בעוד שבועות ספורים ימריא האסטרונאוט איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית כחבר צוות Ax-1 ובמסגרת משימת 'רקיע'. למרות ש-400 ק"מ יפרידו בינו ולבין התלמידים והמדענים איתם יהיה בקשר, מתחם משימת 'רקיע' יביא אותו הכי קרוב שאפשר. מתחם משימת 'רקיע' יהפוך למשך חודש, למקום בו הציבור הישראלי יפגוש את האסטרונאוט איתן סטיבה. בזמן שישוט לו במרחק של מאות קילומטרים, תיחשף המשימה לתלמידים, מחנכים, חוקרים, אנשי הגות ותרבות ולציבור כולו, באמצעות עשרות ניסויים מדעיים והדגמות טכנולוגיות כחול לבן שיבוצעו בתחנה, דרך העברת תכנים חינוכיים מהחלל לילדי ישראל, יצירה והצגה של אמנות ישראלית.

ענקית הגנת הסייבר הישראלית, צ'ק פוינט, תארח את מתחם משימת רקיע במהלך שהות צוות ה-Ax-1 בתחנת החלל הבינלאומית. המתחם בבנייני צ'ק פוינט יכלול מרכז בקרה ממנו יוכל הצוות המדעי לעקוב אחרי פעילותו של סטיבה באופן מאובטח, באמצעות טכנולוגיה מתקדמת. קריית ההדרכה של צ'ק פוינט, בה מתקיימות בימי שגרה תוכניות הכשרה מיוחדות להשתלבות בתעשיית ההיי-טק, תהפוך למשך חודש למתחם מבקרים ראשון מסוגו בארץ. המתחם יארח אירועים עם בכירי המדינה ותעשיית החלל לצד אלפי תלמידים ותלמידות.

מירב כתריאל שטרקר, מנהלת משימת 'רקיע', מתארת את תחילת תהליך העבודה על משימת רקיע: "הבנו שרוב הציבור רואה את החלל כמקום מרוחק ולא נגיש. זיהינו את ההזדמנות האדירה לשתף את הציבור הישראלי, לעורר סקרנות ויצירתיות, לחשוב ללא גבולות ולבנות את התכנים שאיתן יבצע בתחנת החלל.

מתחם 'רקיע' נגיש לציבור

כתריאל מסבירה שלב מתחם משימת 'רקיע' הוא חדר הבקרה המתקדם, דרכו ננהל את התקשורת עם איתן. את העמדות יאיישו חוקרים, אמנים ואנשי חינוך שיוכלו לעקוב מקרוב אחר פעילותו של איתן, בנוסף לצוות 'רקיע' שיפקחו על מהלך המשימה. בחדר הבקרה יהיו, כפי שניתן לצפות, מספר מסכים. על מסך אחד ישדרו המצלמות בתחנת החלל, בזמן אמיתי מהתחנה עצמה, על מסך אחר ניתן יהיה לראות את מיקומה של תחנת החלל בכל עת, מעל כדור הארץ, על מסך אחר יופיע לוח הזמנים של סטיבה במסגרת המשימה, ובאחר ניתן יהיה לראות כל העת את הפעילות בתחנה.

בסמוך לחדר הבקרה יפעל מתחם בו יתנסו המבקרים, בעיקר תלמידים, תלמידות, נשות ואנשי חינוך, בפעילויות שונות שמתכתבות עם פעילותו של סטיבה בתחנה. בעמדה אחת תוצג תחנת החלל עם הסבר מדויק ואפשרות להתנסות פיזית ב-VR (מציאות מדומה, ל.ז.). בעמדה אחרת יתנסו המבקרים בניסויי התחנה ובעבודות האמנות הייחודיות שנשלחו לתחנה. בעמדה נוספת יחוו המבקרים יום בחיי ההתנהלות היומיומית של אסטרונאוט בחלל ובתחנה האחרונה יצפו בחדר הבקרה בזמן אמיתי ויקבלו הסבר על הנעשה בו באותה עת. מתחם משימת 'רקיע' יפעל החל מה-27.3.22 ועד שובו של האסטרונאוט איתן סטיבה מתחנת החלל.

בנוסף לכך, יארח מרכז המבקרים שלל אירועים הקשורים למשימת 'רקיע' בחלל ובערבים יתארחו בו אורחים מקהילת החינוך, מקהילת תעשיית החלל הישראלית, מקהילת האמנות המקומית ועוד.

כל העת יפעל לוח שידורים, שישודר ממתחם 'רקיע' ויעביר שידור חי לבתי ספר בכל רחבי הארץ. בכל יום יועברו שידורי לייב ושידורים ערוכים ממתחם 'רקיע' במרכז תל אביב מהאירועים שיתקיימו במרכז בערוץ היוטיוב של 'רקיע' וברשתות החברתיות של משימת רקיע וב-mako.

