במוצ"ש הקרוב (8.11) תתקיים עצרת מיוחדת בכיכר רבין שתנעל את אירועי יום הזיכרון לציון רצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל תחת הכותרת "זוכרים את הרצח, נאבקים על הדמוקרטיה". העצרת תתקיים השנה  במעמד  נשיא המדינה, ראובן רובי ריבלין. ינאמו בעצרת גם רחלי פרנקל, אמו של נפתלי פרנקל, אורנה בנאי, הרב יונה גודמן, עלי זחאלקה, מנהל בי"ס ועוד רבים. מבין האומנים שיופיעו: אהוד בנאי עומר אדם בביצוע מרגש לשיר "לו יהי", אהוד בנאי, אסף אמדורסקי, ישראל גוריון, קורין אלאל ועוד. העצרת מאורגנת ע"י קואליציה רחבה של ארגונים חברתיים ותנועות נוער במטרה לצאת בקריאה לשמירה על הדמוקרטיה ומיגור הגזענות וההסתה. במהלך יום הזיכרון יקיימו תנועות הנוער טקסי זיכרון בכל רחבי הארץ ומבצע משואות ליצחק במחאה על פגיעות שונות בדמוקרטיה.

מסר חד במאבק על הדמוקרטיה 

19 שנים לאחר הרצח הנורא של רה"מ יצחק רבין ז"ל ולנוכח הקיץ האחרון, החליטה קבוצה של ארגונים, תנועות ואישים שבמרכזן תנועות הנוער הציוניות, דתיים וחילונים, יהודים וערבים, מימין ומשמאל, להפיק את העצרת המרכזית בכיכר רבין ולהציב מסר חד במאבק על ביצור יסודותיה של החברה הישראלית.

אל העצרת יגיע לראשונה, אורח מיוחד והדובר המרכזי באירוע - נשיא המדינה, ראובן רובי ריבלין, בוגר תנועת נוער בעצמו אשר ייקח חלק בהובלת הקריאה לשמירה על הדמוקרטיה ולמגר את התופעות שאסור שיהיו כאן. את העצרת ינחה בפעם השנייה, העיתונאי והיוצר, רינו צרור. במסגרת העצרת ינאמו מספר דוברים אשר לכולם מקום חשוב במאבק על הדמוקרטיה . דוברת נוספת היא רחלי פרנקל, אמו של נפתלי פרנקל, אחד משלושת הנערים אשר נחטפו ונרצחו ע"י מחבלי חמאס.  פרנקל, פועלת ללא לאות ובאומץ רב ליצירת חברה שפויה, דמוקרטית וסובלנית יותר. עוד תנאם אורנה בנאי בהופעה ציבורית ראשונה אשר מתייחסת למתקפה חסרת התקדים שספגה בעקבות ביטויים שנויים במחלוקת. בנוסף, ינאם עלי זחאלקה, מנהל בית הספר הדמוקרטי בכפר קרע. נואמים נוספים: הרב יונה גודמן, איש חינוך ומזכ"ל בני עקיבא לשעבר אשר הוביל לאחר הרצח את תהליך "בסוד שיח". אמנים רבים גם יגיעו להשתתף העצרת. בין רשימת האמנים הרבים: אהוד בנאי, אסף אמדורסקי, קורין אלאל, ישראל גוריון ועומר אדם אשר ישיר ביצוע מרגש וייחודי לשירה של נעמי שמר "לו יהי".

אין תמונה
"זוכרים את הרצח – נאבקים על הדמוקרטיה"
העצרת "זוכרים את הרצח ונאבקים על הדמוקרטיה", תתקיים זו השנה השלישית, ותקדם מאבק בלתי מתפשר כנגד הגזענות, האלימות והקיטוב המאיימים להמיט אסון על החברה הישראלית. המארגנים  מאמינים כי על העצרת להוות מוקד חברתי מאחד לכלל חלקי החברה הישראלית, בה יש לחזור ולהתחייב לרוחה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הנאבקת בגזענות ומקבלת את הכרעת הרוב. בקואליציית "זוכרים את הרצח, נאבקים על הדמוקרטיה" מנסים לבנות מרכז חדש שאינו מורכב מהמחנות המסורתיים של ימין ושמאל ולרקום שותפות אמיצה על אף המחלוקות, במטרה לפעול לאורך כל השנה. בעצרת מקווים הקואליציה לסמן את גבולות השיח ולבנות מחדש את היסודות המשותפים תוך חשיפה של שורשי ההסתה והאלימות. 

