בעוד שמונה שבועות יצעדו מיליונים מאזרחי ישראל לבחור בבחירות המוניציפליות את נבחרי הציבור שינהיגו את הרשויות המקומיות והמועצות האזורית בארץ בחמש השנים הבאות. בשונה משנים קודמות, בבחירות הנוכחיות בולטת מגמה הולכת וגדלה של תנועות צעירים המתמודדות על מקום במועצות הערים ובחלק מהמקומות על ראשותן. נתונים רשמיים מראים כי הגיל הממוצע של ראש רשות בישראל עומד על 53, אולם, הגיל הממוצע של המתמודד לתפקיד הוא צעיר משמעותית ולעתים עומד אף על יותר מ-20 שנה.

״ראש עיר צעיר משמעו ראש עיר שמתפתח ומתאים עצמו למציאות המשתנה" אומר מורן ישראל, 34, יו"ר סיעת צעירים, המתמודד על ראשות עיריית חולון מול ראש העיר המכהן מוטי ששון, 71. "היתרון שלי כראש עיר צעיר היא היכולת להביט קדימה, לתכנן לטווח ארוך, לראות איך תראה העיר בעוד 20 ו-30 שנה ולהגשים זאת. כמו כן, אני מביא איתי פתיחות מחשבתית וכלים חדשניים לניהול העיר כמו חיבור לטכנולוגיה ותפיסה שתאפשר לתושבים שירותים נגישים ומהירים שישפרו את חיי היום יום שלהם״.

מורן ישראל  (צילום: צעירים חולון)
״ראש עיר צעיר משמעו ראש עיר שמתפתח ומתאים עצמו למציאות המשתנה" אומר מורן ישראל | צילום: צעירים חולון


האם יש עדיפות למועמדים צעירים בהנהגה על פני המבוגרים?

"הגיל בלבד לא יכול לנבא את מידת ההצלחה והמנהיגות, כי אם הניסיון והעשייה שהמועמדים באים איתם. ראש עיר צעיר מחובר למציאות העכשווית והמשתנה, ולכן יכול להביא לעיר חדשנות ומשב רוח רענן שבפועל יעניק לתושבים עיר חזקה, איכותית ומובילה.
ברמה האישית, יחד עם היתרונות של מועמד צעיר, אני מביא איתי עשר שנים של ניסיון, השכלה רלוונטית וקבלות מתוקף תפקידי במועצת העיר, כך שאני מבין את גודל האחריות ומרגיש מוכן לקחת את המושכות של העיר".

ומה התגובות שאתה מקבל מהשטח?

"התגובה הראשונית של התושבים היא "הגיע הזמן". עם הרבה כבוד והערכה לתרומתו בעבר של ראש העיר, מוטי ששון, אחרי 25 שנה הם סבורים שהגיע הזמן למנהיגות חדשה ומאמינים בי שאוכל להוביל את העיר לשנים הבאות".

״במועצת העיר תל אביב אין צעירים"

ואם כבר מדברים על מתמודדים צעירים, הדבר נכון שבעתיים כאשר מדובר על המתמודדים למועצות ברשויות. מי שלקחו את עניין הגיל צעד אחד נוסף הם רשימת 'מקומי בתל אביב' המורכבת כל כולה מצעירים עד גיל 30, שלטענת אנשי הרשימה דווקא קולם אינם נשמע במועצת העיר, שהכי מזוהה עם אוכלוסייה זו. ״במועצת העיר תל אביב אין צעירים. רבים רואים בצעירים בתל אביב קהל רדום שלא משתתף בחיים הפוליטיים ולא מעורב בנעשה בעיר. מדברים עלינו אבל לא מדברים איתנו". אומר יותם שמיר, 23, יושב ראש הסיעה, ״מאז שהקמנו את מקומי בתל אביב אנחנו רואים את ההתרגשות והמעורבות של צעירים וצעירות. מדובר ב-100 אלף תושבים שעד היום לא הרגישו שיש מי שמשמיע את קולם ודואג לצרכיהם. יש קהילה ענקית של סטודנטים, חיילים שוכרים בדירות שותפים, יזמים ואמנים צעירים, אשר רצתה להיות מעורבת ועכשיו סוף סוף נותנים לה ביטוי".

