אף אחד לא אוהב להיכשל במבחן ותחושת החרדה שעלולה לתקוף כל אחד ואחת מאיתנו באותו חדר ממוזג (שלא לומר מקפיא) יכולה להיות לא פחות ממשתקת בעבור חלקנו ולא משנה כמה למדנו לפני כן, או כמה אנחנו שוחים בחומר הנלמד. משהו בניסיון לתמצת שנת לימודים שלמה לכמה שאלות, נראה לרובנו בלתי הגיוני ואפילו בלתי אפשרי. אז עד שמוסדות הלימוד יעשו חסד עם החרדות שלנו, או לפחות עד ששיעורים המתמקדים בהקניית הרגלי למידה ילמדו בעוד מקומות, קיבלנו כמה טיפים ששווים לא פחות מזהב עבור הסטודנטים שבנינו.
לעזרתנו נחלצה מירב ריקלין שפירא, מהמחלקה להוראה ולמידה באוניברסיטה הפתוחה, המקנה כלים מעשיים לתיווך ועיבוד החומר הלימודי ולהצלחה במבחנים.

1. תרגלו במשך שנת הלימודים

"הסטודנט הממוצע זקוק לכחמש שעות חזרה בשבוע על החומר הנלמד כדי להטמיע אותו", אומרת מירב. בין אם מדובר בהכנת עבודות, קריאה משלימה או תרגול. כל דבר שאתם יכולים לעשות כדי להבטיח שהחומר ייקלט במהלך השנה מהווה הכנה מעולה לבחינה כיוון שהמוח קולט את החומר שלא בתנאי הלחץ האופייניים לתקופת המבחנים. סכמו במהלך השיעור (תוכלו גם להקליט את השיעור ולסכם מאוחר יותר) ולאחר מכן קראו בבית את הפרק הנלמד מתוך ספר הקורס וסכמו גם אותו. אתם אולי לא תהיו מודעים לכך במהלך השנה, אך כשתשבו להתכונן למבחן תבינו שהרבה מהחומר כבר "יושב" אצלכם בראש ואתם לא צריכים ללמוד אותו מההתחלה אלא רק להעמיק את העיבוד והתרגול שלו.

2. תכננו לוח זמנים

תכנון נכון של הזמן לפני המבחן יעזור לכם לחלק את הנושאים בהם אתם מתקשים לעומת הנושאים בהם אתם זקוקים לרענון קצר. אין טעם להקדיש אותו משך לכל נושא והדבר תלוי בכם וברמת הידע שלכם. "אני מלמדת את הסטודנטים שלי, באמצעות סדנת כישורי למידה, כיצד לבנות טבלה לפי הנושאים למבחן, מסת החומר הכרוכה בהם וחומרי הלימוד הרלוונטיים לכל נושא (ספר, מאמר, סיכום השיעור, שיעור מקוון וכיוצא באלה). באופן כזה, הסטודנטים יכולים לשלב בין מקורות הלימוד והנושאים המשיקים בצורה מעניינית ואפקטיבית להטמעת החומר".

3. תרגלו את החומר

ברוב האוניברסיטאות ניתן למצוא העתקים של מבחנים משנים קודמות. באוניברסיטה הפתוחה, למשל, ניתן למצוא בקלות בחינות קודמות באתר המקוון של הקורס. חומר הלימודים בדרך כלל חוזר על עצמו ולכן ניתן להתכונן דרך השאלות השונות בצורה אפקטיבית. בצעו חזרות גנרליות באותם התנאים בהם אתם עתידים להיבחן מבחינת משך הזמן והשימוש בחומר. אל תחמירו עם עצמכם במהלך התרגול אולם נסו לשים לב מהן נקודות החוזק והתורפה שלכם ודאגו לחזק אותן בין תרגול אחד לשני.

טלפון סלולרי (צילום: triloks, Thinkstock)
שימו את הטלפון על שקט והרחק מהעין | צילום: triloks, Thinkstock

4. הימנעו ממסיחים בזמן הלמידה

הכוונה היא בעיקר לפייסבוק, אינסטגרם, טלוויזיה ועוד שאר "רעשי רקע" שאיך שהוא באורח פלא הופכים אטרקטיביים פי עשרות מונים כאשר ספרי הלימוד מונחים על השולחן. שימו את הטלפון על שקט והרחק מהעין, כבו את המחשב או לפחות סגרו את החלונות שאינכם זקוקים להם ואם עדיין קשה לכם, קבעו לוח זמנים וצ'ופרים. לדוגמא, החליטו שבעוד שלושה פרקים או תרגול של חצי מבחן אתם עושים הפסקה של 10-15 דקות, מתפנקים בקפה ועוגיות ושיטוט קצר ברשת. ההפסקות הללו חיוניות יותר ממה שאתם חושבים אבל באותה נשימה, כדאי לבדוק מתי אתם באמת זקוקים להן.

מתקשים עם המבחנים והשעות המלחיצות? הכירו את הליווי האישי של האוניברסיטה הפתוחה שנמצא אתכם לאורך כל תקופת הלימודים>>

5. "קשה יש רק בלחם" (ואולי גם במבחנים)

אל תבזבזו זמן בשינון החומר אלא נסו להבין באילו היבטים של הנושא התמקדו המרצים במהלך השנה, מה עיקר הנושא ומה הן המשמעויות הנובעות ממנו. התחילו עם היבטים אלה של החומר ונסו להבין אותם. בהתחלת הלימודים המוח שלנו קולט הרבה יותר מידע. אנחנו פחות עייפים ומתוסכלים, מרגישים שיש לפנינו עוד פרק זמן ורמת הלחץ יחסית נמוכה. רוב הסיכויים הם שהמבחן יבקש מכם יישום של החומר הנלמד ובמקרה כזה, הבנת החומר מעניקה ידע מעמיק לעומת שינון שמאפשר ראיה שטחית של הדברים.

6. אל תסתגרו בחדר לפרקי זמן ממושכים מידי

חשוב מאוד לשנות אווירה, בין אם מדובר במשמרת בעבודה או בבילוי עם חברים, ספורט שיכול לסייע להפיג מתחים ולטעון באנרגיה או סתם סיבוב קצר כדי לנשום אוויר. בנוסף, חשוב שתזכרו שלכל יום למידה יש סוף ושככל שניתן עדיף שלא ללמוד עד השעות הקטנות של הלילה. בכל מקרה, זכרו שאתם זקוקים לשינה יותר ממה שאתם חושבים, ולו בשביל לתת למוח לעכל את כל החומר שהוא ספג ולאגור כוחות ליום הלימודים הבא.

7. ערב הבחינה

סיימו את הלימודים לא יאוחר משעה 20.00 ובצעו פעילת מרגיעה כלשהי. אכלו ארוחה טובה כדי לספק לגוף את החומרים המזינים להם הוא זקוק כדי להתמודד עם יום הבחינה וכמובן השינה שעליה כבר הרחבנו וכל כך חיונית לתפקוד שלכם ביום המחרת. מירב מוסיפה, "כדי לחסוך מעצמכם דאגות מיותרות ביום הבחינה, הכינו ערכת מבחן כבר בערב שלפני. הניחו בתיק את חומרי הלימוד, מאכלים עתירי אנרגיה (אבל לא כאלו שיפריעו לחבריכם למבחן), משקאות מרעננים ואפילו רד בול (אבל תשמרו את הוודקה לאחר כך) והכי חשוב – שעון. אתם תזדקקו לו כדי לחלק את הזמן".

בחינה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מומלץ להתחיל עם החלק הקל ולעבור בהדרגה לחלקים הקשים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

8. יום הבחינה

ביום הבחינה נסו להוריד את מפלס הלחץ כמה שאפשר, תרשו לעצמכם להתעורר ברוגע, תקשיבו למוזיקה, תעשו פעילות ספורטיבית מתונה (מסתבר שזה ממש עוזר). תכננו את הזמן כך שתגיעו לפחות חצי שעה לפני תחילת הבחינה. כאשר אתם מקבלים את טופס הבחינה קראו את כל השאלות, אם יש אפשרות בחירה בחרו את אלה שתרצו לענות עליהן ואם יש לכם שאלות הבהרה – זה הזמן להרים את היד ולשאול. חלקו את המבחן לפי הניקוד ורמת המורכבות. מומלץ להתחיל עם החלק הקל ולעבור בהדרגה לחלקים הקשים יותר אבל שימו לב – לשאלות המורכבות, או לאלה שמשקלן גדול יותר בבחינה (מקנות יותר ניקוד), יש להקדיש זמן רב יותר. קראו היטב כל שאלה, וודאו שהבנתם את מרכיביה וכתבו בדף טיוטה את התשובה בראשי פרקים כך שתוכלו להתייחס לכלל הגורמים בשאלה ולא לשלוח את המרצה למשחק מייגע של "חפש את המטמון" והכי חשוב, אומרת מירב, "לא משנה כמה זמן השקעתם בבחינה, השאירו לעצמם לפחות 10 דקות לקריאה של המבחן לפני שאתם מגישים אותו. הרבה פעמים עולות נקודות שהתפספסו תוך כדי כתיבה, אלו הן נקודות הבונוס שלכם".

מירב שבה ומדגישה כי בלימודים אין קיצורי דרך. "הקניית כישורי למידה היא כלי קריטי להצלחת הסטודנטים בלימודים האקדמיים, וזו הסיבה שהאוניברסיטה הפתוחה מקדישה לכך משאבים רבים. אנחנו מציעים לכל הסטודנטים סדנה במהלך השנה הראשונה ללימודים וכן פגישות הדרכה אישיות לכל אורך התואר, כדי לתת להם כלים מגוונים לעיבוד נכון של החומר. כך הסטודנטים שלנו ממצים את יכולות הלמידה שלהם ומגיעים מוכנים לבחינה. אני רואה איך הסטודנטים שלי נזהרים מקיצורי דרך ומצליחים לגשת לחומר הנלמד בצורה מעמיקה, למרות שרובם עובדים במשרות מלאות ומנהלים אורח חיים עשיר במקביל ללימודים. אולי זה משום שהם מרגישים שהלימודים הם באמת בחירה ולא חובה כמו אצל סטודנטים אחרים ואולי אלו אינספור הכלים שאנחנו מעמידים לרשותם באוניברסיטה הפתוחה אבל בסופו של יום הם ניגשים למבחנים בצורה הרבה יותר בוגרת ושקולה כי הם יודעים שעבודת ההכנה שהם עשו תשרת אותם בכל "בחינה" אחרת בחיים, גם אם אין עליה ציון".