סטודנטית באוניברסיטה (צילום: realsimple.com)
חשוב שתבחרו את מוסד הלימודים הכי נכון עבורכם | צילום: realsimple.com

השתחררתם. חזרתם מהטיול שאחרי הצבא ועכשיו אתם מוכנים לשלב הבא: לימודים אקדמיים. אם אתם מאלו שתמיד ידעו מה ואיפה הם רוצים ללמוד,הסתדרתם. אבל לרוב הסטודנטים לעתיד, מדובר בהחלטה לא קלה.

הרבה שאלות מתעוררות: האם ללכת עם הלב או עם הראש, לשלב עבודה במקביל או להתמסר ללימודים, ולא פחות חשוב – איפה ללמוד?

הבלבול טבעי ומובן בהחלט. עשרות מוסדות לימוד מנסים למשוך דווקא אל ספסל הלימודים שלהם. הם נאבקים על האוזן, הלב והכיס ולכל אחד רק נותר לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורו על ידי הכרת השטח וברירת המידע בצורה המדויקת ביותר.

דרך נהדרת לגלות יותר על מה שמציע המוסד היא להשתתף בימים הפתוחים. כל מוסד אקדמי המעוניין למשוך אליו תלמידים מקיים, החל מחודש ינואר ועד לתחילת הקיץ, ימים מרוכזים בהם הוא מציג את המחלקות השונות שלו בצורה האטרקטיבית ביותר. נשמע משעמם? רחוק? לא חשוב במיוחד? לא להתעצל! בחירת תחום ומוסד הלימודים היא בחירה שתשליך על המשך החיים ובחירת הדרך המקצועית.היום הפתוח מהווה הזדמנות אמיתית להתרשם מהמקום בו תבלו את השנים הקרובות. אז מה חשוב לדעת לפני שמגיעים ליום פתוח?

הכנתם שיעורי בית?

אם כבר החלטתם לעשות את המאמץ ולהגיע ליום פתוח, חשוב למצות את המיטב ולהיערך מראש. בררו אם המקום מעמיד לשירותכם הסעות בחינם מנקודות נבחרות ברחבי הארץ, והביאו את כל המסמכים החשובים לבדיקת סיכויי הקבלה שלכם ולהרשמה במקום: תעודת זהות, תמונות פספורט, עותק מצולם של תעודת הבגרות, ציוני הפסיכומטרי או מבחן אמי"ר וכל מסמך אחר המעיד על השכלה קודמת וכישורים שונים שיכול לקצר את תהליך ההרשמה במידה והחלטתם כבר בביקורכם במקום. 

איך תתכוננו? הדרך הטובה ביותר לגלות הכל על המקום אליו אתם מגיעים, ובמיוחד את מה שלא ייאמר באופן רשמי ביום הפתוח,היא לגלוש ברשת. חוץ מהאתר הרשמי של המוסד אליו אתם מתכוונים להגיע דרכו תוכלו לגלות  מיהם הבוגרים המפורסמים שיצאו מהמחלקה שמעניינת אתכם, תוכלו בנוסף לקרוא שיחות של גולשים בפורומים אקדמיים שיתנו לכם את המידע הכי אמין כסטודנטים לעתיד וכמו כן כדאי להיכנס לאתר אגודת הסטודנטים של מוסד הלימוד ולבחון עד כמה הוא מושקע, פעיל ומלא חיים.חלק לא פחות חשוב מחיי הסטודנט הם השעות שאחרי הלימודים. בקיצור, אנחנו לא צריכים ללמד אותך באמת איך לחפש בגוגל.

קראתם את האותיות הקטנות?

אין מקום לספקות אקדמיים: ממול ניצבות כמה שנים מאתגרות, ולפני שתהמרו על כל הקופה זה הזמן לקרוא את האותיות הקטנות ולהבין מה בדיוק מציע מסלול הלימוד הנתון. אם אפשר, רצוי לנסח מראש רשימת שאלות שתעזור לכם להבין האם זוהי הבחירה הנכונה עבורכם כמו: מהי סוג התעודה שהלימודים מעניקים, ומי  מכיר בה? מהם היתרונות הייחודים של לימודים במוסד זה על פני מקום אחר? האם שמים בו דגש על גישה לימודית מסוימת? מה הדרישות בתואר? האם יש מלגות מיוחדות? האם יש מעונות במוסד ואיך מתקבלים אליהם? וכל שאלה נוספת שרלוונטית לגביכם.

