העולם הזה הוא דבר מורכב, ואנחנו בני האדם לא פחות מורכבים. על פי היהדות, האדם הוא נזר הבריאה, והכל נברא עבורו: השמש, הירח, הכוכבים, הים, החיות, החמצן וכן הלאה. למה אלוקים שקד על בריאה כל כך מורכבת? מה יוצא לו מזה? למה בעצם הוא צריך אותנו?

יד מחזיקה בגלובוס העולם (shutterstock) (צילום: חדשות 2)
במקום לתת לנו להתפנק, ברא לנו עולם | צילום: חדשות 2

"זה לא שהוא צריך אותנו", פותח הרב יפתח סופר. "הנשמה הייתה קיימת לפני בריאת העולם, ונהנתה מזיו השכינה בחסד. עם זאת, הנשמה הרגישה לא נוח במצב הזה. המקובל חיים ויטל כתב שמדובר ב'נהמה דכיסופא' - כלומר לחם של בושה. נמשיל זאת לאדם הולך להתארח בבית של אחרים. נותנים לו אוכל משובח, מיטה חמה ואת שאר צרכיו בחינם לאורך תקופה ממושכת. לא נעים לו. הוא היה מעדיף לעבוד בשביל האוכל מאשר לקבל אותו בחינם ובבושת פנים. באופן דומה, הקב"ה רצה שנשמת האדם תקבל שכר בזכות ולא בחסד, לכן הוא ברא את האדם בתוך גוף, והציב לו חיים של ניסיונות, כשברקע ישנו יצר הרע".

ובכל זאת, מה יוצא לקב"ה מכל זה?
"הוא עושה את זה בשבילנו. אבא שאוהב את הבן שלו לא רוצה לתת לילד הגדול שלו כסף בלי סוף. אז הוא מבקש ממנו לעשות מספר מטלות, ותמורתם לקבל שכר. ברור שהוא לא באמת צריך שהבן יעשה את כל אותן מטלות, אבל הוא נותן לו את העבודה הזו כמערכת של מצוות".

עושה לנו טוב

הרב ישעיה וינד מסביר שרצון הקב"ה היה שדווקא אנשים בשר ודם, עם זכות בחירה וקשיים הנובעים מהחיים בעולם החומר, יתגברו על הניסיונות שהוא הציב בפניהם, ואף יחפשו את האמת ויגלו את מציאותו בעולם. "המילה עולם - מלשון העלם", אומר הרב וינד. "הקב"ה נעלם ומסתתר בתוך הבריאה. עובדה שיש אנשים שחיים בעולם ולא רואים אותו. מאידך יש אנשים שדבוקים בו כל כך, ולא מבינים איך יכול להיות שאדם יחווה ניסים, יראה את הטבע במלוא מורכבותו וכו', ועדיין יחשוב שהכל נעשה מאליו. העבודה שלנו היא לגלות אותו בתוך ההעלם, בתוך הנעלם, ולמצוא אותו בפנים".

אבל למה זה טוב?
"הקב"ה הוריד אותנו לעולם של התמודדות והתנסויות. כך אנו מגיעים למעלה בסוף חיינו עם תיק של מצוות או כישלונות, ומקבלים את השכר הראוי לנו".

אבל למה בכלל היה צריך את החשבון הזה מלכתחילה? למה הקב"ה ברא את הנשמות?
"אנחנו אומרים כל בוקר 'אדון עולם אשר מלך בטרם כל יציר נברא'. כלומר, הוא תמיד מלך, מאז ומתמיד. אבל לכל מלך יש נתינים. לכן, רק אחרי שהוא ברא את כל העולם ואת בני האדם, הוא היה מלך ממש".

ומה התועלת שלו מזה?
"זה לא שיש לו תועלת כפי שאנחנו תופסים את זה. הקב"ה הוא טוב ומיטיב. קשה להיכנס לתכונות של בורא עולם, אבל אפשר להמשיל את זה למישהו שיש לו דחף עצום לעזור לכולם. לכן הוא ברא לנו עולם, ונתן לנו חוקים מה לעשות ומה לא לעשות, על מנת שלא נקלקל את עצמנו ואת העולם. יש כמובן סיבות נוספות שלא נבין עד שנגיע לעולם האמת".

>> לתשובת השבוע שעבר: למה מברכים על המזון?
לכל תשובות השבוע הקודמות