אישה עם לפטופ (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
עוד אחת שעפה על עצמה | צילום: Jacob Wackerhausen, Istock

אח, כמה קל להיראות מגניב בפייסבוק. הרשת החברתית נותנת לחברים בה דרכים קלות להציג תדמית נוצצת - סטטוסים שמחים, תמונות מחויכות וכמובן חוות משגשגות. אבל מה לעשות, לפעמים התדמית לא תואמת את המציאות - ויש מי שלמד את הטריק. החוקרת הקנדית סוריה מדידזה (Soraya Mehdizadeh) מצאה דרך לחזות את רמת הנרקיסיזם והביטחון העצמי של הגולשים, לפי הפעילות שלהם בפייסבוק.

מחקרה של מדיזדה פורסם השבוע במגזין Scientific American. מדיזדה קיבלה גישה לחשבונות הפייסבוק של מאה סטודנטים, ועקבה אחרי פעילויות כמו שיתוף בתמונות, כתיבת פוסטים על הקיר (wall) ועדכוני סטטוס. היא גם בדקה באיזו תדירות המשתמשים התחברו לפייסבוק, ולמשך כמה זמן הם נשארו מחוברים בכל פעם. לצד המעקב הווירטואלי, כל גולש נדרש לענות על שני שאלונים פסיכולוגיים סטנדרטיים, שמאבחנים אישיות נרקיסיסטית ואת רמת הביטחון העצמי.

אז מה גילינו? מדיזדה מצאה שלנרקיסיסטים ובעלי ביטחון עצמי נמוך היו סיכויים גבוהים יותר לבלות יותר משעה ביום מול הקיר של פייסבוק. כמו כן, הם היו מועדים יותר להעלות תמונות מחמיאות של עצמם - למשל תמונות בהן הם עושים פוזה למצלמה, או תמונות שעובדו בפוטושופ. נרקיסיסטים גם נטו יותר להציג את עצמם לראווה באמצעות עדכוני סטטוס (כמו "אני כל כך זוהר שאני מדמם נצנצים") ופעולות על הקיר (פרסום לינקים שקשורים לעצמם כמו "הסלבריטאים שדומים לי").

האם פייסבוק הופך אותנו לנרקיסיסטים?

ביטחון עצמי ונרקיסיזם משפיעים זה על זה, אבל לא תמיד הולכים יד ביד. נרקיסיסטים מתאפיינים בשיגעון גדלות וצורך בהערצה מצד אחד, וחוסר אמפתיה לאחרים מצד שני. פסיכולוגים רבים מאמינים שנרקיסיסטים פוחדים להרגיש חסרי ערך, ולכן מנפחים באופן לא מודע את תחושת החשיבות העצמית שלהם כמנגנון הגנה. עד כה לא נערך מספיק מחקר אמפירי כדי לאשש את הטענה הזו, אבל נראה שהמחקר של מדיזדה תומך בה. בגלל שנרקיסיסטים מתקשים לקיים מערכות יחסים אינטימיות או ארוכות טווח, מדיזדה חושבת שהם עשויים להימשך יותר לעולם של חברים וירטואליים ותקשורת מרוחקת.

ולמרות שנראה שנרקיסיסטים משתמשים בפייסבוק כדי לתדלק את האגו המנופח שלהם, מדיזדה ממהרת להרגיע שזה לא עובד הפוך - שימוש מופרז בפייסבוק לא יכול להפוך אנשים רגילים לנרקיסיסטים. היא גם מדגישה שרשתות חברתיות יכולות להוות השפעה חיובית עבור אנשים שסובלים מביטחון עצמי נמוך או דיכאון. "אנשים עם ביטחון עצמי נמוך מועדים יותר להשתמש בפייסבוק", היא אומרת. "לכן צריך לשאול אם פייסבוק עוזר להעלות את הביטחון העצמי על ידי כך שהוא מאפשר לאנשים האלה לדבר זה עם זה ולעזור זה לזה. אני לא חושבת שזה בהכרח דבר רע שאנשים עם ביטחון עצמי נמוך משתמשים בפייסבוק".

ובכן, אם תכננתם לעדכן את הסטטוס היום ולכתוב שאתם מ-ה-מ-מ-י-ם, או סתם להעלות תמונה בה אתם מנשקים את המצלמה, תחשבו פעמיים - או לפחות תקוו שהחברים שלכם בפייסבוק לא קראו עדיין את המחקר הזה.

>> כואבת לכם היד מרוב שימוש במחשב? כך תרפו אותה