הסוף לשימוש בעט? (צילום: sutter stock)
כל ההמלצות לתקופת המבחנים | צילום: sutter stock
רובכם כבר בטח יושבים בחדר ומתכוננים למבחן הראשון הקרוב, אבל לפני שאתם נכנסים ללחץ או לדיכאון מהתקופה העמוסה שנופלת עליכם, יש דרכים רבות להעביר בצורה יעילה יותר. קבלו את המדריך שלנו לעבור את תקופת המבחנים בשלום. בהצלחה!

אפליקציות לניהול זמן

טלפון, סלולרי, סמארטפון, phone (תמונת AVI: mako)
האם תצליחו להתנתק מהסמארטפון? השתמשו בו בחוכמה | תמונת AVI: mako
אין ספק שהדבר הכי קשה בלמידה יומיומית למבחנים הוא להתנתק מהסמארטפון, המכשיר מונח על השולחן ואתם תעשו הכל כדי להזיז את העיניים מהסיכומים וההסתכלות בחומר הנלמד ותעברו לשינון קצת יותר מעניין של רשימת הסטאטוסים המשעשעים בפייסבוק. אז כדי שלא תצטרכו לנטוש את הסמאטרפון לגמרי, תוכלו לעשות בו שימוש חכם באפליקציות לניהול הזמן שלכם.

אפליקציית And.Do היא אפליקציית ניהול משימות אבל אל תטעו לא מדובר בסתם "לוח מטלות" אלא היא תגדיר לכם איך לתמרן בין המשימות החשובות לכם, מתי כדאי לכם ללמוד למבוא לכלכלה וכמה זמן כדאי לכם לפנות ללימודי החשבונאות. באמצעות האפליקציה תוכלו להקליט משימות ישירות למכשיר והוא יוכל להציג זאת כטקסט על המסך.

אם אתם יותר בקטע של פתקים שיזכירו לכם מהי המטלה הבאה בשבילכם הומצאה אפליקציית Evernote. באמצעות האפליקציה תוכלו לשמור כל מידע לימודי חשוב שמעניין אתכם וישמש אתכם בתקופת המבחנים. תוכלו לסנכרן מסמכים חשוב מהמחשב לאייפון: ממסמכים, תמונות של מבחנים שנשלחו אליכם, הקלטות של הרצאות וכל מידע חיוני אחר. כך למעשה תסתובבו עם החומר הנלמד כל הזמן ותוכלו ללמוד ממנו בכל רגע נתון.

אפליקציית Automatelt, בתקופת המבחנים גם ככה את מעמיסים על המוח הרבה מידע אז זה הזמן להקל על עצכם באמצעות אפליקציית פעולות אוטומטיות שתעשה בשבילכם פעולות ללא כל עזרה שלכם. באמצעות האפליקציה אתם יוצרים את החוקים והאפליקציה חוזרת על העולות שהוגדרו, למשל אם תרצו שכל פעם שתחברו את האוזניות תשמעו את ההרצאה של מבוא לפסיכולוגיה שיעור 10, בוא הייתה חזרה למבחן, האפליקציה באופן אוטומטי תנגן את השיעור הנבחר. הכול באמצעות קטגוריית "החוקים שלי (my rules)שם תגדירו את החוקים בהתאם לפעולה הרצויה חיבור האוזניות ולאחר מכן תגדירו מתי האפליקציה תופעל.

איך לומדים למבחן?

עייפות ותזונה-אדם נרדם על שולחן,מחזיק 2 כוסות קפה (צילום: Dizzy, Istock)
תרגילי נשימה יעזרו להורדת הלחץ | צילום: Dizzy, Istock
אז אחרי שהסברנו לכם איך לנהל את הזמן היקר מכל ואיך כדאי לתפקד "בשעות המתות" זה הזמן להתחיל בלמידה האמיתית, הלמידה למבחן. כמובן שהכי חשוב הוא משמעת עצמית ותכנון היום כמו שצריך על מנת שתספיקו ללמוד מסת חומר מכובדת עד היום הגורלי. תקפידו להתאים את צורת הלמידה לסוג המבחן, ותזכרו שלא תמיד ללמוד עם קבוצת חבר'ה גדולה ולפעמים גם למידה עצמית יכולה להיות יעילה. תקפידו לא לשנן את החומר אלא קודם כל תבדקו שאתם באמת מבינים רק כך תוכלו באמת לזכור אותו. תשדלו לא לערוך מיקוד למבחן "ולקצץ" חומר לא מובן או שלא סוכם כהלכה, מבחן לרב מכיל את כל החומר הנלמד.אמנם ידוע שעם הדרופבוקס ועידן השיתופיות הכול עובר ברשת לפני שתמצמצו אבל השתדלו לא לוותר על פעולת הסיכום בעצמכם, לרב לומדים ממנה הרבה יותר.

תרגילי נשימה להורדת המתח

הפקת סנדוויצ'ים כריך שקשוקה - רוחב (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
כריך שקשוקה פשוט להכנה בבית | צילום: אסף אמברם, mako אוכל
אין ספק שלמידה ממושכת והמעבר ממבחן למבחן לא תמיד מורידה את מפלס הלחץ והחרדה ולכן חשוב שתקפידו לשמור על מצב נפשי מאוזן. דבר שיכול לעזור הוא תרגילי נשימה להפחתת חרדת הבחינות.ד"ר קרלה תרוג'ילו מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי ממליצה לסטודנטים על שני תרגילים חשובים: תעצמו את העיניים ושאפו עמוק אויר דרך האף בצורה איטית. לאחר מכן, נשפו את האוויר באטיות דרך הפה. מומלץ לחזור על התרגיל שלוש פעמים עד שתרגישו שהעומס והחרדה שמוטלים עליכם משתחררים. לא רק במהלך הלמידה למבחן מוטב שתשחררו לחצים אלא גם לפני הכניסה לבחינה. תרגילי הרפיה ממש לפני הרגע המכריע עשויים להפחית את רמת האנרגיה הגבוהה שנובעת מחרדה או עצבנות. מומלץ שוב לעצום עיניים ולמתוח את הרגלים ל5-8 שניות ואז לקחת נשימה עמוקה ולנשוף חזרה. אפשר לחזור על הפעולה מספר פעמים עד שהגוף משוחרר ורפוי.

