רחוב סומסום - מר סופר (צילום: האתר הרשמי)
חושבים שאני מפחיד? חכו שתראו את קיפי | צילום: האתר הרשמי
1. בנו לכם דמות.

המציאו דמות שתסמל עבורכם את הקול הפנימי של הפחד. זה יכול להיות מישהו שהכרתם פעם, שכן מלמעלה, נהג האוטובוס שנסעתם בו אתמול, קיפי מרחוב סומסום, הקוסם מארץ עוץ או האריה שאהב תות – בקיצור, כל אחד. מעכשיו, בכל פעם שתשמעו את הקול הפנימי הזה של החשש, תברכו אותו: "שלום לך אריה פחדן, אני רואה שבאת לבקר אותי שוב".

למה זה עובד? כי יצירת דמות עוזרת לנו להפריד בין האני האמיתי שלנו לבין החלק המפחד, ומאפשרת לנו להביט מהצד בפחד ולשלוט בו טוב יותר.

2. עקבו אחרי הפחד.

דרכו של הפחד שהוא מחזיק בנו כמו בני ערובה, ומאיים עלינו שאם נעשה פעולה מסוימת יקרה אסון גדול. הפתרון: לדמיין את התוצאות של האסון ואת ההתמודדות שלכם איתו, ולנסות להעריך עד כמה זה באמת יהיה בעייתי אם כל החששות יתממשו. התהליך הזה ידרוש מכם להתעמת הרבה פעמים עם השאלה "אז מה?". אם, לדוגמה, אתם מפחדים שהבקשה שלכם להעלאה בשכר תידחה, עליכם לשאול את עצמכם "אז יגידו לי לא, אז מה?". התשובה לזה בטח תהיה "אני בטוח אתאכזב... וזה יגרום לי לתהות אולי כדאי לי להחליף עבודה, כי פה לא מעריכים אותי מספיק. אני מניח שזה לא יהיה סוף העולם". ו... הנה נטרלתם חלק עצום מהפחד.

זה יכול לקחת יותר משלב אחד. התשובה של עצמכם לשאלה "אז מה אם הבוס יסרב לי" יכולה גם להיות "אני ארגיש נורא, וכל פעם שאני אעבור לידו אני אהיה נבוך בטירוף". גם במקרה הזה – תמשיכו ותשאלו את עצמכם "אז מה?". "אז אני אהיה נבוך ויהיה לי קצת מוזר, ואז מה?". וככה המשיכו לעקוב אחרי הפחד עד סוף המשחק. כשתנסו לפרק את הפחד לגורמים, פתאום תגלו שההיגיון והיכולת להכניס דברים לפרספקטיבה מרגיעים אצלכם חלק גדול מהחששות.

שפת גוף (וידאו WMV: mako)
או.קיי, הוא יגיד לי לא, ומה אז? | וידאו WMV: mako

3. שאלו את עצמכם, "האם זה אמיתי?"

לא משנה מה הקול הקטן של הפחד אומר לכם, זה כנראה לא נכון. החלק המפוחד שבנו הוא לא רציונלי, ולרוב מגונן עלינו יתר על המידה. הוא יגרום לכם לחשוב שאף אחד לא יאהב את הרעיון שתציעו, שהמעבר לעיר אחרת יהרוס לילדים שלכם את החיים או שאם תעברו מקום עבודה החיים שלכם יהיו גיהינום. כשאתם מקשיבים למחשבות האלה, תשאלו את עצמכם: "האם הקול הזה דובר אמת?", או "האם אני בטוח במאת האחוזים שהקול הפנימי הזה צודק?". התשובה ברוב המקרים תהיה פשוט לא.

4. התחברו לאהבה.

לא בטוח שאתם יודעים את זה, אבל המציאות היא שאנחנו לא יכולים לפחד ולאהוב בו זמנית. מבחינה תודעתית, מדובר בשני מצבים שפשוט לא יכולים להתקיים ביחד. כשאתם מרגישים תקועים בתוך הפחד, נסו להתחבר מחדש לתחושה של האהבה. התחושה הזו תיקח אתכם למקום רך, מגונן ומחבק, שבו אין לפחד מקום. הקשיבו לשיר שעושה לכם טוב, לכו למקום שכיף לכם בו, התמקדו בתמונה של אהוב לבכם או אפילו התחברו אל הטבע – כל אלה דרכים נפלאות להשתחרר מהפחד.

יש הרבה אנשים שמדיטציה קצרה, שבה פשוט נושמים פנימה והחוצה, או אפילו חזרה על תפילה, פסוק או משפט, מחברים אותם מחדש למקום של האהבה. דרך נוספת היא לתת מתנה, תרומה או אפילו מחמאה לאדם אחר. תדעו שזה הצליח כשתרגישו שתחושת הרמוניה, נחמה ורכות חוזרת אליכם.

לא יודעים מהו הדבר שמחבר אתכם לאהבה? המשיכו לנסות, עד שתמצאו.

שתי חיפושיות עושות אהבה (צילום: istockphoto)
צאו לטבע, ותתחברו לאהבה | צילום: istockphoto

5. התיידדו עם הפחד.

השיטה הזו מיועדת למצבים קשים במיוחד, שבהם השיטות האחרות לא עובדות מספיק טוב והפחד מסרב להיעלם. העצה שלנו: תנו לפחד להיות לכם לחבר. תנו להיות שם, אבל אל תיתנו לו לשלוט; הרשו לו להישאר אתכם, אבל אל תיתנו לו להוביל אתכם או לשנות לכם את המסלול. נכון, זה לא פשוט, וזה דורש מיומנות והיכרות טובה עם עצמכם, אבל זה אפשרי.

מכירים את זה שאתם נוסעים בכביש מהיר, ובנתיב לידכם נהג מעצבן במיוחד, דבוק אליכם כל הזמן, עם יד על החלון וסיגריה בפה? הוא לא באמת מונע מכם לפנות או לעבור מסלול, אבל הוא תקוע שם וזה מציק. אתם יודעים שהנסיעה הייתה הרבה יותר כיפית אם הוא לא היה שם – אבל אתם חייבים לזכור שבלי קשר אליו אתם בדרך ליעד שלכם, וזה מה שחשוב. אותו הדבר הפחד. למדו ללכת איתו לצדכם. כן, הוא פולשני ומציק, אבל הוא לא חוסם את התנועה ולא באמת מונע מכם להמשיך. ואם הוא ממש מציק? צפצפו לו.

>> איך אתם במיטה? ציירו ותדעו