אחת הבחירות הכי קריטיות בתקופת הלימודים, חוץ מהבחירה מה ללמוד כמובן, היא ההחלטה איזה מחשב נייד לקנות. בכל זאת, אנחנו נמצאים בשלהי 2020 שלא בדיוק האירה לעולם פנים, אבל הבהירה לכולנו כמה המחשב הנייד קריטי להמשך שגרת היומיום שלנו. למעשה, המחשב הנייד הפך להיות ממש חלק בלתי נפרד מהחיים הסטודנטיאליים, והצורך בו גדל יותר ויותר עם השנים.

"לפני שמתחילים בכלל לגשת לכל הנושא, צריך להבין שמדובר ברכישה מורכבת", מסביר טימור בריטבה, מנהל מוצר תחום מחשוב אישי בלנובו, "זה לא כמו קניה של עט, עפרון או דפדפת. ברכישת מחשב יש המון רכיבים והיבטים שכל אחד משחק תפקיד וצריך להבין אותו. בנוסף, מדובר בהוצאה כספית, שלא יוצא לנו לבצע כל יום, ואנחנו שואפים שהמחשב ישמש אותנו לפחות לאורך כל תקופת התואר. בתקופה כזו של חוסר וודאות, כשאי אפשר לדעת מה יהיה מחר ובאיזה מתכונת הלימודים יתנהלו, זה מקבל משנה תוקף", מוסיף בריטבה.

כדי שלא תפספסו אף שיקול בתהליך רכישת הלפטופ שלכם, ביקשנו מטימור לתת לנו כמה טיפים וכללי מפתח לקניית מחשב נייד שישמש אתכם היטב במהלך התואר:

1. דעו מה הצרכים שלכם

ברכישת מחשב נייד יש קריטריונים שונים שצריך לקחת בחשבון. הרי מחשב נייד שמתאים לסטודנט ליחסים בינלאומיים, להיסטוריה או לתואר עיוני אחר אינו זהה לצרכים של סטודנט למחשבים, לגרפיקה או לארכיטקטורה. ולכן, לפני שאתם מבצעים את הקנייה, כדאי לכם לעשות מחקר קצר ובירור מה דורש התואר אותו בחרתם ללמוד – האם מדובר רק בשימוש באינטרנט ובתוכנות אופיס? או שאולי יש גם צורך בתוכנות מקצועיות? האם אתם צריכים לעבוד עם המחשב יום שלם בלי טעינה? או שחיי הסוללה יכולים להיות קצרים יותר? מדובר על החלטות שבהמשך ישפיעו על המחיר שתשלמו ואולי גם תסחבו, כשהלימודים יחזרו להיות פרונטאליים.

אלמנטים נוספים שחשוב להתייחס אליהם, דווקא עכשיו, הם מצלמה וסאונד. למעשה, שיחות וידאו ומפגשי זום הפכו בתקופה זו לחלק מהותי משגרת מסגרות הלימודים והתקשורת שלנו עם הסביבה, כך שמצלמה טובה וסאונד איכותי בלפטופ נחשבים ל"מוצר צריכה בסיסי" ולא מותרות או פיצ'רים שנחשבים כאקסטרה.

בשורה התחתונה, אם אתם מתקשים להחליט, תמיד תוכלו להיעזר בפקולטה עצמה או להתייעץ עם סטודנטים בשנים מתקדמות יותר. כמו כן, אם אתם יודעים שתקופת הלימודים שלכם ממושכת יותר משלוש-ארבע שנים, כדאי לקחת זאת בחשבון ולהשקיע קצת יותר בציוד עם ביצועים חזקים יותר.

2. מצאו את "החבר הטכנולוגי" שלכם והתייעצו איתו

ביומיום שלנו אנחנו נוהגים לרכוש דברים שאנחנו מבינים בהם, או לפחות מתיימרים להבין בהם; בין אם מדובר בבגד חדש, מוצר מזון או כל דבר שאנחנו רגילים לקבל החלטות בנוגע אליו. לעומת זאת, מחשב אנחנו קונים פעם בכמה שנים ואנשים מן השורה לא תמיד מצליחים להישאר מעודכנים בכל החידושים והטכנולוגיות המתפתחות בשוק. לכן, מזל שלכל אדם מן השורה יש חבר לא מן השורה - "החבר הטכנולוגי" - שמבין קצת יותר מכולם בכל מה שקשור למחשבים, ויכול למפות את הצרכים שלכם ו"לצוד" עבורכם מחשב שמתאים לדרישותיכם ולתקציבכם.

אם לא מצאתם חבר כזה, תמיד תוכלו להתייעץ עם מומחים בפורומים או עם אנשי מקצוע ברשתות ומשווקי מחשוב מובילים. אל תתפתו לקנות לפי גימיקים שקרצו לכם או על סמך פרסומת או תמונה בלבד – חשוב לדעת מה רוכשים.

