מעצבות: זה המיקום האידאלי למיקום המקרר במטבח
מהאי ועד לדלתות המגירות – טעויות תכנוניות קטנות יכולות להפוך כל בישול למבצע לוגיסטי, לגרום למכשירים להפריע זה לזה ולהפוך שטחי עבודה לא יעילים. מעצבות מסבירות איך ליצור מטבח פונקציונלי, זרימה נוחה ונוחות אמיתית בשגרה

זה קורה אפילו במטבחים מעוצבים וחדשים מהניילונים, כשברגע האמת מגלים את הפספוסים הקטנים שהופכים כל בישול והיערכות במטבח למבצע. דלת התנור נתקעת כי ידיות המגירה לידה מפריעות לפתיחה, המדיח מתנגש במגירה כשהוא פתוח או שבכלל אין מקום לעמוד לידו, כל מה שנשטף בכיור מטפטף בדרך לארון שמאחוריו, וקלאפה שנפתחת מרגישה כמו מלכודת לראש. תכנון שלא חשבו עליו עד הסוף יכול לגרום למרחק לא נכון בין האי לארונות, כך שלא יהיה מקום לעמוד ולפתוח מגירה בו זמנית, והכיסא עלול להיחסם על ידי הקיר אם לא ישאירו למי שיושב עליו מספיק מקום לנוע לאחור כשהוא קם ממנו.
אחת התמונות שעוררו מאות תגובות שרשרת ברשת ושותפה בלי סוף היא של יחידת מגירות בארון מטבח תחתון, שכל הידיות שלו מפוזרות על פני החזיתות. הסיבה: דלת התנור שלצידו פגעה בידיות ולא יכלה להיפתח, וכדי לפתור את הבעיה מוקמו הידיות בהתאם לזווית הפתיחה של התנור. פרקטי – אולי. יפה – בטוח לא. זה לא שחסרו מי שעפו על העיצוב ("אני חושב שזה ממש מסודר, אני אוהב את זה"), אבל הרוב פשוט לא יכלו לסבול את הפיתוליות. "ה-ADHD שלי מתחיל להבהב חזק", "כואב לי בעיניים", "הלוואי שכולן היו פשוט מסודרות משמאל", "לא הגיוני יותר להשתמש בידית שקועה באמצע?", וההסבר המלומד: "זה מקשה על מכניקת המגירה בפועל. מגירות נועדו להיפתח בכוח שווה מהאמצע על ידי ידית במרכז".

כל אלה הן טעויות תכנוניות שקל להימנע מהן, אם רק חושבים עליהן בזמן. יש מקומות נוספים במטבח שעלולים לייצר בעיה בשימוש, וזה מה שצריך לעשות כדי למנוע מהמשתמשים את הקללות הבאות:
מרחב תנועה – לא להתקמצן על מרחקים
כדי לא לצעוד צעדים מיותרים במטבח, בעת התכנון חשוב לשמור על מרחקים נכונים בין הפונקציות השונות, וכך שיתאפשר לעוד אנשים לעבוד בו זמנית בלי להפריע זה לזה ועדיין לשמור על קרבה נוחה לתפקוד יום-יומי. "אף אחד לא רוצה להחזיק סיר גדול חם ולטייל איתו במטבח. הקרבה למשטחי העבודה ולפונקציות כמו כיור, כיריים, תנור ומקרר קריטית", מסבירה מעצבת הפנים טלי גולד.
"כך חשוב לשמור על מרחק של 120-90 ס"מ בין האי לקו הארונות שנחשב לנוח במיוחד, ומומלץ להקפיד על רווח של לפחות 1 מטר בין הכיור לכיריים", אומרת מעצבת הפנים טלי גולד. במשטח העבודה כדאי להוסיף כיור כדי שיקל את העבודה. אנשים נרתעים להציב את הכיור באי, אך זו טעות כי משטח עבודה ללא כיור לא יהיה פונקציונלי. נוסף לכך, מאחר שמשטח העבודה העיקרי נחשב בין כיור לכיריים, נרצה להקדיש לו לפחות 1 מטר לעבודה נוחה". גם את המרחק בין הקיר לכיסא חשוב לתכנן, ולשמור על לפחות 80 ס"מ כדי לאפשר קימה פשוטה ומעבר פתוח בזמן שמישהו יושב בסמוך לשולחן.