אירוע השיגור

שיגור חללית הדרגון ממתחם השיגורים של NASA בפלורידה בארצות הברית יתקיים ב-6.4.22 (משימת החלל נתונה תמיד לשינויים וכדאי להתעדכן על מועד סופי באמצעי התקשורת) ואל מתחם 'רקיע' בתל אביב יוזמנו כל השותפים שלקחו חלק במשימה המורכבת, ואלה רבים. השידור של החברה המנהלת את אופרציית השיגור, אקסיום, יועבר בשידור חי. 45 דקות לפני השיגור יעלו המעורבים לספר על חלקם בחוויה הייחודית וכמובן שתתקיים הספירה ההיסטורית לאחור. השידור יועבר לקהל הרחב בשידור חי בכל ערוצי המדיה של 'רקיע', באלה של סוכנות החלל של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה וגם באתר mako.

"כשאני שומעת איזו תהודה יש למשימה, זו התרגשות אמיתית. לוקחים בה חלק מאות אלפי תלמידים, מאות ארגונים חינוכיים, עשרות חוקרים ואמנים. השיא של הפעילות מהשנה האחרונה יגיע במהלך ימי המשימה בהם איתן ישהה בתחנה וכל תכני המשימה יהיו מונגשים ומרוכזים במתחם אחד, חי ופועם, ובשידורים ישירים של מתחנת החלל". אומרת כתריאל בהתרגשות רבה. 

חדר בקרה (צילום: shutterstock_Gorodenkoff.)
מתוך חדר הבקרה יצרו קשר עם סטיבה | צילום: shutterstock_Gorodenkoff.

ניסויים מדעיים היסטוריים

אחד האנשים שכבר קיבל מהמשימה השראה הוא ד"ר אלירן רפאל חמו, מנהל המטען המדעי של משימת 'רקיע', שעבד בעבר כמנטור בתוכנית החינוכית של "ספייסלאב" בקרן רמון. כמה חודשים אחרי שסיים את עבודתו קיבל גם הוא שיחה מפתיעה ממנכ"ל רן ליבנה, שזימן אותו לראיון עם המון פרטים עלומים בדבר המשימה. חמו, חוקר במחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטת תל אביב, קיבל מייד את התפקיד המאתגר כמנהל המטען המדעי של משימת 'רקיע'. לאחר מכן החלה התמונה להתבהר והחל תהליך הגיבוש והטמעת הניסויים.

כל ניסוי שהוגש למשימת 'רקיע' נבחן על ידי ועדה מדעית. אל קו הסיום הגיעו כ-35 ניסויים מדעיים, שאושרו ע"י סוכנויות החלל והוטמעו לביצוע במשימה, מתוכם 4 נוצרו על ידי תלמידי בתי ספר, במסגרת תכנית "ספייסלאב" של קרן רמון. "אני מלא גאווה על הניסויים שנשלח עם סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית. כחוקר, אני מעריך, שחלקם לפחות, הם ברמה היסטורית ממש ומהווים פריצת דרך למשימות חלל הבאות", הוא אומר בהתרגשות.

קשר ישיר עם סטיבה

תפקידו העיקרי של חדר הבקרה במתחם 'רקיע' הוא להוות פלטפורמה לניטור ופיקוח על מגוון הפעולות שאיתן יבצע בתחומי המדע, החינוך והאומנות. מדי שנה נשלחים עשרות ניסויים מדעיים אל תחנת החלל אבל טיסתו של סטיבה ייחודית עבור ביצוע ניסויים בתנאי מיקרו כבידה. "זו פעם ראשונה שלאסטרונאוט הכרות אישית עם כל חוקר ובנוסף ניתנה האפשרות להתאמן עם צוות 'רקיע' על הניסויים לפני הטיסה", מסביר ד"ר חמו את הייחוד, "היתרונות של עובדה זו לניסויים משמעותיים מפני שהאסטרונאוט יודע את החולשות והחוזקות שלו מול הניסוי. זה מביא את הניסוי לביצוע אופטימלי ו-NASA מברכת על המהלך כי זה מעלה את סיכויי ההצלחה של הניסויים שיבוצעו".

"המדענים ישבו איתנו בחדר הבקרה במתחם 'רקיע', שישמשו לשליטה בחלק הביצועי של סטיבה. יחד איתם נרשום הערות של החוקר ונעביר את ההערות, אם יהיו כאלה, חזרה לאקסיום, החברה שמנהלת את האופרציה, שיעבירו למרכז הבקרה של NASA. במידה ותידרש התערבות דחופה, אנחנו נתריע לשותפים, ואנשי NASA יצרו קשר עם איתן בזמן אמת. זו הפלטפורמה שאנחנו נותנים לחוקר דריסת רגל לביצוע הניסוי ולשליטה בו", הוא מסביר.

מתחם 'רקיע' במשרדי צ'ק פוינט יהיה זה שירכז את כל הפעילויות שנבנו במשך יותר משנה ומהווים את שיאה של משימת 'רקיע'.

 

היכנסו עכשיו למגזין המלא של Xtra רקיע