כמו בבורדו וטוסקנה: ביקור ביקבים של מטה יהודה - שקיבלו הכרה כאזור יין
מטה יהודה, שנמצא בהרי ירושלים, רק 45 דקות ממרכז תל אביב, זה אזור היין היחיד שהוכרז בישראל, ומי שיגיע לכאן ייהנה מיין מעולה, אנשים נעימים ומאווירה אירופית במיוחד. עשינו סיבוב בכמה מהיקבים במקום וחזרנו מבושמים ומאוהבים

אזור היין מטה יהודה הוא אזור היין הראשון והיחידי בארץ שהוגדר כאזור יין (אפליסיון) מה שמאפשר להם להוסיף סימן מסחרי, ממש כמו בטוסקנה או בורדו. תוכלו למצוא באזור יין מדהים שנמצא 45 דקות מת"א, כשרק החודש זכו מספר יקבים בתחרות יין באיטליה.
אם הייתם צריכים סיבה טובה לצאת לטיול במטה יהודה – עכשיו כבר יש לכם אחת מצוינת. לא רק הנופים המשגעים, המסעדות הקטנות והאוויר שמריח כמו חופש, אלא גם כמה בקבוקים כחול־לבן שקיבלו לאחרונה מדליות. הנה הצצה מאחורי הבקבוקים, אל האנשים והתרגשות הניצחון:
יקב בזק: משפחתי עם שאיפות גדולות

אי אפשר לדבר על יין בלי לדבר על תשוקה. ביקב בזק, תשוקה זו מילה קטנה מדי. היקב, שוכן במושב כרמי יוסף, הוא דוגמה מובהקת ליקב בוטיק שעשה קפיצת מדרגה. היקב הוקם על ידי חנן ומלכה בזק, שני אגרונומים, שהביאו איתם את ידיעת האדמה והבנה חקלאית. בתחילה, הייצור היה מוגבל, כמה מאות בקבוקים למשפחה ולחברים. עם הזמן התרחב ושמר על האיכות ולראיה - מדליות זהב עבור סירה, מלבק והמערה הנסתרת שאתם חייבים לנסות. מעבר ליין המעולה, ליקב יש נוף מדהים לעמק, בשילוב ארוחת בוקר וקפה איכותי ומוקפד.
יקב קדמא: אמפורות מסורת וחדשנות

יקב קדמא בכפר אוריה הוא יקב שמנסה לדבר באותה שפה עם היסטוריה. לצד שיטות מודרניות, הם עובדים בעיקר עם אמפורות חרס, כלי עתיק שמשרה על הביקור מגע של זמן אחר. זה יקב שחי את ההיסטוריה, נושם אותה ומגיש אותה בכוס יין.
כבר בכניסה מרגישים שמשהו שונה כאן: קירות האבן העבים, המרפסות הפתוחות לנוף, ריח של עץ ולחות קלילה מהחביות שמתיישנות מתחת לרגליים. אבל הקסם האמיתי מתרחש במרתף – שם היין לא נח בתוך חביות רגילות, אלא מתיישן בתוך אמפורות חרס ענקיות, ממש כמו בימי יוון ורומא העתיקה. מדובר בשיטה נדירה בישראל, שהבעלים, לינה סלוצקין, הביאה עימה אחרי לימודי ייננות ומסעות בעולם. ביקור ביקב קדמא הוא הרבה יותר מטעימה – זו חוויה רב־חושית. אפשר לשבת על המרפסת הגדולה מול הנוף, או לשבת במסעדה במקום ולהזמין ממגוון התפריט ואת היינות הזוכים בתחרות (אל תוותרו על הפטי ורדו).
הפסקת מיני גולף בגינת המרווה

לא רחוק מקדמא קיימת גינת ירק חדשה שהוקמה לפני כשנה. הכול כאן התחיל מחזון אחד קטן של משפחה מקומית להפוך חלקת אדמה שוממת לגינת קסם עם נשמה. סביב שבילים של מרווה, לבנדר, רוזמרין וצמחי תבלין. בין ערוגות הצמחים ומרפסת העץ עם הנוף לוואדי מסתתר אחד מהסודות הכי נחמדים באזור: מגרש מיני־גולף כפרי. כדי להשלים את הביקור במקום יש עגלת קפה מהטובות באזור (גם פתוחה בשבת) Farm-Cafe. זאת יכולה להיות הפסקה מומלצת לילדים או לחובבי המיני גולף.
יקב מטלר: יין בניחוח של חופש

