חרדיות, אוהבות אינטרנט? (צילום: עיבוד גרפי (חדשות 2))
אישה. התורה עושה לה אובג'קשן | צילום: עיבוד גרפי (חדשות 2)

לא קל להיות אישה יהודיה. ההלכה קובעת שנשים לא יכולות להעיד בבית הדין, נאמר עליהן "נשים דעתן קלה", ועוד לא דיברנו על המחזור החודשי שעל פי היהדות גורם לאישה לטומאה רוחנית. אבל כשמביטים רגע לעומק ותוהים על קנקנם של הדברים, צצה ועולה השאלה - האם התורה באמת מפלה את הנשים או שמא בדיוק להפך?

"קודם כל, עלינו להגדיר שלהיות שונה זה לא אומר להיות נחות", אומר הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות. "הגישה היהודית אומרת שהגבר והאישה שונים זה מזו כשכל אחד מושלם לכשעצמו. פעם באחת ההרצאות שלי קמה מישהי וטענה שאישה וגבר לא שונים - אמנם יש להם גוף שונה, אבל הנפש של האישה גברית לחלוטין. אמרתי לה שהיא אולי רוצה להגן על האישה אבל היא בעצם מבזה אותה, כי מה היא אומרת? שהאישה בפני עצמה היא לא בסדר, ורק כשמשווים אותה לגבר היא בסדר. למעשה, היא לא צריכה להיות גבר כדי להיות מושלמת, היא מושלמת גם כאישה".

ממה בעצם נובע השוני?
"הקב"ה יצר את הזכר והנקבה כדי שכל אחד מהם יהיה עם כישורים שמתאימים לתפקידים שלו. כך לדוגמה הגבר כשיר יותר להרים משאות כבדים או להילחם, ולאישה יש יותר כישורים שמתאימים לענייני הבית, לטיפול בילדים, לחינוך וכו'. לכן היא גם יותר נעימה ויותר עדינה. אלה שני תפקידים יקרים וחשובים, מבלי לומר שהאחד יותר חשוב מהשני. רק שאנחנו חיים בעידן שבו מי שהוא עז ותוקפני נחשב חשוב יותר, וזה מה שמבלבל. חשוב להדגיש שהאישה יכול לבצע את התפקידים של האיש, והאיש יכול לעשות את התפקידים של האישה. עד מידה מסוימת כמובן, כיוון שכל אחד כשיר ומומחה יותר בתחומו. בספורט, למשל, לא יערכו תחרות בין נשים לגברים בטענה של שוויון זכויות, כי מבינים שיש הבדל פיזי. כשיוצאים מנקודת ההנחה הזו הכל מובן מאליו".

אם כך, למה אישה לא יכולה למשל לתת עדות בבית דין, לפי ההלכה?
"התורה אמרה לאישה שלא תעיד בבית דין, בניגוד לגבר שחייב להעיד, דווקא כדי לשמר את נועם העדינות שלה. מי שהיה בבית משפט וראה שעד מעיד לרעתו של מישהו כשננעצים בו מבטים ולפעמים נאמרים כלפיו ביטויי זעם - זה לא מצב נעים, אז התורה בעצם אומרת לאישה 'את פטורה מהאווירה המלחיצה'. אבל מעבר לזה, אישה אינה יכולה להעיד בבית דין לא מכיוון שהתורה לא מאמינה לה. רואים למשל שעל משפט של עשרה שקלים שפלוני לווה מפלוני לא החזיר, לא יקבלו אותה לעדות, אבל בדברים הרבה יותר חשובים, כמו שאלה בנוגע לכשרות של בשר - היא נאמנת בעדות. גם בטהרת המשפחה - אם היא אומרת לבעלה שהיא טבלה - היא נאמנת לחלוטין".