מקרר – בדקו מי השכנים
כשהמקרר ניצב סמוך לקיר, צריך לדאוג שהדלת תוכל להיפתח לרווחה כדי שאפשר יהיה לשלוף את המגירות הפנימיות. מעצבת הפנים נטלי לוין מוסיפה כי בתכנון המקום למקרר, כדאי לשים לב גם לכיוון פתיחת הדלתות, מכיוון שהוא עשוי להשפיע על מיקום שאר המכשירים החשמליים כמו התנור והמיקרו, ואפילו על מיקום הארונות. "חשוב לוודא שהדלתות נפתחות בצורה שלא תפריע בפתיחתם. בסופו של דבר, המטרה היא ליצור זרימה נוחה ואפקטיבית במטבח, כך שהשימוש בו יהיה קל ונעים".

טוחן אשפה – לא סתם ליד הכיור
במטבחים שבהם בוחרים לשלב טוחן אשפה, יש לחשוב על התשתיות והסידור סביבו כדי שיהיה נוח בשימוש היום-יומי. "כבר בתכנון צריך לוודא קיומו של שקע חשמלי ייעודי מתחת לכיור, כדי למנוע חיווט מאולתר או פתרונות זמניים שיפגעו באסתטיקה. ואם כבר מתקינים טוחן, כדאי לחשוב גם על מיקום פח האשפה. עדיף פח עומד, נגיש ונוח לשימוש, שלא יחסום את המעבר ולא ייצור צפיפות באזור העבודה המרכזי במטבח", מסבירה מעצבת הפנים נטלי לוין.
כאן מוסיפה מעצבת הפנים אלינור בלומברג כי רצוי לתכנן מגירה של כ-80 ס"מ, שיוצאת לכיוון מי שעומד מולה. במגירה בגודל כזה ניתן לתכנן גם וגם וגם - טוחן אשפה, מטהר מים ודטרגנטים. "מניסיון, זה הדבר הנוח ביותר שיכולתי לחשוב עליו ואני נהנית מכל רגע. זו המגירה הכי נפתחת ביום, ומאחר שיש טוחן, אין גם צורך בפח גדול מדי".
לגבי פח אשפה מציינת מעצבת הפנים חני חמו כי זהו "אחד הפריטים הכי שימושיים בבית אבל אם להודות על האמת, לא הכי יפה. לכן אני מעדיפה לשלב אותו בנישה כחלק מהמשכיות העיצוב, כך שיהיה נגיש ונוח, אבל לא ימשוך תשומת לב בחלל".

ייבוש כלים – הכי טוב מלמעלה
מטבחים סובלים ממראה עמוס ומבולגן בגלל כלים רטובים או בתהליך ייבוש שמצטברים על המשטחים. "אלמגוב הוא הפתרון הכי פרקטי לייבוש כלים", מציעה מעצבת הפנים ליאת עסיג. "מדובר במתקן קיבוע המותקן בארונות העליונים, ממש מעל הכיור, ומאפשר להניח את הכלים הרטובים כך שהמים יטפטפו ישירות לכיור. משטח העבודה נשאר פנוי, הכיור לא עמוס, והמטבח שומר על סדר וניקיון בלי מגשים רטובים או ערמות של כלים גלויים".
מדיח – לא בין הרגליים
מיקום לא נכון של מדיח הכלים עלול להפוך כל שטיפת כלים לסיוט. כשהדלת פתוחה לצורך ריקון או מילוי, היא חוסמת את המעבר וגורמת ליושבי הבית לעקוף אותה במקרה הטוב או לדלג מעליה במקרה היותר אתלטי. "מדיח פתוח הוא חוסר מעבר, וכדי למנוע מצבים לא נוחים, חשוב למקם את אותו באזור שבו הפתיחה לא תפריע לתנועה החופשית במטבח", אומרת מעצבת הפנים מרב שדה. כמו כן היא מציעה להציב אותו סמוך למגירות ולארונות הכלים, כך שפינוי הכלים הנקיים יהיה מהיר, נוח ויעיל.

