פענוח חלומות הוא אחד התחומים המרתקים והקסומים ביותר, ומזה אלפי שנים מאמינים רבים כי בחלומות יש הצצה לתוך נבכי נפש האדם ואולי אף לגורלו. אולם בעולם הרפואה, מזה זמן מה כבר לא מתייחסים אל התחום בצורה זו, אלא בצורה הרבה יותר פרקטית. כעת חלה התעוררות בנושא ורופאים רבים מאמינים כי החלומות יכולים להעניק מידע חשוב ורב על בריאותו של החולם, ולפעמים לספק סימני אזהרה קליניים שנים לפני שבעיה עולה אל השטח. המומחים כיום לא מתייחסים רק לתוכן החלומות אלא גם לתדירותם ולמדדים נוספים. הנה מספר דברים רפואיים שאתם עשויים ללמוד על הגוף מתוך החלומות.

בחורה מחייכת מתוך שינה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לחלום ספציפי אין רק גורם פסיכולוגי אלא גם פיזיולוגי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סיוטים

סיבות אפשריות: תרופות נגד לחץ דם גבוה, מחלות לב, מיגרנות או מחסור בשעות שינה.

"תרופות הנוגדות לחץ דם גבוה ידועות כגורם לחלומות מפחידים", מסביר פרופסור ג'ים הורן, מומחה לשינה מאוניברסיטת לוברו הבריטית. "מדובר בסוג התרופה הנפוץ ביותר מגיל מסויים ומעלה, שתפקידו להרחיב את כלי הדם. כתופעת לוואי, תרופה זו משנה את האיזון של חלק מהכימיקלים במוח, מה שיוצר יותר סיוטים".

מחקר הולנדי בו השתתפו למעלה מ-6,000 איש ופורסם בכתב העת ההולנדי לרפואה מצא שהסובלים מקצב לב לא סדיר גם הם סובלים מיותר סיוטים בליל, פי שלושה למעשה, ואצל אנשים הסובלים מתעוקת חזה יופיעו הסיוטים פי שבעה. יש הקושרים זאת לבעיות נשימה המופיעות אצל אנשים עם לב לא תקין, דבר שמוריד את רמות החמצן במח.

סיוטים יכולים גם לנבא מיגרנה מתקרבת, ומחקר אחד מצא שמיגרנות רבות מגיעות מיד לאחר חלומות בהם מתבטא זעם או אגרסיות. יש הטוענים שהחלומות מגיעים לרוב בגלל מחסור בשינה. "מעט מדי שינה יכולה לגרום למצב בשם 'שיתוק שינה'", מסביר ד"ר ניקולס אוסקרופט, מומחה לשינה מאוניברסיטת קיימברידג'. "זהו מצב שקיים אצל אחד מעשרים איש המשתק את האדם הישן למספר רגעים, בעקבות 'תקלה' במערכת ששולטת בשרירים. כשזה קורה בעת חלימה, יש תחושה מעיקה של חוסר אונים, ולפעמים החולמים מעידים גם על תחושה שמישהו נמצא איתם בחדר. המזל הוא שזה קורה רק לדקות ספורות, אבל חלום אחד כזה יכול להותיר אדם מבוהל מאוד".

ריבוי חלומות

סיבות אפשריות: קור או חום בלילה, הורמונים, כאב כרוני, הפסקת נטילת כדורים נוגדי דיכאון.

"חימום יתר או התקררות בלילה יכולים שניהם להשפיע על תדירות החלומות", מסביר פרופסור הורן. "ככל שהשינה יותר מופרעת, הסיכוי להתעורר במהלך חלום גדול יותר, והמשמעות היא שיישאר זיכרון של החלום. במקרה כזה אין באמת ריבוי של חלומות אלא של זכירת חלומות". המומחים ממליצים על טמפרטורה של 18 מעלות בחדר השינה.

מאותה הסיבה, הורמונים לא יציבים של נשים יכולים לגרום להתעוררויות מרובות. "נשים רבות מספרות על ריבוי חלומות בתקופת המחזור החודשי", אומר הורן, "וגם כאבים הקשורים למחזור, ועוד סיבות להפרעת שינה כמו אינסומניה וכאב אחר. כל אלה יגרמו לחולמים לזכור יותר חלומות כי יתעוררו יותר פעמים במהלך הלילה".

"גם כמה לילות רצופים של שינה בלתי מספקת יובילו ללילות של חלומות רבים", מוסיף ד"ר אוסקרופט. "שינה קצרה משש שעות תמנע מהמח את האפשרות לשנת חלום טובה, מה שיגרום לו לפצות על כך. בלילה הראשון של מנוחה מספקת יהיו מחזורי חלימה ארוכים יותר. תופעה זו מתרחשת גם כאשר מפסיקים ליטול כדורים נוגדי דיכאון, שבזמן פעולתם מפחיתים את כמות שנת ה-REM המוקדשת לחלימה, והתופעה מכונה REM ריבאונד".