יש מקומות שאתה מרגיש אותם עוד לפני שאתה טועם. כזה הוא יקב מטלר – יקב משפחתי שמתחבא בין גבעות מושב עגור. יקב מטלר הוקם על ידי בני הזוג לינה ודני מטלר, מהנדס ומורה לשעבר, שהחליטו יום אחד להחליף קריירות בעיר בשורות של גפנים באדמה.
בתחרות, היקב זכה ב-3 מדליות ל-3 יינות, אבל מעבר למדליות, מה שמושך לכאן הוא האופי של המקום. יקב מטלר מצליח לשלב בין מקצועיות גבוהה לאירוח ביתי וחמים. הביקור מתחיל בסיור בכרמים, ממשיך בירידה אל מרתף האבן הקריר – שבו שורות של חביות אלון צרפתי נחות לאט, נושמות ומחכות לרגע שבו ייפתחו – ומסתיים בטעימות על המרפסת הפתוחה, מול נוף עוצר נשימה.
לצד טעימות היין תמצאו כאן גם לוחות עץ עם גבינות מקומיות, זיתים, שמן זית ביתי ולחם חם מהטבון. המקום כולו פועל באווירה איטית, כזו שמזכירה שביקב מטלר לא ממהרים לשום מקום – בדיוק כמו היין שלהם, שמקבל את הזמן שלו לנשום ולהתפתח. בנוסף למי שממש התעייף, ליקב צימרים נפלאים לאירוח.
יקב הדר: סוף היום והתחלות חדשות
יקב הדר במושב עגור הוא סיום ראוי למסלול כזה. לפני שקיעה — כוס יין על מרפסת, רחש שקט של רוח ודריכות קלה בשיר השקיעה — זה הזמן שבו היין מתחיל לדבר בשפת הלב. יקב הדר הוא יקב משפחתי, שנולד מאהבה אמיתית ליין ולחיים הפשוטים שבאדמה. הבעלים, בני הזוג הדר, עזבו לפני יותר מעשור את העיר כדי “לשמוע שוב את השקט”. הם התחילו עם כרם קטן מאחורי הבית, כמה חביות, וחלום קטן להפוך את התשוקה ליין למשהו שאפשר לחלוק עם אחרים. המקום עצמו יפהפה – חצר רחבה עם נוף שנפתח אל הגבעות, מרפסת עץ עם ספסלים, ריח של עץ ולחם חם, וכלב אחד שתמיד נרדם מתחת לשולחן. היקב מארח סיורי טעימות אינטימיים, בלי הרבה רשמיות – רק אנשים טובים, יין מצוין ואוכל ביתי שמגיע ישר מהמטבח: גבינות עיזים מקומיות, שמן זית מהמשק השכן, ולפעמים גם פוקצ’ה טרייה עם עגבניות שרי. אז תנסו את הקברנה פרנק שזכה במדלית כסף ואל תוותרו על סיפור החיים של היקב והבעלים.
טיול בין יקבי מטה יהודה הוא לא עוד סיבוב טעימות, זו דרך לגעת בלב של הארץ. כל יקב כאן מספר סיפור אחר: על משפחות שחזרו אל האדמה, על חלומות שנשפכים אל תוך בקבוקים, על אהבה ליין שמתחילה בכרם ומסתיימת בחיוך. בין כוס אחת לשנייה, מגלים לא רק טעמים, אלא אנשים, נופים ורגעים קטנים של שקט, כאלה שלא תמצאו בשום מקום אחר.
ואולי זו בעצם הסיבה שכל מי שמגיע לפה, חוזר שוב. כי במטה יהודה, היין הוא רק התירוץ. מה שנשאר באמת זו התחושה שאתה חלק ממשהו גדול יותר.