דלתות טאץ' – לא מתחת לאי
אחת הטעויות הנפוצות בתכנון דלפקים ואיים במטבח היא התעלמות מהאינטראקציה בין היושב לארונות האחסון שמתחת להם. "כשיושבים סמוך לדלפק או לאי שמתחתיהם יש ארון אחסון, הפתיחה נעשית לכיוון הרגליים. אם יש לדלתות פתיחת טאץ', כל נגיעה של הברך תפתח את הארון וזה ממש מציק", אומרת מעצבת הפנים ענבר בן צבי. "עדיף להתקין ידית רוכבת מעל הדלת, כזו שיושבת מעל החלק העליון של הדלת, ושתהיה מעוגלת ולא שפיצית. כך גם לא מקבלים מכה מהידית".

מכשירים ואביזרים יום-יומיים – איפה בדיוק הם יישבו?
במטבחים רבים נוטים לשכוח להקצות מקום ייעודי לפריטים יום-יומיים אך חיוניים, החל משקיות מהסופר ובקבוקים ממוחזרים, דרך שואב אבק עם עמדת טעינה ועד למכשירים גדולים יותר כמו הנינג'ה. התוצאה היא חפצים שמחפשים לעצמם פינה, ויוצרים עומס וחוסר סדר במרחב.
מעצבת הפנים אלינור בלומברג מציעה לתכנן מראש מגירת מחזור ייעודית לבקבוקים במרפסת שירות, עם מיכל אסתטי מאוורר. אם אין אפשרות, יש לתכנן מקום במטבח עצמו, מומלץ מתחת לכיור או סמוך למדיח, בארונית או כמגירה תחתונה של המזווה. לשואב עם עמדת טעינה היא מציעה ארון שירות צר עם נקודת חשמל פנימית או "לגנוב" פיסה אורכית צרה של 30 ס"מ מיחידה גבוהה. לחלופין ניתן לייחד נישה ייעודית במסדרון או במטבח עם דלת סגירה שמאפשרת טעינה קבועה ונגישות מהירה. בכל מקרה, חשוב לוודא אוורור במיקום כדי למנוע חימום יתר.
ומה לגבי השקיות מהסופר, שבדרך כלל מסתובבות סביב עצמם ברחבי המטבח? "במזווה כדאי להשתמש במתקן בד מעוצב או קופסה עם מכסה, או ללכת על סליק סודי: אפשר לאחסן במגירה צרה, קרוב לשיש או לארונית האשפה, ואם יש אפשרות, אז להשתמש ברווח של 12-10 ס"מ מעל המקרר, עד גובה 1.90 מ'. הוא ממילא משמש לאוורור והפתח יכול לשמש לאחסון שקיות. מומלץ לתכנן שם סגירה נפתחת כמו קלאפה, והנה 'סליק' נסתר ונוח לשימוש".
תאורה – תיזהרו מצל
באזורים במטבח המשמשים לעבודה, חיתוך, בישול כדאי לדאוג לתאורה טכנית טובה, כמו פס צבירה הממוקם מעל השיש. "יש למקם אותו על התקרה, במקביל לקו השיש ולא אחריו, כדי שלא ייפול צל על המשטח. ניתן להשתמש גם בפס לד מתחת לארונות שמעל השיש", מסבירה מעצבת הפנים עדי מינץ. גם באזור הארונות הגבוהים או ארון המזווה נרצה תאורה שתאיר עליהם ולכן מומלץ למקם אותה על התקרה ולכוון אותה אליהם. זאת באזור הישיבה נרצה אור רך יותר.
"כדאי לשלב בין גופים טכניים ודקורטיביים ובין גופים צמודי תקרה לתלויים מהתקרה, או להוסיף מנורות קיר בהתאם לחלל ולפונקציות שהוא כולל. יש היום מגוון עצום של גופים לכל פונקציה, שניתן לשלב בדרכים שונות כדי לתת מענה טכני עיצובי ולייצר את האווירה שרוצים בכל פינה".