אל תשבו יותר מדי כדי שלא תקבלו צורת כסא

מלבד תרגילי נשימה חשוב מאוד שתקפידו לזוז ולהניע את הגוף לאחר הישיבה הממושכת. התזוזה ממקום למקום חשובה גם בשביל תהליך הלמידה, ברגע שתרבו להחליף מקומות, כך החומר הנלמד ייזכר במוחכם יותר טוב,  מעשה האסוציאציה של המקום תזכיר לכם את החומר הלימודי שלמדתם. ואם אתם כבר מחליטים להישאר ישובים מול השולחן בחדר כדאי לכם להרבות בתרגילים, שבו קרוב לכסא בגב זקוף ושלחו את הידיים לאחור לכיוון משענת הכסא. אחזו במשענת ומתחו את החזה לפנים כאשר הידיים מהוות נקודת אחיזה למתיחה. החזיקו בתנוחה זו כמה שניות והרפו.

ומה תאכלו? מנות מהירות להכנה בבית

אין תמונה
במקום ללמוד בספרייה, תלמדו במרחבי למידה מסודרים
אין ספק שהלמידה הממושכת בבית מחייבת אתכם להכניס לגוף את מנת האנרגיה הדרושה ולכן מומלץ שתקומו לפעמים מהכסא ותנועו לכיוון המטבח כדי לאכול ארוחה טעימה. אז מה הכי קל להכין? סנדוויץ' עסיסי. במקום לעמוד ולטגן שניצלים תקנו לכם כמה לחמניות וכל יום תמרחו ממרח אחר בפנים מסנדוויץ' שקשוקה ועד סנדוויץ'' פטה ופסטו. כמובן שמומלץ לא להסתפק בכריך ולכן תקופת המבחנים שמתחילה יחד עם ט"ו בשבט מזמינה אתכם להנות ממגוון פירות יבשים ואגוזים שמעניקים כוח ואנרגיה. ולמי שחשוב גם לשמור על הבריאות בתקופה הביתית יכול להכין לו סלט בריאות מושקע, אחרי הכל מדובר בעניין של כמה דקות בלבד, מסלט בורגול ועד סלט פסטה מהיר.

איפה לומדים?

_OBJאז כמובן שאתם יכול ללמוד בחדר האינטימי שלכם אבל מתישהו כבר ימאס לכם לראות את אותם ארבעת הקירות ולכן האוניברסיטאות בשילוב עם העיריות דאגו לכם לחללי למידה מהנים ומגוונים.

אין ספק שתל אביב מציעה לכם מגוון אפשרויות למידה, ואפילו נבחר שם חדש למגוון המקומות: "המחרשות". המחרשות יהיו פתוחות מה-12/1-7/2 והן מציעות כיבוד קל לסטודנטים. הכניסה ל"מחרשות" בחינם ובה יהיו לכם "חדרי שקט", חדרי למידה ואוירה לימודית לא רעה בכלל הכוללת כיבוד קל ואינטרנט אלחוטי בחינם

מאז"ה 9: בימים א'-ה' בשעות: 9:00-24:00, ביום ו' בשעות: 9:00-17:00 וביום שבת בשעות 9:00-22:00

בית דני, כתובת: שכונת התקווה, סמטת כביר 4, קומה 3: בימים א'-ה' בשעות: 10:00-18:45

המכללה האקדמית ביפו, כתובת: חבר הלאומים 10: בימים א'-ה' בשעות: 8:00-22:00, ביום ו' בשעות: 8:00-12:00

בית אריאלה, כתובת: שד' שאול המלך 25: בימים א'-ה' בשעות: 9:00-24:00

מלבד המחרשות תוכלו למצוא גם את מיזנטרופ, (כתובת: פרישמן 43)חלל ישיבות בו ניתן ללמוד לאורך כל השנה ולאו דווקא בתקופת מבחנים. הישיבה בו כרוכה בתשלום אך בתמורה תקבלו שתייה חינם. המיזנטרופ מחולק לחלל שולחנות, חדר ישיבות וחדר אחורי להרצאות וישיבות. המחיר הזול ביותר הוא 15 שקלים לשעה באיזור השולחנות ו-55 שקלים ליום.

גם בחולון פתחו מרכז למידה בספרייה, מהתאריך 12/1-24/1 ספריית המדיטק תהיה פתוחה לסטודנטים החל מ-10:00-22:00 וגם פה תהנו מקפה ועוגיות בחינם.

בירושלים, מלבד הספריות בקמפוסים השונים של האוניברסיטאות, האוניברסיטה העברית בימים אלו פותחת מגוון חללי לימוד נוספים במעונות האוניברסיטה בירושלים וברחובות. האוניברסיטה תהפוך את מספר דירות במעונות לחדרי לימוד לטובת הסטודנטים וגם תרחיב את שעות הפתיחה של כיחתות המחשבים הפזורות במעונות. 

באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע תוכלו ללמוד בשני מרכזי למידה שפתוחים 24 שעות בבניין בית הסטודנט בקמפוס.מרכזי הלמידה כוללים שולחנות וחדרי למידה במיוחד עבור הסטודנטים.