"זה בלוף": הביקורת במערכת הביטחון על חוק הפטור מגיוס החדש
בצבא ומערכת הביטחון חושבים שהנוסח המוצע לא עונה על צורכי הצבא ותוקפים: "מנגנון הפטור נשאר בידי הרבנים" • החשש: המתווה החדש יגביר את העומס על כוחות הסדיר והמילואים • כל הפרטים

הביקורת על חוק הפטור מגיוס החדש במערכת הביטחונית: לאחר שהיום (חמישי) הגיש יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת חה"כ בועז ביסמוט (הליכוד) את טיוטת הצעת החוק - גורמים ביטחוניים מתייחסים, ומתריעים - החוק אינו עונה על צורכי הצבא. עוד אמרו היום גורמי ביטחון לחדשות 12: "מנגנון הפטור נשאר בידי הרבנים ולא בידי צה"ל - זה לא יביא את החיילים החסרים לצבא".
החוק אינו עונה על צורכי הצבא ועל בעיית המחסור של 12 אלף לוחמים ותומכי לחימה, על כך אמר גורם ביטחוני "החוק הזה הוא למעשה בלוף". החשש בצבא הוא כי בהיקף כח האדם הנוכחי צה"ל קטן למשימותיו ויתקשה להתמוד עם ריבוי הזירות. בנוסף, מעריכים במערכת הביטחונית שהנוסח החדש יגביר את העומס על כוחות הסדיר והמילואים.

השורה התחתונה: כיום הבעיה הכי גדולה של צה"ל היא מחסור ב-12 אלף חיילים - גם לוחמים גם תומכי לחימה. החוק לא עונה על הצורך הזה - והעומס הרב יוטל גם על המערך הסדיר, גם על מערך המילואים וגם על בני משפחתם.

הצעת חוק הפטור מגיוס
בין השינויים הבולטים במתווה ביסמוט, שירות אזרחי-לאומי ייחשב כחלק אינטגרלי ממכסת הגיוס. כלומר, תלמידי ישיבות שישרתו שירות לאומי (בדומה למלש"בים שקיבלו פטור משירות בצה"ל), ייספרו לפי החוק בתוך מכסת הגיוס. כמו כן, בניגוד לנוסח קודם, תבוטל דרישת המכסה ללוחמים קרביים, וכן איסור יציאה מהארץ ואיסור הוצאת רישיון נהיגה יחול על משתמטים רק עד גיל 23, ולא 26 כמו בנוסח הקודם.
עם הגשת הטיוטה לאחר תקופה ארוכה שבה לא התקיימו דיונים בנושא, בין השאר בעקבות אי-הסכמות עם החרדים ולאחר שהחוק פקע, ועדת החוץ והביטחון של הכנסת צפויה להתכנס כבר בשבוע הבא ולדון בה.
ביסמוט עצמו אמר לאחר פרסום הטיוטה: "זהו זה יוצאים לדרך - עם חוק גיוס מאוזן, אחראי, וטוב לעם ישראל. החוק הזה אינו כאן כדי לייצב קואליציה, הוא כאן כדי לייצב מדינה. בעזרת ה' נעשה ונצליח".

מיד אחרי הגשת ההצעה, יו"ר ועדת חוץ וביטחון לשעבר יולי אדלשטיין תקף ואמר שהחוק לא יענה על צורכי הצבא. "כמי שהוביל במשך השנתיים האחרונות את המאמצים להרחיב את בסיס הגיוס לצה"ל - אני אומר בצער רב, זהו איננו חוק גיוס", אמר.
בג"ץ הגיוס
הרכב מורחב הכולל חמישה שופטי בג"ץ פרסם בשבוע שעבר את פסק הדין בעתירות הטוענות כי המדינה אינה ממלאת אחר פסק הדין שניתן ביוני 2024, וקבע כי המדינה לא יכולה עוד לפטור חרדים מגיוס לצה"ל וכי עליה לגבש "מדיניות אפקטיבית לגיוס חרדים", בתוך 45 ימים.
בג"ץ הדגיש כי על הממשלה להימנע מלהעניק הטבות כלכליות למשתמטים: "ככלל, אין לאפשר המשך מתן הטבות שניתנות בקשר ישיר, או עקיף, להשתמטות מחובת הגיוס, למשל כאלה המוענקות לתלמיד ישיבה בתור שכזה, כאשר הימצאותו בישיבה משמיעה השתמטות מחובת הגיוס".