חרדי מתפלל בכותל (צילום: רויטרס, רויטרס1)
זמן לחשבון נפש לפני ראש השנה | צילום: רויטרס, רויטרס1

הנה וכמעט חלפה לה שנה  וימי הקיץ מתקצרים. האוויר עדיין חם, האדמה יבשה וצרובת קמטים, הגפנים עמוסות מחכות לבציר וחגיגות הקציר כבר החלו. תשוקת החיים פועמת בלב וממתינה לבואו של הגשם הראשון שיביא איתו צמיחה, התחדשות ובשורה של תקופה חדשה. חודש אלול הגיע והוא מזמן עימו שפע של הזדמנויות חדשות.

חודש הרחמים והסליחות

המסורת מגלה כי שמו של חודש אלול הובא מגלות בבל ומקורו במילה " אולולו" שפירושה "קציר" - רמז לאיסוף התבואה. מקור אפשרי נוסף לשם אלול הוא "אלילו" בארמית, שמשמעו הוא חיפוש, חקר ("מרגלים אתם", בראשית, מב, י"ד), כמציין עובדה שבחודש זה על האדם לחקור ולפשפש במעשיו, לדעת ולהכיר את הפגמים ולתקנם כראוי.

הואיל וחודש אלול הוא החודש האחרון לפני תחילת השנה ולפני הימים הנוראים המסתיימים בכיפור - לא בכדי הוא נחשב לחודש של חשבון נפש אמיתי, זמן להיטהרות הנפש, למחילה ולסליחה בין אדם לחברו ולעשיית מצוות.

אלול מכונה במסורת "חודש הרחמים והסליחות" ונוהגים בו להשכים קום ולקיים  תפילות הנקראות "סליחות". כיוון שהימים הם ימי תשובה, מרבים בהם בסליחות ובתחנונים. הספרדים נוהגים להשכים קום באשמורת לילה במהלך כל החודש (להוציא ראש חודש וימי שבת, משום שאין אומרים תחנונים בימים אלו). האשכנזים נוהגים לומר סליחות מיום א' בשבוע שחל בו ראש השנה ולא פחות מארבעה ימים לפני מועד זה.

על פי האמונה, מקובל לומר שבניגוד לכל ימי השנה המלך (הבורא) נמצא בחודש זה בארמונו ואינו יוצא מפתחו: "המלך יוצא אל השדה". קרי, קרוב, נגיש וזמין לכל העם.

חכמי הקבלה מצאו לאלול ראשי תיבות: "אני לדודי ודודי לי ". משמע, אני-עם ישראל, אשוב לדודי (הבורא), ודודי יקבל את תשובתנו. לרמוז, כי התשובה תלויה באדם בלבד, וכשהאדם משפר את מעשיו, מתעלה מעל לאגואיזם (רצון לקבל לעצמו), ומאמץ גישה אלטרואיסטית - מיד נפתחים מעליו שערי שמיים להיטיב את מזלו. ככתוב: "אמר ה' לישראל פתחו לי פתח אחד של תשובה כחודה של מחט ואני פותח לכם פתחים שיהיו עגלות וקרניות נכנסות בו" (שיר השירים רבה). ללמדנו, שאם האדם עושה מצידו השתדלות מועטה או אז הבורא משיב לו כגמולו ומשפיע מחסדיו הרבים.

חלון הזדמנויות להגבהת המזל

לחובבי הנומרולוגיה אציין כי סופי התיבות של "אני לדודי ודודי לי" הם ארבע פעמים יוד, ובסיכום 40. אם כן, מדוע דווקא 40? בחכמת הקבלה מייחסים למספר ארבעים אנרגיה עצומה המסוגלת לטהר ולנקות את האדם. לדוגמה: ארבעים שנה במדבר, ארבעים ימי מבול, ארבעים סאה (יחידות מים) במקווה, ארבעים יום וארבעים לילה וכד'. לכן, חודש זה טומן בחובו את כוח הקדושה והטהרה שיש בכוחו לנקות מעל האדם את הקליפות האוחזות בו.

מזלו של חודש אלול הוא בתולה, ולכך קיימים תימוכים במקורות הקושרים את הכינוי "בתולה" עם ערך התשובה: "אמר להם ה' לישראל ראו באלו דרכים הלכתם ועשו תשובה ומיד אתם חוזרים לעריכם שנאמר שובי בתולת ישראל - שובי אל עריך אלה" (ספרי דברים פיסקא מ"ג).

כאמור, חודש אלול מהווה חלון הזדמנויות נפלא במעגל החיים היהודי. זמן נדיר להתבוננות פנימית אמיצה ולבחינה מחודשת של מטרת החיים, להבדיל מיתר ימי השנה שבהם אנו עסוקים עד מעל לראש ברדיפה משוללת תכלית אחר ממון, כבוד ומעמד. אלול הוא הזמן לקחת פסק זמן ממרוץ החיים, לפקוח את העיניים ולהתקדם מעלה בדרך לכיבוש האגו ולהארה פנימית.

חכמת הקבלה מלמדת אותנו שהזמן פועל על פי מחזוריות מעגלית - שנה מלשון נשנה, חג מלשון לחוג, חודש מלשון התחדשות. האדם נע על ציר הזמן, והזמן היחיד שקיים הוא רגע ההווה. לכן, החיבור שבין האדם לבוראו צריך ויכול להתרחש כעת. באלול החיבור הוא לפנים משורת הדין, זהו מועד של תפילה, התבודדות, תחנונים ותשובה. שערי שמים פתוחים לרווחה והכול מתוך מידת הרחמים, הבאה להמתיק מעלינו את הדינים.

ימי חודש אלול מהווים חלון הזדמנויות נהדר להגבהת המזל בכל תחומי החיים, הואיל וחודש זה מציין את הישורת האחרונה לפני ראש השנה. לפיכך, כל מעשה שנעשה בחודש זה עשוי להקרין מהותית על הברכה שבמעשי ידינו ולזכות לגאולה בזיווג, פרנסה, הצלחה ועוד. הקבלה מסבירה כי בתקופה זו יורדים לעולם אורות רוחניים כבירים המסוגלים לעודד את האדם לצאת מהקשיים ולפסוע אל עבר חיים טובים הרבה יותר. כך שמי שיטה עצמו ויבקש לנפשו תשובות ופתרונות מוצלחים, בכל תחום, יוכל להיעזר בעצות מופלאות מחכמה יהודית עתיקה יומין וליהנות מצורת חיים אחרת של שפע, תענוג והצלחה בכל.
אז למה אתם מחכים?

יצחק אהרון הוא מייעץ, חוקר ומרצה של תורת הקבלה במרכז "חכמה"

>> איך תדעו אם החלום יתגשם לפי הקבלה?