חשוב לשמור על פרופורציות, ולזכור שתעודה ממוסד יוקרתי לא מחליפה ניסיון ומיומנות של סגל איכותי. כל מוסד שמכבד את עצמו מתהדר בכמה שמות מפוארים על הקירות של מרצים או בוגרים מפורסמים בדימוס כדאי לשים דגש על  סגנון הדיבור ושיטת הלימוד של ראשי החוג והמרצים שנמצאים במקום בפועל, ולשוחח עימם אם אפשר. סגל אנושי וקשוב טוב הוא המתכון שלך להצלחה במקום.

בנוסף, התחרותיות הרבה בין המוסדות האקדמיים מביאה רבים מהם להבטיח הרים וגבעות. אחת ההצהרות המפתות יותר שמחלקות השיווק נהנות לפזר היא ניסיון למצוא לסטודנטים עבודה בתחום הלימודים, חלקם אפילו מתחייבים לשלב אותם בשוק כבר בשנת הלימודים השנייה או השלישית. אסור לשכוח שרצונם של מוסדות הלימוד אמנם טוב אך מוגבל, והן אינם יכולים להבטיח לך השתלבות מלאה בתחום הלימודים בו בחרת. לכן, כדאי לברר בדיוק מה טומנת בחובה הכוונה:  האם מדובר בשווקי תעסוקה, מסלולי התמחות פוטנציאליים, עבודה כעוזרי מחקר ועוד.

עשיתם חשבון נפש?

מסלולים מסוימים נחשבים ליוקרתיים יותר בשל ביקוש גבוה. משפטים, כלכלה,רפואה או הנדסת תוכנה אולי נשמעים כמו תארים קורצים במיוחד, אבל מתהדרים גם באחוז נושרים יוצא מן הכלל. צליחת תנאי הקבלה הם רק הצעד הראשון וקל ביותר במרוץ הדרישות אל קו הסיום, ולכן יותר ממה שתתאים את עצמך למסלול הלימודים, חשוב קודם כל שזה יתאים את עצמו אלייך ולצרכי חייך. ביום הפתוח צריך להבין עד כמה דרישות המערכת של המוסד האקדמי משתלבים באופן ריאלי בחייך: האם המוסד מכיר בלקויות למידה? כמה תלמידים יש בכל כיתה? ומה יש יותר: מבחנים, עבודות, או אולי פרויקט גמר אחד גדול?

אחוז לא מבוטל מן הסטודנטים חייב לעבוד לאורך שנות הלימודים כדי לממן את עצמו. זה בדיוק הזמן להבין כמה ימי לימוד יש בכל שנה, והאם ניתן לפרוס את התואר או לרכז אותו למספר חודשים במידת הצורך. באותה מידה,  חשוב לברר את גובה שכר הלימוד בכל שנה וכן את הגמישות לגבי הסדרי התשלום, מלגות סיוע או מלגות למצטיינים וכל מידע כספי אחר שיוכל לסייע בהמשך. חבל שזה מה שיפריד בסוף ביניכם ובין התעודה.

אם חשבתם לשכור חדר במעונות או באזור הסמוך למוסד האקדמי, אסור לוותר על ביקור. מראה החדר, הניקיון, המיקום, בטיחות השכונה, כל אלו עלולים לשמש קריטריונים קריטיים שישפיעו על  ההחלטה גם בדקה התשעים.הסתובבו באזור ולימדו אותו. אחרי הכל אתם מתכננים לבלות שם כמה שנים.

סטודנטים עם לפטופ (צילום: realsimple.com)
אל תשכחו לבדוק אם יש שם מדשאות שוות | צילום: realsimple.com

מה עוד אפשר להרוויח?

בסופו של דבר, ימים פתוחים הם גם כיף! אפשר לנצל את הגימיקים וההטבות הרבות שעומדות לרשותכם בכל אחד מהם, כמו הרצאות מרתקות, שיעורי העשרה בחינם, הופעות מגניבות של להקות מובילות וארוחות במחירים מפתים. לעתים רחוקות, אם מדובר ביעד רחוק במיוחד, קיימת אפילו הצעה לכרטיס טיסה בחינם.

אם החלטתם להירשם ללימודים, הרי שכבר הרווחתם שני ציפורים במכה: הגעה ליום הפתוח מעניקה כמעט תמיד הנחה או פטור מדמי הרישום, שיכולים להגיע לכמה מאות שקלים טובים בכל אחד ממוסדות הלימוד.

מתלבטים מה ללמוד? רוצים ייעוץ לימודים חינם?