לצד כל רגעי השמחה והאושר הרבים, החיים מלווים גם באבל ואובדן. אנחנו יודעים שמי שמאבד מישהו אהוב צריך להתמודד עם שברון לב בלתי נסבל - אבל אנחנו גם מאמינים שיש דרך להבריא ולהתחזק, גם אם היא ארוכה וקשה. את הכאב לא תוכלו להעלים, אבל בהחלט תוכלו להחזיר לעצמכם, לאט לאט, את החיים שהיו לכם.

אישה בבית קברות (צילום: photosbyash, Istock)
בכו כשאתם צריכים לבכות, צחקו כשעולה בכם זיכרון מתוק | צילום: photosbyash, Istock

שמרו על הלב

היו סבלניים
כשאנחנו מאבדים מישהו אהוב, נראה כאילו הצער משתלט עלינו לחלוטין. הדרך להחלמה מלאה היא קשה, ואין חוקים ברורים בעניין. רוב הזמן תתקשו להאמין שאי פעם תרגישו טוב שוב, כשהשעות הקשות הן לרוב מוקדם בבוקר ומאוחר בערב. אבל החדשות הטובות הן שמתישהו תוכלו למצוא לעצמכם מקום של שקט, שלווה ואפילו אושר.

תנו ללב לנוח
אובדן של אדם אהוב הוא חוויה קשה מנשוא, והיא מצליחה לעטוף את כל הקיום שלנו. לכן, נסו לתת לעצמכם רגעים של הקלה והסחת דעת, בהם אתם עושים משהו שאתם אוהבים - אפילו צוחקים. צפו בסרט, צאו לפיקניק, האזינו למוזיקה. כשאתם מרגישים מוכנים, חיזרו לעבוד. יש ערך מרפא לחוויות חדשות דווקא כשאתם פגיעים, כיוון שהן יכולות להסיח את דעתכם ולעזור לכם להתרכז במשהו חוץ מהכאב. הן לא יפסיקו את הכאב, אבל הן כן יתנו ללב שלכם מנוחה, ולכם תחושה של שלווה באמצע הסערה.

אל תהיו קשים עם עצמכם
מי שמאבד אדם אהוב, עשוי להרגיש שהוא משתגע, כמו על רכבת הרים רגשית. תנו לרגשות שלכם להשתולל - בכו כשאתם צריכים לבכות, צחקו כשעולה בכם זיכרון מתוק. הקשיבו לגוף שלכם, תנו לרגשות לקחת אתכם לאן שצריך, ואפשרו לעצמכם הרבה זמן ומרחב.

כבדו את הזיכרון
חלק חשוב מתהליך האבל הוא להיזכר בדברים שהיו חשובים לאדם שהלך מכם. תוכלו לקיים אירוע מיוחד שבו תעסקו בזיכרונות אלה, אולי אפילו לציין אותם מדי שנה באזכרה, להקים חדר זיכרון, לייסד פעילות התנדבותית, להקים קרן לזכרו ועוד.

אל תתביישו לבקש עזרה

שתפו אנשים בצרכים שלכם
כשאנשים מתמודדים עם אבל של אחרים, הם מלאי רצון טוב, אבל לא תמיד יודעים מה לעשות ואיך להתנהג. לכן, תנו לאנשים שסביבכם לדעת מה אתם צריכים. אם אתם רוצים לראות אנשים, תנו לאורחים להגיע; אם לא, תלו על הדלת פתק שמבקש מהם לחזור בפעם אחרת. אם אתם זקוקים למגע - בקשו אותו, ואם אתם צריכים מרחב, קחו אותו לעצמכם. יתכן שהרצונות והצרכים שלכם ישתנו כל יום ואולי אפילו כל שעה - אבל זה חלק מהתהליך.

היעזרו במישהו
מצאו מישהו שיוכל לתמוך בכם. אדם זה יוכל לדאוג לכם למקום בטוח, שבו תוכלו להתאבל בלי להיתקל בדרישות או ציפיות. הוא יוכל לעזור לכם להחליט איך להתקדם בתהליך ההתאוששות שלכם. אפשר להיעזר במטפל שילווה אתכם בתהליך האבל וההתאוששות, ויעזור לכם להבין שהרגשות והמחשבות שלכם נורמליות לחלוטין - ושאתם הולכים לשרוד. אפשר גם להשתמש בכדורי שינה כדי להירדם או תרופות הרגעה שימנעו מהאבל להפוך לדיכאון - אבל הישמעו להוראות הרופא והיצרן.

הזיזו את הגוף
פעילות גופנית היא חלק חשוב מתהליך הריפוי, וכדאי להתחיל בה (או לחזור אליה) כמה שיותר מוקדם - אפילו אם מדובר רק בהליכה יומית בשכונה. כשהאבל כלוא בתוך הגוף, הוא עלול להזיק לו, והישארות בבית הסגור רק מגבירה את הדיכאון. לעומת זאת, פעילות גופנית ממריצה את הגוף והנפש, ולהימצאות באוויר הפתוח יש תפקיד חשוב בהחזרת הנפש למסלול.

התייעצו בספרים
יש בשוק הרבה ספרים שעוסקים באבל והתמודדות מזווית שונות. מחלקם תוכלו ללמוד איך אחרים התמודדו עם מקרים דומים לשלכם - אולי תקבלו נחמה או השראה ממי שיודע איך אתם מרגישים. ספרים אחרים באים ממקום פסיכולוגי יותר, ויכולים לתת לכם טיפים פרקטיים להתמודדות. אל תדאגו, בדרך כלל לא צריך לקרוא את כל הספר בשביל לקבל כמה רעיונות טובים.

>> האם ביהדות יש חיים אחרי המוות?