יותם שמיר (צילום: עידו בתר-פוקר)
"מדברים עלינו אבל לא מדברים איתנו". אומר יותם שמיר | צילום: עידו בתר-פוקר

חברי המועצה הנוכחיים לא נותנים מענה לקהילה הזאת?

"הגיל הממוצע במועצת העיר תל אביב כיום הוא 55. לא יושבים שם אנשים צעירים. איך אפשר לצפות מהם להבין סטודנטים ושוכרי דירות שותפים, תיכוניסטים וחיילים. רק כשיהיו במועצה צעירים שמגיעים מתוך הקבוצות האלה הנושאים שנוגעים לחייהם יקבלו מענה.".

גם עומר שכטר, 26, המכהן כיום כחבר מועצה בראש העין ומתמודד לקדנציה שנייה כראש סיעת 'מר"צ-מקומי' בעיר, חושב שצעירים רואים את העולם אחרת. שכטר, אשר מחזיק בשיא 'חבר מועצת העיר הצעיר בישראל' נבחר לתפקיד כשהוא רק בן 21, לאחר שסיים את שירותו הצבאי.

עומר שכטר   (צילום: מקומי מנהיגות מקומית)
"אני חושב שחברי מועצה צעירים יכולים להזרים דם חדש במערכת" אומר עומר שכטר | צילום: מקומי מנהיגות מקומית

איך הייתה החוויה שלך כחבר מועצה צעיר - הרגשת שאתה מוכן לתפקיד?

"אין ספק שבהתחלה זה היה מאתגר, כי רוב חברי המועצה היו מבוגרים ממני משמעותית ובגלל שזה תפקיד התנדבותי, לצעירים הרבה יותר קשה להיכנס אליו ולעבוד בנוסף בחלקיקי משרה, אבל לגימלאים ועורכי דין מבוססים זה הרבה יותר קל. לצד זאת, הרגשתי שיש לי יכולת השפעה מאוד גדולה דווקא משום שכחבר מועצה צעיר, לא היו לי את החסמים שיש לחברי מועצה מבוגרים יותר. העזתי לשאול שאלות, למדתי את החומר לפני הישיבות והייתי חצוף כשצריך".

האם אתה סבור שבבחינת האינטרס של התושבים קיימת עדיפות לראשי עיר וחברי מועצה צעירים?

"אני חושב שחברי מועצה צעירים יכולים להזרים דם חדש במערכת ולהכניס רעיונות חדשים במקומות שבהם המחשבה התקבעה. לי באופן אישי יצא לחוות לא מעט מקרים שבהם אנשים פשוט עשו דברים בצורה שהיו רגילים לעשות בעבר, פשוט כי הם היו רגילים לכך".

לא היה לך קושי אישי להיות חבר מועצה היות שנבחרת עם השכלה תיכונית בלבד ללא רקע אקדמי או מקצועי?

"את לימודי התואר הראשון שלי התחלתי כשבועיים לאחר שנכנסתי למועצה. למדתי בתכנית חכמ"ה (חברה, כלכלה ומדעי המדינה) באוניברסיטת חיפה, שהיא תכנית מצוינת עבור מי שמתעניין בשילוב בתחום הפוליטי-ציבורי. אני דווקא חושב שהשילוב בין הלימודים לעיסוק הציבורי היה מעולה - הדברים שלמדתי במהלך התואר השתלבו בתפקיד הציבורי שלי".

מה הטיפ שלך לחברה צעירים שמתמודדים כיום?

"תתעלמו מהמשפט "אין חכם כבעל ניסיון". יש הרבה אנשים עם ניסיון שהם לא הכי חכמים. אני חושב שאם יש מוטיבציה גבוהה ואידיאולוגיה אמיתית - אפשר להשיג הכל.
הזירה הפוליטית היא זירה קשה, ועל אחת כמה וכמה עבור צעירים. דווקא בגלל זה אני חושב שיש חשיבות גבוהה מאוד למעורבות של צעירים במערכת הפוליטית - משום שאם אנחנו נמנעים מלהיכנס אליה, היא תמשיך לקבל את התדמית שיש לה היום".