הקיץ הוא עונה פתלתלה. גם אם התיאבון לא בשיאו ומושפע ישירות מהצורך להידחק במוקדם או במאוחר לתוך בגד ים, הוא עדיין שם. הבעיה היא שברוב המקרים האוכל מרגיש כבד, מעמיס על הגוף, ומונע מאיתנו להיות קלילים ועליזים בתום טקס הלעיסה. מסעדני הארץ, ועל אחת כמה אלו העובדים עם מטבח עונתי, מודעים לקשר ההדוק שבין אוכל למצב רוח וקלילות הגוף, ולרגל ענת הלחות הרכיבו שלל מנות מרעננות שעושות את העבודה מצויין: מצד אחד בעלות נוכחות ומשביעות, ומצד שני קלילות ומרעננות את בלוטות הטעם והגוף. רגע לפני שאתם נכנעים לשגרת הסלט הבסיסי, אספנו עבורכם חמש מנות קיץ מרעננות וטעימות במיוחד ומתכון למשקה צונן שיעזור לכם להעביר את עומס החום גם בבית

כל הפריך בקערה אחת – "סלט שרימפס" בטאיזו

סלט שרימפס בטאיזו
יח``צ: תמוז רחמן
השף יובל בן נריה אוהב עלים קטנטנים. דווקא הם, דקים ככל שיהיו, מוסיפים לכל דבר שאליו יצוותו טעם מרוכז וארומטי ששוטף ברעננות ופריכות גם את שאר המרכיבים. סלט שרימפס (66 שקלים) רחוק שנות אור מכל הקשור לסלט מסורתי, ומוגש כמנה המופרדת לכל חלקיה שיש להרכיב רגע לפני הביס. השרימפס הטרי מתובל ברוטב מתוק-חמוץ מתמרינדי, ולצידו מפוזרות ברחבי הקערה בצלצלי שאלוטס פריכים, בזיליקום תאילנדי, נענע, טבעות צ'ילי אדום טרי, ושברי בוטנים שמוסיפים מימד פריך. בצד הצלחת מונחים קרקרי שרימפס פריכים ותפוחים, שעליהם אמור הסועד לערום את הכבודה שנמצאת בלב הקערה. כל הטוב הזה לא מסתיים עד שבוצעים את הביצה הרכה המוטגנת קלות ונותנים לחלמון הנוזלי המתמסר לשטוף את הכל. עונג קיצי שמשלב בין כל תענוגות השרימפס.

כתובת: מנחם בגין 23, תל אביב

זריקת רעננות לאוהבי העגבניות – "גספצ'ו אנדלוסי וחומץ חרז" באדורה

גספצ'ו אנדלוסי וחומץ חרז באדורה
יח``צ: קרן ביטון כהן
גספצ'ו הוא דבר מרענן כבר מעצם הגדרתו כ"מרק עגבניות קר מהמטבח הספרדי, הנאכל בעיקר בקיץ". הגספצ'ו של אדורה (39 שקלים) מרענן כפליים הודות לשילוב בין עגבניות טריות לפלפלים מתקתקים שנטחנו יחד עם מלפפון קפוא ושום, תובלו בשמן זית וחומץ שרי. השום נותן עקיצת טעם חרפרפה והחומץ אחראי על החמצמצות הנעימה. התוצאה הסופית היא מרק קפוא כמעט במרקם חלק, נקי וקליל, המצטיין בטעמים עזים שמפתיעים את הפה. 

כתובת: בן יהודה 226, תל אביב

חגיגת מרקמים בתוך הפה – "סלט אצות ים חריפות" ב- TYO

סלט אצות ים חריפות TYO
יח``צ: דרור כץ
סלט אצות הוא מנה קלילה שמצאה את דרכה לארץ הקודש בקלות והפכה לפריט חובה בכל מסעדה שמגישה אוכל אסייאתי. סלט האצות (48 שקלים) של היפנית היוקרתית TYO, הוא גרסה משודרגת של הסלט המוכר, ומגישה את כל הטוב הצמחוני של הים, עם טוויסט נחמד. הסלט מבוסס על אצות ים חרפרפות ועסיסיות, ומסביבן נתחים גדולים של אבוקדו, דפי צנוניות פריכים ופטריות שיטאקי שמפזרות את טעמן הייחודי בכל רחבי המנה ומפיחות חיים באובקדו הנייטרלי. בין לבין מפוזרים מלפפונים קרים ופריכים שעושים קראנצ' נעים בפה, ונגיעות ויניגרט מיסו ששוטף כל ביס בטעמים עמוקים שגורמים לפה להתמכר.