שיתוף פעולה חוצה מגזרים ודעות פוליטיות

שיתוף הפעולה של הארגונים השונים סביב עצרת רבין אינו מובן מאליו. לא מדובר כאן על עוד הפגנה מגזרית אלא ביטוי לצורך ההולך וגובר בגיבוש חזית דמוקרטית חדשה ורחבה של תנועות, ארגונים ואנשים הצופים לעתיד ומחויבים, על אף אי ההסכמות הרבות ביניהם, לביצור הדמוקרטיה ומוכנים להיאבק מול כוחות רבים הפועלים לתחזק וללבות את האלימות וההסתה. הדרישה הזאת מתחזקת על רקע מבצע 'צוק איתן', במהלכו הזכויות הבסיסיות ביותר - שונות; חופש הביטוי; לחוש בטחון; יחס של כבוד; כל אלה קיבלו סטירת לחי מצלצלת והופרו על ידי רבים מדי. פגיעות אלה זכו למעט מדי גינויים ופעולות למיגור התופעות - המצב המדאיג ממחיש את הצורך בהתייצבות הרוב הישראלי השקט  לשמירה על צביונה וזהותה של החברה הישראלית.

אין תמונה
"זוכרים את הרצח – נאבקים על הדמוקרטיה"
כאמור, מלבד תנועות הנוער כדוגמת הנוער העובד והלומד, הצופים, בני עקיבא, השומר הצעיר ועוד,  ייקחו בעצרת גופים ותנועות צעירים נוספים, בין היתר: תנועת דרור ישראל, התאחדות הסטודנטים, תנועת קול אחד וארגונים רבים נוספים אשר חתמו על קול קורא ותמיכה בתכני העצרת. בשנתיים האחרונות, לאחר שנים של התדלדלות בקהל המשתתפים בכיכר, עלה באופן משמעותי מספר המשתתפים בעצרת ובשנה שעברה נכחו כ-35 אלף איש. העלייה במספר המשתתפים מיוחסת לקהלים חדשים ושונים, דוגמת דתיים וצעירים רבים, אשר החלו לפקוד את העצרת ומגמה זו צפויה להימשך גם השנה.

רועי יסוד, רכז הנוער העובד והלומד: "הלקח העולה מהרצח חייב להיות מכוון לכלל החברה הישראלית ולהגיע לאוזניים המוכנות לשמוע וידיים המוכנות לפעול. נדרשת אחריות גדולה יותר- לא רק כל אחד לקידום רעיונותיו- אלא אחריות על הבית. אנו מאמינים כי העצרת תהיה מוקד ליצירה של כוח חזק של רבים שהמקום הזה יקר להם, שעיניהם פקוחות לרווחה, ומוכנים להילחם עליו. יש לנו אחריות על העתיד ודמוקרטיה חזקה זה מה שהחברה הישראלית צריכה עכשיו. זו הצוואה הבלתי כתובה של רצח רבין. במקום שיש בו סכנה - להתקומם - ואת זה אנחנו עושים במשותף."

פולי ברונשטיין מנכ"לית קול אחד ישראל: "השנה האחרונה סימנה קו חדש ומדאיג בשסעים בחברה הישראלית. חוסר היכולת להכיל דעות שונות מביא לקוטביות שמזכירה את אותם ימים אפלים לפני הירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין. הדרך לשלום עם שכנינו הפלסטינים עוברת דרך חברה ישראלית מאוחדת, שמסוגלת להכיל דעות שונות, שמסוגלת לנהל דיון רציני ללא אלימות. אנו קוראים לכל אדם ואישה אשר חפצים בישראל דמוקרטית לבוא לכיכר בשבת הקרובה על מנת להגיד די להסתה ודי לאלימות."

אין תמונה
"זוכרים את הרצח – נאבקים על הדמוקרטיה"
תנועות הנוער השונות כבר התחילו בתהליך, עשרות אלפים הגיעו בכל שנה בשנתיים האחרונות, ואנו מקווים שהשנה רבים נוספים ייקחו חלק ולא יתנו לקיצוניים להתרבות לעצב לנו כאן את החיים."

אירועים נוספים שיקיימו בקואליציה במסגרת יום הזיכרון: חניכי הנוער העובד והלומד יקיימו את מבצע "משואות ליצחק" השנתי ויעמדו עם שלטים במקום הרצח והשנה גם במקומות נוספים בהם התקיימו פגיעות קשות בדמוקרטיה: צומת פוריידיס, צומת שער הנגב, מקום הרצח של מוחמד אבו חדיר והקברים של שלושת הנערים. בנוסף, חולקו "צווי 8 לדמוקרטיה" אשר הופקו במיוחד וחולקו לכל חניכי שכבת יב' של תנועות הנוער בקריאה להגעה המונית לעצרת בשבת.

העצרת תתקיים ב- 08.11, מוצ"ש, בכיכר רבין, תל אביב, ותנעל את אירועי הזיכרון.

לפרטים נוספים על העצרת, היכנסו