כמדי חמש שנים יתקיימו בחודש אוקטובר הקרוב הבחירות המוניציפליות במהלכן יבחרו ראשי הערים וחברי המועצות ב- 256 הרשויות המקומיות, והמועצות האזוריות במדינה. מערכת הבחירות הקרובה תתקיים לאחר שבשנים האחרונות הולכת ופוחתת קרנו של השלטון המקומי: חקירות חוזרות ונשנות של ראשי רשויות; כאשר רק בחמשת החודשים האחרונים התווספו לרשימה דב צור, ראש עיריית ראשון לציון, בני ביטון, ראש עיריית דימונה, מאיר תורג'מן, סגן ראש העיר ירושלים ושמעון סוסן, ראש מועצת חבל מודיעין. ויכוחים והתכתשויות על תקציבים מול הממשלה והתערבות הולכת וגוברת של השלטון המרכזי בעשייה המקומית, שבאה לידי ביטוי במקרים כמו חוק המרכולים. כל אלו הפכו את השלטון המקומי לא אחת לברווז צולע בו רבים עושים שימוש כמקפצה פוליטית לזירה הארצית או לעולם העסקי.

 אולם המציאות המתוארת לא הייתה תמיד נחלתו של השלטון המקומי, ראשי ערים מיתולוגיים כגון טדי קולק (ירושלים), שלמה להט (תל אביב) ואפילו צבי צילקר (אשדוד), הובילו את השלטון המקומי לאורך שנים רבות, בנו עתיד והיוו השראה לרבבות תושביהם. בכדי לשנות את המגמה ולהחזיר את השלטון המקומי לגדולתו צמחה תנועת 'מקומי' – תנועת שטח ארצית המבוססת על מנהיגות מקומית הפועלת לעידוד מעורבות של נציגות אזרחית, איכותית ופעילה ברשויות המקומיות. 

להחזיר את השלטון המקומי לגדולתו

"המטרה שלנו במקומי היא לבנות רשת של נבחרים הפועלת ביחד, ומקדמת נושאים באופן רוחבי המבוססים על ערכים המשותפים לכלל הנבחרים" אומר טל אלוביץ' אשר ביחד עם עדו שטסל, ייסדו את 'מקומי' לפני למעלה משנה. "הגופים הפוליטיים הקיימים נזכרים בזירה המקומית אחת לחמש שנים ושוכחים ממנה ביום לאחר הבחירות. אנחנו מכוונים לקיומו של שיתוף פעולה בעיקר ביום שלאחר הבחירות ולאורך 5 שנות הכהונה. באמצעות שיתוף הפעולה נוכל לקדם יוזמות אזוריות ולפתור בעיות מפתח באזורים שלמים. במקביל, מדובר באינטרס שלנו, תושבי הרשויות המקומיות, שינהיגו אותן אנשים איכותיים, מקצועיים וישרים שיחשבו קודם כל על התושב ולא על הכיסא והתפקיד הבא".

רותם ידלין תנועת מקומי (צילום: לואיז גרין)
"הכוח של השלטון המקומי הוא החיבור לשטח", רותם ידלין | צילום: לואיז גרין

תוך פחות משנת פעילות  אחת הצליחה 'מקומי' להתפתח באופן מרשים וכיום מקיימת פעילות ב -8 רשויות שונות ביניהן: חיפה, טירת הכרמל, קרית טבעון, גזר, יקנעם עילית וראש העין. במקביל, הובילה התנועה מספר מאבקים מתוקשרים לקידום נושאי מפתח ברשויות המקומיות כגון: עצמאות הרשויות בתחום רישוי העסקים, פתיחת נתיב תחבורה ציבורית בכביש 5 להורדת עומס הפקקים באזור, מאבק להוספת רמזור בצומת קטלני בטירת הכרמל, שותפות במאבק כנגד הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל והסדרת שעות פתיחת בתי העסק בחיפה.

אחת ממובילות התנועה ומתמודדת מטעמה לתפקיד ראשת המועצה במועצה האזורית גזר היא רותם ידלין המתמודדת בבחירות הקרובות כנגד ראש המועצה המכהן כבר 25 שנה. ידלין סבורה כי 'מקומי' משנה את התפיסה הפוליטית אליה התרגלנו בשלטון המקומי; "'מקומי' מתחילה מלמטה, מהתושב, מתוך הבנה שהשיח המשותף והבנת הצרכים והקשיים הם הבסיס לפתרונם. הכוח של השלטון המקומי הוא החיבור לשטח וצריך כל העת לזכור את זה". 

מנהיגות מקצועית

בישראל מכהנים למעלה מ-2,500 חברי מועצות ערים ורשויות מקומיות אשר מרביתם מכהנים בהתנדבות לאורך חמש שנות הכהונה. במקומי מצביעים על הצורך במקצוע תפקיד חבר המועצה, מתן כלים פרלמנטריים מתקדמים ושינוי הפרדיגמה לפיה השלטון המקומי הוא משני לשלטון המרכזי. חבר מועצת עיריית חיפה בועז גור מוסיף, "למעשה עד היום אנחנו חברי מועצות הערים נמצאים ללא 'אבא ואמא'. מדובר בתפקיד שדורש התמקצעות ואחריות רבה, הנעשה בהתנדבות מלאה והיעדרו של גוף מתכלל היודע לספק מעטפת מקצועית ופוליטית מורגשת כל יום".

עד לבחירות מתכננים ב'מקומי' להרחיב את הפעילות ולפעול בעוד מספר רשויות מקומיות, אולם, אפרת דוד ששון, מתמודדת התנועה על ראש רשות טירת כרמל מסבירה שהבחירות הקרובות הן רק שלב אחד בשרשרת "כל הפעילות שלנו מבוססת על קהילות שמשתפות פעולה על בסיס הערכים המשותפים של שקיפות, תכנון ושיתוף ציבור. אנחנו מעודדים את התושבים להפוך לקהילה אקטיבית ומעורבת, כך שהבחירות מבחינתנו הם אמצעי נוסף לקידום המטרה אך לא האמצעי היחיד – המטרה המרכזית שלנו היא לתמוך בשדרת מנהיגות מקצועית ואחראית בשלטון המקומי אשר תדע לגרום למקבלי ההחלטות במדינה לקחת את התושב בחשבון ולקדם סדר יום שיתאים לכך".