תוחלת החיים הולכת ועולה, והאוכלוסייה המבוגרת (גיל 65 ומעלה) הולכת וגדלה בארץ ובעולם. למעשה, מדובר ב-12 אחוז מהאוכלוסייה אשר נחלקת ל-2 קבוצות: הגיל השלישי והגיל הרביעי. החלוקה היא למעשה על פי תפקוד ולא על פי כרונולוגיה כאשר הגיל השלישי הם בני 65 ומעלה שפרשו מהעבודה, נמצאים במצב בריאותי טוב יחסית ומעורבים חברתית, והגיל הרביעי הוא מצב שבו יש מוגבלות ותלות.

בגיל 65 מאלצים אנשים רבים לפרוש מהעבודה, שהייתה עד אז מאוד משמעותית בחייהם ותפסה נפח רב. לפניהם שנים רבות של חיוניות וצלילות קוגנטיבית וכך הם נשלחים לחפש מחדש משמעות לחייהם. לצד זה, הם מתמודדים עם דימוי מאוד שלילי של קבוצת הגיל שלהם. על אף הידע והניסיון שצברו, זקני השבט איבדו מכוחם החברתי, ולאט לאט הם הופכים להיות האנשים השקופים, בעיקר לאור העובדה שבחברה המודרנית אדם נמדד על פי תפוקתו.

"תקופת החיים שלאחר גיל הפרישה מספקת הזדמנויות משמעותיות לאדם במעגל הקהילתי, המשפחתי, האישי והחברתי. אלו אנשים שיש להם הון אישי וחברתי יש להם ידע וניסיון וזמן, ויש להם רצונות ושאיפות שהחברה והקהילה צריכה לתת להם לגיטימציה והזדמנות לממש אותם", אומרת ד"ר דפנה הלפרין, ראש החוג החדש לגרונטולוגיה קהילתית.

מי שעשוי לעזור להם לממש את אותן הזדמנויות הוא יועץ גרונטולוגי – תעודה הניתנת במסגרת לימודי תואר שני הנלמדים במכללה האקדמית עמק יזרעאל.

ד"ר הלפרין מספרת כי התוכנית לתואר שני בגרונטולוגיה קהילתית היא תוכנית חדשה במכללה ששמה דגש על הראייה הקהילתית ההוליסטית שבמרכזה עומדים הזקן ומשפחתו, בדגש על הגיל השלישי. "מטרת התוכנית היא להכשיר את הסטודנטים למנהיגות, לחדשנות וליזמות בתחום ההזדקנות בקהילה, כולל פיתוח מענים לצרכי האוכלוסייה המבוגרת ובני משפחתה, כמו גם של הארגונים במגזר הציבורי, הפרטי והוולונטרי הפועלים בקהילה".

גרנטלוגיה (צילום: shutterstock By Halfpoint)
צילום: shutterstock By Halfpoint

ייעוץ גרונוטולוגי יהפוך למקצוע נדרש בעולם העבודה החדש

בתוכנית הלימודים מושם דגש על הקניית מיומנויות וכלים למתן ייעוץ גרונטולוגי, גישור ויישוב  סכסוכים וכן תכנון, פיתוח וניהול תוכניות ופרויקטים לאוכלוסייה המבוגרת ובני המשפחה. 

המכללה של עמק יזרעאל היא למעשה המוסד האקדמי היחידי בארץ בו בו ניתן ללמוד תואר שני המקנה תעודת ייעוץ גרונוטולוגי, דבר אשר מהווה פקטור משמעותי בתחרותיות בשוק העבודה. "ייעוץ גרונטולוגי יהפוך למקצוע נחשב ונדרש בעולם העבודה החדש", אומרת ד"ר הלפרין, "הייעוץ הוא לא רק לגיל השלישי אלא לבני משפחה מטפלים שמהווה נושא בוער בימינו, לנותני שירותים וארגונים הפועלים למען ועם האוכלוסייה המבוגרת ובני משפחתם. הייעוץ יכול להינתן במגוון נושאים וסוגיות הרלבנטיות לתקופת גיל זו, ביניהן, הכנה לפרישה ולאחריה, טיפול בבני משפחה, דור הסנדוויץ', מיצוי זכויות, צרכים ומענים בקהילה, פיתוח וניהול פרויקטים ועוד".

אחד היתרונות של התוכנית הוא שמדובר בתוכנית מאוד יישומית. באמצעות סדנאות שונות היא נותנת כלים ומיומנויות. בנוסף, זוהי התוכנית היחידה בארץ שנלמד בה קורס חשוב ומשמעותי - גישור ויישוב סכסוכים בזיקנה. "התחום הזה קיים בארה"ב אך בארץ הוא עדיין בחיתוליו", אומרת ד"ר הלפרין, "בגיל הזקנה עולים המון קונפליקטים עם בני המשפחה, והתפקיד של מגשר הוא לייצר סדר ולהביא לשיתופי פעולה שיחזקו את הקשר המשפחתי".

לדברי ד"ר הלפרין, התוכנית שמה דגש על תכנון ופיתוח תוכניות ושירותים קהילתיים לאוכלוסיית הגיל השלישי, לקראת פרישה ולאחריה, עם התייחסות גם לגיל הרביעי.

