רוב תאונות הדרכים נגרמות בעקבות היסח דעת של הנהג. השבוע מציינים בישראל את שבוע הבטיחות בדרכים, שעומד השנה בסימן היסח דעת. לרגל כך, בדקנו- מה הגורמים המרכזיים להסחות דעת, מי מושפע יותר, מתי הסחת דעת רגעית הופכת לסכנה ממשית ואיך נמנעים מהן?  הנה 5 דברים שחייבים לדעת:

1. רוב תאונות הדרכים נגרמות בגלל היסח דעת

כ-87 אחוז מתאונות הדרכים נגרמות בשל "הגורם האנושי"- גורמים התנהגותיים וסביבתיים הניתנים לשליטתנו לאורך הנסיעה, כאשר ב-70 אחוז מהמקרים,נמצא כי הנהגים שהיו מעורבים בתאונת כלי רכב לא היו מרוכזים בנהיגה בשניות שלפני התאונה.

2. לא רק שימוש בטלפון

נכון, שליחת וקריאת הודעות בטלפון בזמן הנהיגה מהוות גורם הסחת דעת מרכזי מאוד, אך קיימים עוד מספר רב של גורמים העלולים להסיח את דעתנו בזמן נהיגה ובכך להעלות את הסיכון למעורבות בתאונת דרכים. בין הגורמים המלווים אותנו במשך כל הנסיעה נכללים: ניהול שיחה עם נוסעים אחרים ברכב, עישון, תפעול אביזרים שונים ברכב, הפניית המבט למוקדי תשומת לב בצידי הדרך, אכילה ושתייה במהלך נהיגה, שמיעת מוסיקה בעוצמה חריגה, מיקוד תשומת הלב באיתור חפצים תוך כדי נסיעה, "נדידת" המחשבות-פיזור הדעת ועוד.

איש שותה תוך כדי נהיגה (צילום: ArtOfPhotos, shutterstock)
גם אכילה ושתייה מסיחים את דעתנו | צילום: ArtOfPhotos, shutterstock

3. נהגים חדשים מוסחים יותר

במחקר שנערך בארצות הברית לגבי הגורמים השונים להיסח הדעת בזמן נהיגה נמצא כי נהגים חדשים נמצאים בסיכון גדול יותר לתאונה עקב מגוון רחב של הסחות דעת במהלך הנהיגה, ואילו בקרב נהגים מנוסים הגורם העיקרי המעלה את הסיכון לתאונה הוא השימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה.

4. עניין של 3 שניות

כאשר מדובר בנהיגה, שניות ספורות של חוסר ריכוז עלולות להוביל לתוצאות טראגיות, 3 שניות של היסח דעת מספיקות כדי שתמצאו את עצמכם מעורבים בתאונת דרכים קטלנית. על פי ממצאי מחקרים שונים בתחום, התראה של 1.5 שניות יכולה להוביל לירידה של 90% בשיעור תאונות חזית-אחור. התראה של 2 שניות יכולה להוביל למניעתן של כמעט כלל ההתנגשויות של חזית-אחור.

אישה מתאפרת בזמן נהיגה (צילום: spflaum, shutterstock)
3 שניות של היסח דעת מספיקות | צילום: spflaum, shutterstock

5. איך מצמצמים את השפעת של הסחות הדעת?

בשנים האחרונות פותחו מגוון טכנולוגיות מתקדמות, שנועדו להסב את תשומת ליבו של הנהג ולהתריע כאשר סכנה ממשית נמצאת לפניו. טכנולוגיות אלו מיוצרות בין היתר על ידי חברת מובילאיי הישראלית והן משלבות בתוכן מצלמה ושבב מתקדם המהווים מעין "עין שלישית" עבור נהגים. הטכנולוגיות הייחודיות של חברת מובילאיי, העוסקת בין היתר בפיתוח מערכות רכב אוטונומי (ללא נהג), מסוגלת לזהות ולהבין את תוואי הדרך בקדמת הרכב, ובהתאם לכך, לנתח את הסיטואציה ואף להסב את תשומת ליבו של הנהג לכל המתרחש בסביבתו בזמן אמת.
מערכות כאלו משלבות בתוכן מנגנוני התראה שונים אשר נועדו להסב את תשומת ליבו של הנהג למתרחש בסביבתו במהלך הנסיעה, ובכך הן מסייעות לנהג להימנע מלהיות מעורב בתאונת דרכים. בין יתר מנגנוני ההתרעה של חברת מובילאיי תוכלו למצוא: התרעה על סטייה מנתיב הנסיעה, התרעה מפני התנגשות כלי הרכב מלפנים, התרעה על אי שמירת-מרחק מכלי הרכב שלפנים, התרעה על סכנת התנגשות בהולכי רגל או רוכבי אופניים, לרבות, רוכבי אופניים חשמליות והתרעה על חריגה מהמהירות המותרת.
כיום, מערכות בטיחות לנהג של חברת מובילאיי מותקנות כבר בשלבי הייצור של מרבית כלי הרכב החדשים, והן ניתנות להתקנה גם בכלי רכב ישנים יותר וכל זאת ללא פגיעה או נזק לכלי הרכב.
על פי מחקרים מערכות בטיחות דוגמת מובילאיי מפחיתות את הסיכון לתאונה בכ-39%, וכפועל יוצא מכך, יותר ויותר חברות ביטוח מזכות את לקוחותיהן המחזיקים ברכבים בהם הותקנה מערכת מובילאיי בהטבות והנחות משמעותיות בתעריפי הפוליסה לביטוחי החובה ברכב.