כתובת: מונטיפיורי 7, תל אביב

הנוף המרהיב מחזק את הטעם - "מאפה גבינת עיזים מעושנת עם אגסים ביין" במטבח של רמה

מאפה גבינת עיזים מעושנת עם אגסים ביין המטבח של רמה
יח``צ: יעל אילן
המטבח של רמה שוכן במושב נטף ומשקיף אל הרי ירושלים שמקבלים בכל שעה משעות היממה גוון אחר שגורם ללב להתרחב. בצידו האחד של המקום ניצבת משתלת פרחים ועשבי תבלין שלוקחים חלק אינטגרלי במנות המסעדה, ומאחורי בר העץ ניצב טאבון גדול שמפזר ניחוחות אפייה לכל עבר ומוציא אחת לכמה דקות מאפים מפתים. מאפה גבינת עיזים מעושנת בעלי מרווה עם אגסים ביין (46 שקלים), היא כל מה שמאפה איכותי צריך להיות: הבצק פריך אך לא שביר, ומספק את אותו עונג פחמימתי מנחם. מעל מפוזרים עלי רוקט עזי טעם, ו"נתחי" אגסים מתובלים שבושלו ביין ומדיפים ניחוחות מתקתקים לכל עבר. באמצע מונחת תלולית של גבינת העיזים המעושנת שמאופיינת בטעם ייחודי שלא דומה לשום דבר אחר, ומעל הכל פרוסות שקדים מלובנים פריכים. זוהי אולי לא מנת קיץ קלאסית, אך מדובר בעונג צרוף של טעמים רעננים ומרקמים קראנצ'יים בכל ביס.

כתובת: נטף, ד.נ. הרי יהודה 90804

הפתעה קרירה ואלכוהולית לבלוטות הטעם - "מרגריטה פאי" במטבח לילה

מרגריטה פאי מטבח לילה
יח``צ: שרית גופן
הבר-מסעדה הלילילנבלומי המגניב מטבח לילה, עבר בשנה האחרונה מספר תהפוכות וכעת התייצב להיות אחד הברים הטעימים ביותר בתל אביב, כשעל התפריט שולט ביד רמה השף הצעיר בועז פלד. חלק מהמנות הקלאסיות דוגמת הקרפצ'יו עגבניות נשארו, אך לצידן הכניס פלד מנות קיץ קרירות וקלילות, שיחד עם קוקטייל שמכינים מסירופים שונים שרוקחים במקום, מהוות יופי של אופציה לארוחת בר רעננה. אחת המנות השוות ביותר שנכנסו לתפריט החדש היא פאי מרגריטה שיכור (39 שקלים), שנראה לכאורה כפאי מסורתי, אך מטמין בתוכו עולם שלם של טעמים חמצמצים-מתוקים וטוויסט אלכוהולי נהדר. הטעם המרכזי מתקתק, אך רגע אחרי שמכניסים כפית גדושה לפה, מתגלה ארומה של מרגריטה שכיף לשתות במצבה הקפוא, אך כיף יותר לאכול כעוגה. בשונה מפאים דחוסים, כאן המרקם קליל ואוורירי, ולכן אפשר לחסל פרוסה שלמה בפחות מדקה. את הכל מקיף בצק פריך מסורתי שמקנה לעסק חמאתיות, ואת התוצאה הסופית חייבים לטעום לפחות פעם אחת בשביל להבין על מה כל המהומה.

כתובת: לילינבלום 43, תל אביב

לימונדה משודרגת לתחילת הקיץ : משקה צונן ומרענן גוף ונפש, עם טוויסט עדין של בזיליקום

מרכיבים (2 מנות):

2 לימונים

שליש כוס סוכר דמררה

4-5 עלי בזיליקום גדולים

מים או סודה

קרח כתוש

100 מ"ל וודקה (אופציונלי)

אופן ההכנה:

1. קורעים את עלי הבזיליקום בידיים וכותשים טוב טוב עם הסוכר בעזרת מכתש ועלי. למשחה נעימה וחלקה יותר, הוסיפו כמה טיפות מים לפני הכתישה.

2. שמים בקנקן את תערובת הסוכר והבזיליקום, סוחטים פנימה את שני הלימונים ומוסיפים מים קרים או סודה, לפי הטעם. בשלב הזה מוסיפים גם את הוודקה, אם רוצים.

3. להגשה: מרטיבים את שולי הכוסות בפלח לימון וטובלים בסוכר. מגישים עם קרח.

לרוויה!