לא מעט כרמים ויקבים שעושים יין איכותי, מסעדות שמגישות אוכל מעולה ואופציות לינה מיוחדות. הגענו ליומיים ויצענו עם טעם של עוד

האזור, שפעם נתפס כמרחב ריק, מתגלה היום כמעבדה חיה של חדשנות: יין שנולד מחדש על בסיס זרעים עתיקים, שמן זית איכותי שגדל בחולות, ותיירות שמחברת בין טבע, סיפור מקומי ואירוח חם. יומיים בנגב מספיקים כדי להבין עד כמה הוא השתנה ואיך הוא ממשיך להתחדש כל הזמן. במסלול הבא נחבר בין יין, יקבים ואטרקציות תיירות, ונגלה מדבר שהוא הכול חוץ מריק.
גן לאומי עבדת – איפה שהכול התחיל

הבוקר הראשון נפתח בגן לאומי עבדת, העיר הנבטית־ביזנטית שיושבת על אחת מדרכי המסחר העתיקות והמפורסמות. אבל מעבר לעמודים ולגיתות העצומות שנשמרו כאן, מסתתר סיפור הרבה יותר עכשווי, סיפורו של כרם המורשת ושל ניסיון אמיתי להחיות את היין של הנגב. ד"ר ליאור שוימר, ארכיאולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים ומי שמנהל את כרם המורשת וחופר את האתר, מוביל בשנים האחרונות פרויקט שחוצה את הגבול בין ארכיאולוגיה לייננות. בחפירות בשטח התגלו גרעיני ענבים במערכות האגירה, שלא נשארו רק כממצא למוזיאון. בדיקות DNA שנעשו להם, חיברו אותם לזנים מודרניים קרובים, כמו ענב בשם סריקי ובאר. כך התחיל הרעיון לנטוע כרם חדש, כרם שמנסה לגדל היום את מה ששתלו כאן לפני כאלף וחמש מאות שנה. כשמטיילים בשביל שעולה אל הגת הרחבה, עוצרים רגע מעל בורות האגירה ומנסים לדמיין את כמויות היין שזרמו כאן (הערכה של יותר ממיליון ליטר לפני 1,500 שנה).
כרם אשכולות – שמן זית, יין ותיירות מדברית

ממשיכים דרומה לכיוון כרם אשכולות בצומת הרוחות. כאן, במקום פתוח לרוח המדבר, הקימו שמחה ורוני מרום משק חקלאי שמבוסס על כ־80 דונם, שרובם נטועים עצי זית. במקור הם בכלל חלמו על כרם ענבים, אבל האדמה, התנאים וההיגיון החקלאי כיוונו אותם קודם כל לזיתים. סביב הזיתים צומחת חקלאות מגוונת של תאנים, רימונים, שקדים ועוד גידולים שמרגישים טבעי בנוף המדברי. שמחה מספרת על האתגר ליישב את האדמה הזו, להפוך קרקע צחיחה לשדה חי, ועל הדרך שבה החקלאות כאן הופכת גם לכלי חינוכי וגם לחוויית תיירות. הביקור בכרם אשכולות משלב סיור בין עצי הזית, טעימות שמן זית שמופק במקום וטעימות של יינות הבית תחת השם מישור: שנין בלאן, קברנה, שיראז. הטעימות הן בעלות של 50 שקלים לאדם. הכול נעשה בתיאום מראש, והתחושה הכללית היא של בית פתוח, שדה שממשיך להתעצב לפי מזג האוויר והעונה, ומקום שבו כל בקבוק שמן זית וכל בקבוק יין מספרים סיפור של אדמה קשה ורצון טוב.
כרם "ננה" – חוויית יין ישראלית בלב המדבר

משם הדרך מובילה אל אחד השמות הכי מוכרים בעולם היין המדברי: יקב "ננה". לצד כביש הערבה־מצפה רמון מתגלה פתאום כרם מטופח, שורות גפנים שמטפסות על המדרון מול קו הרים בהיר. ערן (המכונה ננה) ורעייתו שחר הפכו את החזון שלהם לחווה חלוצית שמבוססת על יין בלבד, וכאן מייצרים יינות שמקורם אך ורק בענבים הגדלים כרגע מתחת לרגליים. חדר הטעימות של ננה יושב בלב הכרם, כך שבכל לגימה רואים גם מאיפה הכול מגיע. הטעימות עצמן מודרכות, מסבירות על הזנים, על ההתמודדות עם תנאי המדבר ועל האופן שבו האקלים הקיצוני מוצא דרך אל הכוס. בטעימות מקבלים פלטת גבינות ו-4 יינות לטעימה במחיר של 140 שקלים לאדם. האווירה במקום ביתית ולא מתאמצת, אבל מאחורי כל בקבוק עומדת עבודה מאוד מדויקת. רבים בוחרים גם ללון ביחידות האירוח שבמקום, שמחוברות לנוף הכרמים, אך גם אם מגיעים רק לטעימה – זה מסוג המקומות שלא כדאי לוותר עליהם במסלולי תיירות יין בנגב. אל תוותרו על השנין בלאן, שבזכותו התאהבתי ביקב.
ארוחה ברמונא הקטנה