חלומות בנושא תקיפה

סיבות אפשריות: אלצהיימר או פרקינסון.

"חלומות מלחיצים שבהם החולם בורח ממישהו, או מותקף, עשויים להוות סימן שהאדם סובל ממחלת עצבים או מח", אומר ד"ר אוסקרופט. "אנשים שחולמים הרבה על נפילות ובריחות קשות עשויים לסבול ממצב שנקרא 'הפרעות התנהגות בשנת REM', תסמונת זו מיוחסת לנזק בחלק המח האחראי ל'בטיחות' החלומות שלנו. במצב כזה יופיעו חלומות מאוד אלימים ומטרידים, שהחולם עשוי להפעיל בהם את גופו הישן בפראות, ואף לפצוע את בן הזוג. מדובר באחד הסימנים החזקים לצפיית אלצהיימר, שיכולים להופיע גם עשור לפני שתתבטא המחלה באובדן זיכרון".

זוג ישן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זוכרים את החלום? אולי זה בגלל שיש לכם חום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חלומות שמעירים את החולם בשלב מוקדם של הלילה

סיבות אפשריות: אוכל שומני, משקל עודף, מתח או דיכאון.

"ארוחות דשנות ושומניות יושבות בקיבה זמן רב יותר", מסביר פרופסור הורן. "זה מפעיל לחץ על השסתום שבין הקיבה לבית הבליעה, ויכול לגרום לחומצות עיכול לעלות ולייצר צרבת. תחושות אלה יכולות להפריע את השינה ולהעיר את החולם בשלב החלימה הראשון, ועל כן הוא יזכור יותר חלומות. מצב זה קורה הרבה באנשים כבדי משקל גם מבלי שיאכלו ארוחות גדולות או שמנוניות מגדר הרגיל. אלה הסובלים מדיכאון או מתח נפשי גדול גם הם נוטים להתעורר בשלבים מוקדמים של הלילה, אך הרפואה עוד לא יודעת לתת לכך סיבה".

חלומות הזויים וזכירים

סיבות אפשריות: אלכוהול, דלקות, כדורים נגד מלריה, הפסקת הווסת.

"ליל שתייה יכול לייצר חלומות משונים שיעירו את החולם", אומר פרופסור הורן. "ההשפעה של האלכוהול מתנדפת רק לקראת הבוקר, מה שיוצר שינויים כימיים במח בעת השינה ויכול ליצור חלומות שונים מבדרך כלל".

"גם מחלות חום יכולות להביא אדם למצב של שינה טרופה, בה הוא חצי ער וחצי ישן, מה שיוצר פעמים רבות חלומות הזויים", מוסיף ד"ר פטריק מקנמרה, נוירולוג מאוניברסיטת בוסטון. "כאשר הגוף נמצא תחת התקפה של מחלה, המערכת החיסונית זקוקה לכל כוחה על מנת להילחם. שינה עוזרת בכך, ובעיקר שינה עמוקה ללא חלומות. הדלקת בגוף תייצר תגובה של שינה מהסוג הזה, ותדחה את הגעת שנת ה-REM של החלומות, וכאשר שנת החלום מגיעה מאוחר, יש יותר סיכוי להתעורר בתוכה, או חצי-להתעורר בתוכה. גם התרופות מביאות לשינה חצי הכרתית כזו.

בחורה מפוחדת במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
התעוררת מסיוט? כנראה שאת סובלת ממיגרנות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
"תרופה נגד מלריה בשם 'מפלוקין' ידועה כגורמת לחלומות צבעוניים, נפתלים ומדהימים במיוחד, מלאים בדמויות משונות ומפלצות. ההסבר הוא שהתרופה משנה את רמות הכימיקל אצטילכולין במח, כימיקל שיש לו תפקיד בשליטה על החלומות. נשים רבות מדווחות על חלומות פרועים כאלה בתקופת המעבר לגיל הבלות, ואנו מייחסים זאת לרמות משתנות של הורמונים במח".

חלומות מיניים

סיבות אפשריות: יצירתיות מוגברת.

"חלומות מיניים מופיעים לא פעם אצל כל בני האדם, אך נוטים להתרבות באנשים מעל גיל שישים", אומר הפסיכולוג איאן וולאס. "למרבה ההפתעה איננו נוהגים כלל לשייך אותם לשום דבר מיני אלא לחבר אותם לרמות גדלות של יצירתיות. אנשים נוטים למצוא תחביבים חדשים בגילאי הפרישה והפנסיה, ויוצאת מהם יצירתיות חבויה. חלומות אלה מופיעים כתופעת לוואי לפרץ היצירתיות".

>> שכחתי ללבוש חזייה בחלום: מה זה אומר?