מושיקו שטרן הוא אחד משדרי הרדיו הפופולריים בארץ, המשדר רצועה יומית ברדיוס 100FM ומשמש גם כדי.ג'יי. הוא נולד בבית מסורתי, בגיל 5 הוריו התחזקו לכיוון החרדי, אבל בכיתה ט' הוא עלה על מרד הנעורים והוריד את הכיפה. בשנים האחרונות הוא חוזר ליהדות, באופן הדרגתי, עם מעורבות בהקמת ישיבת האומנים עם הרב יצחק גבאי, שמירת שבת, טהרת המשפחה, תפילות, ואפילו - אולי תתפלאו - ציצית מתחת לבגדים.

שלום מושיקו. ציצית מתחת לבגדים?
"החלטתי לקחת את זה עליי לפני שנתיים בערך. זה היה ניסיון לא פשוט, כי מהרגע שלקחתי את ההחלטה ועד ששמתי עליי את הציצית עברתי כמה וכמה 'אזהרות מלמעלה'. לקחת – תיקח. ומאותו רגע, זה שומר עליי, כך אני מאמין".

סיפור החיים שלך מתחיל במשפחה שהתחזקה בילדותך.
"המשפחה שלנו היתה תמיד דתית לאומית. בשנים האלה, כשהייתי בערך בגיל 5, ההורים שלי החליטו לטפס מעלה-מעלה בעולם המצוות, והיום הם שלי דתיים לכל דבר".

בזמנו התחברת ליהדות או שזו היתה מן ברירת מחדל?
"אתה יודע, כשגדלים לתוך זה – אז גדלים לתוך זה. אין לנו כל כך הרבה ברירה. היה סוג של בלבול בילדות שלי. מצד אחד למדתי ביסודי בבית ספר דתי, ובהמשך שלחו אותי לתיכון חילוני".

למה, באמת?
"אין לי מושג. אבא שלי אומר שהוא מכה על חטא עד היום, אבל אני אומר שזו כנראה הדרך שהייתי צריך לעשות. מן הסתם, כשאתה גדל במן בלבול כזה – בסופו של דבר איזשהו צד ינצח יותר. בתקופת הילדות, הצד החילוני יותר ניצח. אבל הצד האמונתי הוא זה ששמר עליי, ובסופו של דבר גם החזיר אותי הביתה".

לילדים שלך אתה גם עלול לשדר משהו מבולבל.
"זאת שאלה שאלת השאלות. לפחות פעם-פעמיים בשבוע אני ואשתי מדברים על זה, איך נגדל את הילדים שלנו. טלוויזיה בסלון - כן או לא? האם להכניס אותה למוסדות דתיים? וכן הלאה".

בכיתה ט' אתה עובר להיות די.ג'יי, עוזב את היהדות עוד יותר לצד.
"אז התחיל הטרנד של הדי.ג'יים. כל ילד רצה להיות די.ג'יי, וגם אני. כולם ידעו שבסופו של דבר אגיע למיקרופון. ערכתי מסיבות בגיל מאוד צעיר, 11-12".

איך ההורים והאחים הגיבו?
"ההורים לא עודדו, לפחות לא בהתחלה. בזמנו ביקשתי מאבא שלי קצת כסף לקנות אורגן אורות בתור תקליטן מתחיל. הוא לא היה בעד, ולא עזר לי אפילו במעט. עד שהוא ראה שזה הופך למקצוע, וזה לא משחק".

בהמשך סיפר שטרן על המצוות והאיסורים ששמר גם בשנים שבהן חי באילת - ללא עישון בשבת, שמירת כשרות והנחת תפילין – וסיפר שלא היה בכך שום דבר שכלי. "כשאתה נמצא במקום כזה, והפיתויים כל כך גדולים, רק השגחה פרטית יכולה לעזור לך. היום אני מנסה באמת לפענח מה שמר עליי באותן תקופות – אולי התפילות של ההורים שלי, תפילות של אמא שלי היקרה שמאוד דאגה כשירדתי לאילת. אני לא יכול לזקוף לעצמי איזושהי סוג של זכות – למה לא נפלתי".

אחרי שעזב את אילת ועבר לתל אביב, קיבל שטרן החלטה לא לעבוד בשבת – ויהי מה.

בתחום שלך, לא לעבוד בשבת זו סוג של התאבדות, לא?
"כן, סוג של. בשבועות הראשונים שלי בתל אביב עוד לא מצאתי תחנת רדיו לשדר בה. הכסף מתחיל להיגמר, כל החסכונות של אילת מתחילים להיבלע, וקיבלתי הצעה מאוד גדולה לפסטיבל גדול באילת עם טייסטו. הייתי אמור לחמם אותו. הצעה מאוד שוות ערך, גם כלכלית וגם מיתוגית. הסתכלתי בתאריך, ראיתי שזה יוצא ביום שישי – וסירבתי. אני חושב שמאותו רגע נפתח לי המזל".

בכיוון אחר: מושיקו שטרן (תמונת AVI: mako)
סירב לחמם את טייסטו. מושיקו שטרן | תמונת AVI: mako
מה נפתח מאז?
"המון. מספר שבועות אחרי נכנסתי ל-91FM והתחלתי לשדר תכנית יומית, כשבכלל תכננתי בהתחלה אולי שעה בשבוע. אני זוכר שעשיתי פיילוט בשידור חי, זה היה מוצלח ברמות, והגיעו איזה 300 טלפונים עם מלא תגובות. מנהל התחנה, אבי בן בסט, אמר לי 'תשמע, אני רוצה אותך ליום-יום'. הייתי בשוק. לא תכננתי את זה. התחלנו וזה מאוד הצליח. ואז הבעלים לקח אותי גם לרדיו 100fm, שזה גם תחנה של אותה קבוצה. ומאז קרה איתי מה שקורה היום".

העונג הגדול ביותר של שטרן נמצא, כך לדבריו, בשמירת השבת. "לפני שנה הייתי בעיצומו של תהליך שמירת השבת כהלכתה. הרבה זמן אני לא נוסע בשבת וכאלה, אבל לשמור שבת ממש כמו שצריך, לקח לי זמן. אני זוכר שהתארחתי אצל חבר והוא אמר לי 'תשמע, אנחנו הולכים לים ברגל. יושבים עם בירות וכאלה. אל תדאג, לא מחללים שבת. זה גם חוף בלי מוזיקה. תבוא'. אני זוכר שהתלבטתי מאוד עם עצמי האם זה שייך אליי. הרי שבת קודם לכן הייתי בסעודה שלישית בבית חב"ד. חשבתי עם עצמי כמה דקות, ואז אמרתי 'תלכו, אני פה'. ישבתי לי, עשיתי לעצמי סעודה שלישית עם פת, קראתי לעצמי דבר תורה, והרגשתי לעצמי שאני כבר באמת לא שייך לשבתות מהסוג ההוא".

בהמשך הראיון מספר שטרן על התאונה שחווה בגיל 16 ("כשאתה רואה את המוות מול העיניים, אתה מבין שיש מישהו שמנהל את העולם"), על קבוצת האומנים שהיה ממקימיה, ועל המסרים היהודיים שהוא מכניס לתכניתו. ניתן לצפות בתכנית המלאה כאן בראש העמוד.

התכנית "בכיוון אחר"  משודרת מדי יום שלישי ב-23:10 בערוץ הידברות (ערוץ 97 בהוט ויס) ובמקביל גם כאן ב-mako מדי סוף שבוע. בתכנית הבאה יתארח הרב עפר ארז.

>> בתכנית הקודמת התארח אריאל זילבר

זמני כניסת ויציאת השבת