אשה ג'ינג'ית מחזיקה את התינוק שלה בפרצוף עצוב (צילום: Anne Clark, Istock)
בעצב תלדי בנים | צילום: Anne Clark, Istock
ומה אם האישה בכל זאת רוצה להעיד ומוותרת על הפטור?
"זה כמו שראש הממשלה יאמר שהוא רוצה לטייל ברחובות עזה כדי להרגיש את רחשי לב האנשים שם - המאבטחים שלו לא יתנו לו למרות שהוא ראש הממשלה. לכן גם אם האישה אומרת 'אני מוכנה לשאת את העול הנפשי הכבד הזה', התורה אומרת לה 'אני שומרת עליך - את לא הולכת'".

מה לגבי אמרת חז"ל "נשים - דעתן קלה"?
"חז"ל לא התכוונו חלילה שהנשים פגומות מבחינת המשכל. המשמעות היא שדבר קל שאינו כבד - ניתן להזיז אותו. במילים אחרות, חז"ל אמרו שנשים לא עקשניות כמו הגברים. כמובן שלעקשנות יש חסרונות ויתרונות, וגם לגמישות יש חסרונות ויתרונות וחשוב שכל אחד יידע את התכונות שלו. שוב, אין כאן פגיעה בהערכת המשכל, צריכים להבין את השפה. חז"ל אמרו גם שמתוך עשרה קבין של דיבור שירדו לעולם - תשעה נטלו נשים, וכמובן שאין כאן זלזול באישה בכך שהיא מדברת יותר. יש אמנם מחקרים על כך שנשים מדברות יותר, אבל חז"ל לא התכוונו ללעוג לאישה אלא לומר שמכיוון שהנשים נמצאות יותר עם הילדים, וחינוך מצריך בעיקר דיבור, האישה קיבלה את הכישרון הזה יותר מהגבר. יש כאן גם מסר לבעל: אם אשתך מדברת באריכות - אל תרגיש קוצר רוח. תטה אוזן, תקשיב, תבין שהיא קיבלה את התכונה הזו לטובת הילדים שלך ואתה לא יכול לדון אותה לפי מה שאתה".

רבים גם תוהים מדוע הגברים מברכים "שלא עשני אישה" בברכות השחר
"נשמת האישה גבוהה יותר מזו של הגבר ולכן, אגב, נשים מגיעות כבר בגיל 12 לגיל מצוות. בגלל שנשמת האישה מתוקנת יותר, היא חייבת בפחות מצוות מאשר הגבר וככל שלגבר ניתנו יותר מצוות - הוא מברך על כך שנברא גבר ולא אישה".

בנושא הטומאה והטהרה, הרב כהן מסביר שהאיסור הרי חל גם על האישה וגם על הגבר, כך שאין כאן אפליה לרעה. "לא אומרים לה 'את לא בסדר', אלא שניהם אסורים במגע זה בזה באותם ימים. בכלל, כל המושג נידה ביהדות הוא לא חיסרון ואין כאן מחלה מסוימת, אלא גילוי יסוד טבע - הקב"ה גילה שמצב הנידה הוא בעצם איבוד פוטנציאל של חיים. רפידה של הרחם הייתה אמורה לקבל עובר, וכאשר אין הפריה של הביצית - כל זה יוצא החוצה. מבחינה רוחנית, התורה גילתה לנו שכאשר יש קשר בין גבר לאישה בימים האלה, אזי במקום קשר רוחני והשפעות הדדיות חיוביות - זה דווקא גורם לקצר, גם לגבר וגם לאישה. ברגע שהאישה טובלת במקווה - המצב חוזר לקדמותו. אגב, המחזור נוצר רק אחרי חטא אדם וחווה והקללה 'בעצב תלדי בנים' – ושניהם אשמים בו. במקור האישה הייתה צריכה ללדת ללא כאבים. אבל כל המחזור והייסורים נבעו מאותו חטא".

האם תאורה אוטומטית היא חילול שבת? זוג חרדים בלונדון תובע את בעלי דירתם

חתונה בגיל 19? משפחה? תושבי השכונה הדתית נחלאות מוכיחים אחרת