אם יש מצווה אחת ביהדות ששרדה את כל תהפוכות הזמן, הרי שזוהי ברית המילה. היום חלק גדול מהיהודים לא שומר שבת, חלק קטן יותר לא מקפיד על כשרות בפסח, וחלק קטן הרבה יותר לא צם ביום כיפור. אבל בודדים הם אלה שלא עושים ברית מילה, וזה למרות שמדובר במצווה לא פשוטה. בכל זאת, לערוך ניתוח קטן לפעוט בן 8 ימים זה לא הדבר הכי טבעי. מדוע אם כן עושים ברית מילה?

מוהלים הופכים למועלים - על גבם של חלשים (צילום: רויטרס)
למה לא שואלים את התינוק? | צילום: רויטרס

כזכור, מדובר בסימן לברית שכרת אלוקים עם אברהם אבינו. על פי ההלכה, יהודי שנותר ערל במזיד - דינו כרת. המקור נמצא בספר בראשית פרק י"ז: "ויאמר אלהים אל-אברהם ואתה את-בריתי תשמר אתה וזרעך אחריך לדרתם. זאת בריתי אשר תשמרו ביני וביניכם ובין זרעך אחריך המול לכם כל-זכר. ונמלתם את בשר ערלתכם והיה לאות ברית ביני וביניכם. ובן-שמנת ימים ימול לכם כל-זכר לדרתיכם יליד בית ומקנת-כסף מכל בן-נכר אשר לא מזרעך הוא. המול ימול יליד ביתך ומקנת כספך והיתה בריתי בבשרכם לברית עולם".

"על פי המקובלים, היהודי אינו שלם עד שהערלה שלו לא מוסרת", אומר הרב יצחק גבאי. "כתוב שהערלה אוטמת את קבלת השפע הרוחני לאדם, והסרתה מהווה את פתיחת מקור השפע. כלומר, זו כאילו קליפה מסוימת".

ועדיין, קצת קשה לראות ברית. התינוק חסר ישע והלב נצבט.
"זו שאלה רגשית, אבל התשובה פשוטה: זה סך הכל לטובת התינוק. גם כשנותנים לו חיסון הוא בוכה, אבל אין ספק שזה לטובתו".

הרב אלי עמר מדגיש את הטעמים הבריאותיים של ברית המילה: "בבית המלוכה בבריטניה עושים ברית מילה בשל הבריאות, גם באפריקה עושים ברית כנגד האיידס. למה עושים אותה דווקא באיבר הזכרות? הטעם המקובל ביותר הוא שהקב"ה רצה שדווקא באותו איבר שנותן לאדם את התאוות שלו - ועובדה שהרבה אנשים מוסריים מאבדים את המוסר כשהם משחקים ביצרים ובתאוות שלהם - יש להסיר את העורלה. זה מעורר באדם את המודעות לשמירה על איבר הברית, במטרה שיבין שעליו לשמור על המוסר ולא להיגרר אחרי תאוות ויצרים. לכן דווקא שם בחר הקב"ה לשים את העורלה".

יש כאלה שטוענים שזה לא מוסרי לא לתת לתינוק את זכות הבחירה.
"אנחנו לא נותנים לתינוק לבחור בהרבה תחומים. האם האמא נותנת לתינוק לבחור האם להתאשפז, לאיזה גן ללכת או האם לגעת בשקע חשמל? חלק מהאחריות שלנו לגידול ילדים היא לבחור עבור הילדים שלנו מה טוב להם באמת".

מדוע ברית המילה מתבצעת דווקא ביום השמיני?
"זה היום שבו מערכת הקרישה בגוף מגיעה ליכולת המקסימלית שלה ביחס לכל שאר חיי האדם. ביום הזה יש יכולות של כמעט 120% מבחינת קרישת הדם, לכן זה היום האופטימלי ביותר לביצוע הברית. אבל מעבר לזה, אלוקים ציווה וזה כבר מספיק".

>> לתשובת השבוע שעבר: האם כל אחד יכול ללמוד קבלה?
לכל תשובות השבוע הקודמות