3. אל תיבהלו ממילים מפוצצות

הרבה פעמים כשאנחנו באים לרכוש מחשב, אנחנו נתקלים בכל מיני מושגים שאנחנו לא מבינים בהם וזה גורם לנו להירתע ולהרים מראש ידיים מלבחור את הבחירה הנכונה. אולם, טימור ממהר להרגיע ולהסביר שמחשב הוא בסך הכול מכונה שיש לה מעבד (המנוע של המחשב), זיכרון (מהירות עבודה), כונן אחסון, כרטיס גראפי, סוללה, מסך ומערכת הפעלה. לכל אחד מהקריטריונים האלה יש רמות שונות. למשל מעבד חזק כגון Intel core i7 או מעבד בסיסי יותר כגון Intel core i3, מעט זיכרון או הרבה זיכרון, אחסון קטן או ענק, סוללה חלשה או חזקה וגם עם מהירויות טעינה שונות. גם במסכים יש היום פיצ'רים שונים כמו FHD או 4K, לכל אחד מהקריטריונים יש השלכות בשימוש וגם במחיר.

בימים כמו שלנו, חשוב לקחת בחשבון גם מקרי קצה כמו עבודה ממושכת מהבית, ימי לימוד מרחוק וסגרים תכופים. כל הקריטריונים שציינו הופכים להיות הרבה יותר משמעותיים בתקופתנו. אז אם אתם תלמידים טובים והקשבתם לסעיף הראשון, בשלב הזה אתם כבר יודעים מהן הגדרות הצרכים שלכם ולפיהן אתם יכולים לעשות את הבחירות בקלות ובראש שקט.

4. הגודל כן קובע

אחד הפרמטרים שמשפיעים על תפקוד המחשב הוא כמובן הגודל שלו. כיום קיימים מסכים בגדלים שונים בין 10 ל-17 אינץ'. מסך קטן ייתן לכם חיי סוללה ארוכים יותר ומשקל קל, אולם ייתכן שיהיה פחות נוח לעבוד עליו. לעומת זאת, מחשב בגודל של 17 אינץ' יהיה כבד ופחות נייד, אבל התצוגה שלו תהיה נוחה. כשאתם מחפשים לבחור לכם גודל אולטימטיבי, חשוב לקחת בחשבון את הצורך הכי חשוב בימינו – להיות גמישים וערוכים לכל תרחיש. מסיבה זו גם הגדלים המומלצים השתנו והותאמו לצו השעה.

בדרך כלל שביל הזהב נמצא באמצע, במחשבי האולטראבוק הקלים והדקים ששוקלים לרוב עד 1.8 קילוגרמים ויכולים אפילו לרדת ולשקול 1.2 קילוגרמים. ועדיין, אם אתם צריכים רק אינטרנט ועורך מסמכים, יכול להיות שתוכלו להיעזר במחשבים קטנים יותר שיחזיקו להרבה זמן ויספקו לכם מעין תחושה של מחברת.

סטודנטית עם מחשב של לנובו (צילום: LENOVO)
צילום: LENOVO

5. שימו לב לעיצוב ולגימורים

המחשב הנייד הפך להיות פריט אופנתי לכל דבר ואפשר למצוא הבדלים בין המחשבים השונים גם בחומרים מהם הם עשויים. בלנובו למשל, המחשבים היקרים יותר בנויים מאלומיניום חזק וקל, כך שהם עמידים יותר, בפני שריטות או נפילות. אולם, חוץ מהחומרים, אנשים שמים דגש גם על צבע, ונראות באופן כללי: מחשב דק/עבה, פונקציונלי, אישי.

בכל תקופה ממציאים עוד ועוד צבעים חדשים, פיצ'רים מגניבים וגימורים ייחודיים שמשפרים את החוויה ולפעמים מוסיפים הרבה לשימוש, במחיר לא גבוה. "במחשבים של לנובו למשל אפשר למצוא רמקולים של JBL", מספר בריטבה על שיתוף הפעולה עם חברת הסאונד הידועה, "הרי לא נעים לפתוח מחשב בקבוצת לימוד ולשמוע סאונד צורם, בטח לא כשאתה צריך לשמוע אינפורמציה חשובה בזמן אמת או נמצא בשיחת ועידה עם עוד הרבה חברים. בסופו של דבר, הכול פונקציה של צורך ומחיר. אין משהו שהוא מושלם לכולם, כל אחד יכול להתאים לעצמו את רמת הגימור שהוא רוצה לפי הצרכים והתקציב, מה שכן, כדאי לדעת שהאפשרויות קיימות".

