עולים חדשים נתקלים במהלך התאקלמותם בארץ בקשיים ואתגרים רבים, בין החששות המרכזיים איתם צריך להתמודד עולה חדש קיימת השאלה כיצד ימצאו עבודה מכובדת, במצב בו הם אינם בקיאים בתרבות הישראלית ובשפה העברית? גם טלי מרקר, שעלתה לישראל מאקוודור נתקלה באותם קשיים, אך באופן מפתיע הצליחה להתקבל למשרה מבוקשת בחברת הייטק ואף להתקדם בחברה במהרה.

בגיל צעיר מאוד התאהבה טלי בטניס, והפכה את התחביב למקצוע, כנערה זכתה בתחרויות רבות, צברה מדליות וגביעים ואף הפכה לאלופת אקוודור בטניס ודורגה במקום 15 בדרום אמריקה כולה. אך לצד העיסוק המתמיד בספורט, התפתח אצל טלי גם הרצון להגשמת קריירה עם חיבור לעולם העסקי, "בשלב מסויים, ניצבתי בצומת דרכים שבה הייתי צריכה לבחור האם להמשיך לשחק טניס באופן מקצועי, או ללכת ללמוד, לפתח קריירה ולזנוח את הספורט המקצועי" היא מספרת. "זו בחירה שהמון ספורטאים נאלצים לעשות בגיל צעיר מהסיבה שלתחזק את שניהם זה כמעט ובלתי אפשרי. " אני בחרתי בלימודים וקריירה ולכן, טסתי ללמוד בארה"ב בכוונה ברורה לפתח את עצמי. קיבלתי את התואר כמלגה מלאה בזכות הישגי בטניס, האוניברסיטה רצתה לעודד מצוינת ושמחה להציע תמיכה בספורטאים מצטיינים".

טלי מרקר, אלופת אקוודור בטניס (צילום: Louisiana Tech University)
בחירה שהמון ספורטאים נאלצים לעשות | צילום: Louisiana Tech University

במהלך לימודי התואר הראשון עבדה טלי בבנקאות השקעות בלואיזיאנה, "הרווחתי שם סכום התחלתי כ-3,000 דולר לחודש. אבל כשנגמרה לי אשרת הסטודנט נאלצתי לחזור אל אקוודור ולהשתכר שכר נמוך של כ-600 דולר בלבד לחודש."

השכר הנמוך היווה רק אחת מיני סיבות רבות בגינן רצתה טלי לעזוב את אקוודור, "בשלב יחסית מוקדם ידעתי שאני לא רוצה לחיות באקוודר כמובן שבין הסיבות לכך היו שכר נמוך מאוד ותעשיית הייטק לא מפותחת, שאינה מציעה הזדמנויות עבודה רבות. מעבר לכך, באקוודר קיימת אפליית שכר עבודה לנשים, כך שלהישאר שם לא בא בחשבון." טלי שקלה לעבור לקנדה ולעשות שם התואר השני שלה אך האפשרות הזאת ירדה מהר מהפרק – "לא הייתה לי שם משפחה, חברים וכמובן שהקור הכריע. מהר מאוד הבנתי שאני רוצה לעלות לישראל, בעיקר מכיוון שיש לי פה שורשים עמוקים; סבא וסבתא שלי עלו לכאן לאחר מלחמת העולם השניה, אבי נולד כאן והזיקה הייתה חזקה." בנוסף, מספרת טלי, הזדמנויות העבודה בארץ רבות, וגם השכר בהתאם.

להפוך את החיסרון ליתרון

לפני כשנה עלתה טלי לישראל, "אין ספק שליוו אותי חששות רבים. בגיל 23, אחרי חשיבה של שנה שלמה על המהלך, ארזתי מזוודות, קיבלתי חבילת קליטה, הרבה מאוד עזרה ממדינת ישראל ונקלטתי כאן" היא מספרת, "כשעליתי לא היה לי אפילו חבר אחד בישראל."

טלי שעלתה לבדה החלה לחפש עבודה, "הייתי צריכה לדאוג לתעסוקה ופרנסה, במדינה שאינני דוברת את שפת האם שלה. הדרך להתגבר על המכשול הייתה לחפש עבודה בחברות בינלאומיות" היא מסבירה. "התחלתי להציע את הכישורים שלי ולפנות לסטארטאפים ומותגים בינלאומיים מוכרים, כדי שהשפות ספרדית ואנגלית שאותן אני מדברת כשפות אם, יהוו לי יתרון ברור."

כמה חודשים לאחר העליה טלי כבר הגשימה את החלום הישראלי למצוא עבודה בהייטק- לאחר שהתראיינה במספר חברות היא הגיעה לחברת טכנולוגיות פרסום בינלאומית בשם Adcore, בה היא עובדת גם היום ואף קודמה לאחרונה. "החשש הכי גדול שלי, שאתקשה למצוא עבודה הפך לתקווה הכי גדולה שלי לצמיחה ופיתוח קריירה אישית, כשאני מוקפת בחברים שיצרו כור היתוך של עולים חדשים ודוברי שפות ממספר מדינות", היא מספרת, "ההתרגשות הייתה עצומה, חששתי שאאלץ להתפשר על משרות שלא תואמות את הכישורים שלי רק כדי לשרוד ולהתפרנס, בזכות מוטיבציה וכוח רצון החשש הזה התבדה."

טלי מרקר (צילום: שי הנסב, shutterstock)
מרקר וחברותיה לעבודה באירוע השקת החברה | צילום: שי הנסב, shutterstock

"האתגרים הם משמעותיים אבל הסיפוק הוא עצום"

בעקבות סיפור ההצלחה של טלי, עלה לארץ גם אחיה הצעיר שסיים בדיוק את לימודיו באוניברסיטה בהנדסת תוכנה, במטרה להשתלב גם הוא בתעשיית ההיי-טק הישראלית. "המסר שלי לעולים שקוראים על הסיפור שלי, הוא להעז", אומרת טלי, "אם תנסו גם תצליחו, האתגרים הם משמעותיים אבל הסיפוק הוא עצום."

למרות הקשיים הרבים שהיא נתקלת בהם, טלי מעידה כי היא מאושרת מההחלטה שקיבלה. "מדינת ישראל היא כמו משפחה גדולה ומחבקת, ולמעשה אפשר להגיד שמקום העבודה שלי הפך להיות המשפחה השניה. קיבלתי הרבה מאוד עזרה מהחברים ב-Adcore והעובדה שבחברה יש עשרות עובדים ממגוון מדינות ברחבי העולם תורמת מאוד", היא מספרת, "אנחנו עוזרים אחד לשניה ומסייעים בדילמות וקשיים של קליטת עליה, בסוגיות ביורוקרטיות ובכל מקום שמצריך היכרות מעמיקה עם התרבות והשפה."

טלי מספרת שגם ברמה הזוגית העליה עשתה לה רק טוב, "הכרתי בחור ישראלי מקסים. אנחנו מטיילים ביחד ברחבי ארץ ישראל, אני מתחברת כך לתרבות ולחברה הישראלית, זה מאוד חשוב לי." 

לאחרונה קודמה טלי למשרת Senior digital advertising manager, לאחר שנה בלבד בתפקיד, לאור ביצועים מרשימים. כיום היא מתגוררת בהרצליה ונהנית מאוד מהמשפחה שעלתה יחד איתה ומהחברים הרבים שרכשה באמצעות העבודה בחברה.