מגמה חדשה ומפתיעה במיוחד עולה לאחרונה בשוק העבודה בישראל: צעירים רבים בוחרים ללמוד תואר ראשון במשפטים, על אף שכלל אינם מעוניינים להמשיך למקצוע עריכת הדין. הסיבה לכך היא בעובדה שמדובר בתואר יוקרתי מצד אחד, אך כזה שמעניק לסטודנטים כלים מעשיים שיכולים לעזור להם בפרקטיקה היומיומית בשלל תחומים.

הרי ידוע שהטייטל "עורך דין" גורם לגאווה כמעט לכל אמא, אך מסתבר שלא רק אותה הוא מרשים – מעסיקים בענפים שונים בשוק רואים בעורכי דין בתחילת דרכם כוח עבודה חשוב שיכול להקפיץ את החברה שלהם. הכשרה משפטית מעניקה נקודות זכות בראיון עבודה ומהווה ערך מוסף בקבלה למשרה בהשוואה למועמדים אחרים.

בתחומים עתירי רגולציה, למשל, מנהלים מעדיפים להעסיק משפטנים, אשר יכולים לנצל את הידע המוקדם שלהם ובכך למצוא פתרונות מידיים ויצירתיים, בלי להסתמך על יועצים משפטיים חיצוניים לחברה.

ניקח לדוגמא את תחום העיתונות והתקשורת - עם כל קלטת לוהטת שצצה חדשות לבקרים, לא צריך להכביר במילים כמה חשוב לבוא חמושים בידע משפטי בעולם התקשורת. העולם סביבנו מושפע כולו מהמשפט ומתקיים בכל היבט והיבט שלו. ולכן, בכל תחום שלא תבחרו בו בתקשורת, חשוב שתבינו כיצד הוא מתנהל ומה ההשלכות המשפטיות שלו. אגב, תהיו בטוחים שהידע המשפטי הזה מסייע לא פעם להבין בעיות וכשלים ולרתום את מערכת החוק במקרים שונים, כמו למשל בנושאים כמו קניין רוחני למשל, תביעות דיבה, פרסום ראשוני של פרשיות כאלה ואחרות ועוד.

 

פרק המעקב של עובדה 03 (צילום: מתוך עובדה, שידורי קשת)
העיתונאית אילנה דיין, בעלת תואר דוקטורט במשפטים | צילום: מתוך עובדה, שידורי קשת

גם בעולם העסקים ידע משפטי הוא קריטי בכל פעם שנדרשים לקבל החלטות ומאפשר למנהלים לחסוך די הרבה כסף על תיווך של עורכי דין בסגירת עסקאות, בכריתת חוזים, בניהול מו"מ ועוד. לכאן נכנסים גם כל עולמות הסטארט אפים שכולנו חולמים אותם ועליהם ורק תדמיינו כמה הידע המשפטי יכול לסייע בגישור על מכשולים שעלולים להפחיד אדם ללא הידע המתאים: "הלכתי ללמוד משפטים מתוך ידיעה ברורה שאין לי כוונה להיות עורכת דין בבתי משפט", מצהירה עו"ד הילה סגל שעובדת כמנהלת פרויקטים בחברת היי-טק המתמחה בתחום הגיימינג, "אני אמנם שוחרת צדק, אבל בחרתי בתחום כי אני מאמינה שידע משפטי מאפשר לי להתנהל נכון יותר דווקא בתחום הסטארט אפ. אני מרגישה את זה כמעט בכל תחום שאני מתעסקת בו, בין אם זה בהבנה בחוזים, בדיני תאגידים, בקניין רוחני, רגולציה, מיסוי וכו'".

>> זה הזמן להירשם ללימודי משפטים

"אני מכירה לא מעט מנהלים שמבינים שלו היה להם ידע משפטי, הם היו יכולים להתנהל נכון יותר מול העובדים או הספקים שלהם", מוסיפה סגל, "מנהל טוב הוא כזה שיודע לסגור חוזים, לקבל החלטות ולאשר תקציבי ענק תוך שהוא מודע לכל הסוגיות המשפטיות ושומר על הזכויות של כל הנוגעים בדבר".

לא רק במקצועות הרשמיים מעדיפים להעסיק משפטנים, גם בכל הקשור בפעילות פוליטית, ציבורית וחברתית. וכן, זה לגמרי הולך לכיוון של מקצוע, ורק תסתכלו סביבכם ותראו כיצד יותר ויותר אנשים מתחברים לעולם העשייה הציבורית מתוך הבנה ואמונה, בלי טיפה של ציניות, שיש ביכולתם לשנות את העולם. בין אם זה מקור הפרנסה או מיזם שהם מאמינים בו ומוכנים לנהל מאבקים ציבוריים, לשנות את הפוליטיקה או לקדם כל נושא חברתי כזה או אחר, ידע משפטי הוא לא פחות מקריטי במקרים האלה. הידע המשפטי מקנה את ההבנה מה בדיוק הדרך החוקית והאפקטיבית ביותר לנהל את המאבק או הפעילות, לזהות התנהלות לא תקינה ולהכיר מבפנים את גופי השלטון ואת הדינים החלים עליהם.

הכתבה נכתבה בסיוע פרופ' יעד רותם, דיקן הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן