סוציולוגיה או פסיכולוגיה? ניהול או מדעי המדינה? מדעי המחשב או הנדסה? בחירת התואר האקדמי אינה בחירה פשוטה, ותלויה בשיקולים אישיים, מקצועיים וכלכליים. אצל רבים מדובר למעשה בפעם הראשונה שבה הם נדרשים לבצע בחירה מכרעת באשר לעתידם המקצועי.

"כשבוחרים תואר אקדמי, חשוב לשאול את השאלות הנכונות כמו מה מעניין אתכם ומהי המטרה של התואר עבורכם. אנחנו למעשה מכוונים את המתעניינים בלימודים לשאול את עצמם את השאלות האלה, כדי להגיע להחלטות", אומרת נועה ניר-קריב, מנהלת מחלקת הייעוץ ללימודים אקדמיים באוניברסיטה הפתוחה. "כשאנשים מדברים על דברים שהם מתחברים אליהם, מיד רואים זאת בעיניים הנוצצות ובחיוך שלהם".

עוד לפני הבחירה, חשוב שתדעו שמדובר אמנם בבחירה חשובה, אך לא גורלית: "אפשר להגיע לקריירה בתחום מסוים מתחומי לימוד רבים; כך למשל, אפשר להיות יועץ ארגוני בין אם לומדים חינוך, כלכלה, פסיכולוגיה או סוציולוגיה. באותו אופן, תחום לימוד מסוים יכול להוביל לתחומי עיסוק רבים; לדוגמא, תואר ראשון במדעי המדינה יכול להוביל לקריירה באחת הרשויות, לקורס צוערים, למחקר אקדמי ועוד. תמיד כדאי לחשוב על התחנה הבאה".

סטודנטים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
לכו בעקבות מה שמעניין אתכם ולא לפי מה שטרנדי | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

במפגשי הייעוץ האישי באוניברסיטה, נפגשים עם המתעניינים ללימודים לטובת "עיצוב תהליך אקדמי תקין", כפי שמכנה זאת ניר-קריב, "לא מדובר בייעוץ שבו המועמד עונה על שאלון ומקבל רשימה של מקצועות פוטנציאליים. במהלך השיחה, אנחנו מנסים לזהות מי נמצא מולנו, מה מטריד אותו בהקשר האקדמי ומה החוזקות והחולשות שלו. בסופו של דבר, מחליטים יחד איתו על השלב הבא".

מעוניינים ללמוד באוניברסיטה הפתוחה ולא יודעים במה לבחור? לתיאום פגישת ייעוץ ללא תשלום ולבחירת תכנית הלימודים שמתאימה לכם>> 

ההתלבטויות, כמו שהסטודנטים שביניכם ודאי יודעים, לא מסתיימות עם תחילת התואר. "אנחנו מלווים את הסטודנטים במהלך הלימודים, עד לקבלת התואר. מבנה הלימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא  מודולרי, הסטודנט לא נרשם למחלקה או לפקולטה מסוימת, אלא לקורסים המרכיבים את התואר שלו; היועץ מהווה את הכתובת הברורה, העוגן הקבוע היחיד שלו", היא מסבירה. "מבחינתנו, כל סטודנט הוא עולם ומלואו, ואנחנו נמצאים שם תוך כדי ליווי צמוד לאורך כל תקופת הלימודים".

הנה חמשת הטיפים של נועה ניר-קריב לבחירת תואר אקדמי:

1. תשאלו את עצמכם מה המטרה

החלטתם לבלות את שלוש או ארבע השנים הקרובות באקדמיה. נהדר, אבל עבור מה? האם אתם מעדיפים תואר שיקנה לכם מקצוע, או שיפתח אתכם לעולמות תוכן חדשים?

ישנם תארים ראשונים מכווני מקצוע כמו עבודה סוציאלית או הנדסה, אך חשוב שתדעו שבחלק מהמקרים, כמו למשל בראיית חשבון, התואר כשלעצמו לא מאפשר לכם לעסוק במקצוע, ולפניכם עומדות משוכות נוספות כמו בחינות מקצועיות ותקופת התמחות. סטודנטים שעדיין לא יודעים במה ירצו לעסוק ובאו כדי להתנסות וללמוד, יכולים לבחור בין מגוון רחב של תארים, למשל מבין המחלקות למדעי החברה והרוח. לימודים כאלו למעשה מאפשרים לימודים כלליים שפותחים עולמות שלמים של ידע ותחומי עניין.

2. לכו בעקבות מה שמעניין אתכם (אבל תהיו פרקטיים)

אילו כתבות אתם קוראים? באילו נושאים התעניינתם בתיכון? מה חשבתם תמיד שתלמדו? אם הייתם יכולים ללמוד כל מה שמעניין אתכם בלי קשר לשיקולים כלכליים - מה הייתם לומדים? חשוב לחשוב לטווח הארוך, ולא ללמוד תואר שלא מעניין אתכם רק משיקולים כלכליים - אלא אם אתם רוצים לעסוק חיים שלמים במקצוע שלא מעניין אתכם.

מעבר לכך, החלטה על התואר הראשון עלולה לנבוע מדעות קדומות הרחוקות מהמציאות שמטעות את הסטודנטים. ניהול, למשל, נחשב כתואר מעשי. בפועל - כדי להיות מנהל טוב לא צריך בהכרח תואר כי אם יכולות אישיות וניסיון. התואר כמובן תורם אולם הוא אינו מקנה כישורים הכרחיים לניהול בפועל כמו מומחיות מקצועית ובקיאות בתחום עסקי מסויים, כריזמה או יכולת קבלת החלטות. מחשבים נחשב תואר פרקטי גם הוא, אבל אם בקושי סיימתם שלוש יחידות מתמטיקה, כנראה שתתקשו מאוד גם במהלך התואר.

סטודנטית עם לפטופ (צילום: Thinkstock)
בדקו את נושאי הקורסים השונים ונסו לקרוא כמה מאמרים | צילום: Thinkstock

במידה ויש שני תחומים שמעניינים אתכם, גם אם הם רחוקים מאוד אחד מהשני, תוכלו ללמוד תואר דו-חוגי. למעשה, יותר ויותר מעסיקים כיום מחפשים אנשים "בינתחומיים", בעלי תחומי עניין רחבים, חשיבה יצירתית ומגוון כלים מקצועיים רחב. בין אם מדובר בכלכלה ופילוסופיה, משפטים וביולוגיה או היסטוריה ומדע המדינה - תמיד כדאי לחשוב על אפשרות המשלבת מספר תחומים לכדי תואר דו חוגי.

3. אספו מידע על התואר

רוצים ללמוד משפטים כי ראיתם "האישה הטובה" והתמכרתם? רוצים ללמוד פסיכולוגיה כי אומרים לכם שאתם "טובים בלנתח אנשים?" או אולי תקשורת כי אתם מעריצים את יונית לוי? לפני שאתם בוחרים את נושא התואר, נסו להכיר כמה שיותר את עולם התוכן ואופי העיסוק, וכמובן גם את התואר עצמו. בין אם מדובר בתחקיר באינטרנט, בספרי לימוד בספריות פתוחות או בשיחות עם סטודנטים ואנשי מקצוע מהתחום - האפשרויות לגלות מידע הן רבות. חושבים שאתם רוצים ללמוד חשבונאות? תבררו איך נראה יום בחייו של רואה חשבון ומה זה אומר לבנות דוחות פיננסיים. חושבים על מדעי המוח? בדקו את נושאי הקורסים השונים ונסו לקרוא כמה מאמרים.

4. היזהרו מטרנדים

כמו באופנה, כך גם בבחירת תחומי לימוד ומקצועות יש טרנדים וגלים חולפים. רוצים ללמוד מחשבים כי כולם הולכים להייטק? רוצים ללמוד תקשורת כי כולם מדברים על מדיה דיגיטלית היום? לזהות מגמות בשוק התעסוקה זה טוב, אבל כדאי להיזהר ולא לפנות לעולם שלא מתאים לכם רק מפני שזה פופולארי. עד שתסיימו את התואר, יכול להיות שפני הדברים ישתנו.

5. התייעצו עם האנשים שקרובים אליכם

אנחנו לא אומרים לכם ללמוד רפואה כי זה החלום של אימא, או ללמוד משפטים כי סבתא תמיד רצתה שתהיו עורכי דין. אבל, תמיד כדאי לשמוע מה דעתם של אנשים שקרובים אליכם ומכירים אתכם היטב, כמו הורים, בני זוג וחברים. ייתכן והם מזהים מהצד יכולות שאתם לא רואים בעצמכם.