למי תואר בגרונטולוגיה יכול להתאים?

התכנית מיועדת לאנשים בעלי רקע במקצועות הקשורים לבריאות הציבור, סיעוד, ניהול מערכות בריאות, עובדים סוציאלים וכו'. וכן, לכל מי שמבקש להרחיב ולהעמיק את הידע והמיומנויות שלו בתחום של האוכלוסייה המתבגרת, אנשים העוסקים בתחום משאבי אנוש בארגונים חברתיים, חברות עסקיות ובמגזר השלישי שרוצים לקדם את עצמם לתפקיד חדש ומשמעותי בארגון.

לאנשים העוסקים באימון, ליווי והדרכה אישית אשר מעוניינים להרחיב את הידע והניסיון בתחום חדשני רלוונטי ועם קהל יעד מגוון ההולך וגדל וכן, לאנשים המעוניינים בשינוי תעסוקתי לתחום עדכני נדרש.

"התואר יכול להתאים לכל מי שהתחום מעניין אותו ושרוצה להיות חלוץ בתחום, לקדם מקצוע חדש, וגם לאלו שרוצים לתרום, לייצר שינוי בחברה שלנו", מוסיפה ד"ר הלפרין.

גרנטלוגיה (צילום: shutterstock By Halfpoint)
צילום: shutterstock By Halfpoint

רוצים ללמוד את המקצוע של העתיד? היכנסו.

מהן דרישות התואר?

"ממוצע של 80 בתואר ראשון מכל תחום, לאו דווקא מתחום הטיפול, אך ייתכן שיהיה צורך בהשלמות של פסיכולוגיה סוציולוגיה וסטטיסטיקה. מבחן באנגלית, כי זה מסלול עם תזה ומכתבי המלצה מאנשי אקדמיה ומקצוע. משום שיש לנו מחויבות לחברה, לגבי הבוגרים שאנו מוציאים, ומספר המקומות מוגבל, אנחנו משקיעים הרבה בתלמידים שלנו ורוצים את הטובים ביותר".

לדברי ד"ר הלפרין ההתנסות המעשית כוללת פרקטיקום שבו הסטודנטים משובצים לארגונים גדולים שעוסקים במגוון תחומים: עמותות כמו עלמה או מט"ב, בית בלב ועמותות בחברה הערבית. "הסטודנטים נדרשים לשעות התנסות ומלווים בשטח במנחה מהתוכנית כאשר במסגרת ההתנסות הם צריכים לזהות צורך או לקדם פרויקט במתן ייעוץ או שירות".

מהם אפיקי הקריירה המצפים לבוגרי התואר?

"בוגרי התוכנית יוכלו להשתלב בעבודה בארגונים שונים, הנותנים שירות ייעודי לאוכלוסייה המבוגרת ובני משפחותיהם, ואשר פועלים במסגרת הקהילה - במגזר הציבורי, העסקי והוולנטרי. משום שיש התייחסות בלימודים גם לאוכלוסייה החולה והמוגבלת, השיכיים לגיל הרביעי, הבוגרים יוכלו להשתלב בניהול של מרכזי יום, תפקידים שונים בחברות סיעוד, פרויקטים חדשניים כגון מרכזי הכוון, פרויקטים ומיזמים שונים בתחום ההתנדבות, תעסוקה ועוד, מקצועות אלו הופכים להיות יותר ויותר מבוקשים.

בנוסף, יוכלו הבוגרים להשתלב בארגונים הנותנים שירות לאוכלוסייה רחבה יותר, כגון קופות חולים, רשויות מקומיות, הן בתפקידי ייעוץ והכוונה, כמו מיצוי זכויות בזיקנה והן בתפקידי פיתוח תוכניות ייעודיות כגון קידום בריאות, הכוונה ותמיכה לבני משפחה מטפלים ועוד. לאור הדגש הניתן לנושא ההכנה לפרישה, יוכלו הבוגרים להשתלב בארגונים גדולים - במחלקת הרווחה ומשאבי אנוש, או בארגוני הגמלאים שלהם, לפיתוח ומתן מענים לעובדים, לקראת הפרישה ולאחריה.

אפשרות נוספת לבוגרים, המתגוררים באזור הצפון ביישובים כפריים או קיבוצים, היא להשתלב במערך התפקידים הקיימים, או לפתח תפקיד חדש, תוך דגש לאוכלוסייה הזקנה, כגון רכזי בריאות ורווחה, רכזי הגיל השלישי, רכז תעסוקה ויזמות בגיל השלישי ועוד", אומרת ד"ר הלפרין ומוסיפה, "החלום שלי הוא שכמו שיש אפשרות לשירותי רפואה משלימה בקופות החולים, כך ניתן יהיה לקבל ייעוץ גרונטולוגי כחלק בלתי נפרד מהשירותים. כך יהיו לו את הכלים והמיומנויות להסתכל על האדם בצורה הוליסטית , ללוות אותו, לייצר סדר במשפחה, זה יביא לרווח גדול בכל המישורים, האישי, החברתי, הקהילתי והמשפחתי. ייטיב עם כולם ויתרום לשינוי של מעמד הזקנים בחברה".