אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
כבוד הרב, שלום רב | צילום: אילוסטרציה

לכל אחד מאיתנו זה קרה או קורה: כשאנחנו נתקלים בהלכות סבוכות ביהדות, אנחנו מעלים מיד את השאלה המתבקשת - מה, זה באמת משנה? זה קריטי אם לא אשמור שבת בדיוק לפי הספר? זה קריטי אם לא אדייק בברכה מסוימת? ומה זה חשוב אם אני משתמש בסמרטוט בשבת, למרות האיסור ההלכתי? במילים אחרות: למה ההלכות מדקדקות בכל פסיק ונקודה? למה למשל אסור לחטט באף בשבת? (אגב, התשובה פשוטה: הדבר עלול להוביל לתלישת שיערות, והתלישה עצמה אסורה בשבת).

אז היה היה סטודנט סקרן ומשכיל שהיו שאלות דומות. הוא קיבל את העובדה שיש בורא לעולם ושיש תורה שניתנה בהר סיני, אבל עדיין לא הבין למה יש פירוט רחב, לדוגמה, בהלכות כשרות, בסדר העולים לספר תורה, בצורה שבה נוטלים ידיים וכן הלאה. למה להתעכב על כל נקודה? למה לא להיות ספונטניים? חשב וחשב, עד שהחליט לכתוב מייל לאחד הרבנים שהכיר דרך אחד מאתרי היהדות באינטרנט.

הוא ניסח מכתב מנומק, מעניין ומלא בסימני שאלה, ושלח אותו לכתובת המייל של הרב. עבר יום, עברו יומיים, שבוע, חודש וחודשיים - ותשובה אין. "כנראה שלשאלה שלי אין תשובה", חשב אותו סטודנט וחייך. "בטח התקלתי אותו באופן שהוא לא ציפה לו, ובמקום להסתבך עם תשובות לא מספקות הוא מעדיף פשוט להתעלם".

הסטודנט לא וויתר. הוא בדק באתר שוב את כתובת המייל של הרב ושלח את השאלות שנית, עם התהיה הגדולה למה מצוות תלויות בכל נקודה ופסיק, ולמה אי ביצוע של נקודה ספציפית בתוך ההלכה הופכת את הביצוע כולו לבעייתי. הוא כמובן לא שכח לכתוב לרב תוספת קנטרנית: "נ.ב. את המכתב הזה שלחתי אליך כבר לפני חודשיים למייל הזה, אבל משום מה לא קיבלתי תשובה. האם התקלתי אותך עד כדי כך שאתה מעדיף להתעלם?".

כעבור פחות מ-24 שעות הוא קיבל להפתעתו מייל חוזר, שבו הסביר לו הרב בדקדקנות את טעמי המצוות. הוא הסביר שכל מצווה משפיעה גם בעולמות עליונים, כתב שכך ציווה מי שברא אותנו, והאריך בדברים מיישבים את הדעת.

בסיום המכתב הוסיף: "לגבי התהייה שלך למה לא עניתי לשאלות בפעם הקודמת - המייל שלך ענה בעצמו על השאלה. כתבת בו שלפני כחודשיים שלחת אליי סדרת שאלות בנושא, ואף ציינת את כתובת המייל שלי, שאליה שלחת את השאלות. שמתי לב שהכתובת שציינת שגויה - שכחת את הנקודה בין ה-Gmail ל-Com. אתה מבין מה קרה? מכתב שלם הלך לאיבוד בגלל נקודה קטנה - כל החכמה, הטכנולוגיה והקדמה של המחשוב והאינטרנט לא עזרו. כמובן שבמקרה הזה לא תבוא בטענות לאף אחד - למה? כי אלה הם הכללים ברשת האינטרנט.

אז כמובן שאני לא משווה את מערכת המצוות שציווה אותנו בורא עולם למחשב, אבל בוא ותבין עד כמה לפעמים גם נקודה אחת קטנה במצווה או בהלכה כלשהי חשובה עד קריטית לביצועה. כמו שאתה לא מבין מבחינה טכנית למה אי אפשר להסתדר בלי הנקודה אבל בכל זאת מקבל את הכלל הזה ללא פקפוק, קל וחומר שאתה צריך לקבל גם את כללי המצוות מבלי לתהות על החשיבות של כל פרט ופרט בהן".

תחליטו - אתם מאמינים לדת או למדע? הספקן מאלץ אתכם לבחור

לראשונה בישראל: בית קברות אזרחי - לא חייבים להיקבר עם תפילות וקדיש