מומלץ לעשות עצירה ב"רמונא הקטנה" מסעדה מקומית אהובה במצפה רמון, שמגישה "דברים טובים בפיתה" ומשלבת אוכל עם אווירת מדבר נינוחה. המקום יושב כחלק ממתחם רמונה, עם תצפית יפה על הסביבה, מוזיקה טובה ותחושה של נקודת עצירה טבעית בין טיול לטעימות יין. זה מסוג המקומות שמתגלגלים אליהם "רק לנשנוש קטן" ונשארים בהם הרבה יותר זמן בזכות השילוב של אוכל פשוט וטוב, שירות לבבי ואווירה מצפאית אותנטית.
לינה ביקב – חוות כרמי עבדת

האם כבר ישנתם בתוך חבית יין? מוזמנים לנסות: את היום הראשון מסיימים במקום שמסכם יפה את כל מה שחווינו עד כה: חוות כרמי עבדת. לאורך "דרך היין בנגב", בתוך נוף טרסות, בוסתנים וגפנים, שוכנת חווה חקלאית שהיא גם יקב, גם בית קפה וגם מקום אירוח. זה מתחיל מכרם שמקיף את החווה, ממשיך ביקב בוטיק שבו מייצרים יין מענבים שגדלים באותן חלקות. בערב, כשהשמש שוקעת מעל הגבעות, מתיישבים בבית הקפה או על מרפסת אחת היחידות, פותחים בקבוק נוסף ומבינים למה כל כך הרבה אנשים מחפשים לינה ביקבים דווקא כאן. ישנם 2 סוגי יחידות דיור- הראשונות מבודדות בגבעות היקב, והשנייה היא חביות יין ענקיות. מעבר ליחידות האירוח המיוחדות יש מעטפת שלמה במקום: סיור עצמאי מלווה בהסברים מוקלטים על נקודות מרהיבות בחווה, סלסלאות פיקניק לשקיעה, פיצות להכנה עצמית בלילה, ערכה ליצירת מדורה פרטית ועוד.
את הבוקר התחלנו עם טעימות היין , שכוללות כ־5 סוגי יינות, וכל כוס מלווה בהסבר על הקרקע, על האקלים ועל איך הכול משפיע על הטעם.
גם אם אתם לא לנים במקום, אני ממליץ להגיע לטעימות יין או לבית הקפה "מונה" שמהווה עצירת חובה, כמובן יש להזמין מקום מראש.
כרם שיזף – יין טבעי, שמרי בר ואף "נמר הרים"

המשכנו את היום השני לכרם שיזף. זהו יקב טבעי ולא מרוסס, שמחובר לעשבי הבר שמקיפים אותו. צור שיזף, סופר ואיש מדבר, עומד מאחורי הכרם הזה, ומיד מרגישים שהוא לא מתעניין ביין "טכני" לפי הספר, אלא ביין שמספר אמת דוגמא לכך הייתה תשובתו לשאלה מתי החלטת לבקבק את היין ותשובתו היתה "זה תלוי בו". הכרם הנטוע על אדמת לס בהר הנגב הגבוה מנוהל כמעט ללא התערבות כימית: עשביית הבר לא נעלמת, אלא הופכת חלק מהמערכת האקולוגית; שיטפונות החורף מנוצלים להשקיה טבעית, והגפנים מפתחות לעצמן עמידות. ביקב עצמו היין תוסס עם שמרי בר והתוצאה היא יינות טבעיים מלאים באופי. טעימות היין כאן כוללות סדרה מרשימה יינות (כ-8 יינות) לצד פלטת גבינות בעלות של 150 שקלים. מי שיישאר לשיחה עם צור יגלה גם צד ספרותי, סיפורי מסעות וסיפורת , ומחשבה עמוקה על יחסי האדם והמדבר. יש במקום גם לינה, כך שאפשר להמשיך את החוויה אל הלילה, אבל גם ביקור קצר פותח את הראש למה שיין יכול להיות שמקשבים לו.
"מדבר יין" במצפה – לסיים כמו מקומי

בר יין מקומי, שהוקם ומנוהל על ידי גבריאל, איש שהגיע מעולם המלונאות והחליט לעבור לעולם של היין. הבר פתוח בערבים והוא מתמקד ביינות שמגיעים מהנגב. במקום לבחור סתם כוס קברנה גנרי, התפריט כאן מציע יינות של יקבים מהאזור, כאלה כנראה מוגשים רק פה. אפשר להזמין כוס, בקבוק או מסלול טעימות, להתמקם על הבר או על אחד השולחנות הקטנים, ולתת לערב לזרום עם מוזיקה חיה, אנשים טובים ויינות מרתקים. הבר מארח לא מעט אירועים, הופעות ומפגשים, והוא סוג של לוח מודעות חי של סצנת תיירות היין בנגב.