6. בדקו שיש למחשב אבא ואמא

כסטודנטים אנחנו משתדלים לחסוך, בכל זאת מדובר בתקופה עם המון הוצאות, ועדיין טימור ממליץ לא להתפשר על המחשב הנייד, כי בדיוק כמו הקלישאה – מה שזול עלול לעלות ביוקר.

ראשית, צריך להקצות תקציב ריאלי, כזה שיספק לכם מחשב שעונה על הקריטריונים שהצבתם לעצמכם, אבל גם כזה שתצליחו לעמוד בו. שנית, אל תתפתו למבצעים מזדמנים - בדקו את כל הפרטים והאותיות הקטנות כדי לוודא שהמחשב המדובר אכן מתאים לכם. לפעמים שווה להוסיף כמה מאות שקלים ולקבל מחשב שמתאים לכם יותר, מאשר לחסוך ולשלם אחר כך על תיקונים ושדרוגים, או לחוות תסכול מביצועים נמוכים.

עניין נוסף שממליץ עליו טימור הוא לקנות מחשב ממשווק מוכר ומורשה, שיעמוד לצידכם במקרה של תקלה. רצוי לוודא שיש גם אחריות ישראלית של יבואן רשמי עם מעבדה מקצועית וזמינות של חלקים, כך שבמידה ותזדקקו לתיקון – הוא יתרחש במקצועיות ובמינימום זמן. בתקופת הקורונה,  כשעסקים רבים למרבה הצער נסגרים או פושטים רגל, כדאי לעשות את מירב המאמצים כדי לקבל את מלוא הביטחון והאחריות להשקעה הכספית שלכם. "צריך להתייחס למחשב ככלי עבודה לכל דבר", מציין בריטבה, "מרווח הטעות במקרים כאלה הוא יקר". חשוב לזכור: גם כשתיבת המייל מוצפת באינסוף קופונים ודילים שמציעים לנו מחשבים בקבוצות רכישה שונות, מומלץ לרכוש מחשב ממשווק מורשה ועדיף להימנע מרכישת מחשבים מחודשים לצורך לימודים. אנו ממליצים להרחיב את האחריות לשלוש שנים, אשר לרוב כוללת שירות איסוף והחזרה מהבית על ידי שליח.

7. קנו מחשב קצת יותר משוכלל ממה שאתם צריכים

מכיוון שאתם מחפשים לקנות מחשב שישנה את התואר שלכם, כדאי לכם לקחת בחשבון שהוא אמור לתמוך בטכנולוגיות השונות שייכנסו לשימוש עם השנים. זו הסיבה שכדאי לרכוש מחשב מתקדם קצת יותר ממה שתכננתם ולא דגמים ישנים או עודפים.

כל חצי שנה אנו עדים לטכנולוגיות חדשות שנכנסות לשוק כמו מסכי טאצ', קורא טביעת אצבע, זיהוי פנים, אינפרה אדום, חיבור TypeC המתממשק עם הטלפון, טעינה מהירה ועוד יתרונות אשר יכולים להיות שימושיים ולייעל את העבודה. בתקופת הקורונה אחד הדברים החשובים שנכנסו הוא התריס, ששומר על הפרטיות שלנו ומאפשר לכסות פיזית את המצלמה (שביננו, לפעמים אנחנו שוכחים לכבות) ולהגן על עצמנו מפני האקרים. כדאי לעקוב אחר החידושים ולבחור מחשב שלא יישאר מאחור. מה שהיום נתפס כפער קטן יהפוך בעוד כמה שנים לפער משמעותי שעלול לפגום לכם בעבודה על המחשב במהלך התואר. התייחסו לרכישה כהשקעה לטווח ארוך, והקפידו לבחור מראש בכזה שלא יישאר מאחור.

8. דעו מה מגיע לכם

עכשיו, אחרי שכבר בדקתם את כל ההיבטים השונים ובחרתם את הדגם בו אתם מעוניינים, כדאי לעשות סקר שוק לבדוק מה מציעות לכם החברות והרשתות השונות. במיוחד בתקופה הזו, כשכל הוצאה כספית הופכת להיות משמעותית ומתוכננת – ההחלטה החשובה הזו לקראת שנת הלימודים הסטודנטיאלית צריכה להיעשות בכובד ראש. בימים אלו בשנה, כמו בכל שנה, תוכלו למצוא מבצעים טובים שמציעים לכם הנחה או אביזר שימושי במתנה, אפשרויות תשלום נוחות ועוד. מה שכן, אל תתבלבלו ותבדקו שמדובר ביבואן רשמי, באחריות ישראלית ובמקלדת עברית.

לסיכום, זכרו שאין מחשב מושלם - יש מחשב מושלם בשבילכם.

רוצים לזכות בשכר לימוד אוניברסיטאי לשנה? בואו להשתתף בהגרלה של LENOVO >>